Breaking News

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ: Αφιέρωμα στον ροκ κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα στις 27 Ιανουαρίου

Στο Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ θα γίνει αφιέρωμα στον ροκ κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα στις 27 Ιανουαρίου. Η Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει μια συναυλία-αφιέρωμα στον εμβληματικό ροκ κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα.

Ο Γιάννης Σπάθας (30 Νοεμβρίου 1950 – 6 Ιουλίου 2019) ήταν Έλληνας κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium (ή απλά Socrates). Θεωρείται από τους σπουδαιότερους Έλληνες βιρτουόζους της ηλεκτρικής κιθάρας.
Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε στους Παξούς το 1950. Ήλθε σε επαφή με τη μουσική κοντά στον πατέρα και τους θείους του, μαθαίνοντας από μικρός ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα. Στον Πειραιά όπου μεγάλωσε, σχημάτισε με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο (τον μετέπειτα ηγέτη των 2002 GR) το ροκ συγκρότημα Persons (1966-1969) και στη συνέχεια τους Socrates, πάλι με τον Τουρκογιώργη (μπάσο, τραγούδι).

 

Το 1983, μετά τη διάλυση των Socrates, ο Σπάθας συνεργάστηκε ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με καλλιτέχνες όπως οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζηδάκις, Μαρία Φαραντούρη, Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μάνος Λοΐζος, Ελένη Καραΐνδρου κ.ά. Επίσης συνέθεσε τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα. Το 1999 κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο είχε συμμετοχή η Χάρις Αλεξίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγαλύτερες επιρροές του υπήρξαν ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τάσος Χαλκιάς. Για την εποχή των Socrates, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα έχει συγκριθεί με εκείνο του Ρίτσι Μπλάκμορ των Deep Purple.
Θεωρείται από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των τελών της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα εκείνης του 1970. Σύμφωνα με τον Matt Barrett (Matt Econopouly), για νέους στην Ελλάδα εκείνης της περιόδου που άκουγαν ροκ, ο Σπάθας ήταν ένας από τους guitar heros τους, μαζί με τον Dorian (Θεόδωρος) Kokas (των Morka). Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Brent Lambert του στούντιο Kitchen Mastering, αν ο Σπάθας ηχογραφούσε τη δεκαετία του 1970 στην Αμερική, το όνομά του θα είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Συμμετέχουν
Γιώργος Τρανταλίδης, Νίκος Σπάθας και οι Jacks Full.
Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας , Νάνα Μπινοπούλου
Ενορχήστρωση Κώστας Παπαδούκας
Διεύθυνση Ορχήστρας Γιώργος Αραβίδης
Δισκογραφία
Προσωπικά άλμπουμ
Τα Μυστικά του Δρόμου (1999)
Με τους Socrates Drank the Conium
Socrates Drank the Conium (1971)
Taste of Conium (1972)
On the Wings (1973)
Phos [Φως] (1976), με τον Βαγγέλη[4]
Waiting for Something (1980)
Breaking Through (1981)
Plaza (1983)
Live in Concert ’99 (1999)
Άλλα άλμπουμ
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, “Ζεστά Ποτά” (1985)
Βασίλης Λέκκας, σε στίχους του Ευγένιου Αρανίτση, “Σύντομα Όνειρα” (1989)
Ελένη Βιτάλη, “Το απέναντι μπαλκόνι” (1991)
Βασίλης Λέκκας, “Κλασσικά Εικονογραφημένα” (1992)
Μίκης Θεοδωράκης, “Ασίκικο πουλάκι” (1996)
Μανώλης Λιδάκης, “Ο ήλιος του Γενάρη” (1998)
Νίκος Αντύπας, Λίνα Νικολακοπούλου, “Οπωσδήποτε Παράθυρο” (2002)
Βασίλης Λέκκας, σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, “Σπινθήρας” (2007)
Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, “Zεστά Ποτά 30 χρόνια μετά” (2015)

About Youfly.com Team

Youfly.com Team
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

Δείτε Επίσης

Kylie Minogue Love It

Kylie Minogue: Love it από το DISCO album

Το DISCO’ album της Kylie Minogue  θα κυκλοφορήσει στις 6 Νοεμβρίου και ένα disco 70’s anthem , το Love It μόλις κυκλοφόρησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *