33.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Guilty Choices: Σκηνοθέτης και ηθοποιοί μας μιλούν για την ακατάλληλη παράσταση

Με αφορμή την θεατρική παράσταση «Guilty Choices», στον πολυχώρο Vault, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς και οι ηθοποιοί του έργου μιλούν αποκλειστικά στο youfly.com. Τι πραγματεύεται το έργο, πως είναι η συνεργασία τους και γιατί η παράσταση είναι «ακατάλληλη» για ανηλίκους; Ο Θοδωρής Βουρνάς, ο Γιωργής Βασιλόπουλος, ο Βασίλης Βουτετάκης, ο Γιώργος Γογώνης και η Ειρήνη Στεριανού απαντούν σε αυτά και άλλα πολλά. Απολαύστε τους!

Τι ήταν αυτό που νιώσατε όταν πήρατε για πρώτη φορά στα χέρια σας το κείμενο;

Ειρήνη Στεριανού: Όταν πήρα στα χέρια μου το κείμενο ήμουν πολύ ενθουσιασμένη και ήθελα να το διαβάσω καθώς το θέατρο είναι κάτι που αγαπώ και χάρηκα πολύ που ο Θοδωρής εμπιστεύτηκε αυτόν τον συγκεκριμένο ρόλο σε μένα. Διαβάζοντας το μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον η πλοκή του έργου και ταυτίστηκα κατά κάποιο τρόπο με την Μπέλα. Είδα κάποιες πτυχές της Ειρήνης μέσα από την εξέλιξη του χαρακτήρα της.

Γιώργος Γογώνης: Το κείμενο μου άρεσε από την πρώτη στιγμή. Τύχαινε και να το γνωρίζω πάνω κάτω γιατί και στο παρελθόν το είχαμε ξανασυζητήσει με τον Θοδωρή. Μου αρέσει πολύ πως χρησιμοποιεί κάποιους “καθρέφτες” για να συμβολίσει την υποκειμενική αλήθεια.

Guilty Choices: Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί μας μιλούν για την παράσταση

Στο επίκεντρο του έργου παρακολουθούμε ένα ερωτευμένο ζευγάρι. Οι άλλοι δυο ρόλοι πως εμπλέκονται στην πλοκή και την δράση του έργου; Τι είναι αυτό ουσιαστικά που τους συνδέει;

Βασίλης Βουτετάκης: Ο ρόλος του Πάμπλο που υποδύομαι εγώ εμπλέκεται στην πλοκή του έργου με μια σκηνή απόλυτης ρωγμής στην σχέση του ερωτευμένου ζευγαριού. Οι σχέσεις χωρίς ρωγμές είναι ενωμένες αλλά τι συμβαίνει όταν σε μια σχέση έρχεται μια ρωγμή που ίσως να σπάσει το γυαλί σε μια ερωτική σχέση; Επίσης ο ρόλος του Πάμπλο είναι το μήλο της έριδος καθώς καλείται ο ένας από τους δυο ερωτευμένους να επιλέξει αν θα το δαγκώσει και θα πετύχει τον δικό του προσωπικό στόχο ή θα το αρνηθεί και η προσωπική ευτυχία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Γιωργής Βασιλόπουλος: Ο δικός μου ρόλος, είναι αυτός του Σέρτζιο, σκηνοθέτη μιας παράστασης, όπου γνωρίζει τον Τόνυ στην ακρόαση που κάνει για το νέο του έργο. Αυτό που συνδέει τους δύο ρόλους, στην προκειμένη τον σκηνοθέτη και τον Πάμπλο είναι ο βαθμός εξουσίας που έχουν πάνω στον Τόνυ και στην Μπελά αντίστοιχα. Είναι ο ένας εκ των δύο πόλων. Ο ρόλος μου είναι σε θέση να ασκήσει την εξουσία του μέσω του εργαλείου της ακρόασης επάνω στην Τόνυ. Το πώς το διαχειρίζεται, πόση εξουσία ασκεί και τελικά πόση εξουσία μπορεί να ασκήσει, το λέει και το αφηγείται η παράσταση.

«Guilty Choices» κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Vault

Ποιος είναι ο λόγος που η παράσταση θεωρείται αυστηρά ακατάλληλη για ενηλίκους; Γιατί έχει δοθεί αυτός ο ”ιδιαίτερος” τίτλος;

Βασίλης Βουτετάκης: Ο λόγος είναι λόγω του γυμνού παρουσιαστικού ορισμένων ηρώων που εμφανίζονται στην παράσταση αφού το έργο είναι σκηνοθετημένο με βάση τον ρεαλισμό και αντιπροσωπεύει την γυμνή αλήθεια σε σκηνές απόλυτης αμηχανίας και το γυμνό στοιχείο εξυπηρετεί την σκηνοθετική αυτή άποψη.

Ειρήνη Στεριανού: Είναι ένα ιδιαίτερο έργο που περιέχει σκηνές γυμνού και βίας. Είναι πολύ σκληρές για τους ενήλικες πόσο μάλλον για ένα παιδάκι που ακόμη δεν μπορεί να επεξεργαστεί βαθύτερα τέτοιες καταστάσεις. Επιπλέον ο ρεαλισμός με τον οποίο αποδίδουν οι ηθοποιοί τον ρόλο τους είναι χαρακτηριστικό του γι’ αυτό και είναι αυστηρώς ακατάλληλο για ανήλικους.

Guilty Choices: Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί μας μιλούν για την παράσταση

Ποιο είναι το βασικότερο μήνυμα που περνάει το έργο του Jorge Cooner;

Θοδωρής Βουρνάς: Το έργο σατιρίζει και αποδημεί τα στερεότυπα των φιλόδοξων ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη γοητεία τους για να παραπλανήσουν και να πετύχουν τους στόχους τους. Μέσα από μια σειρά “ενόχων επιλογών” που σαν ένα άλλο παιχνίδι, κάποιος θα νικήσει αλλά και κάποιος θα χάσει. Έχουμε να κάνουμε με την υποκειμενική οπτική του κάθε χαρακτήρα πάνω στο τι είναι για αυτόν αλήθεια και τι είναι ψέμα. Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις και στο Guilty Choices όλοι οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν τα γεγονότα από την οπτική που τους βολεύει. Το πιο βασικό είναι να κερδίσουν ή να χάσουν με το κεφάλι ψηλά ή όπως λέει και η Μπέλα στην αρχή και στο τέλος του έργου… να κοιτάς πάντα τα άστρα!

κ. Βουρνά, έχετε αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου την απόδοση αλλά και την σκηνοθεσία του έργου. Πως ήταν η συνεργασία σας με τους τέσσερις ηθοποιούς που βλέπουμε επί σκηνής; Ήταν μεγάλη πρόκληση για εσάς το συγκεκριμένο έργο;

Η συνεργασία και με τους τέσσερις ηθοποιούς μας είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι ο θίασος έδεσε και το χαρακτηρίζει ευχάριστη συγκυρία. Είχαμε να κάνουμε με ένα δύσκολο έργο που η πρόκληση ήταν να αποδοθεί με ρεαλισμό. Βρεθήκαμε να χτίζουμε πρόβα με την πρόβα μια δυνατή παράσταση με εμπιστοσύνη και αφοσίωση, από όλους μας, στη δουλεία που ετοιμάζουμε. Νιώθω πολύ τυχερός που το Guilty Choices ήταν η αφορμή να γνωρίσω την Ειρήνη, τον Βασίλη, τον Γιώργη και να ξανά συνεργαστώ με το Γιώργο. Είναι όλοι τους εξαιρετικοί άνθρωποι και είμαι σίγουρος ότι στα επόμενα χρόνια θα τους ακούσετε πολλές φορές.

Guilty Choices: Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί μας μιλούν για την παράσταση

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει πραγματοποιηθεί. Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού βλέποντάς την;

Βασίλης Βουτετάκης: Οι πρώτες αντιδράσεις του κοινού είχαν τρομερό ενδιαφέρον. Το κοινό κατέβηκε κάτω στο μπαρ του θεάτρου πήρε ποτό και έκατσε να συζητήσει το έργο καθώς ο κάθε ένας είχε διαφορετική άποψη για το ποιος χαρακτήρας τελικά υπήρξε θύμα ή θύτης, ποιος πέτυχε τον σκοπό του και ποιος αφέθηκε στην τύχη της μοίρας του. Αργότερα κατεβήκαμε και εμείς στο μπαρ και το κοινό ζητούσε να μάθει τι τελικά ήθελε ο κάθε χαρακτήρας να πετύχει με την επιλογή του αυτή και τότε κατάλαβα ότι όντως αυτό που ήθελε να πετύχει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Βουρνάς επιτευχθεί με απόλυτη επιτυχία. Το μεγαλείο της υποκειμενικής αλήθειας σε μια παράσταση που θα διχάσει το κοινό.

Γιωργής Βασιλόπουλος: Υπήρξε η αναμενόμενη αμηχανία στο κοινό αλλά ως εκεί. Απ΄ το θερμό χειροκρότημα κατάλαβα που είδε κάτι που του άρεσε!

Γιώργος Γογώνης: Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν πολύ θέρμες και αισιόδοξες. Έχουμε την τύχη μέχρι στιγμής να έχουμε παίξει σε γεμάτο θέατρο και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό.

Ειρήνη Στεριανού: Θεωρώ ότι το κοινό αγάπησε το έργο και προβληματίστηκε μέσα από αυτό. Η υποκειμενικότητα με την οποία το αντιλήφθηκε ο κάθε θεατής ήταν ο στόχος μας καθώς η αλήθεια δεν έχει ποτέ μία όψη. Τα σχόλια που άκουσα ήταν όλα πολύ θετικά και είμαι πολύ ικανοποιημένη από τους συναδέλφους μου και τον εαυτό μου.

Ήταν ο σκηνοθέτης, Θοδωρής Βουρνάς και οι ηθοποιοί της παράστασης που σκηνοθετεί με τίτλο, «Guilty Choices», στο youfly.com. Απολαύστε τους!

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Χρήστος Γκόγκος
Η δημοσιογραφία ήταν για μένα ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Μπαίνοντας σε αυτόν τον κόσμο πήρα πολλές γνώσεις και έμαθα πολύ ωραία και ενδιαφέροντα πράγματα που με έκαναν να πάω ένα βήμα παραπέρα. Ερασιτεχνικά ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με το θέατρο, μου αρέσει να ακούω μουσική και να περνάω χρόνο με τους φίλους μου. Η δημοσιογραφία για μένα είναι να καταθέτω σε ένα χαρτί γνώμες, απόψεις και ρεπορτάζ με εγκυρότητα και πάνω απ' όλα με κατανόηση απέναντι στους αναγνώστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
52,085ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,121ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,820ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ