13.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Netflix: Οι πραγματικοί λόγοι της πτώσης ενός γίγαντα

Η μετοχή του Netflix μετά τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου για το 2022, και την απώλεια 200,000 συνδρομητών, έκανε βουτιά την Μεγάλη Εβδομάδα και κατέρρευσε κυριολεκτικά στη Γουόλ Στριτ (Wall Street). Ο «λογαριασμός» ανέρχεται σε 54 δις ζημιά.

Οι πρώτες δηλώσεις του Netflix

Το Netflix ρίχνει το “φταίξιμο” στο “πάγωμα” της υπηρεσίας στη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ως δεύτερο λόγο παρουσιάζει την άρση των μέτρων του lockdown ανα το κόσμο και την είσοδο σε μια μετά κορονοιού εποχή, κάτι που βγάζει το κόσμο από την καραντίνα, και κυρίως από τις συνήθειες της καραντίνας! Μια τρίτη αιτία είναι ο ανταγωνισμός που ακμάζει συνεχώς (βλ. Disney, HBO Max, Amazon), ενώ φυσικά από τους λόγους δεν θα μπορούσε να λείπει ο νέος μας “εχθρός”, ο πληθωρισμός.

Εικόνα από το Netflix

Η πτώση συνεχίζεται

Κι αν αναρωτιέται κανείς, αν αυτός είναι ο πάτος του βαρελιού, ο πάτος της πτώσης, η απάντηση δυστυχώς για το Netflix, είναι όχι! Αυτό διότι για το δεύτερο τρίμηνο, η εταιρεία προβλέπει πως θα χάσει ακόμα δυο εκατομμύρια συνδρομητές, κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί να προκαλέσει οικονομικό τσουνάμι. Κι αν όπως ανακοίνωσε το Netflix, σκοπεύει να μειώσει τη χασούρα βάζοντας διαφημίσεις, αυτό μάλλον θα ξεχειλίσει το ποτήρι για άλλους τόσους συνδρομητές.

Τέλος στο μονοπώλιο – Άνοδος του ανταγωνισμού

Ποιος άραγε υποκινεί αυτό τον πόλεμο στο netflix; Στο ερώτημα αυτό, δεν υπάρχει μια αλλά πολλές απαντήσεις. Δεν υπάρχει ένας υποκινητής, αλλά πολλοί. Δεν υπάρχει ένας λόγος, αλλά δεκάδες. Η συνομοσιολογία τελειώνει, εκεί που αρχίζει η λογική. Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Γιατί τόσο μεγάλος πόλεμος στο Netflix; Ποιος τον υποκινεί αλήθεια;

Ο ανταγωνισμός και οι άλλες υπηρεσίες / πλατφόρμες streaming

Την ώρα που το Netflix σημειώνει την τεράστια πτώση που προαναφέραμε, η μετοχή της AT&T media & communications, δηλάδή Warner media & HBO, ανεβαίνει, ειδικά σήμερα με +3% μέχρι στιγμής, αλλά και όλη την εβδομάδα που διανύουμε. Τα έσοδα της Warner Media για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 8,7 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά +2,5% από το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω των εσόδων από συνδρομές αλλά και άλλα έσοδα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Apple. Η Amazon μένει στάσιμη σε μια “δυσκολη” εποχή για την αγορά. Ενώ τέλος η Disney σημειώνει άνοδο σήμερα, και ελαφριά πτώση συνολικά την τελευταία εβδομάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Τέλος στο μονοπώλιο κατά παραγγελία της διεθνούς αγοράς

Ένας “αρχαίος” νόμος λέει ότι όποιος έχει την πίτα, έχει και το μαχαίρι, είναι βασιλιάς. Και το Netflix για πάρα πολλά χρόνια, όχι απλά είχε την πίτα και το μαχαιρί, όχι απλά είχε μονοπώλιο, αλλά έτρεχε μαραθώνιο χωρίς αντίπαλο. Στην αρχή λοιπόν, δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιγράψει ένα τέτοιο πρωτοποριακό μοντέλο. Τι γίνεται όμως στη συνέχεια; Όλοι θέλουν να βάλουν το χέρι τους στο μέλι. Και πως θα το βάλουν; Με 2 τρόπους. Πρώτον, ανταγωνιστικό περιεχόμενο. Σειρές, ταινίες, παιδικά. Ήδη οι αντίπαλοι του Netflix, μεγάλοι, αλλά και μικρότεροι, έχουν προσθέσει τρομερές σειρές και ταινίες στο πρόγραμμά τους (πλατφόρμα τους). Ο δεύτερος τρόπος όμως είναι και ο κυριότερος. Τιμές. Όταν η συνδρομή στο Netflix κοστίζει τα διπλά από τις συνδρομές σε HBO και Disney Plus, είναι οφθαλμοφανές ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει το μπαμ. Σε αυτό το σημείο οφείλω να πω το εξής: ANT1+, κράτα την συνδρομή χαμηλά, γιατι με το υπάρχον πλάνο δε βγαίνει…

Η ανάγκη (και φύση) του κοινού να κυνηγάει το νέο

#trend. Κάποτε το Netflix ήταν απλά… trend, μόδα. Κάτι φρέσκο, κάτι επαναστατικό, κάτι που ήρθε και τάραξε τα νερά. Οι ιδρυτές του (παρεπιπτόντως ο ένας έκανε επιχειρηματική έξοδο λίγα χρόνια πριν) ήταν παράδειγμα στα πανεπιστήμια. Τώρα, το limit down δεν αφορά μόνο τη μετοχή, αλλά και όλη την υποδομή του Netflix. Το κοινό διψάει για κάτι νέο, κάτι διαφορετικό, πρωτοποριακό, φτηνότερο και το ίδιο ή παραπάνω ποιοτικό. Όχι απλά δε δοξάζει το κολοσσό του streaming όπως κάποτε έκανε, αλλά τολμώ να πω ότι χαίρεται (χαιρέκακα) με αυτή τη πτώση.

Προσωπική εκτίμηση για το μέλλον του Netflix

Πλάνο από τα γραφεία του Netflix

Ο υπογραφών το άρθρο είναι οπαδός του Netflix. Ξεκίνησα το 2015, και μπορώ σχεδόν με σιγουριά να πω πως έχω δει πάνω από το 50% των σειρών και ταινιών της πλατφόρμας. Έπεσε σταδιακά η ποιότητα; Ναι. Μειώθηκε ο αριθμός πραγματικά καλών παραγωγών; Ναι. Το μάρκετινγκ στην Ελλάδα είναι μηδενικό; Ναι. Είναι ακριβότερο από άλλες υπηρεσίες streaming που ήρθαν ή έρχονται; Και πάλι ναι… Εγώ θα το κρατήσω. Μας στήριξε στα δύσκολα (καραντίνες). Προβλέπω όμως περαιτέρω πτώση. Και συνδρομητών, και της μετοχής, και γενικά της δημοφιλίας του Netflix. Όσο περνάει ο καιρός, η κατηφόρα θα συνεχίζεται. Μέχρι τα νέα να γίνουν παλιά, τα πρωτοποριακά γίνουν οπισθοδρομικά, τα φτηνά γίνουν κι αυτά ακριβά. Ένας κύκλος είναι όλα.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ