17.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από τις σελίδες του βιβλίου… στη σκηνή του θεάτρου!

Ένα βιβλίο δεν είναι απλή υπόθεση. Σε εισάγει στο ρόλο του αναγνώστη, όπου σαν νοερός παρατηρητής, δημιουργείς το δικό σου φιλμ, τις δικές σου εικόνες, το δικό σου θεατρικό έργο. Ενώ κάποιες άλλες φορές,  σε θέλει σε ρόλο θεατή, με τη δράση να περνάει από το νου στην πραγματικότητα.

Και κάπου εκεί, η λογοτεχνία δίνει τη σκυτάλη στο θέατρο. Κείμενα, δραματουργική ροή και πλοκή που θα ζήλευε και το πιο καλογραμμένο σενάριο. Έργα εμβληματικά, με σπουδαίους ήρωες και μοιραίες ιστορίες, που δε χωρούσαν απλά στις σελίδες ενός βιβλίου, και αποφάσισαν να ζωντανέψουν στη σκηνή του θεάτρου. 

Γράφει η Μαρίνα Ντέκα

Από τις σελίδες του βιβλίου… στη σκηνή του θεάτρου!

Μία από τις επιτυχημένες αυτές μεταφορές είναι «Το Τρίτο Στεφάνι», το αριστουργηματικό έργο του Κώστα Ταχτσή, που θα παρακολουθήσουμε φέτος τον Οκτώβριο στη θεατρική σκηνή του «Παλλάς».

Μετά τις παλαιότερες σκηνοθεσίες από τους: Σταμάτη Φασουλή και Θανάση Παπαγεωργίου, τη φετινή παράσταση έρχεται να ανανεώσει η σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με διασκευή του ίδιου του σκηνοθέτη και του Νίκου Μανουσάκη. Βλέπουμε τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας.

Δύο ηρωίδες εκρηκτικές, δυναμικές, που αγωνιούν, αγαπούν με πάθος, υποφέρουν σπαρακτικά και την ίδια στιγμή γελούν απ’ τα βάθη της ψυχής τους, ξεδιπλώνοντας μπροστά μας μια παλέτα ανάμεικτων συναισθημάτων που ζωγραφίζει την ίδια τη ζωή. Μας μεταφέρουν σε μιαν άλλη εποχή, τη στιγμή που γεννιόταν η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ενώ ο χαρακτήρας των ηρωίδων θα μπορούσε να είναι βγαλμένος από αρχαία ελληνική τραγωδία. Μια παράσταση που σίγουρα υπόσχεται πολλά και θα μείνει αξέχαστη!

Από τις σελίδες του βιβλίου… στη σκηνή του θεάτρου!

«Οι Μάγισσες της Σμύρνης»

Το πολυδιαβασμένο βιβλίο της Μάρας Μεϊμαρίδη, «Οι Μάγισσες της Σμύρνης», γνώρισε τεράστια επιτυχία, σπάζοντας τα ταμεία του θεάτρου «Παλλάς», με 135.000 αριθμό  εισιτηρίων. Τόσο η θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή όσο και το cast, με τους: Μαρία Καβογιάννη, Σμαράγδα Καρύδη, Μέμο Μπεγνή, Μελέτη Ηλία και  Μίρκα Παπακωνσταντίνου, συντέλεσαν στην μεγάλη απήχηση που είχε η παράσταση και στην αγάπη που γνώρισε απ’ το θεατρόφιλο κοινό.

Η ιστορία μας μεταφέρει στη Σμύρνη του 1887. Η Ευθαλία φτάνει στη Σμύρνη με την κόρη της, Κατίνα, από τα βάθη της Καππαδοκίας. Ο αγώνας για την επιβίωση ακολουθεί τις δύο γυναίκες, μόνο που στην Κατίνα συνδυάζεται με έντονη φιλοδοξία. Μια γυναίκα πανέξυπνη, αδίστακτη που ζει με πάθος. Χρησιμοποιεί μαγικά φίλτρα για να δώσει στη ζωή και τον έρωτα την τροπή που θέλει, χωρίς όμως να αναιρεί την ίδια τη δύναμη του έρωτα. Μια ιστορία με ξόρκια, κρυμμένα μυστικά και πάθη, αναδυόμενα από μια αλλιώτικη κοινωνία, που σε συνδυασμό με το μεταφυσικό στοιχείο, δε θα μπορούσαν παρά να σαγηνεύσουν τον θεατή.

Βιβλία που έγιναν θεατρικές παραστάσεις

Εξίσου επιτυχημένες μεταφορές υπήρξαν η «Μεγάλη Χίμαιρα» και ο «Γιούγκερμαν» του Μ.Καραγάτση. Από τα εμβληματικά μυθιστορήματα του συγγραφέα, τα οποία σκηνοθέτησε ο εγγονός του, Δημήτρης Τάρλοου και διασκεύασε ο Στρατής Πασχάλης, με κύρια βάση τη σκηνή του  θεάτρου «Πορεία». Έργα που προσέλκυσαν έναν μεγάλο αριθμό θεατών, ενώ τιμήθηκαν και με όλα τα βασικά βραβεία του κοινού από το «Αθηνόραμα».

«Μεγάλη Χίμαιρα»

Στη «Μεγάλη Χίμαιρα» βλέπουμε την ιστορία μιας γυναίκας από τη Γαλλία, της Μαρίνας Μπαρέ, ερωτευμένη και παντρεμένη με έναν Έλληνα εφοπλιστή, η οποία έρχεται να ζήσει μαζί του στην Ελλάδα που τόσο αγαπά. Σύντομα όμως βλέπει πως τα όνειρά της καταρρίπτονται και παρασύρεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου κυριαρχούν ο έρωτας και η αυτοκαταστροφή.

Βιβλία που έγιναν θεατρικές παραστάσεις

«Γιούγκερμαν»

Στον «Γιούγκερμαν» οι παραστάσεις συνεχίζονται από τέλος Σεπτέμβρη. Όλα ξεκινούν με την άφιξη του Βασίλη Κάρλοβιτς στην Ελλάδα. Ενός γοητευτικού αλλά πανούργου αριστοκράτη από τη Φινλανδία, ο οποίος μετρά πολλά ατοπήματα στο ιστορικό του, μπαίνει βαθιά στον υπόκοσμο και καταφέρνει να ανέλθει κοινωνικά και να αποκτήσει διοικητική θέση, αρκετό πλούτο και γόητρο. Οι 10 τελευταίες παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν, είναι μια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το μεγάλο μυθιστόρημα να παίρνει ζωή μπροστά μας, με τον Γιάννη Στάνκογλου κι ένα cast 20 ακόμη εξαιρετικών ηθοποιών.

Από τις σελίδες του βιβλίου… στη σκηνή του θεάτρου!

«Νίκη»

Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, ένα πολυβραβευμένο βιβλίο, πήρε ζωή στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή και διασκευή του ίδιου και του Γιώργου Λύρα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ομολόγησε για το συγκεκριμένο έργο : «Ήταν ακαριαίος έρωτας! Με το που διάβασα το μυθιστόρημα, άρχισα να το φαντάζομαι στη σκηνή».

Και κάπως έτσι ένα βιβλίο 500 σελίδων πήρε μορφή μπροστά μας, παρουσιάζοντας τη νεότερη ιστορία και τα τραύματα της Ελλάδας, από τη Μικρασιατική καταστροφή έως και το 2008, με ένα υπέρχοχο cast αποτελούμενο από τους: Φ. Κομνηνού, Στ. Μάινας, Μ. Παπακωνσταντίνου, Ευγ. Δημητροπούλου, Γ. Μπρέμπου, Ευαγγ. Μουμούρη, Σ. Φαραζή, Μ. Μουμούρης, Αλ. Καλπακίδης . Κεντρική ηρωίδα η Νίκη Αρμάου, μητέρα του Χ. Χωμενίδη, η οποία φεύγει από τη ζωή, και απελευθερωμένη πια από την γήινο εαυτό της, μας ταξιδεύει στην περασμένη ζωή της, αφηγούμενη όλα όσα έζησε.

Από τις σελίδες του βιβλίου… στη σκηνή του θεάτρου!

«Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια»

Επόμενη μεγάλη επιτυχία υπήρξε «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια», το υπέροχο διαχρονικό μυθιστόρημα του Στρατή Μυριβήλη. Η σκηνοθεσία και διασκευή του Πέτρου Ζούλια, μας μετέφερε την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος στη σκηνή του θεάτρου «Βέμπο», εκεί όπου ο απαγορευμένος έρωτας γεννιέται και θεριεύει σε μια κλειστή επαρχιακή κοινωνία της Μυτιλήνης, τον καιρό του μεσοπολέμου. Το έντονο ψυχογράφημα των χαρακτήρων,  μας μεταφέρει τα ήθη και έθιμα της Ελλάδας του τότε. Παρόλα αυτά τα διαχρονικά ζητήματα όπως: ο έρωτας και το δικαίωμα στην ευτυχία, κάνουν τη συγκεκριμένη παράσταση διαχρονική, με έντονη την ταύτιση του κοινού. Οι ηθοποιοί της παράστασης εξάλλου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό: Λ. Παπαληγούρα, Κ. Ασπιώτης, Γ. Κωνσταντίνου, Γ. Σκαφιδά, Μ. Παπαδοκωνσταντάκης, Χρ. Τσάφου, Γ. Γιαννόπουλος. Σκην.: Α. Σμαραγδή. Κοστ.: Ντ. Βαχλιώτη.

Βιβλία που έγιναν θεατρικές παραστάσεις

Για το τέλος, έχουμε δύο μυθιστορήματα του σύγχρονου συγγραφέα, Αύγουστου Κορτώ, τη «Ρένα» και την «Κατερίνα». Έργα που διαβάστηκαν πολύ από αναγνώστες και αγαπήθηκαν εξίσου από θεατές.  

«Ρένα»

Η «Ρένα», σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη και θεατρική διασκευή του Στέλιου Χατζηαδαμίδη, στη σκηνή του «Ακροπόλ», μας μιλούσε για τη ζωή μιας ιερόδουλης, στοχεύοντας όμως στον «άνθρωπο» πίσω από τη ζωή μιας πόρνης. Μια γυναίκα δυναμική, ένα πνεύμα ελεύθερο που αφηγείται τη ζωή της, και μέσω αυτής, σκιαγραφείται η ελληνική ιστορία στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και κρίσιμα πολιτικά γεγονότα. Η ερμηνεία της Υρώς Μανέ ξεχωρίζει και αναδεικνύει ποικιλοτρόπως το έργο.

Βιβλία που έγιναν θεατρικές παραστάσεις

«Κατερίνα»

Η «Κατερίνα», μια παράσταση που παίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και συνεχίζει αυτό το καλοκαίρι την περιοδεία της με λίγες ακόμη παραστάσεις, διασκευάστηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Γιώργο Νανούρη. Η αξέχαστη ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα, μεταδίδει στο θεατή όλη την ψυχολογική υπόσταση της ηρωίδας. Το έργο, επί της ουσίας, μιλά για την πραγματική  ζωή της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα δίνει τέλος στη ζωή της και αρχίζει να αφηγείται τις στιγμές από τα χρόνια που έζησε, με όλες τις εσωτερικές συγκρούσεις και το χάος που κυριαρχούσε στο δικό της κόσμο. Μια παράσταση που έχει εξυμνηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της από κριτικούς και θεατές.

Το κοινό έχει αποφανθεί με τον τρόπο του. Η λογοτεχνία και το θέατρο είναι από τις πιο δημοφιλείς μορφές τέχνης. Η καθεμιά ξεχωριστά έχει το δικό της μοναδικό τρόπο να συνεπαίρνει. Η συνεργασία των δύο δε, αποδείχτηκε συναρπαστική. Δεν είναι λίγες οι φορές που σαν αναγνώστες θελήσαμε να δούμε το αγαπημένο μας βιβλίο να παίρνει ζωή επί σκηνής, καθώς επίσης, τρέξαμε το επόμενο πρωί στο βιβλιοπωλείο, να αγοράσουμε το βιβλίο από την παράσταση που μας συγκλόνισε. Ένας αέναος κύκλος καλλιτεχνικής συνεργασίας, όπου αναγνώστες και θεατές έχουν κοινή αφετηρία. Την αγάπη για την τέχνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μαρίνα Ντέκα
Μαρίνα Ντέκα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο, όπου αποφοίτησα από το Μουσικό Σχολείο και συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας. Η μουσική παιδεία από μικρή ηλικία οδήγησε σε μία έμφυτη αγάπη προς την τέχνη, με σεβασμό σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική μορφή και προσέγγιση. Το πάθος μου, λοιπόν, για τα πράγματα που αγαπώ, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του ελεύθερου χρόνου μου. Έτσι, παρά τις αρκετές ώρες εργασίας, με κάποιο μαγικό τρόπο τα προλαβαίνω σχεδόν όλα: παρακολουθώ θέατρο, σινεμά, μουσική και η μεγάλη μου αδυναμία είναι οι βραδινές βόλτες στο κέντρο της πόλης. Αυτή η ιδιότητα του περιπατητή-παρατηρητή αποτελεί, μάλλον, και το όπλο της δημιουργικότητάς μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ