26.5 C
Athens
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Με αγάπη: Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεξάρτητο από Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς,  δεν  έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Έχω επισκεφτεί το χωριό στο Φίλυρο κι εχω διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που επιτελούν.

Το Σωματείο βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης, πάνω στην κορυφή του Φιλύρου, σ’ ένα τόπο ξερό, πετρώδη και κακοτράχηλο, όμως με μια υπέροχη θέα, «φύτρωσε» ξαφνικά μια μικρή, χρωματιστή πολιτεία: Το πρώτο «Ελληνικό Παιδικό Χωριό».  Τα οχτώ πρώτα σπίτια, ένα κτίριο διοικήσεως, μια εκκλησία. Αλλά και χιλιάδες δέντρα που άλλαξαν το τοπίο, που με τα μεγάλα του βράχια είναι κάτι μοναδικό.

Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Όλο ζωή το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο γέμισε με παιδικές φωνές, χαρές και τραγούδια και ζωντάνεψε όλη την περιοχή.  Στην ίδρυση του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» (τότε «Παιδικού Χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών ή προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον. Η ανάγκη να υπάρχει μια μορφή παιδικής προστασίας που δεν θα έχει ιδρυματικό χαρακτήρα. Κάτι που θα παρέχει οικογενειακή στήριξη, ασφάλεια και αγωγή βασισμένη στην Ελληνική – Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και στις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.

Ποιος είναι ο σκοπός του

Σκοπός του «Ελληνικού Παιδικού Χωριού» είναι η μόνιμη και μακροχρόνια παροχή φροντίδας, μόρφωσης, στέγης και ψυχολογικής στήριξη των παιδιών στη βάση της Ελληνο-ορθόδοξης  Παράδοσης και των αρχών της Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας.

Επιδιώκει να προσφέρει τους βασικούς όρους της οικογενειακής ζωής σε παιδιά των οποίων οι γονείς είτε δεν υπάρχουν πλέον στη ζωή, είτε δεν μπορούν να διατηρήσουν την ευθύνη της γονικής μέριμνας για διάφορους λόγους. Ο σκοπός αυτός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ανάπτυξης του παιδιού κατά το πρότυπο της οικογένειας που αποτελεί το θεμελιώδες κύτταρο της κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ψυχονοητική ανάπτυξη και κοινωνική ένταξη των παιδιών που έχουν χάσει την στήριξη αυτή. Κάτι  που είναι απαραίτητο για να ενταχθούν ως αυτόνομα και ολοκληρωμένα μέλη στην Ελληνική κοινωνία και ακολούθως στην Ενωμένη Ευρώπη.

Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν είναι ίσως μεγαλύτερο από ότι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί. Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια  της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά των προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ’αυτά τα παιδιά θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.

Στηρίζουμε το Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Οι άνθρωποι στο Φίλυρο, έχουν ανάγκη απο τη στήριξή μας και μας λένε :

“Οι ανάγκες μας  είναι πολλές και συνεχώς αυξάνονται. Πιστεύουμε όμως  με τη βοήθεια του Θεού και τη δική σας συμπαράσταση θα συνεχίσουμε το έργο μας.”

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάτι απλό, με μια κλήση! Καλώντας από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 901 11 176 176 συμμετέχουμε με ένα μικρό ποσό σ’ ένα μεγάλο έργο. Με κάθε  κλήση προσφέρουμε μέσω του ΟΤΕ, 3 € στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό.

Επίσης, καλώντας στο 19801 απο σταθερό η κινητό, με 2€ συν ΦΠΑ ανα κλήση, χαρίζουμε στο Ελληνικό Παιδικό  Χωριό, αγάπη κι ελπίδα!

Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Γραφεία: Κεραμοπούλου 11 (πλατεία Αγ.Σοφίας)

2310 233033

2310 233802

[email protected]

Δείτε επίσης: Με αγάπη για το Καρκινάκι – Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Μαρί Κωνσταντάτου
Η Μαρί Κωνσταντάτου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και δημιουργός της κοινωνικής εκπομπής "με αγάπη" που προβλήθηκε για 10 χρόνια στην ιδιωτική τηλεόραση κι έδωσε φωνή σε ιδρύματα και εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα μας με σκοπό τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Μέσα από το youfly.com, στην κατηγορία "Με αγάπη", ενημερώνει για θέματα που αφορούν στο παιδί, τον άνθρωπο, τα ζώα, τη φύση αλλά και για οτιδήποτε χρειάζεται την προσοχή ή τη βοήθειά μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
52,085ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,121ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,819ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ