12 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και Μόνικα Μπελούτσι για Ηρώδειο και ακυρώσεις

Το youfly.com μίλησε με τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο, παραγωγό της εταιρείας Λυκόφως, για τις ακυρώσεις στα ανοιχτά θέατρα και τις παραστάσεις της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο.

Είναι το σενάριο που ευχόμασταν να μην βγει αλήθεια. Ποιο είναι αυτό; Η απόφαση που ακούσαμε δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά την Τρίτη 22/9 στις 18.00 το απόγευμα όταν είπε ότι οι παραστάσεις στους ανοιχτούς χώρους της Αττικής ακυρώνονται.

Δεκαέξι συνολικά παραστάσεις σε τρεις ελεγχόμενους χώρους (Ηρώδειο, Μέγαρο, Εθνικό) ακυρώθηκαν λόγω της επιβολής των έκτακτων περιοριστικών μέτρων από τους αρμόδιους φορείς. Είχε προηγηθεί η ακύρωση συναυλιών σε ανοιχτούς χώρους την Παρασκευή 18/9, ωστόσο οι παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα θα συνεχίζονταν κανονικά.

Ακύρωση θεαμάτων:

Στο Ηρώδειο: οι τρεις παραστάσεις «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι (28,29 και 30/9) και η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Τα αγάλματα περιμένουν» (27/9).

Στην ανοιχτή Σκηνή στο Σχολείον της Αθήνας – Ειρήνη Παπά: οι τέσσερις παραστάσεις των «Περσών» (1-4/10) και οι τέσσερις της «Λυσιστράτης» (24-27/9) που θα ανέβαιναν από το Εθνικό Θέατρο.

Στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: οι δύο παραστάσεις «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ» (29 και 30/9) και οι δύο «Κατερίνα Βρανά – Best of: φέτα, sex και αναπηρία» (25 και 26/9) .

Η εκδήλωση που έχει αναλάβει η Λυκόφως ήταν στις 28/29 και 30 Σεπτεμβρίου και έτσι ο παραγωγός Γιώργος Λυκιαρδόπουλος επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού.  Ήθελε να ρωτήσει αν όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 18/9 ήταν σίγουρα. Το ΥΠ.ΠΟ. του απάντησε θετικά, αλλά να του είπαν να περιμένουν να το δουν και γραπτώς όταν βγει η ΚΥΑ (Κυβερνητική Υπουργική Απόφαση).

Γραπτή απόφαση για την ακύρωση

Οπότε αν υπήρχε η απόφαση γραπτώς, τότε οι παραστάσεις στους ανοιχτούς χώρους θα συνεχίζονταν κανονικά. Η ΚΥΑ βγήκε την περασμένη Κυριακή. Με τη γραπτή απόφαση ότι τα ανοιχτά θέατρα συνεχίζουν τις παραστάσεις τους, ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος προέβη στην πληρωμή όλων των εξόδων και όλων των διαδικασιών για να ετοιμαστεί η παράσταση που ανέβαινε μια εβδομάδα μετά. Αυτό έγινε την Δευτέρα και την Τρίτη το πρωί που πέρασε.

Η Μόνικα Μπελούτσι θα ερχόταν σήμερα Πέμπτη για το Ηρώδειο, μου λέει ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Έτσι, αγοράστηκαν όλα τα εισιτήρια, πληρώθηκαν τα ξενοδοχεία, δόθηκε όλη η αμοιβή και προκαταβολή στο εξωτερικό, πληρώθηκε η ασφάλεια, κτλ. Πολύ μεγάλα ποσά δαπανήθηκαν, μου εξηγεί ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, καθώς βρίσκονταν στην τελική ευθεία για τις τρεις παραστάσεις. Μια μέρα μετά, δηλαδή την Τρίτη 22/9 στις 18.00, ο συνεργάτης του και Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Προβολής της παράστασης Άρης Ασπρούλης τον ειδοποίησε για την ανακοίνωση που είδε στην τηλεόραση ότι ακυρώνονται και οι παραστάσεις στα ανοιχτά θέατρα.

Έμεινε άφωνος…

Ο ίδιος έμεινε άφωνος, καθώς δεν περίμενε ότι δύο μέρες μετά θα άλλαζε η υπουργική απόφαση. Όπως μου είπε, δεν πιστεύει ότι ως έξτρα περιοριστικό μέτρο κάνει κάποια διαφορά. Άλλωστε στην Αθήνα είχαν μείνει λίγες παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα, καθότι είμαστε ήδη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και συμπληρώνει ότι αν έπρεπε να γίνει και είναι σεβαστό ότι κρίνουν να γίνει έτσι, τότε έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή. Από την περασμένη Παρασκευή, σίγουρα όχι την τελευταία στιγμή και δύο μέρες μετά την αρχική ανακοίνωση.

Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και Μόνικα Μπελούτσι για Ηρώδειο και ακυρώσεις

Voucher για τους θεατές της Μπελούτσι

Όπως προβλέπεται με το νόμο που πέρασε το Υπουργείο Πολιτισμού έχει βγει το voucher με το οποίο ο θεατής και ο παραγωγός εξασφαλίζονται αμφότεροι σε περίπτωση αναβολής της παράστασης λόγω Covid-19.

Τι σημαίνει αυτό; Η εταιρεία www.ticketservices.gr θα εκδώσει voucher για έναν χρόνο σε όλους τους θεατές που έχουν αγοράσει εισιτήριο για τις παραστάσεις της Μπελούτσι στο Ηρώδειο. Η Λυκόφως ως εταιρεία παραγωγής θα επαναπρογραμματίσει τις παραστάσεις της Μόνικα Μπελούτσι με το ήδη υπάρχον εισιτήριο του κάθε θεατή. Εάν και εφόσον κάποιος το επιθυμεί, αντί για τις παραστάσεις της Μπελούτσι μπορεί να δει οποιαδήποτε άλλη παραγωγή της εταιρείας Λυκόφως. Κάτι ανάλογο γίνεται στο εξωτερικό και ευτυχώς εφαρμόστηκε εγκαίρως και στη χώρα μας.

Η απάντηση της Μόνικα Μπελούτσι

Όταν η εταιρεία παραγωγής Λυκόφως και ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος ήρθε σε επικοινωνία με τη Μόνικα Μπελούτσι για το Ηρώδειο και την απόφαση, εκείνη έμεινε άφωνη. Η ηθοποιός είπε ότι δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι αφού υπάρχει αυτή η απόφαση. Η ίδια περίμενε πως και τι να εμφανιστεί στο Ηρώδειο καθώς ήταν μια δουλειά που είχε οργανωθεί εδώ και μήνες. Μάλιστα, καθώς οι δύο προγραμματισμένες παραστάσεις ήταν sold out, προστέθηκε ακόμα μια στις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα των γενεθλίων της. Ενώ κάθε χρόνο γιορτάζει τα γενέθλιά της με τον πατέρα της στην Ιταλία, φέτος άλλαξε όλα της σχέδια για να γιορτάσει στην Αθήνα. Βέβαια αυτό ακυρώθηκε, όπως και τα αεροπορικά εισιτήρια και οι κρατήσεις που η ίδια είχε κάνει για την οικογένειά της.

Θα γίνει στο Ηρώδειο και πότε;

Υπάρχουν προτάσεις για να γίνει η παράσταση σε άλλο ανοιχτό θέατρο, μου εξηγεί ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Όμως, ο πιο κατάλληλος χώρος για αυτή την παράσταση έτσι όπως την έχουν στήσει και με τη σκηνοθεσία του Τομ Βολφ είναι το Ηρώδειο. Ένας λόγος ακόμα είναι για να έχει ο κόσμος ακριβώς τις ίδιες θέσεις που είχε κλείσει. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να επαναπρογραμματιστεί. Καθώς όμως βάσει μέτρων τα ανοιχτά θέατρα είναι κλειστά, κανένας δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμό. Ούτε για την επόμενη εβδομάδα ούτε για τις αρχές Οκτωβρίου.

Κανείς δεν γνωρίζει

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιτραπεί να γίνουν ξανά παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους. Οπότε, περιμένει να περάσει το διάστημα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου και να δει ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα, ώστε να μπορεί να προγραμματιστεί η εκ νέου παράσταση. Μέσα στις επόμενες μέρες όλοι οι θεατές θα ενημερωθούν μέσω email από την εταιρεία για το πώς θα πάρουν το voucher και πως θα εξασφαλίσουν τις θέσεις τους.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ