24.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

The Club: Η σειρά στο Netflix που φέρνει στο φως τον διωγμό των Εβραίων

Η τουρκική σειρά «The Club», μια εξαιρετική υπερπαραγωγή που έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο Netflix, διαδραματίζεται στην εβραϊκή κοινότητα του Πέρα, τη δεκαετία του 1950 και προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά καθώς αποτολμά να φέρει στο φως τον διωγμό των Εβραίων της Πόλης δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους Τούρκους να γνωρίσουν για τις διακρίσεις και όλα όσα έζησαν οι Εβραίοι από τους προγόνους τους.

To «The Club» φέρνει στο φως τον διωγμό των Εβραίων από την Πόλη

Στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν εκείνη την εποχή διάφοροι λαοί, Έλληνες, Γάλλοι, Αρμένιοι, Σεφαραδίτες Εβραίοι οι οποίοι συνυπήρχαν όλοι μαζί ειρηνικά. Ακόμα και σήμερα όποιος περάσει από τον μεγάλο εμπορικό δρόμο της πόλης Πέρα, θα αντικρίσει παλαιά κτίρια με επιγραφές στα ελληνικά, αρμένικα και εβραϊκά. Τα Σεπτεμβριανά του 1955, έφεραν τα πάνω κάτω και έτσι χάθηκε αυτό το κομμάτι της Πόλης. Λίγοι ήταν οι Εβραίοι που απέμειναν φοβούμενοι όμως μήπως ξαναγίνουν στόχος των εθνικόφρονων μουσουλμάνων προσπάθησαν να εξαφανιστούν με αποτέλεσμα τώρα να υπάρχουν μόνο 15.000 ενώ κάποτε ήταν δεκάδες χιλιάδες. Μάλιστα οι Σεφαραδίτες Εβραίοι που έχουν μείνει στην Τουρκία  κρατούν ζωντανή την κοινότητά τους, ενώ επισκέπτονται και τις συναγωγές τους βέβαια με μέτρα ασφαλείας.

Τούρκικη σειρά The Club Netflix

Φόρτι Μπαρόκας – «Πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα το παρελθόν»

Η Φόρτι Μπαρόκας που όταν ήταν μικρό κορίτσι, τη δεκαετία του ’50, ζούσε στην εβραϊκή κοινότητα, στην κοσμοπολίτικη συνοικία και που μένει ακόμα στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε μέρος όπως και άλλοι Σεφαραδίτες Εβραίοι στη δημιουργία της σειράς «The Club» του Netflix, τόσο με την παρουσία τους σε σκηνές θρησκευτικών εορτασμών όσο και με τη βοήθεια της για τη γλώσσα..

Η Μπαρόκας δίδαξε στους τούρκους ηθοποιούς τα λαντίνο και τα εβραϊκά. Κάτι που από φόβο όπως είπε και η ίδια δεν είχε κάνει στα παιδιά της. «Σκοτώσαμε τις γλώσσες μας και τώρα προσπαθούμε να τις αναβιώσουμε», είπε και μετανιωμένη για αυτό συνέχισε: «Αλλά δεν υπάρχει επιστροφή». «Πρέπει να αντικρίσουμε κατάματα το παρελθόν. Και τα καλά και τα κακά».

Με αφορμή τη σειρά, Τούρκοι ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις των προγόνων τους

τούρκικη σειρά φέρνει στο φως τον διωγμό των εβραίων The Club στο Netflix

Η Κάρεν Γκέρσον Σαρόν, διευθύντρια του Σεφαραδίτικου Κέντρου της Κωνσταντινούπολης που προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανή την κουλτούρα και τη γλώσσα της κοινότητας, είπε: «Η Κωνσταντινούπολη έχει 20 εκατομμύρια ανθρώπους, εμείς είμαστε 10.000-15.000. Είναι τίποτα. Πόσοι από αυτούς έχουν δει ποτέ Εβραίο; Μερικές φορές, όταν συναντούν έναν Εβραίο, λένε, “μα εσύ δεν μοιάζεις καθόλου με Εβραίο”. Αλλά με τι μοιάζει ένας Εβραίος; Έχει κέρατα και ουρά;»

Η ίδια ανέφερε ότι από τη στιγμή που βγήκε στον αέρα η σειρά «The Club», λαμβάνει μηνύματα καθημερινά από Τούρκους, μερικοί από τους οποίους είναι μουσουλμάνοι που ζητούν συγγνώμη για τις πράξεις των γονέων και των παππούδων τους. Είπε επίσης: «Όλες αυτές οι κοινότητες, οι μειονότητες, έχουν εξαφανιστεί ή είναι τόσο μικρές σήμερα. Εκείνος ο πλούτος, εκείνη η υπέροχη πολιτισμική πολυμορφία έχει χαθεί σιγά-σιγά».

Ακόμα ο Κενάν Κρουζ Τσίλι, ερευνητής για την τουρκοεβραϊκή κοινότητα, σε συνέντευξη του στους Times είπε: «Δεν ξέρουν πολλοί ότι υπάρχει αυτή η τοπική εβραϊκή κοινότητα. Δυστυχώς, στην πλειονότητά τους οι Τούρκοι δεν έχουν ιδέα, ιδίως οι νεότεροι, που δεν μεγάλωσαν σε πόλεις όπου υπήρχαν εβραϊκοί πληθυσμοί».

σειρά The Club στο Netflix

Γιατί η σειρά προκαλεί ανασφάλεια σε μειονότητες της Κωνσταντινούπολης;

Η σειρά «The Club» έχει κερδίσει μέχρι τώρα πολύ καλές κριτικές, καθώς η παρουσίαση των χαρακτήρων των Εβραίων στη σειρά είναι ολοκληρωμένη και δεν στέκεται σε αντισημιτικές καρικατούρες όπως μας έχουν συνηθίσει σε άλλες τουρκικές σειρές. Για κάποιους όμως που ζουν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη και ανήκουν σε μειονότητα, η σειρά προκαλεί μια ανασφάλεια καθώς φοβούνται μήπως γίνει το κίνητρο για να έρθουν στο φως και να αναβιώσουν μίση περασμένων δεκαετιών. Συγκεκριμένα μια γυναίκα από κάποια μειονότητα της Κωνσταντινούπολης είπε στους Times: «Ανησυχώ ότι θα στρέψει την προσοχή πάνω μας. Μάθαμε να ζούμε ήσυχα και να μην τραβάμε την προσοχή, διότι όταν το κάναμε, η πλειοψηφία αντιλαμβανόταν ότι υπάρχουμε και τότε ένιωθαν απειλούμενοι από εμάς. Είναι ρίσκο».

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Έχω σπουδάσει και εργαστεί πολλά χρόνια ως Graphic designer σε εταιρεία γραφικών τεχνών αλλά και ως freelancer. Μου αρέσει να διευρύνω τις γνώσεις μου, για αυτό έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. Η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον μου για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και τα βιβλία με κάνουν να νιώθω χαρούμενη που είμαι μέλος της ομάδας του Υoufly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ