32.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιστολή καλλιτεχνών προς Υπουργούς: Τι θα γίνει με το Θέατρο για Παιδιά;

Πριν από λίγους μήνες η κινητοποίηση από κάποιους καλλιτέχνες οδήγησε τελικά στο να ληφθούν κάποια μέτρα στήριξης για τον Πολιτισμό, (λόγω του Covid-19), ωστόσο οι υπόλοιποι καλλιτέχνες που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες για παιδιά παρέμειναν απ’ έξω. 

Η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, από τον θεατρικό οργανισμό Artika που έφερε το βρεφικό θέατρο στην Ελλάδα, είχε την πρωτοβουλία να συσπειρώσει τους καλλιτέχνες που έχουν αφιερωθεί στο θέατρο για παιδιά και να συντάξει μια επιστολή μαζί με τη Βάσια Παρασκευοπούλου (ομάδα Μικροί Πυροτέχνες) και την Κατερίνα Αλεξάκη, συνιδρύτρια της ομάδας Artika, η οποία πρόκειται να σταλεί αύριο Παρασκευή στους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Εργασίας.  


(Η σκηνοθέτις Μαριλένα Τριανταφυλλίδου)

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου

Περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες (μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο) έχουν υπογράψει την εν λόγω επιστολή με θέμα: «Στήριξη του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών για νεαρές ηλικίες, που πλήττεται βαρέως από την υγειονομική κρίση καθώς και από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19».

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί που ασχολούνται με το θέατρο για παιδιά, κουκλοπαίχτες, εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, καραγκιοζοπαίχτες, δάσκαλοι θεατρικής αγωγής, θεατροπαιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, ψυχοπαιδαγωγοί, θεατρολόγοι, μουσικοί, ζωγράφοι, χορευτές, χορογράφοι, ηθοποιοί και σκηνοθέτες παραστάσεων για ενηλίκους – ανάμεσά τους και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΗ ΤΑΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας- είναι οι πρώτοι που έσπευσαν να υπογράψουν. Οι υπογραφές θα συνεχίσουν να μαζεύονται και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπογράψουν και άλλες ομάδες και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις παραστατικές τέχνες για παιδιά και όχι μόνο.

Το θέμα για το θέατρο για τις νεαρές ηλικίες (βρέφη, παιδιά και έφηβοι) στην Ελλάδα είναι μεγάλο, αφενός επειδή αντιμετωπίζεται σαν υποδεέστερο είδος και αφετέρου επειδή έχει εξαιρεθεί από τις κρατικές επιχορηγήσεις και για αρκετά χρόνια δεν υπάρχει κάποια μέριμνα επ’ αυτού.

Το πρόβλημα, όπως μου λέει η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου, είναι ότι οι ίδιοι οι θίασοι αναγκάζονται να γίνονται και παραγωγοί μιας παράστασης, κάτι πολύ αποτρεπτικό για τους ίδιους τους καλλιτέχνες, καθώς επηρεάζει το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και τελικά μένουν στην επιφάνεια κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις παραστάσεων με ποιότητα.

Επίσης, δεν υπάρχει ειδική επιτροπή που να εξετάζει επί της ουσίας προτάσεις βρεφικού/νηπιακού, παιδικού, εφηβικού θεάτρου αλλά ούτε και πρωτότυπα συγγραφικά κείμενα με αποτέλεσμα η επιβίωση μιας παράστασης να εξαρτάται αποκλειστικά από την εμπορική της απήχηση, η οποία με τη σειρά της συχνά κρίνεται όχι από την ποιότητα, αλλά από τους όρους του προωθητικού «παιχνιδιού» και της διαφήμισης, όπως αναφέρεται στην επιστολή.


(Από την παράσταση «Η κόκκινη μύτη» σε κείμενο και σκηνοθεσία Βάσιας Παρασκευοπούλου)

Σχετικά με το μέτρο της επιδότησης των ΑΜΚΕ που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟΑ, σημειώνει η Μαριλένα Τριανταφυλλίδου της Artika, η ενίσχυση αυτή αφορά μόνο στις εγγεγραμμένες ΑΜΚΕ στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του ΥΠΠΟΑ, όπου στην ουσία εγγράφονται όσοι αιτούνται επιχορήγησης. Οπότε καταλαβαίνει κανείς πως όταν εξαιρείσαι από τις επιχορηγήσεις δεν έχεις λόγο να εγγραφείς και πολλές ομάδες από το χώρο του παιδικού θεάτρου δεν πήραν επιχορήγηση γι’ αυτό το λόγο, παρότι είναι ενεργές και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Το θέατρο για παιδιά έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα, με την έννοια ότι από τη στιγμή που κάποιος κρατικός φορές δεν το βοηθάει, δεν εξελίσσεται. Είναι ο τομέας αυτός που έχει τέτοιες ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτο και ιδιαιτέρως πληττόμενο μέσα στις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της πανδημίας.

Τώρα οι ερωτήσεις είναι δύο: τι θα γίνει φέτος σε τους ανθρώπους που δουλεύουν και παράγουν πολιτισμό για παιδιά και τι θα γίνει με τα ίδια τα παιδιά τα οποία δεν θα έχουν επαφή με τις παραστατικές τέχνες για ένα μεγάλο διάστημα, κάτι που ζήσαμε και την περίοδο του lockdown. Αυτά τα ερωτήματα θέτουν οι θεατρικές ομάδες, οι θίασοι και οι καλλιτέχνες που εκπαιδεύουν τα παιδιά μέσω του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών εν γένει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα ενίσχυσης για το θέατρο που αφορούν στο νεαρό κοινό. Άραγε, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί υποδεέστερο είδος και αυτός είναι ο λόγος που δεν στηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση; Ο διαχωρισμός από το θέατρο των ενηλίκων το υποβιβάζει και το αντιμετωπίζει ως είδος που δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με το θέατρο για ενηλίκους, και ως μία τέχνη που δεν αποσκοπεί σε μία αντίστοιχη ποιότητα, συμπληρώνουν οι καλλιτέχνες στην επιστολή τους.

Αφουγκραζόμαστε ότι θα είναι μια πολύ κακή χρονιά για το θέατρο, πόσω μάλλον για το θέατρο για παιδιά. Η Artika που ανεβάζει παραστάσεις για βρέφη και νήπια έχει επιχορηγηθεί φέτος, όχι για θέατρο για παιδιά αλλά για μια παράσταση για ενήλικες που θα μπορούν να φέρουν τα παιδιά μαζί τους. Έχει επιπλέον την τύχη να συμμετέχει στο τετραετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Mapping, στο οποίο συμμετέχουν 18 χώρες από όλη την Ευρώπη. Το Mapping («Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for the early years» Creative Europe 2018-2022) θα «παγώσει» για φέτος και θα ξεκινήσει μάλλον στα τέλη της άνοιξης του 2021, καθότι και στο εξωτερικό δεν προβλέπεται να γίνουν παραστάσεις θεάτρου για παιδιά.

(Από την παράσταση «Καληνύχτα μέρα» παραγωγή Artika 2013-14 σε σκηνοθεσία Κατερίνας Αλεξάκη  και Μαριλένας Τριανταφυλλίδου)

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, και αν ανοίξουν τα σχολεία, θα είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε ότι θα επιτραπούν οι επισκέψεις είτε των σχολείων προς τα θέατρα είτε των θιάσων προς τα σχολεία. Οπότε, σαν ομάδα Artika αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω σε τέσσερα διαφορετικά πλάνα, ανάλογα με το τι θα επιτραπεί από την κυβέρνηση μήπως και μπορέσουν να κάνουν κάτι. Ακόμα και τα θέατρα να ανοίξουν, με περιορισμούς φυσικά όπως τη μικρότερη χωρητικότητα, δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αφού και μια παραγωγή για παιδιά είναι πολυέξοδη, όπως και μια παραγωγή για ενήλικες πολλές φορές. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι καλλιτέχνες ζητούν να επιδοτηθεί το ποσοστό που δεν θα επιτρέπεται να πάει στο θέατρο, δηλαδή οι κενές θέσεις που δεν θα καλυφθούν από το κοινό.

Αν τα θέατρα ανοίξουν το καίριο ερώτημα είναι αν οι γονείς θα πάνε τα παιδιά τους να δουν παραστάσεις, όπως εύλογα ρωτάει το κοινό και η Μαρί Κωνσταντάτου σε σελίδα της στα social media: «Εσείς θα πάτε στο Θέατρο το παιδί σας τον χειμώνα που μας έρχεται υπό τη σκιά του Covid -19; Θα επηρεάσει την απόφασή σας εάν έχει βγει φάρμακο;». Η ηθοποιός και συγγραφέας πολλών βιβλίων για παιδιά έγραψε με αγάπη και σεβασμό στα παιδιά «Το Πάρτυ!», ένα ψυχαγωγικό θεατρικό έργο, που σκοπό έχει να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους, περνώντας παράλληλα θετικά μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία, την καλοσύνη, το σεβασμό στο περιβάλλον, την οικολογία.

Πρόκειται για ένα οικογενειακό θέαμα, ένα μιούζικαλ με πολύ χορό, τραγούδια και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου, που θα ξεσηκώσει μικρούς και μεγάλους. Η παράσταση σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου θα είναι ένα υπερθέαμα, γεμάτη χρώματα και εντυπωσιακά δρώμενα επί σκηνής. Ακροβάτες, ξυλοπόδαροι, χορευτές, εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, αλλά και γιγαντοοθόνη με υπέροχα ολογράμματα και βίντεο του Νίκου Σούλη, θα πλαισιώνουν τους ηθοποιούς.

Ο πολιτισμός είναι η βάση που μπαίνει από νωρίς στα παιδιά, από τη βρεφική ακόμα ηλικία, και αν δούμε ότι τα μαθήματα των καλλιτεχνικών κοπήκαν από τη Β’ και Γ’ Λυκείου, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι δείχνει αυτό για την κοινωνία μας.


( Από την παράσταση της Artika «Πάει έρχεται»,  θέατρο για ανθρώπους από 1,5 έτους, σκηνοθεσία Μαριλένα Τριανταφυλλίδου. (Foto by Grid Fox))

Η επιστολή των καλλιτεχνών προς τους υπουργούς:

Προς:

Κα. Λίνα Μενδώνη Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κο Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας

Κα. Νίκη Κεραμέως, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Στήριξη του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών για νεαρές ηλικίες, που πλήττεται βαρέως από την υγειονομική κρίση καθώς και από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19».

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο θέατρο1 και τις παραστατικές τέχνες για νεαρές ηλικίες (βρέφη, νήπια, παιδιά και εφήβους), και γενικότερα στην πρόσβαση του κοινού αυτού στην τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία, και να ζητήσουμε τη συνδρομή σας, καθώς ο τομέας αυτός έχει τέτοιες ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτο και ιδιαιτέρως πληττόμενο μέσα στις πρωτόγνωρες και εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε στο πλαίσιο της πανδημίας.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα εξαιρεί συστηματικά τη στήριξη προς το θέατρο για νεαρό κοινό, αλλά και τη στήριξη σε άλλες πολιτιστικές δράσεις που αφορούν αυτές τις ηλικίες. Δε διαθέτει κονδύλια και δε δίνει επιχορηγήσεις που να αποσκοπούν στη στήριξη θεατρικών παραγωγών, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι συντελεστές να γίνονται συχνά οι παραγωγοί του έργου τους και να δουλεύουν συνεχώς κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχει ειδική επιτροπή που να εξετάζει επί της ουσίας προτάσεις βρεφικού/νηπιακού, παιδικού, εφηβικού θεάτρου αλλά ούτε και πρωτότυπα συγγραφικά κείμενα με αποτέλεσμα η επιβίωση μιας παράστασης να εξαρτάται αποκλειστικά από την εμπορική της απήχηση, η

1. Με τον όρο «θέατρο» αναφερόμαστε σε όλα τα διαφορετικά είδη παραστάσεων που απευθύνονται σε νεαρές ηλικίες (θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παραστάσεις καραγκιόζη, βουβό θέατρο, κ.λ.π.) οποία με τη σειρά της συχνά κρίνεται όχι από την ποιότητα, αλλά από τους όρους του προωθητικού «παιχνιδιού» και της διαφήμισης.

Στην Ελλάδα, το θέατρο για νεαρό κοινό αντιμετωπίζεται ως υποδεέστερο είδος και οι φιλότιμες προσπάθειες, η αγάπη και το όραμα των ίδιων των δημιουργών δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τις χρόνιες ελλείψεις και να διορθώσουν τις συνέπειές τους.

Επιπλέον, και πέρα των όσων επιγραμματικά αναφέρθηκαν, υπό τις παρούσες συνθήκες, δε γνωρίζουμε πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν τα θέατρα, δεν γνωρίζουμε πότε και πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα επανεκκινήσουν τις επισκέψεις τους στα θέατρα, δε γνωρίζουμε πότε και πώς τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης θα αρχίσουν να δέχονται ξανά θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις στο χώρο τους.

Ακόμη όμως κι αν αυτό συμβεί, η εγγύτητα που είναι απαραίτητη στο θέατρο γι’ αυτές τις ηλικίες, δε θα υπάρχει. Για τα παιδιά, η επαφή, η επικοινωνία, και η αμεσότητα με τη σκηνή και τους ηθοποιούς είναι πολύ σημαντική για να βιώσουν τη θεατρική εμπειρία, και αναλόγως με το συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται μία παράσταση, η απαίτηση αυτή μεγαλώνει, όπως στην περίπτωση του θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες (0 έως 6 χρονών). Για να ενδυναμωθεί δε αυτή η επαφή του παιδιού με το θέατρο, ισχύει η πρόβλεψη από τους ίδιους τους δημιουργούς για περιορισμένο αριθμό θεατών (max 50 θεατές συνήθως). Έτσι ενισχύεται η βιωματική επαφή του παιδιού με το θέατρο αλλά, από την άλλη, η ίδια η οικονομική επιβίωσή τους καθίσταται δύσκολη.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που αφορούν στη μειωμένη χωρητικότητα και τις αποστάσεις, ο αριθμός των ατόμων που θα μπορεί πλέον να παρακολουθήσει μια παράσταση θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι παραστάσεις αυτές, που, επιπλέον στερούνται επιχορηγήσεων στην Ελλάδα, θα είναι καθ’ ολοκληρίαν μη βιώσιμες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί μέτρα ενίσχυσης για το θέατρο που αφορούν στο νεαρό κοινό. Άραγε, στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί υποδεέστερο είδος και αυτός είναι ο λόγος που δεν στηρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση; Ο διαχωρισμός από το θέατρο των ενηλίκων το υποβιβάζει και το αντιμετωπίζει ως είδος που δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με το θέατρο για ενηλίκους, και ως μία τέχνη που δεν αποσκοπεί σε μία αντίστοιχη ποιότητα.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι, ακόμα και στην περίπτωση της άρσης όλων των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερεις με πέντε μήνες για να «συνέλθουν» οι σκηνές, και το θέατρο για νεαρό κοινό, ουσιαστικά θα επαναλειτουργήσει με κανονικούς ρυθμούς από το Φθινόπωρο του 2021 και μετά.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ζητούμε: ειδικά μέτρα στήριξης για το θέατρο για νεαρό κοινό αλλά και ριζική αναδιαμόρφωση της πρακτικής που ισχύει σε σχέση με το γενικό πλαίσιο στήριξης του θεάτρου για νεαρές ηλικίες στην Ελλάδα.

• Την επιδότηση των εισιτήριων για τις κενές θέσεις, εφόσον επαναλειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα από το Φθινόπωρο.

• Την ανάληψη από το κράτος των εξόδων απολύμανσης και υγειονομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λ.π.) εφόσον η χρήση τους κριθεί απαραίτητη.

• Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στους καλλιτέχνες οι οποίοι συστηματικά δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάτρου για πολύ νεαρές ηλικίες, παιδιά και εφήβους και οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν την επόμενη χρονιά εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

• Την άμεση πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραγωγή θεατρικών παραστάσεων για νεαρό κοινό από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των ΑΜΚΕ), οι οποίοι επλήγησαν από τα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης του COVID-19.

• Την επαναφορά του θεσμού των επιχορηγήσεων και για τις παραστάσεις θεάτρου για νεαρό κοινό, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλειστεί από τις επιχορηγήσεις, και την άμεση εξαγγελία προκηρύξεων για επιχορηγήσεις που να απευθύνονται αποκλειστικά για παραστάσεις για νεαρές ηλικίες. Ζητούμε, επίσης, την απάλειψη του όρου των ισολογισμών προηγούμενων ετών , ούτως ώστε η αξιολόγηση να γίνεται βάσει της καλλιτεχνικής πρότασης και ενός συνοδευτικού φακέλου, σχετικού με την προγενέστερη δραστηριότητα της ομάδας (στοιχεία από παλαιότερες παραγωγές, βιογραφικά συντελεστών κλπ.).

• Την αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό, καθώς και τη δημιουργία νέων χρηματοδοτήσεων που να απευθύνονται και στο νεαρό κοινό, τόσο για παραγωγές όσο και για δράσεις. Η έλλειψη ικανών χρηματοδοτήσεων διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και θίγει τα εργατικά δικαιώματα, δεδομένου ότι οι παραγωγές δεν μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν στο βαθμό που απαιτείται, και ταυτοχρόνως το θέατρο που απευθύνεται στο νεαρό κοινό εξωθείται συστηματικά και αποκλειστικά στη βάση της εμπορικότητας.

Οι καλλιτέχνες απαιτούμε το δικαίωμα των νέων όλων των ηλικιών στην πρόσβαση στο θέατρο και στην τέχνη, και ζητούμε από το κράτος να μας στηρίξει σε αυτή την κρίσιμη καμπή που τα παιδιά κάθε ηλικίας κινδυνεύουν από τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, που καταστρέφει τη δημιουργικότητά τους.

Η τέχνη είναι δικαίωμα όλων των νέων ανθρώπων και αποτελεί ένα τρόπο αποκατάστασης από τις επιπτώσεις της κρίσης. Το θέατρο δε, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ψυχολογική ανασυγκρότηση των πληθυσμών, των οικογενειών, του δεσμού γονέα-παιδιού, του δεσμού μεταξύ των ανθρώπων, του δεσμού με το σώμα, του δεσμού με τη φύση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε να ληφθούν το γρηγορότερο τα απαιτούμενα μέτρα, ούτως ώστε οι νέοι να μην αποκλειστούν για μεγάλο διάστημα από τις τέχνες, και ειδικά τις παραστατικές, και να μη διανύσουν μία χρονιά χωρίς πολιτιστικά δρώμενα. Λέμε «ναι» στην «πολιτιστική υγεία»2 και καλούμε την κυβέρνηση να υποστηρίξει το έργο μας και να μας βοηθήσει να διαδραματίσουμε το ρόλο μας στην ανάπτυξη και εξέλιξη της παιδικής ηλικίας. Παράλληλα ζητάμε να υπάρξει μέριμνα για όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται με νέους ανθρώπους και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι τουλάχιστον έως το τέλος του 2020.

Με εκτίμηση,

Υπογράφουν:

1. Artika Αστική Εταιρεία Πολιτιστική Μη Κερδοσκοπική, Μαριλένα Τριανταφυλλίδου / Κατερίνα Αλεξάκη

 

2. Μικροί Πυροτέχνες, Βάσια Παρασκευοπούλου – σκηνοθέτις – συγγραφέας

 

3. Θίασος Ηλία Καρελλά, Ilias Karelas Theater Company

 

4. Ομάδα θεάτρου La Strada, Βίκυ Θαλασσινού

 

5. HippoTheatreGroup, Αλέξανδρος Ράπτης – Σκηνοθέτης

 

6. Συντεχνία του Γέλιου, Βασίλης Κουκαλάνι

 

7. Μικρός Νότος Δράσεις Δημιουργίας και Πολιτισμού ΑΜΚΕ, Χρύσα Διαμαντοπούλου

 

8. Θέατρο Αερόπλοιο, Νικόλας Καμτσής

 

9. Εταιρεία IKIRU, Στέλλα Σερέφογλου

 

10. Θέατρο κούκλας Παραμυθοχώρα, Μαρία Παπαγεωργίου – σκηνοθέτις – ηθοποιός

 

11. Τέχνης Θεάτρου Ηλιούπολης, Δημακεά Αργυρώ

 

12. Τόπι – Θεατρική ομάδα, Δημήτρης Πλειώνης

 

13. Piedi Sporchi ομάδα θεάτρου, Δώρα Δόριζα

 

 

2 Εθνική στρατηγική για την πολιτιστική υγεία. Προώθηση και διατήρηση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αφύπνισης του παιδιού από τη γέννηση έως την ηλικία των 3 ετών στον σύνδεσμο με τον γονιό του», Σόφη Μαρινόπουλος, 80 σελίδες, 2019. Αυτή η έκθεση που ανατέθηκε από το γαλλικό κράτος υποστηρίζει συστάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολύ νεαρών παιδιών στον πολιτισμό, και εισάγει την έννοια της «πολιτιστικής υγείας»

 

 

14. Ομάδα thea-tree Μαριάνθη Φωτάκη

 

15. Θέατρο Κούκλας Redicolo, Δέσποινα Καλπενίδου

 

16. ΝΤΟΥέΝΤΕ θέατρο & τεχνη, Ράνια Μιχαηλίδου

 

17. Κουκλοθέατρικη ομάδα ΑΦΟΥ/ΜπαGαζια, Δήμητρα Πεμούση

 

18. Κουκλοθεατρική ομάδα Τα Πάντα Φι/ΜπαGαζια, Μαλτσάκη Κική και Ειρήνη Μάστορα

 

19. ΚουκλοΘέατρο Κρήτης Puppet Theatre of Crete, Aναγνωστάκης Γεώργιος

 

20. Η Ομάδα των Πέντε Εποχών, Σοφία Παπαδοπουλου

 

21. ΦΡΕΟΝ / FREON Theatre Co., Ντίνα Σταματοπούλου

 

22. Χιλιοδέντρι / θέατρο για παιδιά και νέους ΑΜΚΕ, Σοφία Τσινάρη, – ηθοποιός / σκηνοθέτις / παιδαγωγός και Άννα Πορφύρη – ηθοποιός

 

23. Θέατρο Actina Ιωάννινα, Αθηνά Τσικνιά

 

24. Motus Terae – Αθήνα, Σπύρος Ανδρεόπουλος

 

25. Muzike.family concepts, Λένα Μοσχά – παραγωγός καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

 

26. ΒίΔα ΑΜΚΕ, Βίκυ Καλπάκα – Δάφνη Καφετζή

 

27. Χώρος Τέχνης Ασωμάτων, Αλίκη Πήτερσον, σκηνοθέτης – παραγωγός

 

28. Ομάδα Σβούρες, Μαρία Μπεθάνη – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

29. Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBoom, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου – σκηνοθέτις – ηθοποιός – δασκάλα θεάτρου

 

30. Ομάδα No Name – Εργαστήρι Θεατρικής Εξερεύνησης, Όλγα Γιώτη

 

31. Αβέρτο Θέατρο Βαγγέλης Οικονόμου

 

32. Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη – ηθοποιός – σκηνοθέτις – ραδιοφωνική παραγωγός

 

33. Καλλιτεχνική Ομάδα Ubu Art Crew, Μαρία Γρίβα – σκηνοθέτις – εμψυχώτρια θεάτρου

 

34. Κοινωνική Επιχείρηση Apicco, Σοφία Ιωαννίδη – ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής

 

35. ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Κωνσταντίνα Ζαχαροπούλου – θεατρολόγος – σκηνοθέτις

 

36. Κουκλοθεατρική σκηνή Βυσσινόκηπος, Εβίτα Αγγελή – εκπαιδευτικός – κουκλοπαίχτρια

 

37. ΘΕΑΤΡΟ ΦΑΟΣ, Άρτεμις Αγαθοπούλου – εικαστικός – σκηνογράφος – ηθοποιός – εμψυχώτρια ομάδων

 

38. Spookville Νεανικός Πολιτιστικός Χώρος, Αλεξάνδρα Ακανθοπούλου – σκηνοθέτις – οπερατέρ

 

39. Θέατρο Ρετρό ΑΜΚΕ, Αγγελική Φράγκου – ηθοποιός

 

40. Θεατρικό εργαστήριο Τέχνης Θεάτρου, Αργυρώ Δημακέα – Ρίζου – ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – καλλιτεχνική διευθύντρια

 

41. MimiandMou, χώρος πολιτισμού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

 

 

42. Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια, Στάθης Μαρκόπουλος – κουκλοπαίχτης

 

43. Ομάδα θεάτρου Αρνίτσι Μπίτσι ΑΜΚΕ, Μαρία Τερζάκη

 

44. Ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, Χρήστος Χριστόπουλος

 

45. Κουκλοθέατρο Αλεξίας Αλεξίου, Αλεξία Αλεξίου, κουκλοπαίχτρια – πολιτισμολόγος

 

46. Θέατρο Φιγούρες και Κούκλες, Τάσος Κώνστας, καραγκιοζοπαίχτης, ηθοποιός

 

47. Η ομάδα των πέντε εποχών, Σοφία Παπαδοπούλου – σκηνοθέτης – ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

48. Μπάμπης Κωστιδάκης, κουκλοπαίχτης – καραγκιοζοπαίχτης – ομάδα Ανεμοδούρα Θέατρο κούκλας και σκιών

 

49. Σάσα Βούλγαρη, Επαγγελματίας προφορική αφηγήτρια, Ψυχοπαιδάγωγος – Συντονίστρια Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

50. Αννύ Παντελή, ηθοποιός, εμψυχώτρια, εκπαιδευτικός, θεατροπαιδαγωγός

 

51. Άννα Σεβαστή Τζίμα, Δημιουργούν έργων και παραστάσεων για παιδιά

 

52. Φωτεινή Καλούδη, Υπηρεσίες Θεάματος Κουκλοθεάτρου – οργάνωση εκδηλώσεων

 

53. Ελένη Χρηστίδου, ηθοποιός – μουσικός – μουσικολόγος της θεατρικής ομάδας Τσικιμπον ( Πράματα και Θάματα)

 

54. Κωνσταντής Μιζάρας, ηθοποιός – κουκλοπαίχτης

 

55. Αγγελική Γουναρίδη, κουκλοπαίχτρια

 

56. Μπέττυ Κοκαράκη, κουκλοπαίχτρια

 

57. Σωκράτης Παπάς, κουκλοπαίχτης

 

58. Ειρήνη Μάστορα, θεατρολόγος – κουκλοπαίχτρια – κουκλοποιός

 

59. Αντιγόνη Γύρα, χορογράφος

 

60. Βαλέρια Δημητριάδου, ηθοποιός – μουσικός

 

61. Νίκος Κορεξιανός, ηθοποιός

 

62. Άννα Ψαρρά, ηθοποιός

 

63. Λυδία Στρατήρη, ζωγράφος

 

64. Γιώργος Μόλβαλης, σκηνοθέτης

 

65. Κλεονίκη Καραχάλιου, ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – χορεύτρια – ομάδα Artika

 

66. Κλειώ Κιούλπαλη, κουκλοπαίχτρια

 

67. Λίτα Ασλάνογλου, κουκλοπαίκτρια

 

68. Φαίη Τσίτου, μουσειοπαιδαγωγός – κουκλοπαίχτρια

 

69. Μαρία Παπαγεωργίου, σκηνοθέτις – ηθοποιός – θέατρο κούκλας Παραμυθοχώρα

 

70. Δάφνη Καμμένου, ηθοποιός

 

71. Φανού Μαρκέλλα, ηθοποιός

 

72. Καλογεροπούλου Φωτεινή, ηθοποιός

 

73. Βίβιαν Κραββαρίτη, ηθοποιός

 

 

74. Όλγα Μωραΐτη, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

75. Δώρα Θωμοπούλου, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

76. Κωνσταντίνα Βασδάρη, κουκλοπαίχτρια, χορεύτρια, χορογράφος

 

77. Ευτυχία Λιβανίου, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός

 

78. Αγγελική Τόμπρου, θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός – εμψυχώτρια

 

79. Φίλια Δενδρινού, ηθοποιός – θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός

 

80. Ιφιγένεια Κακριδώνη, αφηγήτρια – μουσικοπαιδαγωγός

 

81. Κανελλοπούλου Φιλία, ηθοποιός

 

82. Κιτσέλη Τζένη, ηθοποιός

 

83. Μαρία Ελευθεριάδη, ηθοποιός

 

84. Δέσπω Βαρουδάκη, μουσικός

 

85. Νίνα Φωτιάδου, ηθοποιός

 

86. Γεώργιος Κουτρότσιος, ηθοποιός

 

87. Στράτος Σωπύλης, ηθοποιός

 

88. Νίκη Πεταλά, ηθοποιός

 

89. Σοφία Γεωργοβασίλη, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

90. Στέλα Καπετάνιου, ηθοποιός

 

91. Μαλαματένια Γκότση, ηθοποιός

 

92. Μέμος Ρούσσος, ηθοποιός

 

93. Αθηνά Μπερδέκα, ηθοποιός

 

94. Δημήτρης Μανδρινός, ηθοποιός

 

95. Ερατώ Τζαβάρα, σχεδιάστρια βίντεο – εικαστικός

 

96. Μαρία Κολιοπούλου, χορογράφος

 

97. Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης, χορογράφος

 

98. Μαριλένα Πετρίδου, παιδαγωγός κίνησης/χορού, χορεύτρια – μουσικός

 

99. Βίκυ Κυριακουλάκου, ηθοποιός – σκηνοθέτις – δασκάλα

 

100. Φιλιώ Λούβαρη, χορογράφος – παιδαγωγός

 

101. Πανάγου Μυρτώ, ηθοποιός – συντονίστρια θεατρικού παιχνιδιού

 

102. Ελεάνα Τσίχλη, σκηνοθέτις

 

103. Δημήτρης Σιούντας, ηθοποιός – σκηνοθέτης – θεατρολόγος

 

104. Γιώργος Βουρδαμής, ηθοποιός

 

105. Λουκία Πιστιόλα, ηθοποιός

 

106. Άννυ Ζώη, ηθοποιός

 

107. Ιφιγένεια Αστεριάδη, ηθοποιός

 

108. Παναγιώτα Ευσταθίου, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

109. Μάρθα Πασακοπούλου, χορεύτρια – εκπαιδευτικός – χορογράφος

 

110. Αλεξάνδρα Κασιούμη, θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός

 

 

111. Γιώργος Λιάκος, ηθοποιός

 

112. Ιωάννα Κουκουζέλη, ηθοποιός

 

113. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

114. Στέλιος Ξανθουδάκης, ηθοποιός – ομάδα Τόπι

 

115. Γεωργία Ηλιοπούλου, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

116. Μαρία Παπαδοπούλου, χορεύτρια – παιδαγωγός

 

117. Άρτεμις Μάνου, ηθοποιός – εμψυχώτρια

 

118. Κωνσταντίνα Αργυροπούλου, ηθοποιός

 

119. Βασιλική Γεωργικοπούλου, ηθοποιός

 

120. Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

121. Μίνα Ανανιάδου, χορεύτρια, χορογράφος, επιμορφώτρια

 

122. Ανασατασία Κατσιναβάκη, ηθοποιός – μουσικός

 

123. Μιχάλης Σιδηρόπουλος, μουσικός

 

124. Μάνος Μπάρτης, ηθοποιός – συγγραφέας – σκηνοθέτης

 

125. Ιωάννης Καρράς, ηθοποιός – σκηνογράφος

 

126. Άρτεμις Λαμπίρη, χορογράφος – χορεύτρια – καθηγήτρια χορού

 

127. Βασιλική Δαλίσκα, ηθοποιός – εμψυχώτρια – σκηνοθέτις

 

128. Πολυξένη Σπυροπούλου, ηθοποιός – εμψυχώτρια

 

129. Μαρία Καραμάνη, ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. – μουσικός

 

130. Ελένη Ορνεράκη, ηθοποιός

 

131. Ανούς Μπογοσιάν, ηθοποιός

 

132. Έλενα Αγγελοπούλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

133. Νικόλαος Αρβανίτης, ηθοποιός

 

134. Ελίζα Σκολίδη, ηθοποιός

 

135. Αθηνά Κεφαλά, ηθοποιός – Σκηνοθέτης

 

136. Γιούλη Ιωαννίδου, καθηγήτρια χορού – χορογράφος

 

137. Φαίδρα Παπανικολάου, ηθοποιός

 

138. Πηνελόπη Πανταζή, μουσικός

 

139. Νταλλαρή Λεμονιά, ηθοποιός – μουσικός

 

140. Αγγελική Πασπαλιάρη, ηθοποιός

 

141. Κωνσταντίνα Τσιβγά, νηπιαγωγός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – ομάδα Σβούρες

 

142. Σπαθοπούλου Μαρία, ηθοποιός

 

143. Ελένη Θέμις Εικοσιπεντάρχου, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

144. Άρτεμις Δούρου, ηθοποιός

 

145. Κλαίρη Χριστοπούλου, σκηνοθέτης – ηθοποιός

 

146. Κωστής Ραμπαβίλας, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

 

147. Άννα Μαρία Κότσιφα, μουσικός

 

148. Βαγγέλης Ζάπας, ηθοποιός

 

149. Βογιατζίδου Ελένη, κουκλοπίχτρια – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

150. Κωνσταντίνος Μεταξάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

151. Μάριος Μακρόπουλος, ηθοποιός

 

152. Αναστασία Χατζηλιάδου, θεατρολόγος – σκηνοθέτις

 

153. Δέσποινα Τσαφίτσα, μεταφράστρια – ηθοποιός

 

154. Κωνσταντίνα Πάλλη, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

155. Παύλος Πιέρρος, ηθοποιός

 

156. Σμαρώ Πλατιώτη, σκηνοθέτης – θεατρολόγος

 

157. Νικολέτα Δάφνου, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

158. Ελισάβετ Γιαννακού, ηθοποιός

 

159. Χριστέλα Γκιζέλη, ηθοποιός

 

160. Νατάσα Κρητικού, ηθοποιός

 

161. Νίκος Τουρνάκης, ηθοποιός – μουσικός

 

162. Πέτρος Μαυροματίδης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

163. Ζώγια Σεβαστιανού, ηθοποιός

 

164. Δρ. Γιάννης Γουλές, χημικός – ηθοποιός

 

165. Ειρήνη Χατζινίκου, ηθοποιός

 

166. Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

167. Κάντυ Καρρά, χορεύτρια – παιδαγωγός

 

168. Ζαϊμάκης Κωνσταντίνος, κουκλοπαίχτης – κουκλοποιός

 

169. Σπύρος Χαλκιάς, ηθοποιός

 

170. Αλεξία Φωτιάδου, ηθοποιός

 

171. Σταφανία Φιλιάδη, ηθοποιός

 

172. Ηλιάνα Φυτίλα, ηθοποιός – κοινωνική λειτουργός – βρεφονηπιαγωγός

 

173. Μαριάννα Αλατζή, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

174. Ιορδάνης Καλέσης, ηθοποιός

 

175. Βιγινία Κόκκινου, αφηγήτρια

 

176. Κωνσταντίνα Σιλεβρή, ηθοποιός

 

177. Κωνσταντίνος Δημητρακάκης, ηθοποιός

 

178. Κωνσταντίνος Παράσης, ηθοποιός

 

179. Μανώλης Βουγιουκαλάκης, μουσικός

 

180. Βαγγελιώ Τσαλαχούρη, ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού – ερμηνεύτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

 

181. Άννα Χατζηχρήστου, ηθοποιός

 

182. Φωτεινή Γκιουλέκα, μουσικός

 

 

183. Νίκος Σταματόπουλος, ηθοποιός

 

184. Ευδοξία Υψηλάντη, συνθέτρια

 

185. Αλεξάνδρα Παυλίδου, ηθοποιός – σκηνοθέτης – δασκάλα υποκριτικής

 

186. Βερονική Κυριακοπούλου, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός

 

187. Ελεονώρα Ηλία, χορεύτρια – χορογράφος – καθηγήτρια χορού

 

188. Κωνσταντίνος Ευστρατίου, ηθοποιός – μουσικός

 

189. Χαρούλα Μακρή, καθηγήτρια χορού – χορεύτρια

 

190. Δώρα Ζούμπα, χορεύτρια – χορογράφος – καθηγήτρια χορού

 

191. Σοφία Αντωνίου, ηθοποιός

 

192. Αναστασία Κουμίδου, σκηνοθέτις – ηθοποιός

 

193. Θωμάς Χαβιανίδης, ηθοποιός

 

194. Γιώργος Νάσιος, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός – σκηνοθέτης

 

195. Άγγελος Ρούσσος, ηθοποιός

 

196. Ειρήνη Ευαγγελάτου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

197. Κατερίνα Μπερδέκα, σκηνοθέτις – διευθύντρια παραγωγής

 

198. Βανέσα Θωμαΐδου, καθηγήτρια χορού

 

199. Δημήτρης Φωτίου, μουσικός – ηθοποιός

 

200. Ρίνος Τζάνη, ηθοποιός

 

201. Καλλιόπη Τζερμάνη, ηθοποιός

 

202. Εύα Ψυλλάκη, ηθοποιός

 

203. Δημήτρης Κωνσταντίνου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

204. Νατάσα Γάτσιου, χορεύτρια – δασκάλα χορού

 

205. Στέλλα Γκρήγκοβιτς, θεατροπαιδαγωγός – μουσικός

 

206. Έλλη Κατσιναβάκη, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

207. Κατερίνα Χατζοπούλου, σκηνογράφος – ενδυματολόγος

 

208. Νικολέτα Λιακοσταύρου, εκφωνήτρια – μεταφράστρια- – ανιματρίς – ραδιοφωνική παραγωγός

 

209. Γιώργος Ζαμπουλάκης, σκηνοθέτης – καθηγητής υποκριτικής

 

210. Ηλίας Βογιατζιδάκης, ηθοποιός

 

211. Μιχάλης Οικονόμου, ηθοποιός

 

212. Σταυρούλα Μάκρα, ηθοποιός

 

213. Νικόλας Τσίχλας, ηθοποιός

 

214. Αριάννα Χατζηγαλανού, ηθοποιός – σκηνοθέτις – εκπαιδευτικός – θεατροπαιδαγωγός

 

215. Κωνσταντίνος Κυριακίδης – μουσικός

 

216. Δήμητρα Αντωνακούδη, ηθοποιός – εμψυχώτρια

 

 

217. Μαρία Αιγινίτου, σκηνοθέτις – ηθοποιός

 

218. Σοφία Σιδέρη, δασκάλα χορού – χορογράφος

 

219. Κίτσος Δημήτρης, ηθοποιός

 

220. Κορίνα Βασιλοπούλου, ηθοποιός

 

221. Πάνος Κούγιας, ηθοποιός

 

222. Ανδρονίκη Μαραθάκη, οδηγός έργων χορού – ερμηνεύτρια – εκπαιδευτικός

 

χορού

 

223. Νικόλας Βεκράκος, ηθοποιός

 

224. Έλενα Γραβάλου, ηθοποιός – τραγουδίστρια

 

225. Σμαράγδα Χατζή θεατρολόγος

 

226. Marion Konstantines Araka, art director – δασκάλα θεατρικής αγωγής

 

227. Αναστασόπουλος Ιωάννης, φωτιστής – σκηνοθέτης

 

228. Μαρία Λάφη, σκηνοθέτις

 

229. Αγγελάκος Κυριάκος, σκηνοθέτης

 

230. Πάνος Κούλης, ηθοποιός

 

231. Χριστίνα Πετρολέκα, ηθοποιός

 

232. Βασίλης Καζής, μουσικός – ηθοποιός

 

233. Χριστίνα Ράπτη, ηθοποιός – παιδαγωγός

 

234. Στυλιανός Παρρής, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

235. Αννέτα Στεφανοπούλου, κουκλοπαίχτρια – θεατρολόγος

 

236. Έλενα Τυρέα, ηθοποιός

 

237. Ηλίας Καρακωνσταντάκης, ηθοποιός

 

238. Μαρία Τσέκου, χορεύτρια

 

239. Λίνα Ντούτσου, μουσικός

 

240. Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, θεατρολόγος – σχεδιάστρια φωτισμού

 

241. Μελέτης Μοίρας, σκηνοθέτης

 

242. Ελένη Χρηστίδου, μουσικολόγος – ηθοποιός – μουσικός ομάδα Τσικιμπόμ

 

243. Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

244. Γιάννης Αναστασάκης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

245. Γιολάντα Καπέρδα, ηθοποιός

 

246. Ντίμης Καρούσος, μουσικός

 

247. Φαίη Ψωμαδάκη,, ηθοποιός, εμψυχώτρια, μουσικός

 

248. Ελένη Ευθυμίου, σκηνοθέτις, ηθοποιός

 

249. Τάσος Αντωνίου, ηθοποιός – μουσικός

 

250. Δημήτρης Τζαβάρας, μουσικός

 

251. Μαριλίνα Μπεσή, χορεύτρια – καθηγήτρια χορού

 

252. Ιωάννα Αποστολοπούλου ηθοποιός

 

 

253. Αντώνης Κακοσούρης, ηθοποιός

 

254. Αγγελική Μιχαλοπούλου, ηθοποιός – διδασκαλία υποκριτικής

 

255. Τσιμά Μαρία, ηθοποιός

 

256. Τσάκωνας Γιάννης ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

257. Δημήτρης Σαγιάννης, βοηθητικός ηθοποιός – μουσικός

 

258. Θεμιστοκλής Καρποδίνης, ηθοποιός – μουσικός

 

259. Ραφίκα Ελένη Σαουίς, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

260. Χλιαράς Στέλιος, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

261. Μαρίνα Γκούμλα, θεατροπαιδαγωγός – ηθοποιός – σκηνογράφος

 

262. Μαριλένα Λιακοπούλου, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός

 

263. Κατερίνα Καραδήμα, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

264. Σπύρος Μπιμπίλας, ηθοποιός – σκηνοθέτης – πρόεδρος ΣΕΗ ΤΑΣΕΗ

 

265. Άννα Παρασίδου, ηθοποιός

 

266. Μαρία Τσακαλίδου, ηθοποιός

 

267. Ειρήνη Μαργαρίτη, ηθοποιός

 

268. Κατερίνα Τίγκα, θεατρολόγος

 

269. Νίκος Δασκαλόπουλος, ποιητής – μουσικός

 

270. Βαγγέλης Κοσμίδης, σκηνοθέτης – ηθοποιός

 

271. Αμαλία Καβάλη, ηθοποιός

 

272. Νεφέλη Ανανιάδη, ηθοποιός

 

273. Κατερίνα Μάντζιου, ηθοποιός

 

274. Αντώνης Διαμαντής, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

275. Ανέτα Λιάπτση, θεατρολόγος

 

276. Χρίστος Στυλιανού, ηθοποιός

 

277. Ηλέκτρα Μήτσουρα, θεατρολόγος – εκπαιδευτικός

 

278. Μαρία Βλάχου, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

279. Γεωργία Μπούρδα, σκηνογράφος – ενδυματολόγος

 

280. Χριστίνα Χριστοφή, σκηνοθέτης

 

281. Λυγερή Ταμπακοπούλου, ηθοποιός

 

282. Άννα Μαρία Κεσσίδου, δασκάλα μουσικοκινητικής αγωγής, εμψυχώτρια – συνθέτρια

 

283. Ελένη Ζαφείρη ηθοποιός

 

284. Στέλιος Πετράκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας

 

285. Σταμούλη Ρόζα, ηθοποιός

 

286. Τσίμος Βαγγέλης, θεατρολόγος – παιδαγωγός

 

287. Ελεάνα Παπαχρήστου, θεατρολόγος – ηθοποιός

 

288. Γιώργος Παλαμιώτης, μουσικός

 

 

289. Αθανασιάδου Μαρία, καθηγήτρια χορού

 

290. Ευγενία Βησσαρίου, ηθοποιός – σχεδιάστρια μόδας

 

291. Γεωργίου Ορφέας, ηθοποιός

 

292. Γιούλη Τσαγκαράκη, θεατρολόγος

 

293. Κωνσταντίνα Γιασεμίδου, ηθοποιός – σκηνοθέτης – χορογράφος – θεατροπαιδαγωγός

 

294. Σταυρούλα Λακριντή, βοηθητική ηθοποιός

 

295. Μαρία Δερεμπέ, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

296. Κατερίνα Συναπίδου, ηθοποιός

 

297. Μυρτώ Καμηλάκη, ηθοποιός – δασκάλα υποκριτικής

 

298. Ιουλία Χαραλάμπους, εικαστικός

 

299. Τέτα Κωνσταντά, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

300. Δήμητρα Βλάχου, ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός – διδασκαλία υποκριτικής/αυτοσχεδιασμού

 

301. Ιωάννης Φακλής, ηθοποιός

 

302. Γεωργία Πολοπετράκη, ηθοποιός

 

303. σΙωάννα Ρούσσου, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

304. Ζωή Χατζηαντωνίου, χορογράφος

 

305. Δημήτρης Σπαθής ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

306. Λάζαρος Βαρτάνης, ηθοποιός

 

307. Παναγιώτης Κελέκης, μουσικός

 

308. Καλογήρου Αλκμήνη, θεατρολόγος

 

309. Μαρία Τσουκνάκη, θεατρολόγος – αφηγήτρια – εικαστικός

 

310. Λουίζα Μανθοπούλου, μουσικός

 

311. Μανώλης Μαυροματάκης, ηθοποιός

 

312. Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ηθοποιός

 

313. Κωνσταντίνος Γκαγκαστάθης, μουσικός

 

314. Βίλογλου Μαρία, σκηνοθέτις

 

315. Πανάγος Ιωακείμ, ηθοποιός

 

316. Εύη Κουρεμένου, Οργάνωση παραγωγής

 

317. Ζαχαρή Αχιλλεοπούλου, ηθοποιός – χορογράφος – καθηγήτρια χορού

 

318. Κώστας Κλάδης, ηθοποιός

 

319. Ιωάννα Πιταούλη, ηθοποιός – βοηθός σκηνοθέτη

 

320. Παναγιώτης Τόλιας, ηθοποιός

 

321. Βίκυ Μαστρογιάννη, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

322. Φωτεινή Χαμιδιέλη, ζωγράφος

 

323. Ροδούλλα Κρανιωτάκη, ηθοποιός – χορογράφος – δασκάλα χορού

 

 

324. Νίκος Παπαγιάννης, ηθοποιός – εμψυχωτής/διασκεδαστής παιδιών – παιδαγωγός

 

325. Γιάννης Σαμψαλάκης, ηθοποιός

 

326. Διονύσης Ποταμίτης, ηθοποιός

 

327. Ελευθερία Αγγελίτσα, ηθοποιός

 

328. Στέλιος Θεωδώρου Γκλίναβος, ηθοποιός

 

329. Κωνσταντίνα Ζαχαροπούλου, σκηνοθέτις – θεατρολόγος

 

330. Αριστοτέλης Ζαχαράκης, ηθοποιός

 

331. Στέφανος Κοσμίδης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

332. Χατζηβασιλείου Γαβρήλος, ηθοποιός – μουσικός

 

333. Καλλιόπη (Πέπη) Μοσχοβάκου, ηθοποιός – σκηνοθέτις – δασκάλα υποκριτικής

 

334. Θανάσης Δισλής, ηθοποιός

 

335. Ηλέκτρα Γεννατά, ηθοποιός

 

336. Θανάσης Χαλκιάς, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

337. Αικατερίνη Αδαμάρα, θεατροπαιδαγωγός – αφηγήτρια – εκπαιδευτικός

 

338. Μάνος Λαμπράκης, θεατρικός συγγραφέας

 

339. Ακριβή Κόλλια, σκηνοθέτης – σεναριογράφος – θεατρολόγος

 

340. Έλια Βεργανελάκη, ηθοποιός

 

341. Δανάη – Ιωάννα Καπιτσαλά, ηθοποιός

 

342. Παρθενόπη Μπουζούρη, ηθοποιός

 

343. Λίζη Καλλιγά, εικαστικός

 

344. Μαρία Βαρδάκα, σκηνοθέτης – θεατρολόγος

 

345. Χριστίνα Κατσάρη, εικαστικός

 

346. Δήμητρα Βαμβακάρη, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

347. Χριστίνα Τζιάλλα, ηιοποιός – θεατρολόγος – θεατρική συγγραφέας

 

348. Δήμητρα Ταρούση, ηθοποιός

 

349. Κωνσταντίνος Δανίκας, ηθοποιός

 

350. Κωνσταντίνος Κουνέλλας, ηθοποιός

 

351. Γιώργος Χρυσάκος, ηθοποιός

 

352. Δήμητρα Θεοδωροπούλου, ηθοποιός

 

353. Σπύρος Χατζηαγγελάκης, ηθοποιός

 

354. Χριστέλα Γκιζέλη, ηθοποιός

 

355. Πένυ Ελευθεριάδου, ηθοποιός – χορεύτρια

 

356. Έλενα Ιωάννου – μουσικός, ηθοποιός, εμψυχώτρια

 

357. Γιώτα Πολυτίμη, ηθοποιός – τραγουδίστρια – δασκάλα μοντέρνου τραγουδιού

 

358. Γρηγόριος Φίλος, μουσικός

 

 

359. Στέφανος Παπατρέχας, ηθοποιός

 

360. Στέβη Φορτωμα, ηθοποιός – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

361. Εύη Καρρά, ηθοποιός

 

362. Μελίνα Κοτσέλου, ηθοποιός

 

363. Αθανασία Κουρκάκη, ηθοποιός

 

364. Γιάννης Μαστρογιάννης, ηθοποιός – μουσικός

 

365. Χριστίνα Κουνταλιάγκα, ηθοποιός

 

366. Δήμητρα Σταικου, σκηνοθέτις – θεατρικός συγγραφέας

 

367. Τηλέμαχος Κρεβαίκας, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

368. Αναστασία Γιαννάκη, ηθοποιός – σκηνοθέτις – φωτογράφος

 

369. Σίσσυ Ιγνατίδου, ηθοποιός

 

370. Ιώ Βουλγαράκη, σκηνοθέτις

 

371. Πέπη Παπαδοπούλου, ηθοποιός

 

372. Σταφανία Μιζάρα, φωτογράφος

 

373. Λουκία Γκαρδιακού, μουσικός

 

374. Δημήτρης Δρόσος, ηθοποιός

 

375. Δημήτρης Γεωργιάδης, ηθοποιός

 

376. Μυρτώ Μακρίδη, ηθοποιός

 

377. Πάνος Τρουμπουνέλης, ηθοποιός

 

378. Μαρία Γεωργιάδου, ηθοποιός

 

379. Δήμητρα Χαριτοπούλου, ηθοποιός

 

380. Κυριακή Γάσπαρη, ηθοποιός

 

381. Ορφέας Ζαφειρόπουλος, ηθοποιός

 

382. Ειρήνη Κουτσάκη, ηθοποιός

 

383. Αθανασία Κανελλοπούλου, χορεύτρια – χορογράφος

 

384. Έλενα Γεροδήμου, ηθοποιός – χορογράφος

 

385. Θεοδώρα Ντούσκα, ηθοποιός

 

386. Παναγιώτα Μπιμπλή, ηθοποιός

 

387. Ελίνα Λογαρίδου, χορεύτρια – δασκάλα χορού – χορογράφος

 

388. Νατάσα Ζαγκλή, ηθοποιός

 

389. Γιάννης Βρανάς, ηθοποιός – εμψυχωτής

 

390. Έφη Σταμούλη, ηθοποιός

 

391. Γιάννης Βαρβαρέσος, ηθοποιός – χορευτής

 

392. Ιωάννης Καρράς, ηθοποιός – σκηνογράφος – φωτιστής

 

393. Ιφιγένεια Αστεριάδη, ηθοποιός

 

394. Μαρία Γράμψα, ηθοποιός – μουσικός

 

395. Σοφία Καραγιάννη, ηθοποιός, σκηνοθέτις, θεατρολόγος

 

 

396. Ναυσικά Πύρρου, ηθοποιός

 

397. Κωστής Καπελώνης, σκηνοθέτης

 

398. Αγγελική Μαρίνου, ηθοποιός

 

399. Αικατερίνη Ζουρίδη, ηθοποιός

 

400. Αγγελική Λεμονή, ηθοποιός

 

401. Γιάννης Ασκάρογλου, ηθοποιός

 

402. Άννα Τζίμα, δημιουργός παραστάσεων & έργων για παιδιά

 

403. Αλίκη Κατσαβού, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

404. Μαρίνα Σωκράτη, ηθοποιός

 

405. Μαρίνα Πανηγυράκη, ηθοποιός

 

406. Χρήστος Δερβεντζής, ηθοποιός – θεατρολόγος

 

407. Μιχάλης Κοιλάκος, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

408. Γιώργος Τσούρμας, ηθοποιός

 

409. Όλγα Σπυράκη, χορεύτρια – χορογράφος

 

410. Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, ηθοποιός

 

411. Βασίλης Παναγιωτίδης, ηθοποιός – μουσικός

 

412. Νίκος Σαμουρίδης, ηθοποιός

 

413. Φωτεινή Καλογεροπούλου, ηθοποιός

 

414. Αρμαν Εδουάρδος Μενετιαν, ηθοποιός – εμψυχωτής

 

415. Ευδοκία Κελεσίδη, ηθοποιός – μουσικός

 

416. Νεκταρία Γιαννουδάκη, ηθοποιός

 

417. Ελίτα Κουναδη, ηθοποιός

 

418. Μιχάλης Νταουντάκης, κουκλοπαίχτης, κλόουν, ηθοποιός

 

419. Γιάννης Δρακόπουλος, ηθοποιός

 

420. Αθηνά Δημητρακοπούλου, ηθοποιός – τραγουδίστρια

 

421. Ευαγγελία Κομνηνού, ηθοποιός

 

422. Κώστας Μπάρας, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

423. Αλέξανδρος Γιάννου, ηθοποιός

 

424. Σοφία Χαλαζιά, ηθοποιός εκπαιδευτικός θεατρικής τέχνης

 

425. Δημήτρης Ζουμπούλης, ηθοποιός

 

426. Χάρης Μαυρουδής, ηθοποιός – Αντιδήμαρχος Χαλανδρίου

 

427. Ελένη Ανδρεάτου, ηθοποιός – εικαστικός

 

428. Διονύσης Καραθανάσης, ηθοποιός – σκηνοθέτης

 

429. Νέλλη Πουλοπούλου, σκηνοθέτις – performer

 

430. Παναγιώτης Νάτσης, ηθοποιός

 

431. Γιώργος Κουμούτσος, ηθοποιός

 

432. Ειρήνη Κυρμιζάκη, ηθοποιός, χορεύτρια, χορογράφος

 

 

433. Φωτεινή Μπάνου, ηθοποιός

 

434. Νάντια Δαλκυριάδου, ηθοποιός

 

435. Χρυσηίς Λιατζιβίρη, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια σύγχρονου χορού

 

436. Βασίλης Σταρμούτσος, χορογράφος

 

437. Ιωάννα Τζάμπα, σκηνογράφος

 

438. Λένα Πετροπούλου, συγγραφέας παιδικών έργων – σκηνοθέτις – ηθοποιός

 

439. Σάνα Σαρρή, ηθοποιός

 

440. Άννα Απέργη, καθηγήτρια χορού – χορογράφος – χορεύτρια

 

441. Χριστίνα Κλεισιούνη, δασκάλα χορού – χορογράφος – χορεύτρια

 

442. Μαγδαλινή Κρυσταλλινού, ηθοποιός – νηπιαγωγός

 

443. Μαγδαληνή Πανδρακλάκη, καθηγήτρια χορού – χορογράφος – χορεύτρια

 

444. Νίκη Καράλη, ηθοποιός

 

445. Σοφία Αγγελή, ηθοποιός

 

446. Χρήστος Ευθυμίου, ηθοποιός

 

447. Μαριλένα Γερμανού, ηθοποιός – χορεύτρια

 

448. Μίνα Παπαιωάννου, τραγουδίστρια

 

449. Μάρω Παπαδοπούλου, ηθοποιός

 

450. Αδάμου Βασιλική, ηθοποιός – σκηνοθέτις

 

451. Μελίσσα Κωτσάκη, ηθοποιός

 

452. Αλεξία Μπεζίκη, ηθοποιός

 

453. Παπαδόπουλος Ηράκλειτος, μουσικός

 

454. Άννα Γαρεφαλάκη, ηθοποιός – σκηνοθέτις – συγγραφέας

 

455. Μαίρη Χρυσανθακοπούλου, ηθοποιός

 

456. Αγγελική Σπηλιωτοπούλου, εικαστικός

 

457. Αθηνά Κανελλοπούλου, εικαστικός καλλιτέχνης – περφόρμερ

 

458. Κρυσταλλία Κανάκη ηθοποιός – θεατροπαιδαγωγός

 

459. Παναγιώτα Βασιλική (Γιώλικα) Παπαδοπούλου, δασκάλα – θεατροπαιδαγωγός

 

460. Ζωή Γεωργιάδου, ΠΕ 60

 

461. Ιωάννα Αλεξανδρή, θεατρολόγος – θέατρο

 

462. Κέλλυ Διαπούλη, επιμελήτρια

 

463. Έφη Γιαννοπούλου, μεταφράστρια

 

464. Έλενα Παύλεα, συνθέτρια

 

465. Τσαφολόπουλος Γιώργος, ηχολήπτης

 

466. Αλέξανδρος Ραγκούσης, ηχολήπτης

 

467. Γιώργος Δεπάστας, μεταφραστής

 

 

468. Δημήτρης Αρβανιτίδης, καθηγητής κλασσικής κιθάρας στο μουσικό σχολείο

 

Αλίου

 

469. Μιχάλης Λουκοβίκας, μουσικός – δημοσιογράφος

 

470. Ελένη Σάσσου, θεατρολόγος – θεατροπαιδαγωγός

 

471. Ελένη Δάγκα, σκηνοθέτις

 

472. Γιώργος Περβολαράκης, μουσικός

 

473. Νάνσυ Κλαμπάτσα, ηθοποιός

 

474. Στέλλα Ζιοπούλου, βιολονίστρια – συνθέτης – παιδαγωγός –

 

475. Στέλλα Δημητρακοπούλου, χορεύτρια – χορογράφος – Πανεπιστημιακός

 

476. Αντιγόνη Μιχαλακοπούλου, εικαστικός – εκπαιδευτικός – αρχιτέκτων

 

477. Μαρία Φαμιλίτου, εκπαιδευτικός – θεατρολόγος – σκηνοθέτης – performer

 

478. Ακτίνα Σταθάκη, επιμελήτρια – θεατρολόγος – παραγωγός

 

479. Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, παραγωγός

 

480. Μαίρη Αδαμοπούλου, καθηγήτρια

 

481. Χριστιάνα Μόσχου, Υπ. Διδάκτωρ Θεάτρου ΑΠΘ

 

482. Δάφνη Μουστακλίδου, υπεύθυνη επικοινωνίας

 

483. Γωγώ Σουμουλίδου, θεατής

 

484. Φωτεινή Βενιέρη, μουσιολόγος

 

485. Πετρίδου Μαρία, φοιτήτρια ΑΣΚΤ

 

486. Ιωάννα Λύκου, πολιτιστική διαχείριση

 

487. Ειρήνη Αϊβαλιώτου, δημοσιογράφος

 

488. Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος

 

489. Αφροδίτη Κουκουτσάκη, Πανεπιστημιακός

 

490. Μιράντα Βατικιώτη, συγγραφέας – θεατρολόγος

 

491. Μαρία Μιχαηλίδου, καθηγήτρια χορού – χορογράφος

 

492. Γιώργος Μπανιώκος, θεατρολόγος

 

493. Μαρία Σοφία Αργυροπούλου, θεατρολόγος

 

494. Μαρία Φιλιπποπούλου, θεατρολόγος – δασκάλα αυτοσχεδιασμού

 

495. Αγάπη Ψαρουδάκη, θεατρολόγος – εκπαιδευτικός

 

496. Βιβή Κοψιά, θεατρολόγος – εκπαιδευτικός

 

497. Τριανταφυλλίδης Αθανάσιος, εκπαιδευτικός

 

498. Καγκαρά Ουρανία, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

 

499. Σοφία Ευτυχιάδου, δραματολόγος

 

500. Φιορέτου Νάγια, εικαστικός, εκπαιδευτικός

 

501. Νάγια Μποέμη, θεατρολόγος – εκπαιδευτικός – συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου θεατρικής αγωγής

 

502. Μάχη Αγγελούλη, θεατρολόγος – καθηγήτρια χορού

 

 

503. Κατερίνα Γερολυμάτου, καθηγήτρια πιάνου – καθηγήτρια θεατρικού παιχνιδιού

 

504. Άννα Καρακατσούλη, Αναπλ. Καθηγήτρια – τμ. Θεατρικών Σπουδών – ΕΚΠΑ

 

505. Δαμιανός Μωραΐτης, εκπαιδευτικός – φωτογράφος

 

506. Μαρία Αντωνίου, ιδιωτική υπάλληλος – ερασ. Ηθοποιός – αφηγήτρια παραδοσιακών παραμυθιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ