20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κωστής Μαραβέγιας: «Λατρεύω την «ανθρωπινότητα» – Συνέντευξη στο Youfly.com

Πείτε το ωριμότητα. Πείτε το αλλαγή πλεύσης. Ή νέα ματιά. Ο Κωστής Μαραβέγιας άλλαξε σκοπιά απέναντι στα πράγματα, και κυρίως στο Χρόνο, μέσα στην καραντίνα. Και έρχεται στο «Άλσος», στις 28 και 29 Ιουλίου, να μας συστήσει αυτό το νέο. Νέα οπτική, μαζί με νέα τραγούδια! 

Γράφει ο Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

Κωστής Μαραβέγιας: «Λατρεύω την «ανθρωπινότητα» - Συνέντευξη στο Youfly.com

Σαν να ξύπνησε από λήθαργο. Το παραδέχεται. Όσο περισσευούμενο χρόνο και να είχε μέσα στην καραντίνα, ακόμη και δημιουργικό, παραδέχεται και αυτό, ο Κωστής Μαραβέγιας, από την αρχή της κουβέντας μας: «Για μένα είναι μείζονος σημασία η επαφή με το κοινό. Δεν μου δημιουργείται, αλλιώς, η όρεξη και ο ενθουσιασμός να γράψω. Θέλω να δω. Να νιώσω χαμόγελα. Να νιώσω αύρα. Για να έχω αυτή τη λαχτάρα, να γράψω».

Κι έγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας. Έγραψε αρκετά. Νέα τραγούδια. Και άλλαξε. Άλλαξε, μέσα του, η οπτική του. Άλλη παραδοχή αυτή. Άλλαξε και τον ήχο του. Επέστρεψε στα αναλογικά συνθεσάιζερ. Μάζεψε τα όργανα από την εφηβεία του και από τα φοιτητικά του χρόνια, Hammond, Vox, που έχουν μέσα τους αυτό που θα λέγαμε τη φυσική παράμετρο».

Κάπως έτσι έφτιαξε, έπλασε ήχους καινούργιους. «Που δεν είχα ξανακούσει. Έκανα πειράματα. Σε νέα ηχοτοπία. Και στιχουργικά ζήτησα από φίλους στίχους τους. Ήθελα να ακούσω τη δική τους φωνή. Να γράψουν κάτι που θα ήθελαν να το πω εγώ. Δίχως να συμμετέχω. Ξέρεις, ο τραγουδοποιός είναι μοναχική διαδικασία. Μου αρέσει πολύ η σύνθεση και σε αυτήν  συγκεντρώθηκα».

Όλα αυτά που έγιναν μέσα του, μπροστά του, θα τα ακούσουμε. Στο «Άλσος». Για δύο βραδιές, την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020. Εκεί, που θα φέρει έναν κήπο μέσα στον κήπο. Έναν κήπο μέσα στο Άλσος. Τον δικό του κήπο, που τον στήνει και σκηνογραφικά με την φίλη του Λίνα Πάτσιου.

Κωστής Μαραβέγιας: «Λατρεύω την «ανθρωπινότητα» - Συνέντευξη στο Youfly.com

Και, ξαφνικά, μπαίνει στην κουβέντα, μετά τον κήπο, ο άλλος κώδικάς του. Ο Χρόνος. «Με απασχολεί το πως περνάει ο χρόνος. Πράγματα που παλιά τα βίωνα αλλιώς, τώρα τα βλέπω από διαφορετική σκοπιά. Με φαντάζομαι… γέρο (γελάει). Εκεί που έγραφα, ας πούμε, για μια λανθάνουσα νεανική περιπέτεια, για έναν ανεκπλήρωτο νεανικό έρωτα, τώρα έχω τα μάτια μου προς το μέλλον. Και δεν εννοώ ότι βλέπω το χρόνο με το φόβο ότι μπαίνουμε στο γήρας της νιότης. Είναι η εσωτερική μου ανάγκη να περιγράψω πως αισθάνομαι ότι μπαίνω σε ένα άλλο σύμπαν. Ένα σύμπαν αποχρώσεων. Έχω διαλέξει πια τα χρώματα που μου αρέσουν και με ενδιαφέρουν και κοιτάω τις λεπτές αποχρώσεις τους. Και αυτό με ενδιαφέρει και ως άνθρωπο και ως συνθέτη».

Έχει ήδη πίσω του, πριν την καραντίνα, τη συνεργασία με την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει και το sold out της συναυλίας «Με Αγάπη…για την ΕΛΙΖΑ», στο Θέατρο «Παλλάς», που οργάνωσε και παρουσίασε η Μαρί Κωνσταντάτου, παρέα με τον Πάνο Μουζουράκη και την Μαρίζα Ρίζου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών. Έχει και τη μουσική για την παράσταση «Ωνάσης: Τα θέλω όλα», στο «Παλλάς».

Κωστής Μαραβέγιας: «Λατρεύω την «ανθρωπινότητα» - Συνέντευξη στο Youfly.com

Με αυτές τις αναμνήσεις τρέχει προς… το «Άλσος». Όπου τι θα ακούσουμε, παρακαλώ; «Το γνωστό παζλ από προσωπικές αφηγήσεις και στιγμιότυπα που μεσολάβησαν, διασκευές τραγουδιών που μου αρέσουν πολύ. Και φίλοι που θα έρθουν, θα συμμετέχουν στη διάδραση».

Θα ακούσουμε, όμως, και ένα κορίτσι, αριστούχο, ετών 18, που την άκουσε να τραγουδάει το δικό του «Δεν ζητάω πολλά», στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πριν από λίγο καιρό. Και την πήρε μαζί του. Την ταλαντούχα Μαρίνα Σπανού, που θα δώσει και μια νότα «του περιπλανώμενου μουσικού».

Η μουσική για το θέατρο του άφησε σημάδια. Μην ανησυχείτε. Με την καλή έννοια. «Είναι οργανωμένος χώρος το θέατρο. Έχει μια ομαδικότητα. Μια σωματικότητα». Αυτή την σωματικότητα, την επαφή που χάσαμε μέσα στην πανδημία. «Είναι μια παρένθεση που, όπως άνοιξε, θα κλείσει, πιστεύω», μου λέει ο Κωστής Μαραβέγιας.

«Στο θέατρο», με αιφνιδιάζει, «έχω και τα όρια που ψάχνω στην τραγουδοποιΐα. Μπορεί να βγει μεγαλύτερη ενέργεια όταν βάζεις περιορισμούς. Είναι τα όρια της ατμόσφαιρας, του οράματος του σκηνοθέτη. Επειδή, λοιπόν, το θέατρο με δυσκολεύει με τα όρια του, όπως πρέπει, για να βγει το καλύτερο. Γι’ αυτό και το αγαπώ», μου εξηγεί.

Αυτά τα κέρδισε, λοιπόν, όλα. Μετάνιωσε για κάτι; – τον ρωτάω. «Πάντοτε η ζωή έχει και ματαιώσεις και φωτεινές και σκοτεινές στιγμές. Το θέμα είναι ποιο είναι το μέγεθος όλων αυτών. Ξέρεις, ακόμη και οι πιο δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν είχα υπολογίσει – αν και δεν μου αρέσει να είμαι υπολογιστικός – αισθάνομαι ότι ήταν κάτι θετικό. Σου υπενθυμίζουν ότι δεν είναι εκεί μόνον η φωτεινή πλευρά της ζωής και ότι οι άνθρωποι είναι το σύνολο και αυτών, των σκοτεινών, πτυχών. Αυτό είναι κάτι που αγαπάω ιδιαίτερα. Αυτό που λέω «ανθρωπινότητα».

Το έχει πει και παλαιότερα: «Με συγκινεί πάρα πολύ το να είναι το κέντρο της καθημερινότητας ο άνθρωπος». Ισχύει, πάντα; «Με συγκινεί πολύ ο Άνθρωπος. Λατρεύω τους ανθρωποκεντρικούς. Προσπαθώ να μην κρίνω. Αλλά σε δεύτερο επίπεδο – και είναι μια άσκηση που κάνω πολύ συχνά – να βλέπω, να ψάχνω ποια είναι τα βιώματα του άλλου, που μεγάλωσε, πως, και τι τον έφερε να κάνει αυτό που βλέπω τη δεδομένη στιγμή».

Κωστής Μαραβέγιας: «Λατρεύω την «ανθρωπινότητα» - Συνέντευξη στο Youfly.com

Έχει, ας το πούμε έτσι, κατηγορηθεί ότι γράφει πιο «άκακα» τραγούδια και, πάντως, όχι πολιτικά. «Είναι αλήθεια ότι ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι έχω κάνει και τραγούδια με πολιτικό περιεχόμενο, ακόμη και με σατιρική διάθεση».

Στο άλμπουμ «Maraveyas Ilegal» (2009), μου θυμίζει, η «Ζαρντινιέρα Ιλεγκάλ» μιλάει για ζαρντινιεράκια που εξαπλώνονται στην Ελλάδα και δέρνουν κόσμο. Αλλού έγραψε «Welcome to Greece have a nice holiday / κι άσε το αύριο μέσα στα χρέη». Στο «Τσαλαπατώ» κατέληξε: «Ωραία μου Ακρόπολη, ωραία μου Ελλάς, / τα ψεύτικα τα λόγια δεν βγήκαν από μας». Ακόμη και «Η παρεξήγηση του Φάουστ» είχε, λέει, πολιτικό περιεχόμενο. Γράφτηκε για μια παρέα, που καθόταν δίπλα του, σε μια μουσική σκηνή, και ζήτησε από το μαγαζί να τον διώξει, «λόγω των πολιτικών μου πεποιθήσεων».

Δεν φαίνεται, όμως, ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που θεωρούν ότι πρέπει να μιλούν κόντρα στην εκάστοτε εξουσία, του αντιτείνω. «Στην καραντίνα, πήρα θέση όταν συνάδφελφοι αναγκάστηκαν να μείνουν δίχως δουλειά», έρχεται η πρώτη απάντησή του. «Τα πολιτικά θέματα με καίνε. Όμως, όταν βλέπω μια πόλωση, δεν θέλω να είμαι μέρος της και να δυναμιτίζω μια κατάσταση». Ενωτικός τύπος, με δυο λόγια – του λέω.

«Εκείνο που προσέχω είναι να μην συνταχθώ με κάποιον λόγω ιδιοτέλειας. Αν αισθάνομαι μια προφανή αδικία να συντελείται, ή κάτι ρατσιστικό, θα μιλήσω. Ο ρατσισμός, όπως και ο ναζισμός, πρέπει να καταδικάζονται».

«Η Μουσική δίνει ψυχή στο Σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα», έχει πει ο Πλάτων. Ακούγεται (ή μάλλον διαβάζεται) σαν αντίδοτο σε αυτό που ζούμε σήμερα. «Σαν ακροατής θα σου μιλήσω», παίρνει το λόγο. «Η μουσική για μένα υπήρξε καταλύτης, υπαρξιακά. Σε ευάλωτη ηλικία, όπως η εφηβεία. Σε δύσκολες στιγμές. Τότε, η μουσική υπήρξε για μένα καταφύγιο, πολύ ασφαλές. Εκεί έβρισκα πολύ φως. Η Μουσική είναι κάτι πολύ διεισδυτικό. Που μπορεί να γεννήσει καινούργια ζωή. Άκουγα τώρα ξανά, με την αποδημία του Ένιο Μορικόνε, τι έχει γράψει. Με αυτά, με τη μουσική, νοηματοδοτείται, με έναν τρόπο, η ζωή».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ