14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όταν το Netflix δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν

Τα media ανέκαθεν είχαν μία μεγάλη δύναμη στην αναπαράσταση και την παρουσίαση σοβαρών – και μη – θεμάτων. Ο κινηματογράφος, αλλά και οι τηλεοπτικές παραγωγές συχνά έχουν καταπιαστεί με αμφιλεγόμενα ζητήματα, τα οποία προκάλεσαν πολλά ερωτήματα, αλλά και αντιδράσεις. Το Netflix κατά καιρούς έχει αποδείξει πόσο μεγάλη δύναμη έχει, αφού δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν, όταν αποφασίζει να παρουσιάσει ένα σκανδαλώδες θέμα.

Με αφορμή τις τελευταίες κυκλοφορίες του και συγκεκριμένα τα ντοκιμαντέρ “Το κορίτσι του Βατικανού” και “Fifa Uncovered: Ποδόσφαιρο και Διαφθορά”, ο γίγαντας streaming αποδεικνύει ότι δεν φοβάται να πάει κόντρα στο κύμα και να θίξει μεγάλες (αθλητικές) ομοσπονδίες ή θρησκευτικά δόγματα (πχ. Καθολική Εκκλησία).

Είναι αλήθεια ότι το Netflix δίνει φωνή σε πολλούς δημιουργούς να παρουσιάσουν την αλήθεια τους, να κάνουν την έρευνά τους προκειμένου να τη δει όλος ο κόσμος. Από ντοκιμαντέρ που βασίζονται σε αληθινά εγκλήματα, μέχρι σε ταινίες που αφορούν σκάνδαλα, η εταιρεία streaming προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει σωστά αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε η εκάστοτε τέχνη.

Netflix εναντίον Βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας

Ακόμη ένα παράδειγμα το οποίο επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το Netflix είναι “υπεράνω” οποιασδήποτε ιδεολογίας είναι το γεγονός ότι δεν φοβάται να θίξει ανθρώπους με δύναμη και εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σειρά “The Crown”, η οποία ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι φήμες για τον εκνευρισμό του παλατιού μετά την σκανδαλώδη τέταρτη σεζόν του Netflix είχαν οργιάσει μετά την κυκλοφορία της τον Νοέμβριο του 2020. Παρόλα αυτά, το παλάτι δεν είχε εκφράσει κάτι δημόσια.

Εικόνα από τη σεζόν 4 του Netflix

Το παράδειγμα του Inventing Anna και του Απατεώνα του Tinder

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές οι παραγωγές του Netflix έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην πραγματικότητα και σε εκβάσεις αληθινών υποθέσεων. Το παράδειγμα του Inventing Anna είναι το πιο πρόσφατο, αφού στην “αθώωση” της απατεώνισσας έπαιξε καθοριστικό ρόλο η αναπαράστασή της στη σειρά. Μετά τη σειρά, οι followers της Anna Sorokin εκτοξεύτηκαν στα ύψη…

Μην ξεχνάμε επίσης τις αντιδράσεις που προκάλεσε το ντοκιμαντέρ “Ο Απατεώνας του Tinder”, όταν ο αληθινός απατεώνας αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Μάλιστα, ο Simon Leviev έφαγε “μπλοκ” από πολλές εφαρμογές μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ.

Ο Απατεώνας του Tinder που δείχνει τη δύναμη του Netflix

Μία πλατφόρμα με την έκταση του Netflix έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ’ όσο νομίζουμε. Άλλωστε ο κινηματογράφος – ήδη από τις απαρχές του – είχε μία τεράστια εξουσία, αφού απευθυνόταν σε ένα μεγάλο κοινό, όπως συνέβαινε από τα αρχαία χρόνια με το θέατρο. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η τηλεόραση, αργότερα όλα τα ΜΜΕ και πιο πρόσφατα τα social media.

Η δύναμη του Netflix και των υπόλοιπων media

Το πόσο μεγάλη δύναμη και εξουσία έχουν τα ΜΜΕ, ο κινηματογράφος και τα τελευταία χρόνια οι streaming υπηρεσίες αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε ολοκληρωτικά καθεστώτα όλα ελέγχονται ή το περιεχόμενο τροποποιείται, όπως πχ στην Κίνα που αφαιρέθηκε οποιαδήποτε αναφορά στην LBGTQ+ κοινότητα στη σειρά «Φιλαράκια».

Εικόνα από τη δύναμη του Netflix

Ωστόσο, η προσπάθεια όσων έχουν τη δύναμη – και φυσικά τη δυνατότητα – να ρίξουν φως σε εγκληματικές πρακτικές θα πρέπει να επαινείται, εφόσον φυσικά δεν κρύβεται κάποια άλλη σκοπιμότητα από πίσω. Αλλά αυτό δεν μπορείς πάντα να το γνωρίζεις 100%. Εδώ βρίσκεται και η παγίδα. Γι’ αυτό πολλές φορές σε τέτοιες περιπτώσεις (πχ. ντοκιμαντέρ, ταινίες κλπ) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο οι πηγές, οι αναφορές, τα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος και κατά πόσο αξιόπιστοι είναι.

Εν κατακλείδι, το Netflix έχει καταφέρει να φέρει στο φως υποθέσεις που έχουν σοκάρει όλη την οικουμενικότητα και να θίξει ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να απασχολούν τους πολλούς κι όχι τους λίγους.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ