14.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

PWC Ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς για την μουσική 2020-2021

Υπάρχει ελπίδα για τις συναυλίες το 2021;

Μια ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς

Η βιομηχανία της ζωντανής μουσικής έχει χάσει παγκοσμίως το ιλιγγιώδες ποσό των 18 δις δολάρια σε αξία για το 2020. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της πολυεθνικής PwC οι πωλήσεις εισιτηρίων σημειώνουν πτώση της τάξεως του 64%. Η ανάρρωση του κλάδου όμως προβλέπεται να είναι ταχύτατη.

Η νέα ανάλυση «Global Entertainment & Media Outlook» της PricewaterhouseCoopers (PwC), αποτυπώνει για πρώτη φορά την οικονομική καταστροφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής ως αποτέλεσμα του κορονοϊού αλλά και των μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η βιομηχανία της ζωντανής μουσικής έχει χάσει παγκοσμίως το ιλιγγιώδες ποσό των 18 δις δολάρια σε αξία για το 2020. Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της πολυεθνικής PwC οι πωλήσεις εισιτηρίων σημειώνουν πτώση της τάξεως του 64%. Η ανάρρωση του κλάδου όμως προβλέπεται να είναι ταχύτατη.

Η πρώτη έκθεση, που είχε γίνει για το χρονικό διάστημα 2019 με 2023, προέβλεπε τη μέση ετήσια ανάπτυξη του κλάδου στο 3,33%. Η νέα έκθεση (για το διάστημα 2020-2024) έρχεται να διορθώσει την πρόβλεψη στο περιορισμένο 1,4%, αποτυπώνοντας τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Συνολικά, η παγκόσμια μουσική σκηνή αναμένεται να κλείσει το 2020 στα 10,4 δις δολάρια έσοδα (8,3 δις από εισιτήρια και 2,1δις από χορηγίες). Δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα 29 δις του 2019 κι ακόμη χαμηλότερα από τα 30,4 δις της βιομηχανίας ηχογράφησης.

Για πρώτη φορά μετά το 2000 και την τότε μεγάλη κρίση της δισκογραφίας, όπου τα έσοδα από τις περιοδείες ξεπέρασαν τις πωλήσεις δίσκων ως ποσοστό του εισοδήματος των καλλιτεχνών, ο κλάδος της ηχογράφησης (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής μορφής) «αξίζει» περισσότερο από το live, τονίζοντας τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη του music streaming, ειδικά κατά την περίοδο του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος του music streaming έχει φτάσει τα 20,4 δις δολάρια για το 2020, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το εντυπωσιακό 11,32%.

Σύμφωνα όμως με την PwC, ο κλάδος της ηχογράφησης δεν είναι ο μόνος ο οποίος απολαμβάνει άνθισης αυτή την περίοδο. Ενώ η συναυλία, το σινεμά και το θέατρο έχουν «χτυπηθεί» έντονα, τα video games και το video streaming (όπως το Netflix και άλλες πλατφόρμες) είναι οι πλέον ευνοημένοι κλάδοι από την κρίση του Covid-19.

Το μέλλον όμως της μουσικής βιομηχανίας δε μοιάζει τόσο δυσοίωνο.

Το «2020-2024 Outlook» σημειώνει ότι η μουσική σκηνή θα ανακάμψει το 2021, με τις συναυλίες να επανεκκινούν και τα παγκόσμια έσοδα να αυξάνονται κατά 82,6% (19δις δολάρια).

Παρόμοιες είναι και οι προβλέψεις της έκθεσης για το έτος 2022, που θέλει τις πωλήσεις εισιτηρίων να ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 2019. Παρά τη «χαμένη χρονιά» του 2020, οι αναλυτές της PwC προβλέπουν συνεπή ανάπτυξη στον κλάδο των συναυλιών για τα ερχόμενα χρόνια. Δεδομένου πάντα ότι τα live θα ξαναρχίσουν.

Συναυλίες και μουσική

Σύμφωνα με τον Mark Maitland, διευθυντή του Τμήματος Ψυχαγωγίας και ΜΜΕ της PwC UK, «οι κλάδοι που διαφοροποιήθηκαν με ψηφιακά μέσα θα είναι αυτές με τις καλύτερες προοπτικές επανόδου, αφότου περάσει η απειλή του κορονοϊού».

«Κάποια μέρη της βιομηχανίας (της ψυχαγωγίας), όπως το gaming, επωφελήθηκαν από την πανδημία. Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να ανθίζουν με συνήθειες τύπου καραντίνας, πολύ μετά το τέλος της καραντίνας», εξηγεί.

«Όσο για τα τμήματα τα οποία επηρεάστηκαν πολύ αρνητικά από την πανδημία, για τη σύνδεσή τους με τους καταναλωτές κατέφυγαν στα ψηφιακά μέσα. Μια προφητεία ψηφιοποίησης (digitisation) που αναμενόταν να εκπληρωθεί αρκετά χρόνια αργότερα», συμπληρώνει.

Αν και οι προβλέψεις της PwC είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για το μέλλον, είναι φανερό ότι ο κόσμος και η αγορά για τη παγκόσμια μουσική αλλά και θεατρική σκηνή βρίσκεται σε αναμονή για το 2020-2021. Ας ελπίσουμε ότι την ελπιδοφόρα αυτή έκθεση θα πλαισιώσουν και θα συνοδεύσουν σύντομα και ελπιδοφόρα νέα, ως προς τις εξελίξεις με την πανδημία.

Πηγή:
IQ – Live Music Intelligence

Γιάννης Μουστάκας
Γιάννης Μουστάκας
Οι ιστορίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και μου αρέσει να τις γράφω, είτε δικές μου είτε δανεικές. Γιατί οι ιστορίες είναι ο τρόπος να αφηγούμαστε τη ζωή, να αναπολούμε τις ωραίες και όμορφες στιγμές της, μη λησμονώντας και τις ζόρικες που μας δίδαξαν τα σημαντικά. Ίσως για μένα να είναι και μια μορφή αυτοψυχανάλυσης. Στο Youfly.com αρθρογραφώ για πολιτιστικά θέματα και την καλλιτεχνική επικαιρότητα, ελπίζοντας πως το πληκτρολόγιό μου θα συμβάλλει στο να ανακαλύψουμε μαζί ανεξερεύνητες γωνιές στον κόσμο των τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ