15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

2o Φεστιβάλ Επταπυργίου

2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ

ΑΠΟ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020 (ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ)

Διοργάνωση- παραγωγή Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΥΠ.ΠΟ.

Οι εκδηλώσεις του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ θα διεξαχθούν από τις 23 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

To ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ, αυτό το δύσκολο και αγωνιώδες καλοκαίρι, μεταφέρεται εκτάκτως, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, εξαιτίας της πανδημίας και κυρίως γιατί το Φρούριο του Επταπυργίου δεν πληροί τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διασφαλίζουν την υγεία τόσο των θεατών, όσο και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτό.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ Επταπυργίου τον περασμένο Ιούλιο, με την συμμετοχή 325 καλλιτεχνών, σε 6 παραγωγές, καθώς και το σύνολο των 7.000 θεατών, αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για την συνέχιση του θεσμού και την καθιέρωση του ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα στη Βόρειο Ελλάδα.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του θεσμού και σύμφωνα με την παράδοση που δημιούργησε η περσινή διοργάνωση, με τη συνεργασία σημαντικών πολιτιστικών φορέων της πόλης (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης), σχεδιάστηκαν εκδηλώσεις, στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα διεθνούςρεπερτορίου αλλά και μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και θα φιλοξενηθούν σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Παρόλη την αναγκαστική αλλαγή χώρου διεξαγωγής του Φεστιβάλ διατηρούμε το όνομα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟΥ, που με τόση δουλειά χτίσαμε, για να δηλώσουμε ότι παραμένει ζωντανός ο θεσμός και ότι του χρόνου θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Προπώληση εισιτηρίων από τη www.viva.gr

Ο νέος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης

Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής ΜακεδονίαςΈνα μοναδικό φεστιβάλ σε ένα ξεχωριστό χώρο

Στην εσωτερική αυλή του Επταπυργίου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης δημιουργήσαμε το καλοκαίρι του 2019 ένα νέο θεσμό, το «Φεστιβάλ Επταπυργίου».

Το Φεστιβάλ αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει βασικό πολιτιστικό θεσμό της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Ελλάδος και πόλο έλξης τουριστών, βοηθώντας να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη από απλή στάση, σε τουριστικό προορισμό.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO.

Εκδηλώσεις υψηλών και διεθνών προδιαγραφών

Οι άξονες καλλιτεχνικού σχεδιασμού του Φεστιβάλ είναι:

• Εκδηλώσεις σχεδιασμού και παραγωγής του Φεστιβάλ Επταπυργίου, γεγονός που τις καθιστά και μοναδικές.

•yΈργα διεθνούς ρεπερτορίου, παγκόσμιας αναγνώρισης. •         Διεθνώς καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, από τον

χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού. • «Συγγένεια» των εκδηλώσεων με το ιστορικό και αισθητικό

πλαίσιο που υπαγορεύει ο ιδιαίτερα ξεχωριστός αυτός χώρος. • Εισιτήριο προσιτό στο ευρύ κοινό ή ακόμα και κάποιες

εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Συνεργαζόμενοι Φορείς

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου είναι ο πρώτος καλλιτεχνικός θεσμός στον οποίο συνεργάζονται όλοι οι κρατικοί πολιτιστικοί φορείς της πόλης.

Υπο την αιγίδα

 

Προγραμματισμός Φεστιβάλ Επταπυργίου 2020

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, στη δύσκολη φετινή χρονιά του COVID19, προσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν            μεγαλύτερο            μέρος            του            καλλιτεχνικού            του προγραμματισμού, πληρώντας πάντα τα νεα υγειονομικά πρωτόκολλα, και με ένα εισιτήριο πολύ προσιτό για το οικονομικά βεβαρημένο κοινό. Έτσι προσδοκούμε στο να στηρίξουμε καταρχήν τον κλάδο των καλλιτεχνών, αλλά και να προσφέρουμε τις απαραίτητες διεξόδους και ψυχαγωγία για τον κόσμο.

Μεταφέρουμε λοιπόν, έκτακτα για φέτος, το Φεστιβάλ Επταπυργίου από τον αρχαιολογικό χώρο του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών όπου καταρχήν μπορεί ευκολότερα να ελεγχθεί υγειονομικά και που έχει το απαραίτητο εμβαδό για να φιλοξενήσει πλήρεις τις παραγωγές μας αλλά και περισσότερο κοινό.

«ο ΜΑΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ερμηνεύει σύγχρονους Έλληνες συνθέτες» 23-24 Αυγούστου

Μια μοναδική βραδιά όπου ο μεγάλος ερμηνευτής συναντά γνωστές μελωδίες σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών. Σημαντικά και πολυτραγουδισμένα κομμάτια των Κατσιμιχα, Σαββόπουλου, Οικονόμου, Καραμουρατίδη, Κραουνάκη, Γαλάνη, Καραΐνδρου και άλλων, ερμηνεύονται από την αισθαντική φωνή του Έλληνα λυρικού τραγουδιστή.

«ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΝΕΣ»

27-28 Αυγούστου

Ένα μουσικό ταξίδι στα τελευταία 80 χρόνια της ελληνικής μουσικής, μέσα από εμβληματικά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών, που άφησαν την σφραγίδα τους στη μουσική ιστορία της χώρας, ερμηνευμένα από ένα σύνολο φωνών που αποδεικνύουν ότι οι Μεγάλες Φωνές στην Ελλάδα έχουν μακριά ιστορία και λαμπερό μέλλον. Παράλληλα αποτείνεται φόρος τιμής σε μεγάλες ερμηνεύτριες όπως η Σωτηρία Μπέλου, η Βέμπο, η Βίκυ Μοσχολιού, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Αρλέτα και άλλες.

Σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας Λίζα Ξανθοπούλου

Με τις σπουδαίες Ελληνίδες ερμηνεύτριες Μαρία Φαραντούρη, Έλλη Πασπαλά, Μαρίζα Ρίζου και Εύη Σιαμαντά.

 

«Ο BEETHOVEN …αλλιώς»

30 Αυγούστου

Στο πλαίσιο του έτους Beethoven, νέα σχήματα της πόλης θα παρουσιάσουν μοντέρνες μεταγραφές σημαντικών έργων του Γερμανού μουσουργού. Ήχοι τζαζ, μπλούζ και ροκ θα φωτίσουν την φιλοσοφία των έργων του Μπετόβεν επικοινωνώντας το σε ένα διαφορετικό, πιο νέο κοινό, σε μια βραδιά που οι ανατροπές και οι εκπλήξεις θα είναι συνεχείς.

Καλλιτεχνική επιμέλεια- ενορχηστρώσεις

Γρηγόρης Σημαδόπουλος Συμμετέχει η Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου

Ντραμς Στέλιος Τσομπανίδης Σαξόφωνο Ευθύμης Τσακίρης Κοντραμπάσο Αγαμέμνων Μάρδας Κρουστά Γρηγόρης Οικονόμου Ηλεκτρική κιθάρα Παύλος Γεωργιάδης Πιάνο Γρηγόρης Σημαδόπουλος

Άρπα Κατερίνα Κίτσου

Τραγουδιστές Σοφία Γιαννίτσιου Παπαευαγγέλου Στέφανος Καλτσής

«ο ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, μας ταξιδεύει» 2-3 Σεπτεμβρίου

Βραδιά ποίησης και μουσικής αφιερωμένη στον ταξιδευτή-ποιητή Νίκο Καββαδία, μέσα από ποιήματα, κείμενα και εμβληματικές μελοποιήσεις, με σπουδαίους Έλληνες ερμηνευτές.

Σε συνεργασία με τον ΟΜΜΘ MOYSA Συμφωνική ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Διεύθυνση MOYSA Θοδωρής Παπαδημητρίου

Μουσική διεύθυνση -ενορχηστρώσεις

Κώστας Ματσίγκος Κείμενα- λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου

και τη Μαρίζα Κώχ, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Ηλία Βαμβακούση και το Κώστα Θωμαΐδη. Παρουσίαση-αφήγηση Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

 

«9 ΑΡΠΕΣ ταξίδι με 423 χορδές»

7 Σεπτεμβρίου

Δύο μεγάλες αρπίστριες μια Ελληνίδα και μία από τη Σόφια της Βουλγαρίας ερμηνεύουν γνωστά κλασικά έργα και σύγχρονα τραγούδια, ξεκινώντας από γνωστές μελωδίες ρομαντικών συνθετών και φτάνοντας μέχρι σύγχρονα ροκ κομμάτια των ABBA και Queen.

Οι δυο τους πλαισιώνονται από νέες αρπίστριες της πόλης μας δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο αρπιστρικό σχήμα της χώρας.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κατερίνα Κίτσου Σκηνοθετική επιμέλεια Μαριάνα Αλεξανδρή

Συμμετέχουν

Κατερίνα Κίτσου, Angela Madjarova και οι Δανάη Ζαφρανά, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Άννα Μήλιου, Γιώτα Μυσερλή, Πέλη Πλίκα, Αγάπη Φασούλα

Κρουστά: Νταβίνα Φλωρεντίν όμποε: Δημήτρης Κίτσος

 

«LUDWIG VAN BEETHOVEN 250 χρόνια από τη γέννηση του» 9 Σεπτεμβρίου

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου φιλοξενεί για δεύτερη χρονιά τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά που θα τιμήσει τα 250 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου Γερμανού συνθέτη. Στο πέρασμα από την κλασική στην ρομαντική μουσική, ο φιλόσοφος συνθέτης μας άφησε μερικά από τα εμβληματικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το «Κονσέρτο για Βιολί σε D major, Op61», ένα από τα σημαντικότερα έργα για βιολί, έργο ρεπερτορίου πια για όλες τις μουσικές αίθουσες ανά τον κόσμο.

Στην ίδια βραδιά παρουσιάζονται από ορχήστρα εγχόρδων οι «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα.

Σε συνεργασία με την ΚΟΘ Στο πόντιουμ θα είναι ο σπουδαίος Έλληνας μαέστρος Γεώργιος Βράνος.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου, στην

απαιτητική θέση του σολίστα, φιλοξενεί

τον διεθνούς φήμης Kirill Troussov, ένα από τους πιο καταξιωμένους

νέους βιολονίστες, με σειρά εμφανίσεων σε μεγάλα θέατρα αλλά και

πολλές διεθνείς βραβεύσεις.

Ο Στόχος

…βραδιές καλλιτεχνικής «εμπειρίας» ….

Διοργανωτικά ο συγκεκριμένος πολιτιστικός θεσμός κινείται στα πλαίσια των μεγάλων φεστιβάλ. Έργα και καλλιτέχνες διεθνούς αναγνώρισης σε ένα μοναδικό ιστορικό χώρο συνθέτουν ένα πάζλ που καλύπτει πολύ μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (όπερα, μουσικό θέατρο, θέατρο, ποίηση, συναυλία).

Στοχεύει να αποτελεί πέρα από ψυχαγωγία, μια εμπειρία για το κοινό, καθώς και λόγο επίσκεψης στο μνημείο και στην πόλη.

Απολογισμός πρώτου φεστιβάλ Επταπυργίου

Με εγκωμιαστικά σχόλια το κοινό και ο τύπος αγκάλιασαν το εγχείρημα. Συνεντεύξεις, άρθρα και ατελείωτα σχόλια στα δίκτυα ακολούθησαν τις 6 παραγωγές του φεστιβάλ.

Youfly.com Team 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ