20.6 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιάννης Πάριος – «ΘΕΑΤΡΟΝ»: Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τον μεγάλο τραγουδιστή

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τον μεγάλο τραγουδιστή, Γιάννη Πάριο με αφορμή τις συναυλίες που θα δώσει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Γιάννης Πάριος – Ο τραγουδιστής του έρωτα

Γιάννης Πάριος Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Πάντα πίστευα πως υπάρχουν δυο ειδών τραγουδιστές. Αυτοί που το σημαντικό ρεπερτόριό τους αναμφισβήτητα τους στηρίζει την καριέρα και αυτοί των οποίων το ρεπερτόριο, εν πολλοίς στηρίζεται από το ταλέντο και την προσωπικότητά τους. Ο Γιάννης Πάριος ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Στην κατηγορία δηλαδή που ανήκουν οι τραγουδιστές σαν την Βέμπο και τον Καζαντζίδη. Τραγουδιστές δηλαδή, που στην πλειοψηφία του το ρεπερτόριό τους δεν περιλαμβάνει μεγάλους και σημαντικούς δημιουργούς, ούτε τραγούδια που από μόνα τους στέκουν σαν αριστουργήματα, αλλά που τα έχουν επιβάλλει οι ίδιοι γι’ αυτό φαντάζουν σαν αριστουργήματα μέσα από μια ερμηνεία θαυμαστή. Ο Γιάννης Πάριος, ένας αυθεντικά λαϊκός τραγουδιστής, έχει τη σφραγίδα του τραγουδιστή του έρωτα λόγω της θεματολογίας των περισσότερων τραγουδιών του, τα οποία είναι γεγονός πως αυτά τον καθιέρωσαν, γιατί ήταν και το γεγονός πως την εποχή που τα πολυτραγούδησε ήταν μια εποχή περίεργη τέλος χούντας ,αρχή μεταπολίτευσης, που όλοι τραγουδούσαν επαναστατικά τραγούδια και κανείς δεν σκέφτηκε να τραγούδησε τον έρωτα, που εδώ που τα λέμε είναι πιο πάνω από κάθε επανάσταση και συγχρόνως είναι ότι πιο επαναστατικό υπάρχει. Έτσι εμφανίστηκε ο Γιάννης Πάριος, που τραγούδησε ερωτικά τραγούδια και μάλιστα από την πλευρά του πονεμένου και μόνο τότε έχει αξία ο έρωτας και μόνο τότε μπορείς να πείσεις για αυτόν σε ένα λεπτό κορμί και με ένα χλωμό πρόσωπο που σε κάνει να είσαι σίγουρος πως αυτός ο άνθρωπος υποφέρει και λέει αλήθεια για αυτό που τραγουδά. Δεν παριστάνει κάτι. Δεν ήταν μόνο η φωνή, το ταλέντο και η ερμηνεία, ήταν όλα που συνηγορούσαν με την ειλικρίνεια των συναισθημάτων των τραγουδιών στον Γιάννη Πάριο. Πριν απ’ όλα βέβαια ήταν και είναι το ταλέντο, η φωνή, η ερμηνευτική δεινότητα αλλά και η απίστευτη σκηνική και όχι μόνο γοητεία του, το star quality που τον έκανε να ξεχωρίζει.

Ο μεγάλος τραγουδιστής έφτιαξε τον δικό του δρόμο και τη δική του σχολή

Ένας άνθρωπος ταλαντούχος και ξεχωριστός δεν σημαίνει ότι ξεχωρίζει από την πρώτη στιγμή. Η Σίρλεϊ Τεμπλ ξεχώρισε στα 5 της χρόνια, η Γεωργία Βασιλειάδου μετά τα 50. Ο Γιάννης Πάριος βέβαια δεν είναι ούτε Σίρλεϊ Τεμπλ ,ούτε Γεωργία Βασιλειάδου, αλλά τραγούδησε πολλά και ωραία τραγούδια πριν τραγουδήσει αυτά που χρειαζόταν ο κόσμος εκείνη τη στιγμή και δεν μπορούσε να του τα δώσει άλλος. Δηλαδή τραγούδια για τον έρωτα και να τα πει όπως κανείς άλλος. Σε μια εποχή που το ελαφρό και το ερωτικό τραγούδι έμοιαζαν πεθαμένα, ο Γιάννης Πάριος τα πήρε, τα ανανέωσε, τους έδωσε καινούργια ζωή και τα οδήγησε ξανά στην πρώτη γραμμή της επιτυχίας. Σε μια εποχή που έπρεπε να τραγουδήσεις πολιτικά τραγούδια ή ρεμπέτικα για να υπάρξεις, δυο είδη που ντε φάκτο ανήκαν στον μόνιμο φίλο και συνοδοιπόρο στο τραγούδι του Γιάννη Πάριου, τον Γιώργο Νταλάρα, τον οποίον όλοι ακολουθούσαν πιστά στις επιλογές τους, ο Γιάννης Πάριος έφτιαξε τον δικό του δρόμο και τη δική του σχολή. Αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει γιατί είχε βέβαια διαφορετικό τρόπο για να τα πει. Στην πραγματικότητα με το ταλέντο που έχει θα μπορούσε να πει ότι θέλει, αλλά εκείνος προτίμησε να πει αυτά που του έβγαιναν από την ψυχή και συνήθως ότι βγαίνει από την ψυχή ενός καλλιτέχνη, έχει αόρατες χρυσές κλωστές που δένουν άρρηκτα τις καρδιές των ανθρώπων.

Όταν ξεκινούσε ο Γιάννης Πάριος τραγουδώντας στη μπουάτ «Κατακόμβη» αν θυμάμαι καλά της Πλάκας, πριν από αυτόν τραγουδούσαν η Σπεράντζα Βρανά με τον σύζυγό της και όπως διηγείτο η ίδια όταν έβγαινε ο Πάριος καθόντουσαν όλοι και τον άκουγαν εκστατικά, τόσο πολύ τους μάγευε.

Γιάννης Πάριος - συναυλίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Η προσωπική του σχέση με τον καθένα μας

Τα κατοπινά χρόνια ο Γιάννης Πάριος που γεννήθηκε ως Γιάννης Βαρθακούρης στην Πάρο, με το ψευδώνυμο Πάριος που αν θυμάμαι καλά, ο Γιώργος Κατσαρός του το έδωσε, τίμησε το νησί όπως κανείς άλλος, όχι μόνο με τις τεράστιες επιτυχίες και αυτό το όνομα, αλλά κάνοντας την πανελλήνια μόδα, τα νησιώτικα τραγούδια που τραγούδησε το 1983 σε ένα διπλό δίσκο που έσπασε κάθε ρεκόρ πωλήσεων και τις εισπράξεις από τα δικαιώματά του τις παραχώρησε στον δήμο της Πάρου. Δεν βγήκε ποτέ να κάνει δηλώσεις για κάποιο θέμα, όταν μιλούσε που δεν μιλούσε συχνά, μιλούσε μόνο για τη δουλειά του. Παντρεύτηκε, χώρισε, έκανε παιδιά, αλλά παρόλο που όλο και κάτι μαθευόταν για αυτά, εντούτοις για όλα αυτά η πόρτα του σπιτιού του ήταν πάντα κλειστή στο κύμα της δημοσιότητας και στην ουσία ήταν ο ίδιος, η φωνή και τα τραγούδια του που μετρούσαν. Στην πραγματικότητα δεν είχε καν την βοήθεια των «αυστηρών» του ελληνικού τύπου που κάνουν το λάθος να μετρούν τον καλλιτέχνη με το ρεπερτόριο και όχι με τη δύναμή του πάνω σε αυτό. Ήταν μόνος με μόνο σύμμαχο το ταλέντο του και τη σχέση του με τον κόσμο, αλλά αυτή η σχέση ήταν τόσο προσωπική με τον καθένα ξεχωριστά ακόμα και αν από κάτω βρισκόντουσαν πάνω από χίλια άτομα.

Ο Γιάννης Πάριος ήταν τόσο προσωπικός που ήταν φυσικό να γίνει πανελλήνιος, γιατί μόνο αν τραγουδάς για ένα πρόσωπο συγκεκριμένο, ένα πρόσωπο που αγαπάς και σε ενδιαφέρει  τότε μόνο μπορείς να καταφέρεις να ενδιαφερθούν για σένα οι πάντες.

Ο Γιάννης Πάριος θα αιχμαλωτίσει τις καρδιές μας στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Γιάννης Πάριος Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 28, 29 και 30 Απριλίου θα τραγουδήσει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Δεν έχει να παρουσιάσει ένα καινούριο πρότζεκτ απ’ ότι ξέρω ή κάτι διαφορετικό. Ο ίδιος θα τραγουδήσει και θα πει τα τραγούδια του. Θα είναι ένα προσωπικό ρεσιτάλ του Γιάννη Πάριου. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι άλλο. Κάθε φορά είναι ένας καινούργιος Πάριος, γιατί κάθε φορά βουτάει την πένα του στο μελανοδοχείο της ψυχής του και πάλι εκείνες οι αόρατες χρυσές που λέγαμε κλωστές, αιχμαλωτίζουν τις καρδιές των ανθρώπων σαν την πρώτη φορά. Αυτή είναι η δύναμή του και εκεί έγκειται και η αδυναμία όλων μας για αυτόν. Ένας αυθεντικός μεγάλος σταρ στα βήματα της Βέμπο και του Καζαντζίδη, που απέμειναν και εκείνοι όπως και ο Πάριος μέχρι τέλους αυτό που πίστευαν και έτσι ξεπέρασαν ακόμα και την κατηγορία του σταρ και γίναν ένα μέρος της ζωής μας και της ιστορίας μας. Είμαστε τυχεροί που ο Γιάννης Πάριος συνεχίζει γιατί έτσι είμαστε σίγουροι ότι και εμείς έχουμε ένα ασφαλές πρότυπο να αγαπάμε, πιστό σε ότι αγάπησε πιστοί και εμείς σε αυτό που αγαπήσαμε και θα συνεχίσουμε να αγαπάμε..

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ