17.9 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Αλέξανδρος Κοέν: Σκηνοθετεί τρεις καινούργιες παραστάσεις

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι σχεδιάζουμε και να ελπίζουμε, μου λέει ο Αλέξανδρος Κοέν, που σκηνοθετεί τρεις καινούργιες παραστάσεις.

Σε αυτό έχει συντονιστεί για τους επόμενους μήνες και εξακολουθεί να σκηνοθετεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα – και ό,τι πρόκειται να γίνει θα το αντιμετωπίσει όταν έρθει. Έτσι, λοιπόν, για τη νέα σεζόν ετοιμάζει τρεις καινούργιες παραστάσεις, ενώ δύο παραστάσεις που σκηνοθέτησε το καλοκαίρι συνεχίζονται ακόμα.

Αρχίζω επιγραμματικά για τον Κοέν

«Μη με κοιτάς έτσι» της Ιζαμπέλ Μεργκώ στο Θέατρο Γκλόρια, «Υποχώρηση από τη Μόσχα» του Γουίλλιαμ Νίκολσον στο Αργώ, «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ επίσης στο Αργώ, «Διάλεξε!» στο θερινό Λαμπέτη και «Συλλέκτης» στο θερινό Αθηνά.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά;

«Μη με κοιτάς έτσι» με τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Πέντε χρόνια μετά την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» συναντά και πάλι τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου στην παράσταση «Μη με κοιτάς έτσι» που θ’ ανέβει στις αρχές του νέου έτους στο Θέατρο Γκλόρια.

Η Παπακωνσταντίνου (δασκάλα του στη Δραματική Σχολή Ίασμος, φίλη του αργότερα και ουσιαστικά ο άνθρωπος που του διαμόρφωσε τον τρόπο σκέψης) συναντιέται επαγγελματικά μαζί του σ’ ένα έργο ευφυές, όπου καλείται να ερμηνεύσει μια ντίβα του κινηματογράφου που έχει αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και ετοιμάζεται τώρα να γράψει τ’ απομνημονεύματά της. Το τέρας αυτό εγωπάθειας μπορεί μεν να μαλακώνει και να γίνεται πιο ανθρώπινο – ωστόσο ούτε για μια στιγμή δε χάνει τη ματαιοδοξία του.

Έχουμε να κάνουμε με μια γαλλική κωμωδία που φλερτάρει με τον κυνισμό και τη συγκίνηση – είναι δε εμποτισμένο από τη μυθολογία του ιταλικού σινεμά, πράγμα που το κάνει ακόμη πιο γοητευτικό.

Σκηνή από την παράσταση «Διάλεξε!» στο θερινό Λαμπέτη. (Φωτογραφίες: Γιώργος Γιαννίμπας).

«Υποχώρηση από τη Μόσχα» με την Αιμιλία Υψηλάντη

Επιστρέφει στο Θέατρο Αργώ δέκα χρόνια μετά το «Όχι για αηδόνια» του Τενεσί Ουίλιαμς. Έχει ήδη ξεκινήσει πρόβες με την Αιμιλία Υψηλάντη, τον Φίλιππο Σοφιανό και τον Θύμιο Κούκιο. Η «Υποχώρηση από τη Μόσχα» είναι ένα πολύ δυνατό σύγχρονο έργο με ακραίο χιούμορ του βραβευμένου Γουίλλιαμ Νίκολσον (τον γνωρίσαμε σεναριακά από τις κινηματογραφικές ταινίες «Μονομάχος», «Ελισάβετ: η χρυσή εποχή», «Οι άθλιοι» κ.ά.)

Το έργο ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα και παρακολουθεί τη σχέση ενός ζευγαριού στη μέση ηλικία, όπου ο άνδρας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του επειδή ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Το ενδεχόμενο της μοναξιάς και η προοπτική μιας έντονης αλλαγής σε αυτή την ηλικία είναι ένα θέμα συγγραφικά μάλλον πρωτότυπο – και εδώ αντιμετωπίζεται με βάθος αλλά και διαβρωτικό χιούμορ.

Η παράσταση ανεβαίνει στα τέλη Οκτωβρίου με την Αιμιλία Υψηλάντη και τον Φίλιππο Σοφιανό να ερμηνεύουν το ζευγάρι, και τον Θύμιο Κούκιο στο ρόλο του γιου τους. Ο Αλέξανδρος Κοέν είναι από τις λίγες φορές που δουλεύει πάνω σε σύγχρονο έργο, καθώς συνήθως προτιμά παλαιότερα κείμενα, όπου καλείται να μετατοπίσει το αισθητικό και ιδεολογικό κέντρο βάρους τους στο σήμερα – πράγμα που πολύ τον ενδιαφέρει.

«Τρωίλος και Χρυσηίδα» στο θέατρο Αργώ

Η τρίτη παραγωγή δεν είναι άλλη από τον «Τρωίλο και τη Χρυσηίδα», ένα έργο από τα σπάνια παιζόμενα έργα του Σαίξπηρ – τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ο ίδιος μου λέει ότι αυτό συμβαίνει ίσως εξαιτίας του προκλητικού τρόπου με τον οποίο ο Σαίξπηρ σκιαγραφεί τους Έλληνες. Ένα έργο μάλλον αιρετικό, όπου ο Τρωίλος ερωτεύεται τη Χρυσηίδα. Όμως, η Χρυσηίδα πολύ σύντομα προδίδει την αγάπη του Τρωίλου. Οι ρομαντικοί και εξιδανικευμένοι Ρωμαίος και Ιουλιέτα δίνουν πλέον τη θέση τους σ’ ένα ζευγάρι σύμβολο της απόλυτης σαρκικής απιστίας. Το πεδίο που τον κινητοποιεί στο έργο είναι η έννοια της ιεραρχίας στη ζωή του ανθρώπου, καθώς αυτή συντηρεί κάθε δομή και επιφέρει ισορροπία.

Για την παράσταση αυτή που θ’ ανέβει στο Θέατρο Αργώ στο δεύτερο μέρος της σεζόν θα συνεργαστεί αποκλειστικά με νέους ηθοποιούς. Θα δημιουργήσει έναν απαιτητικό θίασο δώδεκα ηθοποιών σε μια παραγωγή που υποστηρίζεται από την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού. Για τον Αλέξανδρο Κοέν είναι το τέταρτο έργο του Σαίξπηρ με το οποίο καταπιάνεται, και κάθε φορά –αυτονόητο– ανακαλύπτει καινούργια τοπία. Αχανές το έργο του Άγγλου ποιητή. Όπως μου λέει χαρακτηριστικά, ο Σαίξπηρ καλύπτει όλα τα είδη θεάτρου και εμπεριέχει ολόκληρο το σύμπαν. Κάθε φορά ανακαλύπτεις ένα νέο του πρόσωπο.

«Διάλεξε!» στο θερινό Λαμπέτη

Η παράσταση «Διάλεξε!» στην ταράτσα του θερινού θεάτρου Λαμπέτη συνεχίζεται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα λαμπερό πάρτι, όπου σκηνοθέτης και ηθοποιοί έστησαν βασισμένοι στην κλασική κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Το καφενείο». Πήραν το έργο, το ανέτρεψαν, και το έφεραν στο σήμερα και κοντά στην προσωπικότητα των νέων ηθοποιών.

Στην υπέροχη ταράτσα του Λαμπέτη οργάνωσαν ένα μεγάλο πάρτι με τραγούδια, χορό, καραόκε, χιούμορ, φώτα – το οποίο απ’ ό,τι φάνηκε συνεπήρε τον κόσμο. Η παράσταση στελεχώνεται από καθηγητές και αποφοίτους της Δραματικής Σχολής Ίασμος – και, όπως μου λέει ο σκηνοθέτης, ήταν λίγο σαν προέκταση της δουλειάς του στην τάξη: μια ενορχήστρωση ενός κεφάτου αυτοσχεδιασμού βασισμένη στην προσωπικότητα και τη θερμοκρασία των ηθοποιών.

Ο Αργύρης Αγγέλου και η Ιωάννα Πηλιχού στην παράσταση «O συλλέκτης» που συνεχίζεται στο θερινό Αθηνά. (Φωτογράφιση παράστασης: 77 Films).

«Ο συλλέκτης» στο θερινό Αθηνά

Αυτή η παράσταση, που συνεχίζεται για λίγες ακόμη μέρες στο Θερινό Αθηνά, στήθηκε με τον παλιό του συμμαθητή Αργύρη Αγγέλου και την Ιωάννα Πηλιχού. «Ο συλλέκτης» του Τζων Φώουλς ξεκίνησε την πορεία του πριν από δύο χρόνια και φάνηκε να γοητεύει το κοινό, αφού ακόμη υπάρχει ενδιαφέρον και προοπτική για να συνεχιστεί. Όταν οι παραστάσεις διακόπηκαν αιφνίδια λόγω του Covid-19 δημιουργήθηκε η ιδέα της συνέχισής του, οπότε το φιλόξενο θέατρο Αθηνά του Δημήτρη Μαροσούλη αποδείχθηκε η ιδανική στέγη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ