17 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυτή η νύχτα μένει: Το τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη και η σειρά του ALPHA

Ένα εμβληματικό τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη και η ανάμνηση από μια επίσης εμβληματική ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, κάνουν την αρχή στην τηλεοπτική σειρά 120 επεισοδίων, «Αυτή η νύχτα μένει», που ετοιμάζει ο Alpha. «Αυτή η νύχτα μένει / αιώνια παγωμένη / που δυο ψυχές δεν βρήκαν καταφύγιο / κι ήρθαν στον κόσμο ξένοι / και καταδικασμένοι / να ζήσουν έναν έρωτα επίγειο…».

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, και το ρεφρέν του εμβληματικού τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη, θα ηχογραφείται ή θα έχει μόλις ηχογραφηθεί ξανά το «Αυτή η νύχτα μένει», στο στούντιο.

«Αυτή η νύχτα μένει» με νέα πνοή από τη φωνή της Γιώτας Νέγκα

Σε μία νέα «εκδοχή» – ενορχήστρωση από το Νίκο Κατσίκη, σολίστ του μπουζουκιού και δεξιοτέχνη πολυ-μουσικού, συνεργάτη του Σταμάτη Κραουνάκη (στις παραστάσεις του και στα άλμπουμ του «Γιορτή στα σπίτια» και «Τι να λέμε τώρα» με την Ελεονώρα Ζουγανέλη). Και με νέα πνοή από τη φωνή και την ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα.

Η Γιώτα Νέγκα

Θα είναι το πρώτο βήμα, αυτή η ηχογράφηση του πολυαγαπημένου τραγουδιού, που θα ακούγεται στους τίτλους, για τη φιλόδοξη νέα – καθημερινή – σειρά του Alpha, «Αυτή η νύχτα μένει», για τη νέα τηλεοπτική σεζόν (από φθινόπωρο). Και αυτή είναι η πρώτη είδηση.

Καθώς λίγα, αλλά συχνά λανθασμένα, έχουν γραφτεί για τη σειρά «Αυτή η νύχτα μένει», ας καταδυθούμε πρώτα στην ιστορία του ίδιου του εμβληματικού τραγουδιού κι έπειτα στην ιστορία της επικείμενης σειράς.

Η ιστορία του τραγουδιού και της ταινίας

Το τραγούδι είχε γραφτεί (στίχοι και μουσική) από το Σταμάτη Κραουνάκη το 1999 για το Στέλιο Καζαντζίδη. Τελικά με μια αλλαγή στίχου («πέλαγο η φωνή του Καζαντζίδη») ακούστηκε, με τη φωνή και ερμηνεία της Δήμητρας Παπίου, στην περίφημη ταινία του αλησμόνητου μαιτρ των κινηματογραφικών ιστοριών Νίκου Παναγιωτόπουλου. Με πρωταγωνιστές την Αθηνά Μαξίμου και το Νίκο Κουρή.

Μια στάση εδώ. Η Αθηνά Μαξίμου το καλοκαίρι θα «ενδυθεί» το ρόλο της «Μήδειας» και στην Επίδαυρο, σε σκηνοθεσία του Αμίλιου Χειλάκη. Εκεί όπου και η Γιώτα Νέγκα θα κάνει το επιδαύριο ντεμπούτο της ως «άλλη» κορυφαία του Χορού, στο μέλος (με κυρίως Κορυφαία τη Μυρτώ Αλικάκη». Είδατε πώς δένουν γλυκά τα πράγματα και οι ιστορίες;

Η ταινία είχε βασιστεί στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή με τον ίδιο τίτλο, που προερχόταν από την… πρώτη «Αυτή η νύχτα μένει» του μεγάλου Καζαντζίδη. Ο οποίος είχε διασκευάσει το 1959 για την Columbia ένα ινδικό τραγούδι του 1953, από την ταινία «Aurat», με συνθέτη τον Shankar Jaikishan. Του οποίου είχε διασκευάσει αρκετές μελωδίες ο Απόστολος Καλδάρας.

Το βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή, μια «κατάδυση» στα κέντρα – σκυλάδικα, αν θέλετε – της ελληνικής περιφέρειας στη δεκαετία του ’80, δεν είχε γραμμική ροή στην αφήγηση. Αλλά δεκάδες περιστατικά στα κέντρα του «περιθωρίου», με τα λουλούδια, τα πιάτα και την κονσομασιόν.

Την ώρα που ετοιμάζεται το τραγούδι – σήμα «Αυτή η νύχτα μένει» στο στούντιο, στη νέα του εκδοχή με τη Γιώτα Νέγκα, ο πολυπράγμων ηθοποιός, συγγραφέας και σεναριογράφος Γιώργος Μακρής γράφει το σενάριο για τη σειρά 120 επεισοδίων, μαζί με τη Γιάννα Κανελλοπούλου, μέλος της σεναριακής ομάδας του πολύ επιτυχημένου «Σασμού» (με βάση του μπεστ σέλερ του πολυγραφότατου Σπύρου Περτοπουλάκη, στον Alpha).

«Διαπιστευτήρια» στον σεναριογράφο Γιώργο Μακρή

Να θυμίσω εδώ ότι στον Γιώργο Μακρή χρωστάμε το σενάριο της κινηματογραφικής «Χορωδίας του Χαρίτωνα», του Γρηγόρη Καραντινάκη (της επιτυχημένης ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», κατά Μιμή Ντενίση). Αλλά και το ατμοσφαιρικό «Invisible» – Αόρατος του Δημήτρη Αθανίτη, με έναν εξαιρετικό Γιάννη Στάνκογλου. Ο οποίος Στάνκογλου θα πρωταγωνιστήσει και στο τηλεοπτικό «Αυτή η νύχτα μένει». Μαζί με τον «πολύ» Βασίλη Μπισμπίκη (που επανέρχεται τηλεοπτικά μετά το «Κομάντα και δράκοι» και το πέρασμά του από τις «Άγριες μέλισσες») και την Ηλιάνα Μαυρομάτη, της «10ης εντολής» και του «Ου φονεύσεις» του Πάνου Κοκκινόπουλου, αλλά και πρόσφατα του τηλεοπτικού «Η ζωή εν τάφω» στην ΕΡΤ.

Να κι άλλο γλυκό «δέσιμο»: Στις δύο σειρές του Κοκκινόπουλου είχε συνεργαστεί σεναριακά και η σκηνοθέτις του «Αυτή η νύχτα μένει», Κατερίνα Φιλιώτου. Συνεργάτιδα τελευταία και του εξαιρετικού Σωτήρη Τσαφούλια στις επιτυχημένες αστυνομικές σειρές της Cosmote TV «Έτερος εγώ: Χαμένες ψυχές» και «Έτερος εγώ: Κάθαρσις».

Αφίσα από παλιά ταινία

Να μην ξεχάσω, τα άλλα «διαπιστευτήρια» του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή. Τα θεατρικά. Στο Θέατρο της Άνοιξης, το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Πορεία.

Αλλά και μια τηλεοπτική του εμφάνιση, ως ηθοποιού, πρόσφατα. Στον ρόλο του πατέρα της Λενιώς, Γιώργη Σταμίρη, στις «Άγριες μέλισσες» του Ant1.

Πληροφορίες μου λένε ότι η συγγραφική ομάδα των Γιώργου Μακρή και Γιάννας Κανελλοπούλου, όπως και η σκηνοθετική της Κατερίνας Φιλιώτου, δεν θα κινηθούν πάνω στο κινηματογραφικό σενάριο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που μετέπλασε σε ιστορία το βιβλίο του Αλεξανδρή (που έγραψε, μεταξύ άλλων, και τα βιβλία «Του Οσίου Αλμοδοβάρ ανήμερα» και «Η μπαρή σεβντάβα»).

«Μια ερωτική περιπέτεια. Ένα ταξίδι στην άκρη της νύχτας», ήταν το σύνθημα. Εκεί, στην ταινία (που που έκανε πρεμιέρα στις 7 Ιανουαρίου 2000), η ιστορία εστίαζε «στον Ανδρέα και τη Στέλλα, δύο ερωτευμένους νέους στην Αθήνα του τέλους της χιλιετίας. Η επιθυμία της Στέλλας να κάνει καριέρα τραγουδίστριας την οδηγεί στα νυχτομάγαζα της επαρχίας και στον χωρισμό από τον Ανδρέα, που μένει πίσω στη συνοικιακή ΕΒΓΑ που διατηρεί.

»Εκείνος, σύντομα μετανιώνει για το χωρισμό τους και φεύγει προς αναζήτησή της», σε ένα «οδοιπορικό σε μια άλλη Ελλάδα και στη νύχτα της. Θα διασταυρωθεί τελικά με τη Στέλλα, και η σκληρή πραγματικότητα θα τους ενώσει ξανά, όταν πια εκείνοι θα έχουν αποδεχτεί το τέλος της περιπέτειας».

Φαίνεται ότι κρατιούνται κάποιοι βασικοί ήρωες, αλλά γύρω τους στήνεται ένα γαϊτανάκι περιστατικών στο «περιθώριο» των νυχτομάγαζων αυτών. Των σκυλάδικων στην επαρχία. Σαν εκείνο του «Ηλία, ρίχ ‘το» του Γιώργου Αρμένη, στην επίσης εμβληματική ταινία «Όλα Είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη, το 1998, μόλις ένα χρόνο από το κινηματογραφικό «Αυτή η νύχτα μένει».

Με άξονα αυτό, προσπάθησα – το ομολογώ – να ζητήσω λεπτομέρειες από τον ευγενικό Γιώργο Μακρή. Το μόνο που μου είπε, σιβυλλικά, είναι ότι το εγχείρημα έχει να κάνει με την ψυχή και το αίσθημα της δεκαετίας του ’80. Κάτι το οποίο συμφωνεί και με όσα μου είπε ο πολύπειρος μουσικός παραγωγός (και του «Σασμού» και του «Αυτή η νύχτα μένει») Ηλίας Μπενέτος.

Μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια θα είναι το φόντο της σειράς. Μια εποχή που παρήγαγε το δικό της λαϊκό πολιτισμό, ο οποίος έχει και τα σκουπίδια του, αλλά και το κεντρικό αίσθημά του. «Ένα αίσθημα αυθεντικό που δεν είναι πάντα έμορφο», όπως μού το έθεσε ο Γιώργος Μακρής.

Το μουσικό – τραγουδιστικό κομμάτι της τηλεοπτικής σειράς «Αυτή η νύχτα μένει»

Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και το μουσικό – τραγουδιστικό κομμάτι της τηλεοπτικής σειράς «Αυτή η νύχτα μένει», απ’ όσο κατάλαβα από την κουβέντα με τον Ηλία Μπενέτο, παραγωγό της Panik Records, που όπως και στον τηλεοπτικό «Σασμό», θα στεγάσει τα πολλά τραγούδια της επικείμενης σειράς του Alpha.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν από τη σειρά θα περάσουν και άλλα τραγούδια από την θρυλική ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Για την οποία ο Σταμάτης Κραουνάκης είχε γράψει «α λα μανιέρ», με τον τρόπο ας πούμε, του σκυλάδικου. Και για φωνές απρόσμενες. Όπως της Αννούλας Βασιλείου, της συντρόφου του μεγάλου του λαϊκού Μανώλη Αγγελόπουλου. Αλλά και την Παλόμα, τη Μαίρη Νταλμάς, το Γιώργο Δερμιτζάκη.

Αφίσα αυτή η νύχτα μένει σειρά

Εκείνο που φαίνεται ότι σχεδιάζεται είναι και στα πολλά τραγούδια της σειράς να υπάρχει το «άρωμα του ‘80», κυρίως του λαϊκού πολιτισμού της εποχής, με ερμηνευτές νεότερους ηθοποιούς ή και νεότερους τραγουδιστές.

Εμείς, πάμε, τώρα, στον απόηχο της νέας ηχογράφησης του εμβληματικού «Αυτή η νύχτα μένει»: «Πέλαγο να ζήσω δε θα βρω / σε ψυχή ψαριού, κορμί γατίσιο / Κάθε βράδυ βγαίνω να πνιγώ / πότε άστρα, πότε άκρη της αβύσσου / Κάτι κυνηγώ / σαν το ναυαγό /τα χρόνια μου σεντόνια μου / τσιγάρα να τα σβήσω…».

Την παραγωγή της σειράς «Αυτή η νύχτα μένει» έχει αναλάβει η εταιρία του Γιάννη Καραγιάννη, JK Productions.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ