21.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Έφυγε» η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου

«Έφυγε» τα ξημερώματα, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου η οποία έγραψε θεατρικά έργα και επιμελήθηκε πολλές θεατρικές διασκευές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Η Σοφία Αδαμίδου, γεννήθηκε το 1963 στη Χαραυγή Κοζάνης. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, του τμήματος Διοίκησης και οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας και του Κολλεγίου Δημοσιογραφικών Σποδών.

Δούλεψε για χρόνια στο Ριζοσπάστη ως δημοσιογράφος του καλλιτεχνικού τμήματος και στην τηλεόραση του 902 . Ως δημοσιογράφος, εργάστηκε επίσης στην ΕΤ1, στη ΝΕΤ και τον ΑΝΤ1. Υπήρξε τακτικό μέλος της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

συγγραφέας Σοφία Αδαμίδου

Το έργο της

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου αφήνει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές («Υπάρχει μια χώρα που σου μοιάζει», «Στην αγορά του χρόνου ανειδίκευτη»). Επίσης συνέγραψε τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου, με τίτλο «Πότε ντόρτια, πότε εξάρες». Το έργο αυτό το διασκεύασε για το θέατρο, με τον τίτλο «Σωτηρία με λένε».

Στα θεατρικά της έργα είναι μεταξύ άλλων ο «Άρης», το οποίο βασίζεται στη ζωή και τους αγώνες του Άρη Βελουχιώτη. Για το έργο αυτό τιμήθηκε με το βραβείο «Αλέκος Σακελλάριος» από τα Κορφιάτικα βραβεία. Επίσης «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, «Ήλιος στην πέτρα», βασισμένο στο αφήγημα της αντάρτισσας του ΔΣΕ, Ελένης Τραγγανίδα – Μακρυνιώτη, «Η Μυρτιά του βουνού», «Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ. Ακόμα, «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του», από το βιβλίο του Ντάλτον Τράμπο, «Πέρασα με κόκκινο» εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο της Κατερίνας Γώγου και πολλά άλλα.

Για το θεατρικό έργο της “Ο πόνος είναι άντρας” (βασισμένο στη ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά), βραβεύτηκε στον διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2010).

Με τον αδερφό της, Μυρώδη Αδαμίδη, ο οποίος ήταν θεατρικός συγγραφέας συνεργάστηκαν και στη συγγραφή του έργου «Καρλ, της καρδιάς μου καρδιά», εμπνευσμένο από τις επιστολές της Τζένης και του Καρλ Μαρξ.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ