29.3 C
Athens
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Σήμερα, αυτό που μου λέω είναι «Ζήσε τώρα»

Στο δικό της τοπίο τίποτα δεν είναι και δεν μοιάζει θολό. Είναι τόσο ξεκάθαρη η ίδια. Το βλέμμα της, η στάση ζωής της, ο λόγος της. Αληθινή μέσα κι έξω. Φως. Καθαρός αέρας. Η  Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, χωρίς να «διαμορφώνει» ή να κατασκευάζει τρόπους και εικόνες, κάθε φορά που τη βλέπεις, την ακούς, ή απλά, την κοιτάζεις, είναι σαν να σου ανοίγει ένα παράθυρο στις καλές προθέσεις σου, σαν να… τσιγκλάει το χαμογελαστό σου κομμάτι, σα να σε βάζει να μετρήσεις το χρόνο σε συναισθήματα.

«Ζωή είναι να πλέκεις με το βελονάκι τις προθέσεις των άλλων», λέει ο Φερνάντο Πεσσόα στο «Βιβλίο της ανησυχίας» του. Φτάνει να μένει ελεύθερη η σκέψη μας, σκέφτομαι και καθώς φέρνω στο νου μου τη διαδρομή, τη στάση ζωής, το «είναι» και το «φέρεσθαι»  (κι όχι «φαίνεσθαι») της πανέμορφης και χαρισματικής  συνομιλήτριας μου, η φράση αυτή του αγαπημένου Πορτογάλου ποιητή, βρίσκει δικαίωση.

Από την τηλεοπτική Ερατώ των “Ψίθυρων καρδιάς”, ως τη θεατρική Margie του “Good People” , η Άννα Μαρία, 20 χρόνια τώρα, συναντιέται με ρόλους και ιστορίες, με έργα και συγγραφείς, με σκηνοθέτες και συναδέλφους της ηθοποιούς. Παράλληλα ζει και γράφει τη δική της ιστορία. Έτσι όπως εκείνη  επιλέγει.  Ερωτεύεται, παντρεύεται, γίνεται μητέρα. Μεγαλώνει, ωριμάζει, αλλάζει. Ονειρεύεται, απογοητεύεται, χαίρεται. Σκηνοθετεί, εξωτερικεύεται, επιστρέφει. Οριοθετεί και οριοθετείται, αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται, ενδοσκοπεί και ενδοσκοπείται.

Η ομολογία της, η αποκάλυψη της αλήθειας της, στο ελληνικό “me too” , ήταν καταλυτική. Πόση δύναμη, δουλειά με τον εαυτό της, κουβέντα με τους δικούς της ανθρώπους  χρειάστηκαν για να τολμήσει να μιλήσει;

Προτιμάει να μην απαντήσει. Να μείνει σιωπηλή. Σέβομαι την (τωρινή) σιωπή της, το ίδιο πολύ με το θάρρος της να μιλήσει (πριν κάποιους μήνες) και να φωτίσει ένα κακό σκοτάδι.

Απολαύστε την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη!

Η Άννα Μαρία στο θέατρο

Αν θα έπρεπε να φωτίσετε τη λογική ή το συναίσθημα, τι θα φωτίζατε περισσότερο;

Δεν θα μπορούσα να διαλέξω ανάμεσα στα δύο. Νομίζω όμως ότι η ισορροπία των δύο είναι το ιδανικό!

Θα λέγατε το ίδιο αν σας ρωτούσα και πριν την περίοδο της πανδημίας;

Νομίζω ότι θα έλεγα ακριβώς το ίδιο.

Το Tape και το Good People

Η δουλειά, η ζωή σας , η ψυχή σας σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν και επηρεάζονται  από  όλο αυτό που ζήσαμε και ζούμε με την πανδημία;

Σιγουρα επηρεάστηκα πάρα πολύ σε όλους τους τομείς. Όπως όλοι οι άνθρωποι νομίζω. Περισσότερο αυτό που αισθάνθηκα ήταν μια ματαίωση.

Τι κέντρισε το ενδιαφέρον  σας στα δυο έργα που επιλέξατε να σκηνοθετήσετε,  το TAPE και το GOOD PEOPLE;

Το Good People το έψαξα και το βρήκα. Με μάγεψε σαν έργο γιατί έχει κάτι βαθιά ανθρώπινο που εμένα μου αρέσει πολύ. Κάτι που θυμίζει αληθινή ζωή! Το Tape ήρθε και με βρήκε αργότερα. Ήταν ένα έργο που γνώριζα και που είχε ξανανέβει. Και χάρηκα πολύ που θα έδινα και εγώ κάτι σε αυτό το ανέβασμα!

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στο ψίθυροι καρδιάς

Στο GOOD PEOPLE, εκτός από σκηνοθέτης είστε και πρωταγωνίστρια. Ο ρόλος της Margie που ερμηνεύετε, είναι ένας κόντρα ρόλος για σας;

Οχι δεν νομίζω ότι η Μαργκι είναι κόντρα ρόλος για μένα. Ίσως μάλιστα να είναι και πολύ κοντά σε μένα ο χαρακτήρας της. Είναι όμως ένας ρόλος που δύσκολα θα με σκεφτόταν κάποιος άλλος.

Η αγάπη, το θέατρο και το επάγγελμα του ηθοποιού

Έχετε πρότυπα; Στο θέατρο, στη ζωή σας, στη δουλειά σας;  Αν ναι, ποια είναι;

Προτυπα έχω στην ζωή μου πολλά. Ήταν σίγουρα η μητέρα. Ο πατέρας μου. Άνθρωποι γύρω μου που έχω θαυμάσει την δύναμη τους για ζωή. Για να έχω πρότυπο κάποιον πρέπει να τον έχω γνωρίσει. Δεν θαυμάζω από μακριά”

Έρωτας-Αγάπη-Συνήθεια: Βάλτε τα σε σειρά προτεραιότητας και σπουδαιότητας για σας.

Αγάπη, Έρωτας, Συνήθεια.

Ποιος και τι:  1. σας εμπνέει, 2. σας ηρεμεί, 3. σας διασκεδάζει, 4. σας πάει παρακάτω, 5. σας κάνει καλύτερη.

Με ηρεμεί σίγουρα μια εκδρομή, ένα ταξίδι, η φύση. Με πάνε παρακάτω οι φίλοι μου. Με εμπνέουν ο σύζυγός και τα παιδιά μου!

Η ηθοποιός σε φωοτγραφία με τα δέντρα

Πόσο δύσκολο, πόσο γοητευτικό, πόσο μοναχικό, είναι το επάγγελμα του ηθοποιού;

Σιγουρα η δουλειά του ηθοποιού είναι δύσκολη. Πολλές φορές πολύ δύσκολη. Όμως υπάρχουν κάποιες στιγμές που σε ανταμείβει τόσο όμορφα που ξεχνάς τις οποίες δυσκολίες.

Πόσο και με ποιον τρόπο επηρεάζουν  τις αποφάσεις σας: 1. O άντρας σας 2. Οι γιοι σας 3. Η αδελφή σας 4. Η καλύτερη σας φίλη.

Οι δικοί μου άνθρωποι σίγουρα με επηρεάζουν σε πολλά. Όμως έχω και από μόνη ένα πλάνο που ακολουθώ.

Νιώθετε πιο σίγουρη, πιο ασφαλής όταν παίζετε ή όταν σκηνοθετείτε ? Μ’ άλλα λόγια: πάνω στη σκηνή ή πίσω από τη σκηνή;

Σιγουρα πάνω στην σκηνή. Η σκηνοθεσία προέκυψε και απόλαυσα πολύ αυτή τη διαδρομή. Ακόμα όμως είναι η αρχή. Βλέπουμε.

Από τον πρώτο θεατρικό σας ρόλο στη “Μεγάλη Μαγεία” μέχρι τη Margie , το ρόλο σας στο “Good People”, πόσο αλλαγμένο βρίσκετε τον εαυτό σας; Υπάρχει κάτι που μένει ίδιο;

Απο τον πρώτο μου ρόλο μέχρι σήμερα σίγουρα έχω αλλάξει πολύ. Παρά πολύ. Αλλά αυτό έγινε μέσα από την ζωή. Εμπειρίες που σε αλλάζουν, σε διορθώνουν. Δεν θα μπορούσα να είμαι η ίδια. Ίσως το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι μια αίσθηση παιδικότητας που διατηρώ βαθιά μέσα μου.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στο Good People

Αν σας ζητούσα να κάνετε εικόνα την ευτυχία, πως θα την περιγράφατε? Τι είναι για σας ευτυχία;

Ευτυχία για μένα είναι τα απλά πράγματα. Μια βόλτα με φίλους, μια εκδρομή με την οικογένεια μου, Μια ωραία ταινία… Απλά πράγματα που όμως πρέπει να μπορείς να τα απολαύσεις.

Πείτε μας 3 προτερήματα, 3 ελαττώματα, 3 «κολλήματα» σας.

3 προτερήματα… Δεν ξέρω. Νομίζω ότι για τα προτερήματα μου καλύτερα θα ήταν να μιλήσουν οι γύρω μου και όχι εγώ. Αυτό που σίγουρα όμως ξέρω είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος που λειτουργεί καλά σε δύσκολες συνθήκες. Ελλατωματα. Θέλω πολλές φορές να γίνονται τα πράγματα όπως εγώ τα έχω στο μυαλό μου. Δυσκολεύομαι στις αλλαγες.

Τι θεωρείτε σημαντικό σ’έναν άντρα; Σε μια γυναίκα; Σ’εναν (σε μια) ηθοποιό; Σε ένα (σε μια) σκηνοθέτη;

Σημαντικό για έναν άνθρωπο άντρα ή γυναίκα και οποίο επάγγελμα και να κάνει νομίζω είναι να τα εχει βρει με τον εαυτό του. Όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Πόση ελευθερία υπαρχει: 1. στην οικογένεια 2. στον έρωτα 3. στο θέατρο . Πόση απαιτείτε, εσείς και πόση διεκδικείτε;

Νομιζω ότι η ελευθερία του ατόμου είναι το υπέρτατο αγαθό. Η ουσιαστική ελευθερία. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο ζώντας σε μια σύγχρονη κοινωνία να είσαι ελεύθερος. Αλλά αξίζει να προσπαθείς.

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους με τον Φάνη Μουρατίδη

Πηγαίνετε, νοερά, 10 χρόνια πίσω. Και μετά 10 χρόνια μπροστά: Τι θα λέγατε στον εαυτό σας, τον τότε, τον μετά, τον σημερινό σας εαυτό;

Αν πήγαινα πίσω θα μου έλεγα να μην παίρνω τόσο σοβαρά κάποια πράγματα. Αν πήγαινα στο μέλλον θα ήθελα να μπορώ να μου πω “μπράβο ζεις όπως ήθελες”. Και στο σήμερα αυτό που μου λέω είναι “ζήσε τώρα” και αυτό εύχομαι κάθε μέρα. Να μπορώ να ζω όλες τις στιγμές”.

Πληροφορίες

Tape

 • Συγγραφέας: Stephen Belber
 • Σκηνοθεσία: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
 • Σκηνικά: David Negrin
 • Κοστούμια: Έλενα Φιλιππίδου
 • Μουσική: Ηλίας Παπαχαραλάμπους
 • Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
 • Παίζουν: Κωνσταντίνος Κάππας, Εμμανουέλα Αλεξίου, Δημήτρης Λιακόπουλος
 • Διάρκεια: 90′
 • Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
 • Βοηθός Σκηνοθετη: Ελένη Τσιμπρικίδου
 • Γυάλινο Μουσικό Θέατροgood pe: Λεωφόρος Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη

Good People

 • Συγγραφέας: David Lindsay-Abaire
 • Μετάφραση: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
 • Σκηνοθεσία: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους
 • Σκηνικά:Νατάσσα Παπαστεργίου
 • Κοστούμια: Νινέτα Ζαχαροπούλου
 • Μουσική Διεύθυνση: Ηλίας Παπαχαραλάμπους
 • Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
 • Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Aurora Marion, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ζωή Ρηγοπούλου, Σωσώ Χατζημανώλη
 • Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 • Φωτογραφίες: Γιώργος Αλεξανδράκης
 • Βοηθός Σκηνοθετη: Ελένη Τσιμπρικίδου
 • Θέατρο Αποθήκη: Σαρρή 40, Ψυρρή

Αυτά ήταν όσα αποκάλυψε η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους στη συνέντευξη.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Η Μελίνα Αδαμοπούλου
Μελίνα Αδαμοπούλου
Από μικρή έβλεπα ταινίες, διάβαζα βιβλία κι άκουγα μουσική. Όταν μεγάλωσα, τα' βαλα όλα μαζί σ' ένα κουτί και είπα να τα σπουδάσω. Έτσι, βρέθηκα στο Brighton , στην Αγγλία, να σπουδάζω λογοτεχνία, ψυχολογία, κιθάρα και... διαφήμιση. Κάποια στιγμή γύρισα πίσω στην πόλη που γεννήθηκα, την Αθήνα, και ξεκίνησα να δουλεύω ως ψυχολόγος στην αρχή, ως μεταφράστρια στη συνέχεια, ως δημοσιογράφος τελικά, αφού κατάλαβα, επιτέλους, πως αυτό ήταν που αγαπούσα πιο πολύ! Εφημερίδα ΑΥΓΗ η πρώτη δουλειά: μαγεία! Ραδιόφωνο, αγαπημένος 9.84, παράλληλα: καινούργιος κόσμος. Και, τέλος, περιοδικά: το alter ego μου! Το ΕΝΑ, το ΜΙΑ, το ELLE και το 1994 το... 3ο μου παιδί: η Madame Figaro, για 13 (υπέροχα) χρόνια. Κι ύστερα τηλεόραση, Διεύθυνση Επικοινωνίας στον ALPHA. Γενική Διεύθυνση της ΝΕΠ, μετά (2010), και το 2014 "μπήκα" με το δεξί στον κόσμο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, “γεννώντας” το allyou.gr. Κι επειδή τίποτα δεν σταματάει, ήρθε τώρα το Youfly.com. Κι εσείς. Και καλώς βρεθήκαμε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,721ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ