19.2 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ρίτα Αντωνοπούλου: Ο πολιτισμός δεν φιμώνεται ούτε η ζωή

Τη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια θα ανέβει στη σκηνή του Βεάκειου στον Πειραιά, για να «συναντήσει» τη Μελίνα μέσα από τραγούδια μεγάλων συνθετών, που έχει σφραγίσει με τον μοναδικό της τρόπο.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου δήλωσε στο Youfly ότι ο πολιτισμός δεν φιμώνεται ούτε η ζωή.

Η μουσική παράσταση «Θα ζω μες στο τραγούδι» είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή μιας υπερήφανης γυναίκας που εξάντλησε χωρίς συμβιβασμούς τα όρια της ύπαρξής της.

Ρίτα Αντωνοπούλου-συνέντευξη

Στις 22 Σεπτεμβρίου ανεβαίνετε στη σκηνή του Βεάκειου στον Πειραιά για ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη. Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας;

Είναι μια παράσταση αφιερωμένη στη ζωή της και στα τραγούδια που στιγμάτισε και μας στιγμάτισαν. Θα τη φέρουμε λίγο πιο κοντά μας, θα τη μάθουμε καλύτερα και θα τραγουδήσουμε μαζί της…

Τι συμβολίζει η Μελίνα Μερκούρη για εσάς; Και ποια είναι η σχέση σας μαζί της από τα παιδικά σας χρόνια ενδεχομένως, έως σήμερα;

Θα σας πω ότι για κάποιο λόγο η προσωπικότητά της μου ήταν πολύ οικεία από όταν ήμουν μικρό παιδάκι. Ένιωθα τη γυναίκα αυτή πολύ κοντά μου χωρίς ποτέ να μπορώ να ξέρω το γιατί. Όσο προχωρούσε η έρευνά μου για τη ζωή της και όλη της την ιστορία, αυτή η αίσθηση έγινε ακόμη εντονότερη. Την κατανοώ. Βαθιά. Ταυτίζομαι. Δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή ότι πάω να κάνω κάτι έξω από μένα ή ότι πρέπει να παίξω έναν ρόλο. Έρχομαι απλά σε επαφή με κάτι που ήδη υπάρχει μέσα μου. Θα είμαι εγώ πάνω στη σκηνή και θα τραγουδήσω με τον δικό μου τρόπο… έτσι κι αλλιώς τις ερμηνείες της, τις έχω μέσα μου βαθιά. Κάποιες προσωπικότητες είναι μοναδικές και έχουν την ιδιότητα να μπορούν να συνδέονται με κάτι πολύ μεγάλο, μια ιδέα, μια χώρα, ένα κίνημα, έναν πολιτισμό. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν και η Μελίνα Μερκούρη.

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η «συνάντησή» σας μαζί της δεν είναι μια αναμέτρηση, αλλά μια προσέγγιση…

Ακριβώς έτσι. Πιο πολύ νιώθω ότι συνομιλώ μαζί της και προσπαθώ μέσα από την κατανόηση αυτού που ήταν να τη φέρω πιο κοντά και στον κόσμο.

Τι έχετε «ζηλέψει» από την πορεία της και από τα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητας της;

Έχω θαυμάσει τον τσαμπουκά της και την ελευθερία έκφρασης.

Αν ήταν ακόμα στη ζωή, ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το σχόλιό της για τη σημερινή κοινωνική και πολιτική κατάσταση αλλά και την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού στον πολιτισμό και σε κάθε έκφανση της ζωής μας;

Πιστεύω θα ήταν κάτι του τύπου: Ο πολιτισμός δεν φιμώνεται ούτε η ζωή! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα σιωπούσε.

Σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, η συναυλία σας όπως και όλες έως τα τέλη του μήνα, θα πραγματοποιηθεί με 50% πληρότητα. Ακόμα ένα πλήγμα για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Τα μέτρα αυτά για την πλειοψηφία των συναδέλφων είναι απαγορευτικά. Δηλαδή οι παραγωγές δε θα μπορούν να βγουν οικονομικά με αποτέλεσμα να μη γίνονται φυσικά στο τέλος. Ούτε ξέρω πόσες συναυλίες ακυρώθηκαν φέτος. Ούτε και για μένα δεν ξέρω τον αριθμό. Πάμε στο άγνωστο και το κακό είναι ότι δεν έχουμε και βάρκα την ελπίδα όπως τα βλέπουμε τα πράγματα. Εγώ έχω ταξιδέψει με γεμάτα αεροπλάνα αυτή την περίοδο. Δεν καταλαβαίνω τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Είναι σα να έχουμε στοχοποιηθεί. Και σκεφτείτε ότι δεν είναι μόνο οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που πλήττονται από αυτό. Είναι όλοι οι τεχνικοί, όλοι οι άνθρωποι της παραγωγής, όλοι οι δημιουργοί.

Πώς θα λειτουργήσει χειμώνας; Πιστεύετε ότι θα μπορέσουν να ανοίξουν οι χειμερινοί μουσικοί και θεατρικοί χώροι με μειωμένη πληρότητα και μάσκες;

Οι πιο πολλές μουσικές σκηνές στη χώρα έχουν τέτοια χωρητικότητα που αν τη μειώσεις στο μισό απλά είναι προτιμότερο να μην ανοίξουν. Δε θα μπορούν πρακτικά να φιλοξενήσουν σχήματα και επίσης δεν ξέρουμε κι αν ο κόσμος με τέτοιες συνθήκες θα θέλει να έρθει σε έναν κλειστό χώρο φορώντας μάσκα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα θέατρα. Φανταστείτε ένα θέατρο που έχει 100 θέσεις και προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο έτσι κι αλλιώς λόγω δύσκολων εποχών αυτά τα χρόνια, να μπορεί να βάλει μόνο 50 άτομα μέσα. Δεν μπορεί να πληρωθεί έτσι τίποτα και κανείς.

Έχετε συνηθίσει ή συμβιβαστεί με αυτή τη νέα «κανονικότητα»;

Για μένα δεν υπάρχει καμία κανονικότητα σε αυτό που ζούμε. Δεν υπήρχε ούτε πριν ,οπότε πόσο μάλλον τώρα που νιώθω λες και ζω σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δε θα συμβιβαστώ με κάτι που μου φαίνεται παράλογο.

Τι μας διδάσκει κατά τη γνώμη σας όλη αυτή η δοκιμασία;

Την τεράστια ανάγκη να πετάξουμε τις τηλεοράσεις στα σκουπίδια αρχικά. Κι έπειτα να έρθουμε σε επαφή με εμάς τους ίδιους και μετά με τον διπλανό μας. Όόχι μέσω Facebook ούτε μέσω αναρτήσεων στο Instagram. Έχουμε χάσει όλοι το στόχο και την ουσία κι αυτή η κατάσταση μας ωθεί στην απόλυτη και καθολική αποξένωση. Είναι πόλεμος, απλά διαφορετικός κι όχι λιγότερο επικίνδυνος.

Τον Ιανουάριο, ένα μήνα μετά το θάνατό του, όπως και το  καλοκαίρι βρεθήκατε επί σκηνής να ερμηνεύετε Θάνο Μικρούτσικο χωρίς τον ίδιο πλέον στο πιάνο. Είναι γνωστό ότι είχατε υπάρξει ένας από τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους πάνω και κάτω από τη σκηνή. Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας εκείνες τις στιγμές;

Τίποτα ποτέ δε θα είναι το ίδιο χωρίς τον Θάνο. Όσα αφιερώματα και να του κάνουμε. Ήταν η ψυχή του που έδινε όλη τη μαγεία. Ευτυχώς το έργο του είναι τόσο δυνατό που μπορούμε κι εμείς να αντλούμε από αυτό δύναμη και ενέργεια κάθε φορά και να το νιώθει και ο κόσμος όταν το μοιραζόμαστε. Αλλά ποτέ δε θα είναι το ίδιο. Η συναυλία στο Μέγαρο τον Ιανουάριο ήταν πολύ δύσκολη για όλους μας. Εγώ ακόμη δεν έχω συμβιβαστεί με την ιδέα του χαμού του. Ακόμη του μιλάω σας ομολογώ… Έχω εδώ το πορτραίτο που του είχα φτιάξει και είναι πολλές φορές σαν να είναι εδώ και να μπορώ να του απευθυνθώ. Και με έναν μεταφυσικό τρόπο νιώθω ότι είναι μεταφυσικό τρόπο νιώθω ότι είναι.

Τι ακολουθεί μετά τη συναυλία στο Βεάκειο; Μπορούμε να μιλήσουμε για επόμενες εμφανίσεις αλλά και νέα σας τραγούδια, μετά το «Θα Μεγαλώνω» που ήδη ακούμε;

Η επιθυμία μας είναι η παράσταση για την Μελίνα Μερκούρη να συνεχίσει το ταξίδι της και το χειμώνα σε θεατρικές σκηνές. Αυτό όπως είπαμε θα εξαρτηθεί φυσικά από το τι μας περιμένει παρακάτω. Περιμένουμε την κυκλοφορία του διπλού βινυλίου με την παράσταση πιάνο φωνή που είχαμε κάνει με τον Θοδωρή Οικονόμου. Ένα project που ήταν σταθμός στην πορεία μου και ήθελα πολύ να καταγραφεί και παράλληλα θα μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε καινούριο υλικό. Το «Θα Μεγαλώνω» ας πούμε ότι είναι ο προπομπός των νέων τραγουδιών που θα ετοιμάσουμε.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά με ενεργό σύνδεσμο (link) της πηγής προέλευσης youfly.com 
Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ