17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γερμανική μελέτη αμφισβητεί τα μέρη μετάδοσης του κορονοϊού

Σύμφωνα με Γερμανική μελέτη οι συναυλιακοί χώροι και τα θέατρα δεν είναι μέρη διασποράς του κορονοϊού. Πιο αναλυτικά μία νέα μελέτη στη Γερμανία για την κινητικότητα των αερομεταφερόμενων σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους, έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης σε σωστά αεριζόμενους συναυλιακούς χώρους είναι αμελητέος.

Οι διαφορές ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη μελέτη

Η διάρκειας τριών ημερών επιστημονική μελέτη έλαβε χώρα στο 1.500 θέσεων Konzerthaus Venue στο Ντόρτμουντ. Εκπονήθηκε το Νοέμβριο από το Fraunhofer Heinrich Hertz Institute of Goslar και την εταιρεία Parte Q, με τη στήριξη της Federal Environment Agency της Γερμανίας.

Η πρώτη μελέτη ήταν το Restart-19 που έγινε τον Αύγουστο από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Halle. Τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο. Η μελέτη αυτή είχε ως συμπέρασμα το ότι τα events με επαρκή αερισμό του χώρου διεξαγωγής, ενέχουν «χαμηλό έως πολύ χαμηλό» ρίσκο διασποράς του ιού από άτομο σε άτομο.

Γερμανική μελέτη για τα μέρη διασποράς του κορονοϊού
Ο Oleg κατά τη διάρκεια της μελέτης

Σε αντίθεση, όμως, με το Restart-19, που είχε ως συμμετέχοντες αποκλειστικά ανθρώπους, η μελέτη του Ντόρτμουντ χρησιμοποίησε και μια υψηλής τεχνολογίας ανθρώπινη κούκλα (dummy), ονόματι Oleg, για να προσομοιώσει τις ανθρώπινες αναπνοές μέσα στο Konzerthaus.

Η εκπόνηση της μελέτης έγινε στις 2, 3 και 20 Νοεμβρίου. Η επιστημονική ομάδα μέτρησε την κυκλοφορία αερολυμάτων σε όλους τους χώρους του venue. Συμπεριλαμβανομένου και του φουαγιέ ή των διαδρόμων. Το συμπέρασμά τους είναι ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες – όταν δηλαδή ο χώρος έχει σωστή κυκλοφορία φρέσκου αέρα και όλοι οι επισκέπτες φορούν μάσκες – ο κίνδυνος διασποράς του ιού ανάμεσα στο κοινό μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων είναι σχεδόν ανύπαρκτος.

Οι συναυλιακοί χώροι και τα θέατρα δεν είναι μέρη διασποράς του ιού

«Οι συναυλιακοί χώροι και τα θέατρα δεν είναι μέρη διασποράς του ιού»,
δηλώνει κατηγορηματικά ο Δρ. Raphael von Hoensbroech, διευθυντής του Konzerthaus Dortmund.
«Οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι οι πολιτικοί χρειάζονται καλές επιστημονικές βάσεις για να επιτύχουν τη λήψη σωστών αποφάσεων. Σκοπός της μελέτης μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι όταν οι συναυλιακοί και θεατρικοί χώροι επαναλειτουργήσουν, θα μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς θεατές».

μελέτη για τα μέρη διασποράς του κορονοϊού θέατρο και συναυλίακοι χωροι

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής:

  • Με χρήση μάσκας και επαρκή προμήθεια φρέσκου αέρα μέσω των υφιστάμενων συστημάτων εξαερισμού του Konzerthaus, δεν υπήρξε πρακτικά καμία μόλυνση των επιφανειών του χώρου από τα δοκιμαστικά αερολύματα.
  • Το μεγάλο μέγεθος των δωματίων ήδη εξασφαλίζει την εξασθένιση των μολυσμένων αερολυμάτων καθώς ο κλιματισμός δεν τα αφήνει να συγκεντρωθούν.
  • Στην περίπτωση ενός χώρου γεμάτου με κοινό, η πολυκοσμία δεν εμποδίζει τον αέρα να ανέβει προς τα πάνω. Αντιθέτως, συμβάλλει σε αυτό εξαιτίας θερμικών αιτιών.
  • Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας στους διαδρόμους, τις τουαλέτες και τα φουαγιέ. Καθώς ο εξαερισμός του χώρου λειτουργεί διαφορετικά σε εκείνα τα σημεία, απ’ ότι στην αίθουσα.
  • Το Konzerthaus δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο υπερδιασποράς του ιού, καθώς το υφιστάμενο σύστημα εξαερισμού του ανακυκλώνει συνολικά τον εσωτερικό αέρα με εξωτερικό, κάθε 20 λεπτά.
  • Η μέτρηση του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) κατά τη διάρκεια ενός event μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εκτίμηση της διασποράς αεροσωματιδίων μέσα στην αίθουσα.

Η θεωρία διαφέρει από την πράξη

Κι ενώ στη θεωρία το Konzerthaus θα μπορούσε να λειτουργεί κανονικά, με πλήρη χωρητικότητα και δίχως ρίσκο, στην πραγματικότητα (δεδομένων των δυσκολιών της διατήρησης κοινωνικών αποστάσεων στους διαδρόμους, τα μπαρ, κτλ) οι επιστήμονες προτείνουν ένα σύστημα ταξιθεσίας, όπου κάθε δεύτερη θέση θα παραμένει κενή.

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης αφορούν μόνο στο Konzerthaus Dortmund, το Fraunhofer Heinrich Hertz Institute υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν τα αποτελέσματα να εφαρμοστούν και σε άλλους παρόμοιους χώρους, όπως και να γίνουν νέες μελέτες με σχετικά μικρή προσπάθεια.

Μέρη διασποράς του κορονοϊού – Τι πιστεύει ο Heinz- Jörn Moriske για τη μελέτη

Ο Heinz- Jörn Moriske, διευθυντής του Federal Environment Agency της Γερμανίας, περιγράφει το πείραμα του Ντόρτμουντ ως μία «απίθανη μελέτη με μεγάλη πληροφοριακή αξία».

«Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε σε όρους πληροφορίας και γνώσης. Με μια κατανομή των θεατών σε μορφή σκακιέρας και συστήματα εξαερισμού στο 100% της δυναμικότητας λειτουργίας, ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό είναι πολύ χαμηλός», προσθέτει με έναν αισιόδοξο τόνο.

Κλείνει, όμως, τονίζοντας ότι
«Η χρήση της μάσκας εντός του χώρου προσφέρει πάντα σημαντική προστασία και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

«Αυτή η μελέτη προσφέρει μια σημαντική βάση στον υπολογισμό του κινδύνου μετάδοσης του Sars Cov-2 σε συναυλίες με κοινό», δηλώνει σε συμφωνία ο ειδικός υγείας Martin Exner.

Πηγή: IQ Index

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Γιάννης Μουστάκας
Γιάννης Μουστάκας
Οι ιστορίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και μου αρέσει να τις γράφω, είτε δικές μου είτε δανεικές. Γιατί οι ιστορίες είναι ο τρόπος να αφηγούμαστε τη ζωή, να αναπολούμε τις ωραίες και όμορφες στιγμές της, μη λησμονώντας και τις ζόρικες που μας δίδαξαν τα σημαντικά. Ίσως για μένα να είναι και μια μορφή αυτοψυχανάλυσης. Στο Youfly.com αρθρογραφώ για πολιτιστικά θέματα και την καλλιτεχνική επικαιρότητα, ελπίζοντας πως το πληκτρολόγιό μου θα συμβάλλει στο να ανακαλύψουμε μαζί ανεξερεύνητες γωνιές στον κόσμο των τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ