27.8 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Άρτεμις Γρύμπλα: Το Τρίτο Στεφάνι, η Μουρμούρα και η σκηνοθεσία

Η Άρτεμις Γρύμπλα μιλάει στο Youfly.com για τη συμμετοχή της στο Τρίτο Στεφάνι, τη μοναδική αυτή παράσταση στο Θέατρο Παλλάς. Στη συνέντευξή της αναφέρεται στον ρόλο της Νταϊάνα, από τη σειρά “Μην Αρχίζεις τη Μουρμούρα”, αλλά και στην περίοδο της πανδημίας.

Σκηνοθεσία, θέατρο και τηλεόραση μαζί! Η Άρτεμις Γρύμπλα μας ξεναγεί στον δικό της μαγικό κόσμο της τέχνης, μιλώντας ταυτόχρονα και για την εμπειρία της με το παιδικό θέατρο.

Απολαύστε την!

Η Άρτεμις Γρύμπλα στο Youfly

Το Τρίτο Στεφάνι, στο Θέατρο Παλλάς

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στην παράσταση “Το Τρίτο Στεφάνι”, το λογοτεχνικό αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή που ζωντανεύει στο θέατρο Παλλάς;

Είμαι πολύ ευτυχισμένη που βρίσκομαι σε μία τόσο αγαπημένη και δημιουργική ομάδα. Το έργο του Ταχτσή συμπυκνώνει με χιούμορ, γλύκα και πόνο την ιστορία όχι μόνο της Εκάβης και της Νίνας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας απ’τους βαλκανικούς μέχρι το ‘52.

Πάνω στην σκηνή ζωντανεύει ένα σύμπαν που σε καλεί να αναλογιστείς τις ομοιότητες και τις διαφορές του με το σήμερα, που μας καλεί να αντέχουμε, και μας παρηγορεί με την φράση της Νίνας, «όπου όλος ο κόσμος κι εμείς».

Η Ελλάδα που περιγράφεται στο Τρίτο Στεφάνι είναι δίπλα μας, αλλά ταυτόχρονα πολύ μακριά μας.

Πώς νιώθεις που είσαι μέρος ενός τέτοιου μεγάλου θιάσου; Πώς θα περιέγραφες μία ημέρα στις πρόβες;

Ξέρω ότι είναι κλισέ και χιλιοειπωμένο, αλλά τι να κάνω, εδώ είναι η πραγματικότητα: τα παιδιά αυτού του θιάσου είναι θησαυρός. Με αγκάλιασαν και με βοήθησαν κατευθείαν να ενταχθώ στην απαιτητική παράσταση, με χιούμορ, υπομονή και καθοδήγηση με έκαναν να αισθανθώ κατευθείαν μέλος μιας μεγάλης παρέας που αγαπά να λέει την ιστορία της Νίνας και της Εκάβης.

Στις πρόβες θαυμάζω κάθε μέρα την αφοσίωση των συναδέλφων μου, την αγάπη και την υπομονή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το χιούμορ, την ευφυΐα και την οργάνωση της βοηθού του, Χριστίνας Ματθαίου. Είναι απαιτητικές, διασκεδαστικές και πολύ συμπυκνωμένες πρόβες, ανυπομονούμε να μοιραστούμε την δουλειά μας με το κοινό.

Η πανδημία και ο χώρος του θεάτρου

Πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος του lockdown για έναν ηθοποιό του θεάτρου;

Ήταν ένα σοκ, όπως για όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι δεν μπορούσαν ναδουλέψουν από το σπίτι. Η αβεβαιότητα για το μέλλον, οικονομική και συναισθηματική ήταν ένα τεράστιο βάρος.

Το θέατρο είναι ανάμεσα σε άλλα, μια συνάντηση, την οποία πια δεν μπορούσαμε να κάνουμε. Στην τελευταία παράσταση παίζαμε όλοι, με δάκρυα στα μάτια, με όποιον συνάδελφο έχω μιλήσει μου έχει πει το ίδιο. Περιμένουμε με αγωνία να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος σ’ αυτή την επανεκκίνηση των παραστάσεων σε κλειστούς χώρους.

Πέρα από τη συμμετοχή σου ως ηθοποιός, έχεις κάνει και σημαντικές δουλειές ως σκηνοθέτης. Αυτή την περίοδο ετοιμάζετε την παράσταση «Οι Κάτω απ’ τα αστέρια». Τί θα δούμε σε αυτό το έργο;

Το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Οι κάτω απ’ τ ’αστέρια» είναι μια ιστορία για έναν καλοκαιρινό έρωτα που κρατάει χρόνια και σαν μεγάλο κύμα δεν σ ’αφήνει να ορίσεις το σώμα και το πνεύμα σου.

Γινόμαστε μάρτυρες στην συνάντηση δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ καθώς μεγάλωναν στα 80s σε μια παραλία της Χίου, και τώρα προσπαθούν να βάλουν σε τάξη την ιστορία τους και να κλείσουν τις πληγές του παρελθόντος.

Νιώθω πολύ τυχερή για αυτή την συνάντηση σ’ αυτή την δουλειά με την Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή. Φτιάξαμε μια παράσταση που μας ταξιδεύει εδώ και 4 χρόνια, την οποία ο κόσμος έχει αγκαλιάσει σε Ελλάδα και εξωτερικό και μας χάρισε μια δυνατή φιλία.

η παράσταση κάτω από τα αστέρια

Η μαγεία της σκηνοθεσίας…

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο και ποιες οι ιδιαιτερότητες μιας παράστασης από τη σκοπιά του σκηνοθέτη;

Αχ! Όταν έκανα την πρώτη μου σκηνοθεσία κατάλαβα κάτι που δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’το μυαλό μέχρι τότε: οι σκηνοθέτες έχουν το ίδιο άγχος με τους ηθοποιούς, αλλά αντί να είναι προσωπικό – θα παίξω καλά; θα είμαι αληθινή, αστεία ή όμορφη ή γοητευτική ή ό,τι άλλο, είναι συλλογικό – θα λειτουργήσει αυτό το οικοδόμημα;

Αυτό εν ολίγοις δεκαπλασιάζεις το άγχος τους, τους κάνει ευαίσθητους, κατά περιστάσεις ευφυείς και άλλοτε απελπισμένους. Από τότε, όταν δουλεύω ως ηθοποιός αγαπώ τους σκηνοθέτες μου δεκαπλάσια απ’ όσο παλιότερα.

Όσο για τις δυσκολίες, το να είσαι μια γυναίκα σκηνοθέτις σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Πρέπει να κερδίζεις ξανά και ξανά τον σεβασμό και καλείσαι να αποδείξεις την αξία σου χιλιάδες φορές παραπάνω από τους άνδρες συναδέλφους.

Σε έχουμε απολαύσει στο παρελθόν και στο παιδικό θέατρο! Πώς σου φάνηκε αυτή η εμπειρία και η συναναστροφή με παιδιά; Είναι πιο δύσκολο κοινό από τους “μεγάλους”;

Τα παιδιά είναι πολύ δυσκολότερο κοινό από τους «μεγάλους»! Αν δεν τους παρασύρει το παραμύθι σου, δεν θα σκεφτούν δεύτερη φορά αν θα το δείξουν, ή θα θελήσουν να φύγουν. Θέλει πολλή αγάπη και δουλειά να φτιάξεις παραστάσεις που θα ταξιδεύσουν τα παιδιά και θα τους χαρίσουν έναν ολόκληρο κόσμο, φεύγοντας απ’ το θέατρο.

Τα παιδιά βέβαια είναι και συχνά, πιο ανοιχτά από εμάς τους κουρασμένους ενήλικες. Δέχονται να μπουν μέσα στο «ψέμα» του θεάτρου με ενθουσιασμό και η αφοπλιστική τους ειλικρίνεια.

Αγαπώ πολύ τις παραστάσεις για παιδιά και είμαι πολύ χαρούμενη και ανυπόμονη που ετοιμάζουμε μία ακόμα, με την Μαριβίτα Γραμματικάκη και τον Κωστή Κριτσωτάκη. Είναι μια όπερα για παιδιά που θα ετοιμάζουμε για το Φεστιβάλ «Λυρικός Νότος» της Λυρικής Σκηνής.

Η Άρτεμις Γρύμπλα

Η Νταϊάνα στην… μουρμούρα!

Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στη σειρά “Μην αρχίζεις τη μουρμούρα”; Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας δυο λόγια για τον ρόλο σου στην αγαπημένη αυτή σειρά;

Η Νταϊάνα είναι απρόβλεπτη, αγαπάει την ζωή, τις βόλτες για ποτά με την Βέλη και την καλοπέραση! Γίνεται ανά στιγμές ενοχλητική άθελα της, ίσως και λίγο φορτική για τον Άγγελο και την Βέλη, αλλά ποτέ δεν έχει κακό σκοπό!

Έχει πολύ ενδιαφέρον πως ενώ είναι τόσο διαφορετικές με την Βέλη, κάνουν τόσο παρέα και ενώ το αντιλαμβάνονται ότι είναι είναι διαφορετικοί κόσμοι, αγαπούν η μια την άλλη ακριβώς γιατί αλληλοσυμπληρώνονται! Κάθε γύρισμα με τα παιδιά είναι απόλαυση!

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
52,595ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,130ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,809ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ