Breaking News
σωματείο ΕΛΙΖΑ

Με αγάπη για την ΕΛΙΖΑ: Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης

Σήμερα 19 Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής κακοποίησης και εμείς θα γνωρίσουμετο έργο που κάνει το σωματείο ΕΛΙΖΑ.

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008, με μοναδικό σκοπό την προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης.

σωματείο ΕΛΙΖΑ

ΕΛΙΖΑ

Σήμερα το βράδυ για δύο ώρες θα φωταγωγηθεί η Βουλή των Ελλήνων με το λογότυπο του ΕΛΙΖΑ και το μήνυμα για Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση.

Το ΕΛΙΖΑ ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2008,. Μοναδικός σκοπός του είναι η προστασία των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης. Οι δράσεις του ΕΛΙΖΑ, από την ίδρυση του έως σήμερα, στοχεύουν στην Πρόληψη, τον Εντοπισμό και την Αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, σε όσο το δυνατόν πιο αρχικό στάδιο. Επίσης οι προσπάθειες του συμβάλλουν στη Θεραπευτική Προσέγγιση και Αποκατάσταση των παιδιών που έχουν κακοποιηθεί, σε όλη την Ελλάδα.

Τα προγράμματα που εκπονεί το ΕΛΙΖΑ στοχεύουν μακροπρόθεσμα στην αλλαγή της νοοτροπίας της ελληνικής κοινωνίας ως προς την ανοχή της κακοποίησης στα παιδιά και αποσκοπούν στην αλλαγή των θεσμοθετημένων διαδικασιών προστασίας των παιδιών αλλά και της νομοθεσίας.

σωματείο ΕΛΙΖΑ

Το σωματείο ΕΛΙΖΑ καταπολεμά το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έρευνες*

 • 9 στις 10 σοβαρές περιπτώσεις κακοποίησης παραμένουν χωρίς διάγνωση, χωρίς προστασία και χωρίς αντιμετώπιση
 • 1 στα 2 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σωματικής βίας, τουλάχιστον μία φορά
 • 1 στα 5 παιδιά έχει υποστεί σεξουαλική βία
 • Τα παιδιά κάτω των 4 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κακοποίηση

Για την επίτευξη των στόχων του το ΕΛΙΖΑ συνεργάζεται με όλους όσοι έχουν την επιστημονική γνώση, την εμπειρία, τη δυναμική και τη δικαιοδοσία να συμβάλλουν στην αποτροπή της κακοποίησης στα παιδιά και στην αποκατάσταση της ζωής των παιδιών που υποβάλλονται σε κακοποίηση.

Οι δράσεις του ΕΛΙΖΑ συγκλίνουν με τις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ανήλικων παιδιών που πέφτουν θύματα βίας.

(*) Πηγές: BECAN Study/ Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (2013), Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (2012,2016), Τσιριγώτη, Α., Πετρουλάκη, Κ., Νικολαΐδης, Γ. (2010) Current Situation Concerning Child Abuse and Neglect (CAN) in Greece. Αθήνα: Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού [http://www.becan.eu/node/21].Missed Opportunities for the Detection of Physical Abuse and Neglect Among Patients Hospitalized with Burns with a Tertiary Children’s Hospital in Greece, European Journal of Pediatrics (Nov 2017).

Η επίτευξη των στόχων του ΕΛΙΖΑ στα 12 χρόνια συνεχούς δράσης του, του δίνουν τη δύναμη να προχωρήσει περαιτέρω υλοποιώντας νέα σχέδια, σχεδιάζοντας νέα βήματα.

Από το 2008 έως σήμερα:

 • Ιδρύσαμε σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS, τον πρώτο στην Ελλάδα Πρότυπο Ξενώνα για την Προστασία και την Αποκατάσταση βρεφών και μικρών παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση.
 • Ιδρύσαμε τη Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσιώτη», Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού. Υπό τη Β’ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική.
 • Μαθαίνουμε σε παιδιά ηλικίας από 5 έως 9 ετών πώς να προστατεύονται από τη σεξουαλική κακοποίηση. Αυτό γίνεται με το πρόγραμμα «Ασφαλές Άγγιγμα». Το πρόγραμμα  εκπονείται σε συνεργασία με τη New York Society for the Prevention of Cruelty to Children, εκπαιδεύοντας παράλληλα γονείς και εκπαιδευτικούς.
 • Συνεργαζόμαστε με την οργάνωση «Ένα παιδί, Ένας κόσμος». Και υλοποιούμε μαζί το «ΒΗΜΑ». Ένα κοινοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της κακοποίησης που στηρίζει ευάλωτες κυρίως οικογένειες. Οικογένειες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.
 • Υφαίνουμε ένα δίχτυ προστασίας των παιδιών εκπαιδεύοντας έως σήμερα 5.000 επαγγελματίες από όλη τη χώρα. Επαγγελματίες που  έρχονται σε επαφή με παιδιά στο πλαίσιο της εργασίας τους.
 • Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά σε παιδιά, προωθούμε τη θέσπιση και υλοποίηση κατευθυντηρίων οδηγιών. Οδηγιών που θα διευκολύνουν το έργο της πρόληψης και του εντοπισμού παιδιών που υποβάλλονται σε βίαιη συμπεριφορά.
 • Έχουμε διανείμει 82.350 οδηγούς για γονείς. Και έχουμε δημιουργήσει τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ, σε μία προσπάθεια εθνικής κινητοποίησης στο φαινόμενο της κακοποίησης.

Σωματείο ΕΛΙΖΑ

Για ό,τι έχουμε πετύχει έως σήμερα στο σωματείο ΕΛΙΖΑ, ο ISPCAN (International Society for the Prevention of Child Abuse & Neglect) μας ενέταξε στον οργανισμό του ως Country Partner.

Στο ΕΛΙΖΑ τολμάμε να ονειρευτούμε ότι θα έρθει μία ημέρα που η κοινωνία μας συντεταγμένα, πολιτεία και πολίτες, θα στραφεί με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στην κακοποίηση του παιδιού, στηρίζοντας με δομές και με δράσεις την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης σε παιδιά.

**Το ΕΛΙΖΑ δε λαμβάνει καμία κρατική οικονομική ενίσχυση. Στηρίζεται στην αγάπη και τη γενναιοδωρία των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο νέο, ανανεωμένο site του Σωματείου www.eliza.org.gr 

Δείτε επίσης:

Με αγάπη: Χριστουγεννιάτικες αγορές με αγάπη

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

About Μαρί Κωνσταντάτου

Μαρί Κωνσταντάτου
Η Μαρί Κωνσταντάτου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δημιουργός της κοινωνικής εκπομπής "με αγάπη" που προβλήθηκε για 10 χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση κι έδωσε φωνή σε ιδρύματα και εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα μας με σκοπό τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Μέσα από το youfly.com, στην κατηγορία "Με αγάπη", ενημερώνει για θέματα που αφορούν στο παιδί, τον άνθρωπο, τα ζώα, τη φύση αλλά και για οτιδήποτε χρειάζεται την προσοχή ή τη βοήθειά μας.

Δείτε Επίσης

Με αγάπη: Μαζί για το παιδί - εξασφαλίζουμε το γιορτινό τραπέζι

Με αγάπη: Μαζί για το παιδί – εξασφαλίζουμε το γιορτινό τραπέζι

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία της ένωσης Μαζί για το παιδί για να εξασφαλίσουμε όλοι μαζί τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι, οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη αυτή την περίοδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *