22 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα λαϊκά της Μαρινέλλας: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τη μουσική παράσταση «Τα λαϊκά της Μαρινέλλας» και τη μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού.

Μαγεία, γοητεία και λάμψη μιας ανείπωτης ψυχαγωγικής επιτυχίας

Τα λαϊκά της Μαρινέλλας

Η Μαρινέλλα δίνει μια σειρά από παραστάσεις στο Christmas Theater. Στην ουσία πρόκειται για προσωπικά ρεσιτάλ, μια και αυτή είναι το μεγαλύτερο όνομα, ή μάλλον το μόνο μεγάλο όνομα επί τρεις ώρες με μια θαυμάσια ορχήστρα με τα μπουζούκια μαθητές του έμπειρου Πολυκανδριώτη, τα τέσσερα κορίτσια διαφορετικά μεταξύ τους στην εμφάνιση και τη φωνή αλλά όλα με ταλέντο και με ένα αγοράκι 12 χρονών, μαθητής και αυτός στο μπουζούκι του Πολυκανδριώτη -αυτό θα πει να έχεις καλό δάσκαλο από μικρός-. Αυτό είναι όλο. Αν ήταν για οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη από τον πολύ σοβαρό έως τον λιγότερο σοβαρό, όλα αυτό δεν θα σήμαινε τίποτα άλλο, παρά μια παράσταση με γνωστά αγαπημένα τραγούδια, με επιτυχίες, σουξέ και το κοινό -θαυμαστές και λόγω του τραγουδιστή- να παραληρεί. Από τους πιο σοβαρούς τραγουδιστές μέχρι όλα τα αστέρια των νέο-σκυλάδικων της εποχής μας, ο καθένας με τα ταλέντα του , το μυαλό του και την προσωπικότητα του…

Αυτό που είπα στην αρχή ισχύει για όλους και ο καθένας όπως μπορεί το παρουσιάζει. Έλα όμως που εδώ πρόκειται για την Μαρινέλλα. Εδώ αυτό που έγραψα στην αρχή δεν είναι παράσταση, αλλά είναι εμπειρία για αυτόν που το βλέπει και θαρρείς πως κάθε φορά που το βλέπει, είτε είναι η πρώτη, είτε η πολλοστή – για μένα ας πούμε- σε βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στη μαγεία, στη γοητεία και στην λάμψη ενός θεάματος, μιας νύχτας και μιας ανείπωτης ψυχαγωγικής επιτυχίας.

Η Μαρινέλλα διατήρησε στο πέρασμα του χρόνου κάτι μοναδικό και ανεπανάληπτο

Η Μαρινέλλα είναι γνωστό πως κατάφερε με κόπο, προσπάθεια και πραγματική μανία -με την καλή έννοια- να φτιάξει μια μεγάλη σχολή, μια ακαδημία θα έλεγα, για το πώς πρέπει να φέρεται κανείς πάνω στην σκηνή ή την πίστα, για το πώς πρέπει κανείς να φέρεται στο ταλέντο του. Ατυχώς για όλους μας αυτή η ακαδημία έχει μόνο μια καθηγήτρια και μια μαθήτρια που λέγεται Μαρινέλλα. Μόνο η ίδια μπόρεσε να φτιάξει και να διατηρήσει στο πέρασμα του χρόνου κάτι τόσο μοναδικό και ανεπανάληπτο ίσως γιατί προς τα εκεί την οδήγησε η ίδια ζωή.

Έβλεπα την Μαρινέλλα και την απολάμβανα στη σκηνή του Christmas Theater επί τρεις να αλωνίζει πάνω κάτω, να τραγουδάει, να κάνει χιούμορ και στην κορυφαία στιγμή να τραγουδάει το υπέροχο τραγούδι του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου «Το μερτικό μου από τη χαρά» ένα τραγούδι του Καζαντζίδη παρέα μόνο με το 12χρονο παιδί που σας είπα και το μπουζούκι του. Το αγοράκι καθισμένο σε ένα μικρό καρεκλάκι και το μεγάλο μπουζούκι του στα χέρια και η Μαρινέλλα σκυμμένη δίπλα του να τραγουδάει αυτό το δύσκολο και σπουδαίο τραγούδι.

Τα λαϊκά της Μαρινέλλας

«Τα λαϊκά της Μαρινέλλας» – Μια μοναδική μουσική παράσταση στο Christmas Theater

Κατά τ’ άλλα τι να πει κανείς για το υπέροχο πρόγραμμα για τα τραγούδια που είναι ένα και ένα διαλεγμένα, για τα τραγούδια που δεν είναι μόνο επιτυχίες της Μαρινέλλας, αλλά και άλλων, για αυτήν τη γυναίκα που σε ξεσηκώνει και δεν σε διασκεδάζει, ούτε σε ψυχαγωγεί απλώς, αλλά σε ανεβάζει στην ουσία ψυχολογικά. Τι να πω για αυτή τη γυναίκα που σε μια απλή παράσταση και λέω απλή, γιατί δεν ήταν να πεις ότι είχε ένα ιδιαίτερο τίτλο και δεν ήταν αφιερωμένη κάπου, ήταν μια προσωπική παράσταση της Μαρινέλλας – πόσο βέβαια απλό μπορεί να ακουστεί κάτι τέτοιο;- Το μόνο που θα μπορούσα να πω ήταν αυτό που  είπε μια κυρία δίπλα μου σε μια προφανώς φίλη της «Αυτή η γυναίκα είναι ευλογημένη να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους»

Το να πάει κάποιος σε μια παράσταση στο Christmas Theater δεν είναι ακριβώς σα να πηγαίνει στα μπουζούκια. Μια παράσταση είναι. Αν όμως είναι να πάτε σε όλες τις γιορτές σε όλο το Δεκέμβρη σε μια παράσταση, το καλύτερο είναι να προτιμήσετε αυτή γιατί πέρα από οτιδήποτε άλλο είναι μια εμπειρία ζωής. Δεν ξέρω αν θα πάνε οι, ας πούμε, νεότεροι συνάδελφοί της να τη δουν, θα έπρεπε όμως, θα έχουν να μάθουν πολλά -αν και αυτά δεν μαθαίνονται. Μπορεί να μιμηθείς έστω και αν την έχεις μελετήσει την έκρηξη ενός ηφαιστείου;…

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ