19.6 C
Athens
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Με αγάπη: Μονογονεϊκές οικογένειες και παντοδυναμία από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» αναφέρεται στις μονογονεϊκές οικογένειες και στις ευθύνες που έχει ένας μονογονέας παίζοντας το ρόλο του παντοδύναμου.

Η φαντασιωτική παντοδυναμία του μονογονέα

Κάθε οικογένεια είναι ξεχωριστή. Είτε αυτή ονομάζεται πυρηνική, είτε μονογονεϊκή. Το γεγονός της μονογονεϊκότητας δεν πρέπει να ταυτίζεται σε καμία περίπτωση με τη δυσλειτουργία ή την παθολογία. Αυτό που μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια, σε όποια μορφή κι αν τη συναντήσουμε, είναι ο τρόπος που επιλέγει να λειτουργεί. Η αλληλεπίδραση, οι σχέσεις, η επικοινωνία μεταξύ των μελών.

Ας εστιάσουμε όμως και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε μια συχνή παγίδα, στην οποία πέφτει ο μονογονέας, εκείνη της παντοδυναμίας. Πολλές φορές, ο μονογονέας στην προσπάθειά του να καλύψει το κενό που δημιουργείται από την απουσία του γονέα που λείπει, παίρνει πάνω του όλο και περισσότερες ευθύνες. Εδώ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταγραφεί σαν αυτός  που θα πρέπει πάντα και όλα να τα φέρνει εις πέρας και να τα κάνει σωστά, χωρίς να έχει το δικαίωμα να είναι ανθρώπινος. Δηλαδή να κάνει λάθος. Αυτή η φαντασίωση δημιουργεί πολύ βάρος στις πλάτες του γονέα και συχνά γίνεται λόγος για επιβάρυνση και εξουθένωση.

η Μαζί για το Παιδί δίπλα στις μονογονεϊκές οικογένειες

Η Ένωση Μαζί για το Παιδί κοντά στις  Μονογονεϊκές οικογένειες

Είναι άξια αναφοράς η  διάκριση  του  ανθρώπινου χαρακτήρα του μονογονέα, από την παραίτηση και τη μη ανάληψη καμίας ευθύνης. Όμως εδώ είναι το παράδοξο, αν πρέπει να είναι και να φαίνεται παντοδύναμος τότε συχνά τυχαίνει να εγκλωβίζεται και να ακινητοποιείται, με αποτέλεσμα να περνά στην παραίτηση. Για να σπάσει ένας τέτοιος κύκλος, είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει και να θυμάται ότι πρέπει  ο ίδιος να φροντίσει τον εαυτό του.

Συχνά, μονογονείς που καλούν στη συμβουλευτική γραμμή 11525 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», παρομοιάζουν τον εαυτό τους με την εικόνα είτε ενός μυθικού τέρατος με πολλά πόδια και ακόμα περισσότερα χέρια, είτε ενός ανθρώπου, του οποίου το σώμα διαιρείται σε πολλά μικρότερα κομματιασμένα σώματα. Αν ο ίδιος ο γονέας δίνει στον εαυτό του αυτές τις όψεις, τότε πως άραγε προσλαμβάνει την εικόνα του αυτή το παιδί; Θα πρέπει να ανησυχεί για τον γονέα; Θα επιτρέπεται το ίδιο να είναι ξέγνοιαστο;

Φυσικά, αν προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας, θα πρέπει να δούμε και πρακτικά πως αυτό το αναπόφευκτο κενό που δημιουργείται, μπορεί τελικά να γεφυρωθεί. Τίθεται λοιπόν ένα ερώτημα σχετικά με την εμπιστοσύνη απέναντι στους άλλους. Είτε αυτή αφορά στο ευρύτερο κοινωνικό δίκτυο, είτε στα ίδια τα παιδιά. Μπορεί να επιτρέπεται στο ευρύτερο φιλικό ή οικογενειακό περιβάλλον, εφόσον αυτό υπάρχει, να προσφέρει υποστήριξη;

Τι εννοούμε όταν λέμε υποστήριξη από το οικογενειακό δίκτυο;

Ο νους μας πηγαίνει αυτόματα στη γιαγιά και στον παππού. Όμως, πως μεταφράζεται και με ποιους όρους, αυτή η υποστήριξη;

Βασική προϋπόθεση από τη στιγμή που  ο μονογονέας  θα επιλέξει να λάβει την υποστήριξη από την οικογένεια καταγωγής του, είναι να φροντίσει να γίνει με ξεκάθαρους όρους. Το πιο σημαντικό; Να γίνει με τους όρους που ο ίδιος θα επιλέξει. Μιας και αυτός είναι ο γονέας και έχει την αποκλειστική ευθύνη για το παιδί.

Το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει ότι δε  μεγαλώνει για παράδειγμα με δύο μαμάδες. Αλλά με τη μητέρα και τη γιαγιά. Καθώς αυτό δε σημαίνει όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει σύγχυση. Η σύμπνοια και η αίσθηση της συνέχειας, μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στη φροντίδα του παιδιού είναι εξίσου σημαντική.

Ο μονογονέας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο στρέφεται και πάλι στην οικογένεια καταγωγής του. Η επιστροφή αυτή έχει να γίνει με την ιδιότητα του ενήλικα και όχι όπως όταν αποχωρίστηκε το πατρικό του σπίτι, ώστε να μην αναπολεί τότε την παντοδυναμία του.

Πέρα από την οικογένεια καταγωγής μπορεί να είναι βοηθητική και η καλλιέργεια ενός υποστηρικτικού δικτύου μέσα από το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής:

Γραμμή 115 25

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι  μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
  • Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
  • Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
  • Μαζί για το Παιδί μονογονεϊκές οικογένειες - Γραμμή 115 25

Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης  «Μαζί για το Παιδί»

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή  λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς  το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και  δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά  σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

the favicon of youfly
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
55,058ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,861ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,735ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ