20.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μέγαρο Μουσικής: «Πάμε Μέγαρο» σε όλη την Ελλάδα

Tο Μέγαρο Μουσικής πάει… παντού, με δωρεάν μουσικές εκδηλώσεις και μοναδικό αντίτιμο το εισιτήριο για τους αρχαιολογικούς χώρους που θα παρουσιαστούν.

Γράφει η Μαρίνα Ντέκα

Η έκφραση «πάμε Μέγαρο» αποτέλεσε τις τελευταίες δεκαετίες μια από τις διασημότερες χιουμοριστικές ατάκες στο χώρο του σύγχρονου πολιτισμού. Λειτούργησε ως πρόταση ενός «εκλεπτυσμένου ραντεβού», χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σε γνωστή κωμική τηλεοπτική σειρά και έγινε ρεφρέν σε πάλαι ποτέ πασίγνωστο ελληνικό τραγούδι.

Μέγαρο Μουσικής: «Πάμε Μέγαρο» σε όλη την Ελλάδα

Από τότε έως σήμερα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έγινε πιο «φιλικό» στο ευρύτερο κοινό, χωρίς φυσικά να απολέσει το βασικό χαρακτήρα του και την αναμφισβήτητη υψηλή αισθητική του.

Τα τελευταία χρόνια πέρα απ΄ τη διεύρυνση του γνωστού κλασικού του ρεπερτορίου με πιο σύγχρονα ακούσματα, καθώς  και το παράλληλο άνοιγμά του και στις υπόλοιπες σκηνικές τέχνες εκτός της μουσικής, προχώρησε στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων εκτός της κτιριακής του υποδομής και συγκεκριμένα στους πανέμορφους κήπους του. Γεγονός που απ’ τη μια προσέλκυσε ένα πολύ πιο νεανικό κοινό και από την άλλη προσέφερε στον ίδιο τον οργανισμό ένα επιπλέον know how, αυτό της διοργάνωσης συναυλιών σε ανοιχτούς και αδόμητους χώρους.

Αυτή την κατεκτημένη τεχνογνωσία, σε συνδυασμό πάντα με τη συγκεκριμένη καλλιτεχνική άποψή του, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αποφάσισε φέτος το καλοκαίρι να την εξάγει, με 9 παραγωγές σε 19 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Στα πλαίσια πάντα του προγράμματος του ΥΠΠΟ «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» που εκπονήθηκε ειδικά για φέτος το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, με σκοπό την τόνωση της ελληνικής πολιτιστικής αγοράς.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 20 Ιουλίου σε δυο διαφορετικούς χώρους με δύο διαφορετικά event.

Ο γνωστός πιανίστας και συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και η ανερχόμενη ερμηνεύτρια Δήμητρα Σελεμίδου, μας προτείνουν μια μουσική περιήγηση από τα ερωτικά τραγούδια του Γιαννίδη στις εικόνες από μια έκθεση του Mούσοργκσκι. Η περιοδεία τους, που θα ξεκινήσει από το αρχαίο θέατρο του Δίου  στις 20 Ιουλίου, θα συνεχιστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης στις 22 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί  στο Βυζαντινό Κάστρο Πλαταμώνα στις 25 του ίδιου μήνα. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, θα ακουστούν αγαπημένες μελωδίες του σπουδαίου έλληνα μουσουργού που υπηρέτησε με επιτυχία  τόσο την κλασική όσο και την ελαφρά μουσική.

Μέγαρο Μουσικής: «Πάμε Μέγαρο» σε όλη την Ελλάδα

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο φημισμένος Έλληνας βιρτουόζος του πιάνου Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του, τις Εικόνες του Μοντεστ Mούσοργκσκι, ένα από τα γνωστότερα και δημοφιλέστερα έργα της κλασικής ρωσικής παράδοσης.

Την ίδια ημέρα 20 Ιουλίου στο Φρούριο του Ρίου και την επομένη 21 στο Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας, ο κορυφαίος ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς και η σπουδαία ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (σε διπλό ρόλο ερμηνεύτριας και αφηγήτριας) παρουσιάζουν τη βραδιά «Οι ποιητές μας τραγουδούν».

Τους δύο αγαπημένους καλλιτέχνες πλαισιώνουν ο Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο, ενορχηστρώσεις) και ο Ηρακλής Ζάκκας (μπουζούκι, μαντολίνο). Πρόκειται για ένα μαγευτικό οδοιπορικό στο σύμπαν της ελληνικής ποίησης, μέσα από στίχους του Κώστα Βάρναλη, του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, του Κώστα Καρυωτάκη, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιάννη Ρίτσου, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Μιχάλη Κατσαρού, του Νίκου Καββαδία, του Νίκου Γκάτσου, του Ιάκωβου Καμπανέλη, του Δημήτρη Χριστοδούλου, του Βαγγέλη Γκούφα, του Μιχάλη Κατσαρού, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μάνου Ελευθερίου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Άλκη Αλκαίου κ.ά.

Με όχημα τις αριστουργηματικές δημιουργίες των μεγαλύτερων ελλήνων συνθετών, όπως οι : Δήμος Μούτσης, Χρήστος Λεοντής, Μίκης Θεοδωράκης, Λένα Πλάτωνος, Νίκος Ξυδάκης, Ανδριόπουλος, Μάνος Χατζιδάκις, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θάνος Μικρούτσικος, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Ξαρχάκος και Γιάννης Μαρκόπουλος.

Στις 22 Ιουλίου στη Ρωμαϊκή αγορά Αθηνών και στις 3 Αυγούστου στη Μονή Δαφνίου, ο συνθέτης Περικλής Κούκος αναβιώνει, σε κείμενα του σκηνοθέτη και συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφή, τη σκηνική του καντάτα «Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996.

Το λιμπρέτο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Χριστοφή που κυκλοφόρησε το 1993, με κείμενα ποιητικής διάθεσης, περιπλάνησης και στοχασμού. Ο μουσικός δρόμος που ακολούθησε ο Περικλής Κούκος ξεκινά απ’ τη λόγια παράδοση του 20ου αιώνα, διαπερνώντας το χώρο της τζαζ και ροκ μουσικής. Η παράσταση παρουσιάζεται με νέους συντελεστές και συγκεκριμένα τον Τάκη Τζουνάκο στο πιάνο, την Όλγα Πάσχου και Ειρήνη Καράγιαννη στη φωνή και τον Γιώργο Χρανιώτη στην αφήγηση.

Συνεχίζουμε, στις 23 Ιουλίου, με τη συναυλία «Τραγουδάμε τους ποιητές μας» του Στέφανου Κορκολή (πιάνο, τραγούδι, ενορχηστρώσεις) με τη Σοφία Μανουσάκη, να τον συνοδεύει στο τραγούδι, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Άρτας.


Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια γνωστών ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Πλέσσας, Μικρούτσικος, Λοΐζος, Λάγιος, Σπανός Ξαρχακος κ.ά.) αλλά και γνωστές συνθέσεις του Στέφανου Κορκολή, ανάμεσά τους  και μελοποιημένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. 

Τους δύο καλλιτέχνες συνοδεύουν δύο εξαίρετοι μουσικοί, ο Κωστής Πυρένης (κιθάρες, τραγούδι) και ο Βασίλης Δεφίγγος (σαξόφωνο, φλάουτο). Όσοι απ’ τους θεατές δε μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Άρτα, θα έχουν  την ευκαιρία να απολαύσουν τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη στον Κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών στις 5 Αυγούστου.

Το Trio El Greco που αποτελείται από τους Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο), Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί) και Αλέξη Καραϊσκάκη Νάστο (τσέλο), θα παρουσιάσει τις «δύο Σχολές της Βιέννης» στις 31 Ιουλίου Παλαμήδι του Ναυπλίου, στις 25 Αυγούστου στο Κάστρο του Πλαταμώνα και στις 10 Σεπτεμβρίου στη Μονή Δαφνίου.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας επικεντρώνεται σε δύο σημαντικούς συνθέτες που επηρεάστηκαν ταυτόχρονα τόσο απ’ την κλασική όσο και απ’ τη λαϊκή παράδοση. Στον Γιόζεφ Χάυντ με το τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε σολ μείζονα, αρ. 39 «Gypsy» και στον Νίκο Σκαλκώτα με τις 8 Παραλλαγές σε παραδοσιακό θέμα για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο. Στο δεύτερο μέρος, οι τρεις σπουδαίοι σολίστες κάνουν ένα αφιέρωμα στο βιεννέζικο Ρομαντισμό, με μία τις πλέον εμβληματικές συνθέσεις του Φραντς Σούμπερτ, το περίφημο Τρίο για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 100.

Στις 31 Ιουλίου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και στην 1η Αυγούστου στη Μονή Δαφνίου αντίστοιχα ο συνθέτης, χορογράφος και σκηνοθέτης Λουκάς Θάνος, παρουσιάζει δύο διαφορετικά μουσικά έργα του, πάνω σε ποίηση του Πάνου Δημητρόπουλου.

Τα πρώτο είναι η «Κόρη Αδάμαστη», ένα εγχείρημα «αποκωδικοποίησης της ποίησης» με τη συνοδεία γνωστών κρητικών μουσικών: Γιώργος Στρατάκης (τραγούδι), Νίκος Στρατάκης (λαούτο, τραγούδι), Βασίλης Γιασλακιώτης (τύμπανα),  Κυριάκος Πέτρου (βιολί),  Αλέξανδρος Χατζάκης (κοντραμπάσο), Mιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο) και Κώστας Ανετάκης (κιθάρα).

To δεύτερο, ο «Χρόνος ερωτικός», αφορά στη μελοποίηση απ’ το Λουκά Θάνο για πιάνο και  φωνή, ενός ποιήματος του Πάνου Δημητρόπουλου, με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο και ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα, όπως αυτό παρουσιάστηκε  στο θέατρο τέχνης τον Φεβρουάριου του 2018.

Την 1η Αυγούστου στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στις 2 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά και στις 4 του ίδιου μήνα στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, διευθύνει το φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE, με κορυφαίο έναν διεθνούς φήμης λυρικό σολίστα, τον περίφημο Δημήτρη Πλατανιά.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία επανάληψη της συναυλίας που δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πριν πέντε μήνες και περιέχει ακούσματα και συνθέσεις τόσο κοσμικής όσο και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες εξαρχής ή διασκευασμένες ειδικά για αντρικές φωνές a cappella.

Από τις φετινές καλοκαιρινές εξόδους του Μεγάρου Μουσικής  δε θα απουσιάσει φυσικά και η δική του ορχήστρα, η σπουδαία Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Η Καμεράτα συνεργαζόμενη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, θα παρουσιαστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά των Δελφών στις 18 Αυγούστου και στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο στις 22 Αυγούστου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Το αγαπημένο συμφωνικό σύνολο με την πλούσια δράση και τις υπερθετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, θα παρουσιάσει το μονόπρακτο μελόδραμα του Τσέχου Γκέοργκ Μπέντα «Μήδεια».


Τόσο σε αυτήν όσο και στις προηγούμενες εκδηλώσεις, μπορεί η είσοδος να είναι ελεύθερη, αλλά για λόγους υγειονομικής ασφάλειας η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική.

Αντικρίζοντας λοιπόν αυτήν την εξωστρεφή πολιτιστική έκπληξη, σκέφτεται κανείς  πως την εποχή που πλέον δεν μπορούμε να πούμε «πάμε μέγαρο», το ίδιο το Μέγαρο Μουσικής αποκαθιστά την διερρηγμένη σχέση με το κοινό, αποφασίζοντας να το αναζητήσει παντού. Κατά τη γνωστή φυσικά ρήση « όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό..πάει το βουνό στο Μωάμεθ»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μαρίνα Ντέκα
Μαρίνα Ντέκα
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο, όπου αποφοίτησα από το Μουσικό Σχολείο και συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο τμήμα της Κλασικής Φιλολογίας. Η μουσική παιδεία από μικρή ηλικία οδήγησε σε μία έμφυτη αγάπη προς την τέχνη, με σεβασμό σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική μορφή και προσέγγιση. Το πάθος μου, λοιπόν, για τα πράγματα που αγαπώ, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής του ελεύθερου χρόνου μου. Έτσι, παρά τις αρκετές ώρες εργασίας, με κάποιο μαγικό τρόπο τα προλαβαίνω σχεδόν όλα: παρακολουθώ θέατρο, σινεμά, μουσική και η μεγάλη μου αδυναμία είναι οι βραδινές βόλτες στο κέντρο της πόλης. Αυτή η ιδιότητα του περιπατητή-παρατηρητή αποτελεί, μάλλον, και το όπλο της δημιουργικότητάς μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ