17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ζωή μετά το lockdown: Θα αλλάξουν οι κοινωνικές μας συνήθειες “για πάντα”;

Πώς θα είναι η ζωή μας μετά το lockdown; Οι δραστικές αλλαγές στη ρουτίνα μας, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τις κοινωνικές μας συνήθειες και να επανεκτιμήσουμε τις σχέσεις μας.

Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί στη ζωή μας και μετά το lockdown, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο Euronews.

Αυτές οι αλλαγές μπορούν επίσης -όπως επισημαίνουν-  να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία.

“Τα μαζικά επίπεδα άγχους και στρές είναι ένας μεγάλος παράγοντας”, δήλωσε ο κλινικός ψυχολόγος Dr Eddie Murphy. “Θα επηρεάσει διαφορετικά την κάθε χώρα και με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τα μεμονωμένα περιστατικά αύξησης στρες είναι ήδη αρκετά.”

Ο Ιρλανδός ψυχολόγος σημείωσε ότι κάθε χώρα εξετάζει τις δικές τις περιπτώσεις για την ψυχική υγεία εν μέσω της πανδημίας, αλλά τόνισε ότι όπως και να ‘χει, είναι απαραίτητη η παροχή ψυχολογικής βοήθειας στους πολίτες.

Είπε συγκεκριμένα “Η ψυχολογική υποστήριξη είναι μια άμεση προσέγγιση και πρέπει να είναι διαθέσιμη για το ευρύ κοινό και για όποιον γενικά νιώθει πιεσμένος”.

Σύμφωνα με τον Dr Murphy, οι βάσεις που δημιουργούνται αυτή τη στιγμή βασίζονται σε τρία συγκεκριμένα στάδια: το πρώτο στάδιο, είναι για το πρώτο άγχος και το στρες που δημιουργείται.

Ένα δεύτερο στάδιο, είναι για το γενικευμένο άγχος και τη διαταραγμένη θλίψη και ένα μεταγενέστερο επίπεδο, είναι για όσους μπορεί να βιώνουν μια διαταραχή μετά, το λεγομενο μετατραυματικό στρες (PTSD).

Οι παροχές αυτές είναι για όλους, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε ιδιαίτερη επιφυλακή με τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες και τις ευάλωτες ομαδες.

Αναμένεται να υπάρξει “πολύ πένθος”. Στην αρχή, “είχαμε τη φάση που έπρεπε να προετοιμαστούμε για όλο αυτό και το αντιμετωπίσαμε με πολύ άγχος”, είπε ο Dr Murphy, προσθέτοντας ότι “μετά από αυτό περάσαμε σε μια ηρωική φάση, όπου όλοι μαζί συγκεντρωθήκαμε σε ένα στόχο. Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση απογοήτευσης, όπου αυτό θα επιφέρει μεγάλη εξάντληση”.

Μετά από αυτό, θα έρθει “η φάση της ανάκαμψης”, η οποία θα φέρει “μια άλλη θλίψη, πιο διαταραγμένη”.

Αυτό αναμένεται εν μέρει για τον τρόπο που τελούνται οι κηδείες, καθώς   φίλοι και συγγενείς δεν μπορούν να αποχαιρετήσουν “σωστά” τους αγαπημένους.

Ο Dr Murphy είπε ‘’το COVID-19 σταματά τη διαδικασία του πένθους και αυτό μπορεί να είναι πολύ σοκαριστικό για ορισμένους.”

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που έχει σημασία στις σχέσεις. Το αποτέλεσμα του lockdown βέβαια δεν είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη, άρα δεν θα είναι για όλους απαραίτητα και κάτι αρνητικό. Για πολλούς ενδεχομένως να αποδειχθεί  μια καλή ευκαιρία για την εκ νέου αξιολόγηση των προσωπικών σχέσεων.

 

Ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσουμε αυτό που έχει σημασία στις σχέσεις.

Για τα παντρεμένα ζευγάρια, η ψυχολόγος και οικογενειακή σύμβουλος Veronica Lamarche δήλωσε ότι “οι σύντροφοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το lock down για να δουλέψουν τη σχέση τους και για να δώσουν μια εκ νέου προτεραιότητα σε αυτό που θέλουν από αυτές. Σκεφτείτε το lockdown ως ευκαιρία. Πράγματα που δεν λειτουργούσαν καλά  στη σχέση μας  πριν, μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε σε αυτά και να τα δουλέψουμε.”

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι “Ορισμένα ζευγάρια αισθάνθηκαν πίεση λόγω της ειδικής αυτής συνθήκης και ήρθαν στο φως νέα ζητήματα τώρα που πέρασαν πιο πολύ χρόνο μαζί. 

Σε ορισμένες χώρες θα υπάρξει ξαφνική αύξηση του ποσοστού διαζυγίων-κάτι που είναι εν μέρει αναμενόμενο – επειδή αναγκάστηκαν να επαναξιολογήσουν τη σχέση”

– είπε- και πρόσθεσε: “Άλλοι όμως, εκτίμησαν πραγματικά το χρόνο που πέρασαν με τον σύντροφο τους, καθώς πριν από το lockdown, διάφοροι εξωτερικοί παράγοντες -κυρίως χρονικοί-μπορεί να τους απομάκρυναν από τη σχέση.”

 

Η αξία της “πρόσωπο με πρόσωπο” επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το σύμβουλο συμπεριφοράς Benjamin Voyer μια συνεχής έλλειψη φυσικής επικοινωνίας θα μπορούσε να ωθήσει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν πόσο ‘’πολύτιμες’’ μπορούν να είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Είπε στο Euronews: “Οι άνθρωποι είναι πολύ κοινωνικοί από τη φύση τους. Τα πράγματα που βρίσκουμε για να αντικαταστήσουμε αυτήν την επικοινωνία έχουν αξία, αλλά έτσι οι άνθρωποι ανακαλύπτουν και πόσο κουραστική μπορεί να είναι η εικονική επικοινωνία. Η επικοινωνία πρόσωπο-με-πρόσωπο, μας δίνει τη δυνατότητα να αισθανθούμε καθώς και να επικοινωνήσουμε με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο. Με την επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, πρέπει να συμβιβαστούμε με την έλλειψη που υπάρχει στο να μπορέσουμε να δείξουμε  τα συναισθήματά μας, η στο πόσο δεμένοι είμαστε με τον άλλο, η πόσο χαρούμενοι κ.λπ. Αυτό είναι κάτι που το καθιστά πιο κουραστικό.”

 

Ποιο είναι το μέλλον του έρωτα;

Αναφορικά με τις ερωτικές σχέσεις, η Lamarche είπε ότι μπορούν να υπάρξουν στη ζωή μετά το lockdown, αλλά- προειδοποίησε -ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να ακολουθήσουμε με πολλή προσοχή. Είπε “Υπάρχει γενικά πολύ άγχος και με το άγχος προκαλείται σύγκρουση . Ένας τρόπος είναι να έχετε μια όμορφη και θετική εικόνα για τον σύντροφο σας, ακόμα κι αν σας εκνευρίζει. Προσπαθήστε να κρατάτε τα θετικά του και να θυμάστε ότι περνάει επίσης τα ίδια.”

 

Ο Dr Murphy πάντως μας τονίζει και μας υπενθυμίζει ότι η ελαχιστοποίηση του στρες και ο περιορισμός των αρνητικών ψυχικών επιπτώσεων και η διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής κατάστασης εξαρτώνται από εμάς και μια λίστα με μερικά φαινομενικά εύκολα πράγματα. “Ύπνος, ξεκούραση, καλή διατροφή, να αποφεύγετε την συνεχή πληροφόρηση μέσω ειδήσεων και βέβαια να πλένετε τα χέρια σας”, είπε και πρόσθεσε : “Και να έχετε τον έλεγχο μόνο όσων πραγματικά μπορείτε να ελέγξετε.”

 

Youfly.com Team

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ