24.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα – Οι εντυπώσεις μας

Το youfly.com μπήκε στην πρόβα του «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» στο θέατρο Αθηνών, είδαμε την παράσταση και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Παρατηρήσαμε τους τέσσερις ηθοποιούς σαν μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Τον Νίκο Κουρή, την Λουκία Μιχαλοπούλου, τον Γιάννη Δρακόπουλο και τον Μιχαήλ Ταμπακάκη.

Πάνω στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών βρίσκεται ένα τεράστιο κουτί από πλεξιγκλάς. Τέσσερις τοίχοι, διάφανοι αλλά τόσο συμπαγής κλείνουν μέσα τους την ιστορία ενός ανθρώπου. Ο Μάρτιν ξεσπάει. Χτυπάει τους διάφανους τοίχους, τραβάει την γραβάτα του, περπατάει, ξεφυσάει.

Τι του συμβαίνει; Τι πρόκειται να συμβεί μέσα σε αυτό το φαινομενικά «μίνιμαλ» σαλόνι;

Τρίτη σεζόν για τη «Γίδα»

Πρέπει να είναι μια από τις πολλοστές φορές που ο Νίκος Κουρής, η Λουκία Μιχαλοπούλου, ο Γιάννης Δρακόπουλος και ο Μιχαήλ Ταμπακάκης βρίσκονται μαζί επί σκηνής. Η πρόβα για την παράσταση «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι έχει ξεκινήσει.

Αυτή τη φορά στο θέατρο Αθηνών όπου και θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου. Τους είδαμε πέρυσι και πρόπερσι στο θέατρο Θησείον, όπου ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης κατάφερε να μαζέψει και νεανικό κοινό και να παρουσιάσει μια από τις παραστάσεις που αναστάτωσε την θεατρική Αθήνα. Συνεχόμενα sold out, συνταρακτικές ερμηνείες, έξι βραβεία στα 9α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης.

Η σκηνοθετική  άποψη είναι αυτή η επιλογή του κουτιού. Μέσα από αυτό οι θεατές κοιτάζουν τους ηθοποιούς, τους παρατηρούν, αλλά δεν μπορούν να φανταστούν το «πείραμα» που θα ακολουθήσει μπροστά στα μάτια τους. Συνήθως μετά από ένα πείραμα ακολουθεί μια έκρηξη.

Αυτή η έκρηξη συμβαίνει επί σκηνής. Αυτό το σοκ. Αυτή η μαγική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι τέσσερις ηθοποιοί, ο σκηνοθέτης και όλη η ομάδα της παράστασης. Μια παράσταση που σου αφήνει ερωτηματικά, όχι επειδή μιλάει για έναν άνθρωπο που έχει ερωτευτεί μια γίδα. Αλλοίμονο αν μείνει κανείς σε αυτό. Άλλωστε όπως θα διαπιστώσει κανείς δεν πρόκειται για ένα έργο κτηνοβασίας.

Ο Άλμπι με αφορμή τη γίδα μιλάει για την διαφορετικότητα. Για κάτι που δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Πόσο ανοιχτοί είμαστε στο να αισθανθούμε να ακούσουμε, να σκεφτούμε, να δεχτούμε κάτι άλλο πέρα από αυτά που ξέρουμε;

«Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έργο μου αφορά την ανικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας» έχει πει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα - Οι εντυπώσεις μας

Είναι ερωτευμένος με μια γίδα

Θα ξεκινήσω με μια φράση που λέει η Λουκία Μιχαλοπούλου ως Στίβι. «Αλλά να με αγαπάς όπως ένα ζώο; Ισάξια; Το ίδιο και τις δύο μας; Αυτό δεν διορθώνεται. Φεύγεις από το κρεβάτι μου, το κρεβάτι μας, -δεν το πιστεύω ήμασταν τόσο καλά μαζί- ικανοποιούσαμε ο ένας τον άλλον. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να το φαντάζεται… Καταστράφηκα. Και εσύ καταστράφηκες. Δεν το βλέπεις; Πώς μπορώ να αρνηθώ, να το αποδεχτώ αφού δεν μπορώ καν να το συλλάβω;».

Αυτό που δεν μπορεί να συλλάβει η Στίβι είναι ότι ο σύζυγός της, ο Μάρτιν, έχει ερωτευτεί μια γίδα. Ναι, μια γίδα. Γύρω από αυτή την αλήθεια (που μπορεί και να μην είναι όμως, είπαμε η γίδα είναι η αφορμή), ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικάνος συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι στήνει ένα από τα κορυφαία και πιο τολμηρά του έργα. Κάτι σαν τη συνέχεια του «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;», όπου τα δύο ζευγάρια αλληλοσπαράζονται. Η μια αποκάλυψη οδηγεί σε μια άλλη, μέχρι το ακραίο τέλος του έργου.

Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα - Οι εντυπώσεις μας

Ποια είναι λοιπόν αυτή η Σύλβια;

Ποια είναι όμως αυτή η γίδα, η Σύλβια, και τι συμβολίζει; Πόσο κοντά είναι το έργο στην τραγωδία που σε τελική ανάλυση, η λέξη τραγωδία είναι η ωδή στον τράγο; Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως μια σύγχρονη τραγωδία, όπου στο τέλος έρχεται η κάθαρση. Η πράξη που σημαίνει απαλλαγή από κάτι ξένο.

Για τη Λουκία Μιχαλοπούλου που ερμηνεύει την Στίβι, ο ρόλος της ήταν μια άσκηση για να δοκιμάσει τρόπους διαχείρισης, καθώς αγγίζει τα όρια της τρέλας και πηγαίνει από διάφορες πλευρές. Όπως μου λέει η ίδια, ήταν αρκετά ελεύθερη ερμηνευτικά στο ποιες περιοχές μπορούσε να αγγίξει. Να είναι θυμωμένη η Στήβι, χαμένη ή απελπισμένη. Περνάει από αυτές τις περιοχές χωρίς όμως να παρκάρει σε αυτές.

Ταχύτητα και ακραίο χιούμορ

Το έργο είναι ένα σοκ, μια βόμβα. Έχει χιούμορ, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι το χιούμορ προκύπτει από τους τέσσερις ηθοποιούς μέσα από την ταχύτητα και από την ίδια τη συνθήκη. Και μόνο ότι η Στίβι ανακοινώνει ότι ο άνδρας της έχει ερωτευτεί μια γίδα, αυτό είναι ακραία αστείο. Το θέμα είναι πως το διαχειρίζεται αυτό ο ηθοποιός ώστε να ανοίξει και άλλες περιοχές. Να μην μείνει ο ίδιος και οι θεατές στο αστείο, όπως πολύ σωστά επισημαίνει η Λουκία Μιχαλοπούλου.

«Η ψυχή μου. Αλλά εσύ δεν έχεις ψυχή» λέει ο Μάρτιν (Νίκος Κουρής) στον φίλο του Ρος (Γιάννης Δρακόπουλος). «Και εγώ που νόμιζα ότι έχει να κάνει με την αγάπη. Αρκεί να το χώσεις κάτω από το χαλάκι. Τέλος, τέλος, τέλος. Θα μου πει κανείς τι συμβαίνει; Γιατί δεν μπορεί κανείς να με καταλάβει; Είμαι μόνος μου, εντελώς μόνος μου. Εσύ αγαπημένε μου φίλε, με καταλαβαίνεις έτσι δεν είναι;». Ο Ρος του απαντά «Όχι, Μάρτιν δεν σε καταλαβαίνω».

Η Γίδα: Είδαμε την πρόβα - Οι εντυπώσεις μας

Σκηνές έντασης

Κάποια στιγμή ο Μάρτιν προσπαθεί να εξηγήσει στην Στίβι τι είναι αυτό που του έχει συμβεί. Πώς γνώρισε την Σύλβια και πως την ερωτεύτηκε. Είναι μια σκηνή όπου ο θεατής δεν περιμένει ότι τα βάζα που βρίσκονται μέσα στο κουτί, θα αρχίσουν να πετιούνται. Στο σαλόνι γίνεται χαμός. Κάθε φράση του Μάρτιν προκαλεί την Στίβι να σπάει και ένα βάζο. Δεν το περιμένεις. Στη συνέχεια, μετά το πρώτο βάζο, συνειδητοποιείς ότι έχεις μπει σε ένα σπίτι και βλέπεις μέσα από την κλειδαρότρυπα. Όπως παρατηρεί ο ομοφυλόφιλος γιος του Μάρτιν, ο Μπίλλυ, τον οποίο ερμηνεύει ο Μιχαήλ Ταμπακάκης. Μέχρι κάποια στιγμή το έργο είναι «σαλονάτο», κάποια στιγμή όμως κάτι ξεφεύγει. Και από εκεί, όπως μου λέει ο ηθοποιός, αρχίζει κάτι σαν ζωολογικός κήπος. Φεύγει κάθε ανθρώπινη, κοινωνική συμπεριφορά και γινόμαστε ζώα. Είναι σαν ένα κλουβί που μέσα του βρίσκονται άνθρωποι που αρχίζουν να χάνουν την ανθρώπινη συμπεριφορά τους.

Πληροφορίες παράστασης «Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;»

«Η Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια;»

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα

Πρωτότυπη μουσική-Επιμέλεια Ήχων: Γιάννης Μαθές

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μαριάννα Παπασάββα
Επιμέλεια και εκτέλεση χτενισμάτων: Ελένη Πανέτσου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Παίζουν: Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης

Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Αθήνα, τηλ. 210 3312343

Πρεμιέρα: Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2020

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή -Κυριακή: 9:15μμ

Σάββατο: 9:30μμ

Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:15μμ

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketmaster.gr/ticketmaster_se_2005047.html

Τιμές εισιτηρίων:

Για τις πρώτες παραστάσεις η τιμή των εισιτήριων είναι γενική είσοδος 10 ευρώ αποκλειστικά στα κανάλια πώλησης της Ticketmaster

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή : 20ε,17ε,14ε

Φοιτητικό (πλην Σαββάτου βράδυ):14 ε

Νεανικό (έως 26 ετών) & άνω των 65 ετων:14ε (Τετάρτη & Πέμπτη)

Ανέργων:10 ε (Τετάρτη & Πέμπτη)

Λαϊκή Απογευματινή Σαββάτου :17ε

Βραδινή Σαββάτου: 20ε

COSMOTE DEALS for YOU

-30% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ σε κάθε κανονικό εισιτήριο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ Α , από 1 έως 2 εισιτήρια ανά κουπόνι, με μέγιστη χρήση 2 κουπονιών ανά παραγγελία κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ.

Ισχύει εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια. Από την προσφορά εξαιρούνται όλες οι επίσημες αργίες και η περίοδος από 25/12 έως και 6/1.

Σημεία πώλησης:

Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα παρακάτω. Ως εκ τούτου, η Ticketmaster ουδεμία ευθύνη φέρει για εισιτήρια τα οποια έχουν προέλθει από αγορές εκτός του επίσημου δικτύου της και παρέχονται χωρίς καμία απολύτως εγγύηση για την ορθότητα και την ακρίβειά τους.

Τρόποι πληρωμής:

Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:

www.ticketmaster.gr

– Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111

– Καταστήματα Public

Με μετρητά:

–  Εκδοτήρια Θεάτρου (Τρίτη – Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:00-21:30)

– Καταστήματα Public

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ