19.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Μπήκαμε στις πρόβες της παράστασης «Διάλεξε!» που ανεβαίνει στην ταράτσα του Λαμπέτη

Η μουσική ακούγεται πολύ δυνατά και κάτι μου λέει ότι ετοιμάζεται ένα πάρτι. Φτάνω στη ταράτσα του θερινού θεάτρου Λαμπέτη και βλέπω νέα παιδιά να τραγουδούν, να χορεύουν υπό τους ρυθμούς του Shallow, του Je t’aime, του Damn your eyes. 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου 

Κάτι μαγειρεύει ο Αλέξανδρος Κοέν που με την ιδιότητα του σκηνοθέτη αλλά και του καθηγητή με κάνει να πιστεύω ότι θα σύντομα για μιλάμε για το the next big thing.


Μετράω οκτώ ηθοποιούς που με τον έναν ή άλλον τρόπο συνδέονται με τη δραματική σχολή Ίασμος. Είναι απόφοιτοι, τελειόφοιτοι, πρωτοετής, αλλά και καθηγητές που διδάσκουν στην σχολή όπως ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Κοέν, ο τραγουδιστής Αδάμ Τσαρούχης, η χορογράφος Άννα Αθανασιάδη και η ηθοποιός Νεκταρία Γιαννουδάκη, η οποία παίζει και στην παράσταση. Αυτή η ομάδα έχει ετοιμάσει μια φρέσκια παράσταση με πολύ ρυθμό, χορό και τραγούδι η οποία είναι βασισμένη στην κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Το καφενείο», η οποία κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 31 Ιουλίου και θα συνεχίζει για όλο το καλοκαίρι.

Η ιδέα για την παράσταση «Διάλεξε!» ήταν του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κοέν και καθηγητή στην σχολή Ίασμος, ο οποίος υπογράφει τη μεταγραφή του έργου. Ο Κοέν μου εξηγεί ότι ο κάθε ρόλος έχει στοιχεία και από τους ήρωες του Γκολντόνι αλλά και από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ηθοποιού, καθώς οι ίδιοι οι ηθοποιοί μαζί με τον σκηνοθέτη διαμόρφωσαν το κείμενο της παράστασης, όπου η δράση του έργου μεταφέρεται στο σήμερα – και πιο συγκεκριμένα σ’ ένα καλοκαιρινό πάρτι: δηλαδή, σ’ έναν τόπο συνάντησης τακτικών θαμώνων αλλά και περαστικών στο κέντρο μιας σύγχρονης πρωτεύουσας.


Τι έκαναν λοιπόν; Ηθοποιοί και σκηνοθέτης πήραν το κείμενο του Κάρλο Γκολντόνι, το διάβασαν και έφτιαξαν ένα εκ νέου έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Διάλεξε!», λοιπόν, είναι ο τίτλος της παράστασης όπου ο Βαγγέλης Κακουριώτης,η  Έλενα Πιερίδου, η Σπυρούλα Κάιζερ, η Μάρα Τζίμα, η Τίφανη Δανιήλ, ο Δημήτρης Γούλιος, ο Αλέξανδρος Κουκ και η Νεκταρία Γιαννουδάκη ερμηνεύουν τους ρόλους με στοιχεία από τους εαυτούς τους στο έργο που είναι γραμμένο από τους ίδιους στο 2020.

Οι ηθοποιοί, η χορογράφος και ο δάσκαλος μουσικής μας είπαν:

Βαγγέλης Κακουριώτης. Είναι τελειόφοιτος της σχολής Ίασμος και η πρώτη του επαφή με το θέατρο ήταν πέρυσι στην παράσταση «Hairspray» στο θέατρο Ακροπόλ. Ο ρόλος που υποδύεται είναι ο Εουτζένιο ο οποίος έχει δύο χαρακτηριστικά. Λατρεύει τις γυναίκες και τον τζόγο. «Μέσα από το έργο ο κόσμος θα δει πως καταφέρνει να ισορροπεί ανάμεσα στα δύο, καθώς ο εθισμός του αυτός τού προκαλεί πολλές εντάσεις έχει περνάει δύσκολες καταστάσεις».

Έλενα Πιερίδου. Σπούδασε θεατρικό μιούζικαλ στο Λονδίνο όπου έκανε και την πρώτη της παράσταση και το «Διάλεξε!» είναι η πρώτη της παράσταση στην Ελλάδα. Ερμηνεύει τη Λιζάουρα την χορεύτρια του κλαμπ, ένα δυναμικό κορίτσι, ερωτευμένο με τον Λέαντρο ο οποίος την κοροϊδεύει. «Συνεργάζομαι για πρώτη φορά με τον Αλέξανδρο Κοέν ο οποίος είναι μεταδοτικός, ένας άνθρωπος ευχάριστος και θετικός που δεν έχει φέρει ποτέ κανέναν σε δύσκολη θέση. Μέσα από τη συνεργασία μας έχει βγει κάτι πολύ θετικό, γελάμε στις πρόβες, περνάμε πολύ καλά και μέσα από την παρέα από το μηδέν, ουσιαστικά, δημιουργήθηκε αυτό το έργο που παίζεται πρώτη φορά».


Σπυρούλα Κάιζερ. Μετά από τις σπουδές της στον Ίασμο συνέχισε τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη. «Χαίρομαι που δουλεύω ξανά με τον Αλέξανδρο Κοέν, είναι πολύ ωραίος ο ρόλος μου γιατί βρήκα κοινά δικά μου στοιχεία με τη Μπρίτζιντα όπως το ότι είναι πολύ προστατευτική με τα πρόσωπα που αγαπάει. Υπάρχει ένα ομαδικό κλίμα, όπου χορεύουμε και τραγουδάμε».

Μάρα Τζίμα. Τελειόφοιτη της σχολής Ίασμος είναι η δεύτερη θεατρική δουλειά της, καθώς πέρυσι ήταν στην «Παριζιάνα» που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Λουδάρος, επίσης καθηγητής της στη σχολή. «Υποδύομαι την Βιττόρια, τη γυναίκα του Εουτζένιο που παρά το γεγονός ότι εκείνος φλερτάρει με άλλες γυναίκες πάντα τον συγχωρεί και τα βρίσκει μαζί του. Είναι πολύ ωραίο ότι είμαστε όλοι από τη σχολή, μας έχει δοθεί αυτή την ευκαιρία να βγούμε στο θέατρο, ενώ ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Είμαστε μια πολύ ωραία ομάδα και πιστεύω ότι ο κόσμος θα περάσει πολύ όμορφα».

Τίφανη Δανιήλ. Τελείωσε τον Ίασμο το 2017 και έχει συνεργαστεί με τον Αλέξανδρο Κοέν ως βοηθός σκηνοθέτη σε δύο παραστάσεις. «Υποδύομαι την Τζακίντα η οποία πηγαίνει στη Βενετία για να βρει τον άνδρα της που έχει εξαφανιστεί και σε ένα κλαμπ μαθαίνει ότι έχει μπλέξει με μια χορεύτρια και από εκεί αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα. Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάζομαι με ηθοποιούς που είναι και φίλοι μου και όλοι μαζί έχουμε δέσει σε ένα κοινό όραμα».


Δημήτρης Γούλιος. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στη δραματική σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου. «Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τον Ίασμο που μου έδωσε το πάτημα για αυτή τη δουλειά. Ερμηνεύω τον Λέαντρο, έναν άνθρωπο που ήθελε να κάνει μια άλλη ζωή από αυτή που κάνει. Στην αρχή διαβάσαμε το πρωτότυπο κείμενο και μετά μας δόθηκε η ευκαιρία –κάτι που το ζω για πρώτη φορά- να μεταφέρουμε το κείμενο στο 2020 και αυτό δεν έγινε από έναν μόνον άνθρωπο αλλά από όλους τους ηθοποιούς. Όταν διαμορφώθηκε το κείμενο, τα λόγια πια ήταν δικά μας, έβγαιναν πηγαία από εμάς και ακολουθούμενοι τη ροή του ρόλου από το κείμενο του Γκολντόνι κάπως έτσι το φέραμε στο τώρα».

Αλέξανδρος Κουκ. Είναι η πρώτη του δουλειά στο θέατρο, καθώς στη σεζόν θα είναι δευτεροετής πια στον Ίασμο. «Ερμηνεύω τον κακό της υπόθεσης, τον Ρικάρντο έναν χαρακτήρα που αποσκοπεί στο να κλέβει χρήματα. Υπάρχει ένα πολύ ευχάριστο κλίμα, χημεία και αγάπη και γελάμε πολύ στις πρόβες κάτι που θα φανεί στη σκηνή, στα χορευτικά και στα τραγούδια μας. Βλέπω ότι ακόμα και μέσα από το χιούμορ και το γέλιο μπορούμε να βγάλουμε ακόμα και αυτή την κακία του ρόλου. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για μένα προσωπικά που δεν περίμενα να συμβεί, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο και γι’ αυτό αισθάνομαι πολύ ευγνώμων σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την παραγωγή. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κοέν, διότι είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος».

Νεκταρία Γιαννουδάκη. Είναι καθηγήτρια υποκριτικής αυτοσχεδιασμού στον Ίασμο και ερμηνεύει την Άλμπα. «Είναι μια γυναίκα μόνη της που προσπαθεί να ζήσει μέσα από τις ζωές των άλλων, όπως λέει ένα ελληνικό τραγούδι “πάντα για άλλους μιλάμε έτσι δεν ξεχνάμε, έτσι δεν πονάμε μέσα”, ωστόσο έχει χιούμορ, είναι όμως και κουτσομπόλα. Διδάσκω στον Ίασμο, τα περισσότερα παιδιά είναι μαθητές μου και όλο αυτό είναι ένα υπέροχο πάντρεμα. Με τον Αλέξανδρο Κοέν έχουμε δουλέψει άλλες δύο φορές μαζί, είναι πολύ ωραίο να συναντιέσαι με μαθητές σου πάνω στη σκηνή, ταυτόχρονα είναι και μια παραπάνω ευθύνη αυτό».

Άννα Αθανασιάδη. Είναι η χορογράφος της παράστασης και καθηγήτρια στη σχολή Ίασμος. «Είμαι πολύ χαρούμενη που χορογραφώ παιδιά που έχουν υπάρξει μαθητές μου, με κάποιους έχω ξαναβρεθεί και στη σκηνή επαγγελματικά και ελπίζω με τους υπόλοιπους να βρεθώ στην πορεία. Είναι ευχάριστη εμπειρία να δουλεύεις με τον Αλέξανδρο Κοέν ο οποίος σου δίνει μεγάλη ελευθερία να εκφράσεις αυτά που θέλεις. Οι ηθοποιοί που χορογραφώ στην παράσταση ακούνε, έχουν πειθαρχία και σεβασμό κάτι που λείπει από τα νέα παιδιά που βγαίνουν στο επάγγελμα. Έχουν σκηνική αντίληψη και αυτό βοηθάει στη συνεργασία μας».

Αδάμ Τσαρούχης. Είναι ο δάσκαλος φωνητικής διδασκαλίας στην παράσταση. «Μεγάλη μου χαρά, γιατί τα συγκεκριμένα παιδιά που τραγουδούν είναι μαθητές μου, είναι ταλαντούχα, το έχουν και ως επαγγελματίες μπορούν να δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα. Χαρά μου, επίσης, που δουλεύω για πρώτη φορά με τον Αλέξανδρο Κοέν με αυτή τη θεατρική δουλειά, καθώς συνήθως βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και τραγουδάω, ωστόσο χαίρομαι που αυτή τη φορά καλούμαι να είμαι κάτω από τη σκηνή σε κάτι πρωτόγνωρο για μένα».

Πληροφορίες παράστασης

«Διάλεξε!»

Κείμενο: Κάρλο Γκολντόνι

Μεταγραφή – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Μουσική διδασκαλία: Αδάμ Τσαρούχης

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Διάκουλα

Φωτογραφίες: Γιώργος Γιαννίμπας

Παίζουν: Βαγγέλης Κακουριώτης, Έλενα Πιερίδου, Σπυρούλα Κάιζερ, Μάρα Τζίμα, Τίφανη Δανιήλ, Δημήτρης Γούλιος, Αλέξανδρος Κουκ και η Νεκταρία Γιαννουδάκη

Χώρος: Θέατρο Λαμπέτη, Λεωφ. Αλεξάνδρας 106,  τηλ. 210 6435706

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Ώρα: 21:30

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ 

Μειωμένη 10 ευρώ (ΑΜΕΑ, Φοιτητές, Άνεργοι, Πολύτεκνοι)

Προπώληση: Viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου, 2106435706

Επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία

Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Μούντι

Παραγωγή:

«ΙΑΣΜΟΣ» ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ


Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ