21.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΡΤ: Όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως όταν οι τρεις μεγάλες παρατάξεις που κυβερνούν εδώ και ατέλειωτες δεκαετίες αυτή τη χώρα συμφωνούν σε κάτι ποτέ δεν είναι για καλό και πάρτε για παράδειγμα την ΕΡΤ.

Τα χρόνια περνούν και είναι αξιοθαύμαστο πραγματικά το πως κάθε καινούρια κυβέρνηση ενώ σχεδόν έχει ορκιστεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης ότι ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη και ότι έπιασε πάτο, η επομένη την κάνει ακόμα χειρότερη…

Τόσα χρόνια δε σε αυτό το χώρο που βρίσκομαι επαγγελματικά, κάθε φορά που κάποιος λέει κάτι σχετικά με το γιατί δεν κάνετε κάτι να διορθώσετε την ΕΡΤ που όσα χρόνια κι αν περάσουν μένει ίδια, να την κάνετε κανάλι της προκοπής, η απάντηση είναι πως φταίει η ΠΟΣΠΕΡΤ, για διάφορους λόγους που δεν είναι της ώρας να αναλύσουμε. 

Βέβαια η ΠΟΣΠΕΡΤ ποτέ από όσο ξέρω δεν ασχολήθηκε με το πρόγραμμα της ΕΡΤ, ούτε διάβασε ούτε ενέκρινε ποτέ κανένα σενάριο ή ποιος θα κάνει εκπομπή κ.λπ. κ.λπ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ είναι ένα συνδικαλιστικό σωματείο και η δουλεία του είναι όπως όλων των ανάλογων να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων τους κάνοντας απεργίας και από αυτή την άποψη τα καταφέρνει μια χαρά.

Βλέπω το πρόγραμμα, έστω το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ και όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν καταλαβαίνω γιατί διαφέρει από τα προηγούμενα, μάλλον χειρότερο είναι.

Μου λένε το χειμώνα θα αλλάξει και θα γίνει πρόγραμμα και επειδή κάποιος έξυπνος άνθρωπος προσέλαβε εκεί το Νίνο Ελματζόγλου, αυθεντικό και πολύ πετυχημένο άνθρωπο της τηλεόρασης, όλο και κάτι ελπίζω.

Τουλάχιστον στο θέμα του προγράμματος γιατί όσον αφορά την ενημέρωση δε νομίζω πως η ΕΡΤ σε αυτό το θέμα θα έπιανε ποτέ τη βάση σε διαγώνισμα μια και από τη Χούντα μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ και τη δεξιά ως το ΠΑΣΟΚ όλοι φροντίζανε να την έχουν πιστό σκυλάκι. Και δε φταίνε βέβαια οι δημοσιογράφοι σε αυτό…

Ας ξεχάσουμε λοιπόν την ενημέρωση από την ΕΡΤ, γιατί δε θα τρελαθούμε κιόλας να συζητάμε τέτοια πράγματα, είναι σα να επιμένεις να κάνει βόλτα στη φεγγαράδα 12 το μεσημέρι. Και ας μείνουμε στο πρόγραμμα που άμα ήταν καλό θα μπορούσε να καλύψει τα τρωτά της ενημέρωσης. Κάτι που γινόταν ας πούμε στη δεκαετία του ’70. 

ERT-osa-chronia-ki-an-perasoun-youfly.com-2

Μου λένε πως ανακοινώθηκε πως το χειμώνα θα δουλέψουν για την ΕΡΤ κάποιοι άνθρωποι επαγγελματικά καταξιωμένοι στο χώρο τους, να κάνουν σίριαλ κ.λπ. 

Μα από κει φαίνεται πόσο δεν έχουν ιδέα από τηλεόραση οι πάνω πάνω ιθύνοντες που τοποθετούν κάθε φορά οι αρχηγοί, φαντάζομαι με μόνο προσόν την κομματική πειθαρχεία, γιατί το σημαντικό δεν είναι να έχεις ένα, δύο, πέντε ή και δέκα σίριαλ ή καλές εκπομπές.

Μπορεί να σαι γεμάτος καλές εκπομπές και να έχεις ένα κανάλι και μπορεί οι εκπομπές σου να είναι μέτριες προς το καλό και να έχεις ένα εξαιρετικό κανάλι.

Γιατί το σημαντικό σε ένα κανάλι τηλεοπτικό ή σε ραδιοφωνικό σταθμό είναι πάνω από όλα να έχει ολοκληρωμένη φιλοσοφία προγράμματος. Κάτι που δεν απέκτησε ποτέ η ΕΡΤ και από ότι φαίνεται ούτε τώρα θα αποκτήσει.

Μόνο ο Μάνος Χατζιδάκις στο Τρίτο έφτιαξε ένα πρόγραμμα με ολοκληρωμένη φιλοσοφία πάνω στο τι ήθελε και τι έπρεπε να είναι αυτό. Και ήτανε σύγχρονο, είχε αισθητική, ήταν μαχητικό, ήταν παλαβό όπου έπρεπε, ήταν αυθεντικά σοβαρό και όχι σοβαροφανές αλλά βέβαια ήταν ο Χατζιδάκις. 

Μπορώ να θυμηθώ υπέροχες τηλεοπτικές στιγμές από την ΕΡΤ.

Αλλά αν πω πως ήταν ποτέ καλή, τότε κάτι δε θα πηγαίνει καλά με μένα. Και είναι κρίμα.

Αλλά και ποιος ασχολείται…

Αλλά και πρέπει να υπάρχει, ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει κρατική τηλεόραση γιατί αυτή οφείλει να δίνει τον τόνο του μέτρου σε όλα τα επίπεδα, να ψυχαγωγεί και να επιμορφώνει. Ότι δηλαδή δεν έκανε ποτέ η ΕΡΤ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και το οποίο φαίνεται καθαρά πως δεν πρόκειται να κάνει. 

Μαθαίνω και ακούω πολλά για αυτούς «κυβερνούν» την κρατική τηλεόραση σήμερα, τα οποία λέγονται βέβαια πίσω από τις πλάτες είτε γελώντας είτε βρίζοντας…

Ας μη το κάνουμε θέμα. Από τη στιγμή που η κάθε κυβέρνηση έχει τη δική της ραδιοτηλεόραση και τα υπόλοιπα κόμματα ανεξαρτήτως οποιασδήποτε σοβαρής άποψης περί του μέσου είναι καλυμμένοι με τα ποσοστά παρουσίας τους στην οθόνη, από τη στιγμή που ο ίδιος ο κόσμος την έχει ξεγραμμένοι γιατί να κάτσει κανείς να ασχοληθεί…

Εννοείται πως με αυτά που γράφω δεν υπονοώ πως πρέπει να κλείσει. Μάλλον την πλειοψηφία αυτών που τη διοίκησαν και τη διοικούν μέχρι ακόμα ανεξαρτήτως χρώματος πρέπει να κλείσουν στο μεγάλο τσίρκο των άχρηστων – ε, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ