11.8 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Η Μαρία Νεφέλη Δούκα μιλάει για τα «Αξύριστα Πηγούνια»

«Αξύριστα Πηγούνια». Ο τίτλος εξ ακοής έχει κάτι ανδρικό, μου εξηγεί η ηθοποιός Μαρία Νεφέλη Δούκα. Σκληρό και σκοτεινό. Η αλήθεια όμως είναι ότι το έργο του Γιάννη Τσίρου είναι τόσο ανδρικό όσο και γυναικείο.

Πρόκειται για το δεύτερο ανέβασμα της παράστασης «Αξύριστα Πηγούνια» -αυτή τη φορά στο Θέατρο Μικρό Χόρν- η οποία θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στο ρόλο του Σάββα θα είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και στους ρόλους του Κυριάκου και του Μαρινάκη, θα δούμε και πάλι τους Ηλία Βαλάση και Στέλιο Δημόπουλο. Η Μαρία Νεφέλη Δούκα ερμηνεύει την Ιρίνα.

Η Μαρία Νεφέλη Δούκα μιλάει για τα «Αξύριστα Πηγούνια»

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» γράφτηκαν πριν από 20 χρόνια

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου («Άγριος Σπόρος», «Αόρατη Όλγα», «Τα Μάτια Τέσσερα») τιμήθηκε με το A΄βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το ΥΠΠΟ. Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο που έγραψε ο Γιάννης Τσίρος πριν από είκοσι χρόνια είναι δραματικά επίκαιρο και σήμερα. Ξετυλίγοντας τη σκοτεινή πλευρά του άνδρα.

Ο τίτλος αντιπροσωπεύει τον κουρασμένο άντρα, τον άνθρωπο που μοχθεί και το πρόσωπό του το έχουν σκεπάσει η αγριότητα και τα απωθημένα. Ο άνδρας, που περνάει από τη φάση της φθοράς, της αγωνίας, που η όψη του «σκοτεινιάζει». Αυτή τη συμβολικότητα έχουν τα «Αξύριστα πηγούνια» μου λέει η Μαρία Νεφέλη Δούκα. Μέσα στο έργο ανακαλύπτουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνδρες για τους οποίους μιλάει ο συγγραφέας. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους.

Η υπόθεση του έργου «Αξύριστα Πηγούνια»

Τρεις νεκροκόμοι δουλεύουν σε ένα νεκροτομείο. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Ένα βράδυ που έχουν βάρδια, φτάνει στην υπόγεια πτέρυγα του νοσοκομείου το φορείο με την αγαπημένη ενός εκ των νεκροκόμων και γνωστή των άλλων δύο. Ο αιφνίδιος θάνατός της έχει προηγηθεί στην προηγούμενη σκηνή με την οποία αρχίζει το έργο και είναι το νούμερο του στριπτήζ στο μαγαζί που χορεύει η Ιρίνα.

Με τον αιφνίδιο θάνατό της εκτυλίσσεται όλο το οδοιπορικό που αφορά τη σχέση αυτής της γυναίκας με τον σύντροφό της και τους υπόλοιπους δύο ήρωες. Πολλά μυστικά θα βγουν κατά τη διάρκεια αυτής της βάρδιας και της εφημερίας των τριών στο νεκροτομείο.

Η Μαρία Νεφέλη Δούκα μιλάει για τα «Αξύριστα Πηγούνια»

Αυτή η παράσταση και αυτό το έργο είναι ουσιαστικά μια ωδή στη γυναίκα. Η είσοδος αυτής της νεκρής γυναίκας έρχεται να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα, μου εξηγεί η Μαρία Νεφέλη Δούκα. Αυτό το έργο είναι μια κραυγή αγωνίας για τον αδύναμο άνθρωπο, ειδικά όταν αυτός είναι γυναίκα, ανυπεράσπιστη, από άλλη χώρα. Η παράσταση ρίχνει τον προβολέα σε όλα αυτά τα ξενοφοβικά και σεξιστικά στερεότυπα που ρυπαίνουν την κοινωνία δυστυχώς μέχρι και σήμερα εν έτη 2020.

Βιασμός, σεξισμός, ανηθικότητα

Δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του έργου, το θλιβερό είναι ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Το 2006 και για δύο σαιζόν είχε παρουσιαστεί στο Θέατρο Πόρτα σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, το Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τη Λαμπρινή Αγγελίδου.

Τα σημάδια των καιρών είναι πολύ πρόσφατα με τη δολοφονία και τον βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, με ένα σωρό περιστατικά βιασμού, σεξισμού που μπορεί να προέρχονται είτε από τον επαγγελματικό χώρο, είτε από ένα σύντροφο ή μια παρέα, μου λέει η Μαρία Νεφέλη Δούκα. Ακόμα και από έναν κλασικό αρχετυπικό οικογενειάρχη. Όλη αυτή η βρωμιά μπορεί να κείται πολύ καλά κρυμμένη κάτω από ευγενικά πρόσωπα, ήσυχα σπίτια και φωτεινές γειτονιές.

Μαρία Νεφέλη Δούκα – Αξύριστα Πηγούνια: πρώτη συνεργασία με τον Παλούμπη

Είναι η πρώτη φορά που δούλεψε μαζί με τον σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη. Είχε δει παραστάσεις του και ήταν γοητευμένη από τις ατμόσφαιρες που φτιάχνει στα έργα που σκηνοθετεί και από το πνεύμα που έχει με τους ηθοποιούς του. Είναι πολύ ζεστός και ακτινοβόλος άνθρωπος. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές που μπορεί να γεννηθούν σε  μια πρόβα τις αντιμετωπίζει ήρεμα και ψύχραιμα.

Για την ίδια, ήταν μεγάλη ευλογία αυτή η συνεργασία. Η δουλειά του ηθοποιού έχει από μόνη της στρες και αγωνία, μου εξηγεί, ωστόσο ο Γιώργος Παλούμπης έχει μια ικανότητα και ένα χάρισμα να κατευνάζει και να καταλαγιάζει την κατάσταση και την ατμόσφαιρα. Φτιάχνει λειτουργικό και ομαδικό κλίμα και κάνει τον ηθοποιό εξ αρχής να νιώσει ελεύθερος ακόμη και στην πίεση χρόνου.

Οι τρεις ηθοποιοί, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης και Στέλιος Δημόπουλος, ήταν ιδανικοί συνεργάτες και επαγγελματίες, με μεγάλη ευαισθησία για την ιδιαιτερότητα της εμφάνισης  της Ιρίνας.

Η Μαρία Νεφέλη Δούκα μιλάει για τα «Αξύριστα Πηγούνια»

Πληροφορίες παράστασης «Αξύριστα Πηγούνια»

«Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης
Σκηνικά/Κουστούμια:   Νατάσα Παπαστεργίου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Σχεδιασμός Ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος
Διανομή: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Νεφέλη Δούκα
Πρεμιέρα: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 20:00
Πέμπτη και Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18:00 και 21:00

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ, viva.gr

Θέατρο: Μικρό Χόρν, Αμερικής 10, Aθήνα

Διαβάστε περισσότερα για το θέατρο και τις θεατρικές παραστάσεις (Οκτώβριος 2020), ΕΔΩ.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
58,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,714ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,668ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ