15.2 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη μιλάει για την παράσταση «Φαίδρας Έρως»

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη διάβασε το έργο «Φαίδρας Έρως» το καλοκαίρι. Αφορμή η παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου στο Μπάγκειον.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου, ωστόσο διεκόπη λόγω των εκτάκτων μέτρων για την αναστολή θεατρικών παραστάσεων. Αναμένουμε να δούμε τις επόμενες παραστάσεις τον Δεκέμβριο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

«Φαίδρας Έρως»: Το έργο της Σάρα Κέιν

Η αλήθεια, όπως μου λέει η ηθοποιός Νατάσα Εξηνταβελώνη, είναι ότι το συγκεκριμένο έργο την παραξένεψε αρκετά. Είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα έργα της Κέιν που η ίδια έχει διαβάσει.
Αυτό το παραξένισμα που της προκάλεσε η πρώτη ανάγνωση χαίρεται που συνεχίζει να υπάρχει σε κάθε παράσταση. Σε κάθε επαφή και σε κάθε εκφορά του κειμένου αυτού, πάντα της αποκαλύπτεται και κάτι διαφορετικό.
Πρόκειται για μια σύγχρονη πρωτότυπη εκδοχή της ιστορίας της Φαίδρας με μακρινές επιρροές από την ελληνική μυθολογία, αλλά και τον Σενέκα. Μια τολμηρή και προκλητική αναθεώρηση του μύθου μέσα από το εμμονικό και καταστροφικό πάθος της Φαίδρας για τον θετό γιο της Ιππόλυτο.

Ο ρόλος της Στρόφη

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη στο έργο «Φαίδρας Έρως» υποδύεται την κόρη της Φαίδρας, την Στρόφη. Ο ρόλος αυτός δεν υπάρχει έτσι και αλλιώς στον μύθο, μου εξηγεί πολύ σωστά η ηθοποιός. Κατά την Ελληνική Μυθολογία η Φαίδρα ερωτεύτηκε τον Ιππόλυτο, τον γιο του Θησέα. Επειδή όμως ο Ιππόλυτος δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά της, η Φαίδρα εμφανίστηκε μπροστά στον Θησέα ημίγυμνη λέγοντας ότι ο Ιππόλυτος πήγε να τη βιάσει.

Ο χαρακτήρας της Στρόφη  είναι εμβόλιμος, που τον φέρνει η ίδια η συγγραφέας. Με μια πρώτη ανάγνωση, μου λέει η  Νατάσα Εξηνταβελώνη είναι ο χαρακτήρας ο οποίος φέρνει τη φωνή της λογικής μέσα στο παλάτι. Είναι το πρόσωπο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Τελικά, όμως, όσο η ίδια η ηθοποιός ερχόταν περισσότερο σε επαφή με το κείμενο συνειδητοποιούσε ότι δεν υπάρχει κανένας χαρακτήρας που να μην είναι διεστραμμένος. Ακόμα και η Στρόφη είναι ένα διεστραμμένο παιδί.

Η Νατάσα Εξηνταβελώνη διάβασε το έργο «Φαίδρας Έρως» της Σάρα Κέιν το καλοκαίρι που πέρασε. Αφορμή ήταν η ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

«Φαίδρας Έρως»: Η κωμωδία μου

Η ίδια η Σάρα Κέιν περιγράφει το έργο της ως «η κωμωδία μου». Πρόκειται για το δεύτερο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως (1996) που σκηνοθετήθηκε από την ίδια στο Gate Theatre.
Συσσωρεύεται τόσος πολύς κυνισμός στην παράσταση και τα απανωτά σοκ που προκαλεί δημιουργούν μια αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό έχει έναν κωμικό χαρακτήρα, μου εξηγεί η Νατάσα Εξηνταβελώνη, ωστόσο το έργο είναι πολύ σκληρό στην πραγματικότητα.
Η Σάρα Κέιν δεν αντιμετωπίζει τη βία με σοβαροφάνεια και ψευτοηθική. Την αντιμετωπίζει ως κάτι φυσικό, καθημερινό και για αυτό συνηθισμένο. Αυτό βέβαια είναι που το κάνει ακόμα πιο βίαιο για το μάτι του θεατή- ότι του θυμίζει πως τα πράγματα είναι τόσο ωμά, όσο και αν θα θέλαμε να μην είναι.
Η Νατάσα Εξηνταβελώνη διάβασε το έργο «Φαίδρας Έρως» της Σάρα Κέιν το καλοκαίρι που πέρασε. Αφορμή ήταν η ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

Για τη σκηνοθέτρια Άντζελα Μπρούσκου

Η Άντζελα Μπρούσκου είναι μια σκηνοθέτις που έχει δουλέψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια πάνω στα έργα της Σάρα Κέιν, μου λέει η ηθοποιός Νατάσα Εξηνταβελώνη. Αυτόματα, το να δουλέψει κανείς μαζί της είναι σα να ανοίγει ένα ολόκληρο σύμπαν. Η τριβή της Άντζελας Μπρούσκου με τα έργα της Σάρα Κέιν είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσει πολλά.
Είναι στοίχημα να δουλεύει μαζί της, καθώς είναι από τους ανθρώπους που πιστεύει πολύ σε αυτό που έχουν πυρηνικά μέσα τους. Καλλιτεχνικά και ως ορμή για το θέατρο γενικότερα. Είναι κάτι που και η ίδια χρειάζεται πολύ.
Η Νατάσα Εξηνταβελώνη διάβασε το έργο «Φαίδρας Έρως» της Σάρα Κέιν το καλοκαίρι που πέρασε. Αφορμή ήταν η ομώνυμη παράσταση που σκηνοθετεί η Άντζελα Μπρούσκου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον.

«Φαίδρας Έρως»: Στο Μπάγκειον

Το ξενοδοχείο Μπάγκειον που βρίσκεται στην Ομόνοια είναι ένας πολύ όμορφος χώρος. Αυτό το έργο, όπως μου λέει η ηθοποιός, στηρίζεται στις αντιθέσεις. Ο πρωταγωνιστής κάθεται μπροστά από μια τηλεόραση, βλέπει τις ειδήσεις, παρακολουθεί βίαιες σκηνές, είναι σύγχρονος.
Όλο αυτό γίνεται σε αυτόν το χώρο, στο Μπάγκειον, ο οποίος θυμίζει ένα παλάτι που έχει φθαρεί, που κουβαλάει ιστορία. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας με το παλιό δίνει στο έργο μια σύγκρουση που κάθε φορά που τη βλέπει δείχνει γοητευτική.

Πληροφορίες παράστασης «Φαίδρας Έρως» της Σάρα Κέιν

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία – Εικαστική Άποψη: Άντζελα Μπρούσκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Αλέξης Εφραιμίδης
Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας
Bοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
Φωτογραφία & Live video: Άντζελα Μπρούσκου

Ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τσιμάρας Τζανάτος, Νατάσα Εξηνταβελώνη
Συμπαραγωγή της Constantly Productions και του Θεάτρου Δωματίου.
Το Θέατρο Δωματίου επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού για την συγκεκριμένη παράσταση.
Tο έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 18 χρόνων
Η πρεμιέρα της παράστασης «Φαίδρας Έρως» της Σάρα Κέιν δόθηκε  την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 21.00
Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Χώρος: Ξενοδοχείον Μπάγκειον
Διεύθυνση: Πλατεία Ομονοίας 19
Εισιτήριο: 15 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων), 5 ευρώ (ατέλειες)
Τηλέφωνο ταμείου: 694 5054160
Προπώληση: viva.gr
Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ