14.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού: Η άγνωστη ιστορία πίσω από τη μουσική θανάτου

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού – ή γνωστό παγκοσμίως ως Squid Game – έχει κάνει πραγματική θραύση σε ολόκληρο τον πλανήτη κι έχει γίνει η τοπ σειρά του Netflix. Αυτό, όμως, που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη σειρά κι ειδικά στη μουσική του. Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από τη μουσική θανάτου του Squid Game;

Το Squid Game είναι μία πολύ προσεγμένη παραγωγή που όλα έχουν επιλεχθεί πολύ σχολαστικά, γι’ αυτό κι άλλωστε έγινε τέτοια επιτυχία. Τη μουσική επιμέλεια έχει αναλάβει ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Jung Jae-il, ο οποίος είχε επιμεληθεί και τη μουσική στις ταινία του Bong Joon-ho, Okja και Parasite (Τα Παράσιτα).

Στις περισσότερες σκηνές του Squid Game, λοιπόν, που εμφανίζεται το προσωπικό ακούγεται μία μυστηριώδης μουσική, η οποία προειδοποιεί τους θεατές ότι κάτι “κακό” θα συμβεί. Σκοπός της είναι να αφυπνίσει το κοινό και να δημιουργήσει αυτό το συναίσθημα του φόβου ότι ο θάνατος πλησιάζει.

Οι Σκάλες στο Squid Game

Η μουσική έρχεται από σύνθεση του 13ου αιώνα

Στην πραγματικότητα, αυτή η μελωδία είναι εμπνευσμένη από μία Λατινική ακολουθία, που έχει τον τίτλο «Dies Irae», που θεωρητικά σημαίνει «Η Μέρα της Οργής» (Η Μέρα της Κρίσης). Αυτή η ακολουθία δημιουργήθηκε πρώτη φορά από το Γρηγοριανό άσμα του 13ου αιώνα και χρησιμοποιούταν στις Καθολικές Κηδείες. Οι πρώτες νότες της μελωδίας είναι: Σολ (G), Φα# (F#), Σολ(G), Μι (E).

Συνήθως οι συνθέτες χρησιμοποιούν αυτή την ακολουθία για να συσχετίσουν μία σκηνή με τον θάνατο ή μία επικείμενη μοίρα. Την έχουμε συναντήσει σε παλαιότερες ταινίες, όπως ο Βασιλιάς των Λιονταριών (The Lion King), Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars), στη σειρά του HBO, The White Lotus, αλλά και σε άλλες.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

@dissectpodcastSquid Game uses the classic “Death” melody. #squidgame #squidgamenetflix #musicanalysis #musictheory #diesirae #filmscore #filmanalysis♬ original sound – dissectpodcast

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ