14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φασουλής – Παπακωνσταντίνου μαζί στο θέατρο Μουσούρη τον χειμώνα

Μια συνάντηση… κορυφής ετοιμάζεται από τον Οκτώβριο. Ο Σταμάτης Φασουλής θα συναντήσει ξανά τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου στις αρχές Οκτωβρίου επί σκηνής, στην παράσταση του έργου «Ο κήπος με τις αλήθειες», στο θέατρο «Μουσούρη».

«Η ζωή είναι μανίκι», τραγουδούσαν μαζί, εντυπωσιακά, το 1978 η Μίρκα Παπακωνσταντίνου μαζί με το Σταμάτη Φασουλή, σε ένα νούμερο της επιθεώρησης «Συνέβη στην Κατίνα», σε μουσική του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Μίρκα Παπακωνσταντίνου Σταμάτης Φασουλής θέατρο Μουσούρη

«Κι αν ανέβει και το νοίκι, η χαρά είναι ακριβή». Έτσι, λοιπόν, «Το ρίχνω στην τρελή, το ρίχνω στην . αναλογία με το σήμερα τη βλέπετε, φαντάζομαι.

Ίσως. Το θέμα είναι εδώ ότι ύστερα από χρόοονια και μετά από συνεργασίες της Μίρκας Παπακωνσταντίνου, με το Σταμάτη Φασουλή μόνον ως σκηνοθέτη, αποφάσισαν να «βγούνε στη σκηνή». Ξανά μαζί. Τόπος, το Θέατρο «Μουσούρη». Και ένας «Κήπος με τις αλήθειες». Αυστραλιανός. Του Άντριου Μπόβελ. Που ως «Things I Know To Be True» πρωτανέβηκε το 2016 στο Σίδνεϊ κι ακολούθησε το Λονδίνο και άλλες πόλεις του κόσμου, με επιτυχία.

Ο κήπος με τις αλήθειες…

«Το έργο μιλάει ουσιαστικά για την αντοχή μιας οικογένειας, της οικογένειας στα δύσκολα και στις σχέσεις των δύο γονέων με τα τέσσερα παιδιά τους, που έχουν πλέον ξεκινήσει τις δικές τους ζωές», όπως είχε εξηγήσει τούτο τον «Κήπο με τις αλήθειες» ο Άντιου Μπόβελ. «Είναι ένα έργο για τον κύκλο της ζωής, που ανοίγει όταν το μικρότερο παιδί ρωτάει αμείλικτα: Τι ξέρω που να είναι δικό μου, αληθινό;», συνέχιζε ο συγγραφέας. Να προσθέσουμε το τρίπτυχο οικογένεια, αγάπη, απώλεια στην εξίσωση.

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου σε μπλε φόντο

Σύμφωνα με τη νέα παραστασιακή εκδοχή στο Θέατρο «Μουσούρη», «το έργο εκτυλίσσεται στον κήπο μιας οικογένειας που τα προβλήματα τους, έχουν τα ίδια, γνώριμα χαρακτηριστικά με αυτά μιας ελληνικής οικογένειας. Η οικογένεια Πράις, μπορεί να ζει στην μακρινή Αυστραλία, όμως γίνεται μια οικουμενική οικογένεια, στην οποία κάθε θεατής ανακαλύπτει στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις στοιχεία οικεία και σημεία ταύτισης». Και κάτι ακόμη: «Το έργο του Άντριου Μπόβελ συνδυάζει το ακραίο κωμικό με τη βαθιά μελαγχολία, ενώ ταυτόχρονα οι πολύ κωμικές σκηνές διαδέχονται τις τρυφερές στιγμές».

Ο Σταμάτης Φασουλής (που δεν θα εγκαταλείψει και το σκηνοθετικό ραβδάκι του) και η Μίρκα Παπακωνσταντίνου θα αναλάβουν τους δύο, κεντρικούς, ρόλους, του Μπομπ και της Φραν Πράις. Από τους έξι συνολικά, που θα συμπληρώσουν τα «παιδιά».

Ο Σταμάτης Φασουλής χαμογελάστός

Το έργο του Μπόβελ είχε ανεβαστεί τον Ιανουάριο του 2020 στη Νέα Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, υπό τον τίτλο «Πράγματα δικά μου, αληθινά», σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κυριάκου.

«Ο κήπος με τις αλήθειες» («Things I Know to be true»), του βραβευμένου Αυστραλού θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ανεβαίνει, όμως, για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε μετάφραση, πέρα από τη σκηνοθεσία, του Σταμάτη Φασουλή.

Σπουδαία έργα του Μπόβελ

Στην Ελλάδα έχει ανέβει το έργο του Μπόβελ «Σκοτεινές Γλώσσες» («Speaking in Tongues»), που είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το 1996 και είχε διασκευαστεί το 2001 για τον κινηματογράφο με τον τίτλο «Lantana». Εδώ, οι «Σκοτεινές Γλώσσες» ανεβάστηκαν τον Οκτώβριο του 2015 στο Θέατρο «Πόρτα», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με τους Άννα Καλαϊτζίδου, Χρήστο Λούλη, Άννα Μάσχα, Γιώργο Χρυσοστόμου.

Ο Μπόβελ έχει στο ενεργητικό του και έργα όπως «Σκηνές από έναν Χωρισμό» (στον αντίποδα του Μπέργκμαν), «Ποιος φοβάται την εργατική τάξη» (σαν σχόλιο στην «Βιρτζίνια Γουλφ» του Άλμπι), αλλά και σενάρια ταινιών, όπως ο «Καταζητούμενος Νο 1», βασισμένο σε βιβλίο του Τζον ΛεΚαρέ, με τον πρόωρα χαμένο Φίλιπ Σίμουρ Χόφμαν, τον Γουίλεμ Νταφό, την Ρέιτσελ ΜακΆνταμς και την Ρόμπιν Ράιτ (2014) ή το «Στην άκρη του νήματος» (2010) με τον Μελ Γκίμπσον.

Info: Στο Θέατρο «Μουσούρη», πλατεία Καρύτση 7, από τον Οκτώβριο.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ