27.2 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι αποχωρήσεις στον ΣΚΑΙ, οι κουβέντες στα πάνελ και οι τρελότιτλοι

Η Εβδομάδα Έφυγε…

Ηρέμησε κάπως η Σόουπιτς αυτή την εβδομάδα, αδέλφια. Αφού «φάγαμε τα λαρύγγια μας» την προηγούμενη για να καταλήξει ο Μουζουράκης να μας «γλεντάει» συμβουλεύοντάς στις κάμερες να μη μαλώνουμε… Αφού έγιναν γάμοι και βαπτίσεις για να μετρήσουμε απ’τη λίστα καλεσμένων ως καλοπροαίρετοι άνθρωποι που είμαστε (μπορεί και όχι) φιλίες που παραμένουν και τις άλλες που «σκόρπισαν»… Αφού ο χρόνος απέδειξε ας πούμε, πως εκείνη την επιτυχημένη εκπομπή, το «Δέστε Τους», δεν τη λες πια και Λίκνο Φιλίας… Αφού έγιναν όλα αυτά λοιπόν, έφτασε κι η Κυριακή της Πεντηκοστής.

Η 2η προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε και, αν δεν γίνουν και τρίτες εκλογές έχουμε Δημοτικές και Ευρωεκλογές να περιμένουμε τους επόμενους μήνες, αδέλφια – θα χορτάσουμε λόγια. Ο ΣΚΑΪ απ’την άλλη, αποδεκατίζεται και όσο και αν το προβάλλει ως αφορμή για ανανέωση η αλήθεια δεν παύει να είναι ότι άξιοι δημοσιογράφοι, παρουσιαστές και στελέχη αποχώρησαν οικειοθελώς ο ένας μετά τον άλλο τα τελευταία 2 χρόνια.

…Όπως (Έφυγε) και ο Μισός ΣΚΑΪ

Και ναι, καινούρια πρόσωπα τους αντικατέστησαν αρπάζοντας την ευκαιρία που τους δόθηκε τώρα, στην ανάγκη. Υπήρχε όμως, κάποιος λόγος που τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να ξεχωρίσουν όσο κι αν δούλευαν, ή (ακόμη) τους «προωθούσαν» οι γνωριμίες τους. Κάθε επαγγελματίας αξίζει όχι μίας, αλλά πολλών ευκαιριών, αδέλφια. Μην ακυρώνουμε όμως κι εκείνους που αξιοποίησαν τις δικές τους ευκαιρίες και τα κατάφεραν περίφημα τόσα χρόνια. Είπαμε, τόπο στα νιάτα και στα βύσματα (άμα λάχει), αλλά δόξα και σ’εκείνους που ξεχώρισαν σε διάρκεια κι επιτυχία.

Είχε καταφέρει να είναι μια παρέα, ο ΣΚΑΪ – μεταξύ τους, αλλά και απέναντι στον τηλεθεατή – κακά τα ψέματα. Είναι δύσκολο στην ενημέρωση να καθιερωθείς ως αξιόπιστος και το συγκεκριμένο κανάλι το επεδίωκε και μέσω του ανορθόδοξου/εναλλακτικού δρόμου της οικειότητας στα πρόσωπά του – καταφέρνοντάς το κιόλας σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται δε για δημοσιογράφους που στην πλειοψηφία τους αναδείχθηκαν απ’τα «μικράτα» τους στο κανάλι του Φαλήρου. Εκεί τους γνώρισε ο τηλεθεατής και έμαθε να τους εκτιμά και να τους εμπιστεύεται χειμώνα-καλοκαίρι – περισσότερο απ’όσο το ίδιο το κανάλι απ’ό,τι φάνηκε.

Έβαζες ΣΚΑΪ για να δεις την Αναστασοπούλου, τον Ευγενίδη, την Εύα Αντωνοπούλου, τον Μαγγηριάδη, ν’ακούσεις τη Χριστίνα Βίδου και «Τα Παιδιά της Αλλαγής» στο ραδιόφωνο, ή να εμπιστευτείς το ρεπορτάζ του Πανόπουλου, της Αλιβιζάτου, της Περόνα του Σακελλάρη και της Πετρή μέσα απ’τα χαλάσματα. Ναι, υπάρχουν πάντα οι «κολώνες» του σταθμού, η Χριστίνα Σούζη, ο Γιώργος Τσελίκας, ο Μανώλης Κωστίδης, ο Μάρκος Δεϊμέζης, ο Γιώργος Πρωτοψάλτης, η Μαρία Βούσουλα, οι «Αταίριαστοι» και οι δημοσιογράφοι και σχολιαστές-βαρύ πυροβολικό του (Κοσιώνη, Αυτιάς, Τσίμας, Πορτοσάλτε) όμως οι απώλειες είναι πολλές και αφορούν κομμάτια του DNA του. Τι να πω; Αυτοί ξέρουν. Σίγουρα οι καλοί δε χάνονται (όπως αποδείχτηκε ήδη) και τα κανάλια αποτελούν επιχειρήσεις. Επειδή όμως το «προϊόν» αφορά τηλεθεατές, καλό είναι να μην το αντιμετωπίζουμε ως τενεκέδες-τελεμέ.

Τι ανακατεύομαι όμως κι εγώ; «Κουμπώνουμε» κομματάρα και ξεκινάμε τα σημερινά #FlyNews (λες και τόση ώρα απλώναμε μπουγάδα, να πούμε). Neil Sedaka και «Breaking Up Is Hard To Do»:

Τα Πανελ Κουβεντιάζουν

Δυο συζητήσεις που πέτυχα τυχαία στην ελληνική τηλεόραση τη βδομάδα που πέρασε:

Περίπτωση Ι: Ταλαντούχος Vs Ακίνδυνος

Κουβέντα με αφορμή πανελίστρια που παραμένει στο «χώρο» τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά εδώ και πάνω από 5 χρόνια. Κι εκεί που, λόγω απουσίας στίγματος στη δουλειά όλοι κάθε χρόνο μαντεύουν πως η προηγούμενη σεζόν ήταν η τελευταία της ευκαιρία στον «αέρα», εκείνη τους διαψεύδει. Και όχι μόνο συντηρείται αδέλφια, αλλά «αυγατίζει» κιόλας σε προτάσεις, εμπορικές συμφωνίες και προβολή. Για την ακρίβεια, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις τη φιληνάδα από κάτω. Προσέξτε: Χωρίς εξέλιξη, ή επιθυμία για κάτι τέτοιο, παρόλα αυτά με διαρκώς αυξανόμενες απολαβές και δημοσιότητα.

Ένα πάνελ ολόκληρο λοιπόν, κάθεται και συζητά το «φαινόμενο» αποδίδοντάς το στην αξιοπρέπεια της κοπέλας – λες και όλοι εμείς στα πάνελ τόσα χρόνια έχουμε πουλήσει την ψυχή μας στο διάολο. Το φέρνουν από εδώ, το πάνε από εκεί και το μόνο που τολμούν να ψελλίσουν αφορά την εύνοια της παρουσιάστριας και άλλων κατά καιρούς επικεφαλής στην απάνελη-πανελίστρια. Και με ζορίζουν και μου βγάζουν την πίστη για να μην πουν το αυτονόητο, λες και είναι κακό: Ότι δεν είναι απαραίτητο να είσαι ταλαντούχος πια, προκειμένου να βγάζεις χρήματα με διάρκεια στα Media: «Ακίνδυνος» πρέπει να είσαι.

Δεν πα’ να μην αρθρώνεις σωστά ελληνικά, να μην έχεις να πεις κάτι ενδιαφέρον σε μια συζήτηση και να επαναλαμβάνεις μονότονα τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για να διεκπεραιώνεις την ίδια δουλειά κάθε χρόνο; Δεν πειράζει. Αρκεί να μην είσαι «ανακατώστρα», να μην ερωτο-μπλέκεσαι και κάνεις μια εκπομπή «ώπα» και να δουλεύεις – αυτό ακριβώς: Ακίνδυνος.

Τσάμπα θες να περάσεις φίλε/η στα Μ.Μ.Ε. μέσω Πανελληνίων, τσάμπα διαβάσαμε, τσάμπα κάναμε δοκιμαστικά και φάγαμε τόσο «σκατό» που ασπρίσαν τα μαλλιά μας απ’το άγχος. Βρες έναν παρουσιαστή να πειστεί ότι πρέπει να σε προστατεύει για την καλή σου την πσυχούλα, μη μπλέκεις σε μπελάδες και σκύψε κεφάλι. Θα συνηθίσουν να μη σε παρατηρούν, μέχρι ο καιρός να περάσει και να θεωρείσαι και «παλιός». Πρώτος μπορεί να μη γίνεις αλλά θα έχεις πάντα δουλειά και μάλιστα, εκθετικά σε αντίστοιχες απολαβές και μπράβο σου. Είδαμε κι εμείς που το προσπαθήσαμε αλλιώς, πρώτοι που γίναμε…

Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτη η καχεξία 5 ανθρώπων να διατυπώσουν το προφανές, λες και αποτελεί κάτι προσβλητικό. «Αξιοπρέπεια» το να είσαι διαφανής στη δουλειά σου και προσόν το να μην έχεις απασχολήσει τη δημοσιότητα αρνητικά, ή με τα ερωτικά σου: Αυτά ειπώθηκαν και κουβέντα για την ταμπακέρα. Ότι ένας άνθρωπος δεν προτάσσει το ταλέντο ως βασικό όπλο, αλλά έξυπνα χρησιμοποιεί άλλες αρετές-δεξιότητες (άκρως ηθικές και νόμιμες) για να πετύχει στη δουλειά δεν το λες αδικία, μάλλον προσαρμοστικότητα και το προβάλλεις. Μη μασάς λοιπόν τα λόγια σου στο προφανές, λέγοντας πίπες που δεν ισχύουν.

Περίπτωση ΙΙ: Δίκιο Με Αντάλλαγμα

Απ’την άλλη, «πέφτω» σε συζήτηση τηλεοπτικό αδιέξοδο: Πανελίστρια θεωρεί πως κάθε φορά που τοποθετείται υπέρ κάποιου, εκείνος πρέπει να το αναγνωρίσει χρωστώντας μάλιστα και χάρη. Σούπερ μάρκετ «Το Ωραίο Πάνελ», δηλαδή. Προσφορά και ζήτηση… Χρειάζεσαι στήριξη; Θα την έχεις, αλλά να θυμάσαι: Αύριο-μεθαύριο που θα σου ζητήσω κάτι οφείλεις να «ξηγηθείς». Ή αντίστοιχα, αν εγώ πέσω στην ανάγκη της δικής σου στήριξης, χρωστάς να την παρέχεις, αλλιώς είσαι αχάριστος, διπρόσωπος, εκπρόσωπος και αντιπρόσωπος.

Το να υπερασπιστείς κάποιον, επειδή έχει δίκιο, ή να στηρίξεις το σωστό έχει πάει περίπατο; Η γνωμούλα μας εξαρτάται απ’το πόσο έχουμε ανάγκη κάποιον, τον θεωρούμε φίλο μας, ή θα τον χρειαζόμαστε στο μέλλον; Μα, αυτό είναι χειρότερο απ’τα «στημένα πάνελ» της «παλιάς τηλεόρασης» που συζητούσαμε στα προηγούμενα #FlyNews. Και στην τελική, τόσο δύσκολο είναι ν’ακούσουμε μια γνώμη σε πάνελ, αποδεσμευμένη από κολλητιλίκια, υποχρεώσεις, ή εμμονές σε πρόσωπα;

Προσέξτε αδέλφια: Δε χρησιμοποίησα τη λέξη: «αντικειμενικότητα» γιατί τότε, θα ήμουν αιθεροβάμων. Προφανώς και ο καθένας θα έχει την άποψή του στηριγμένος στην εμπειρία του απ’τους ανθρώπους του χώρου, τα βιώματα και τη γενικότερη εικόνα του γι’αυτούς – δε ζούμε σε γυάλα. Αυτό που συζητώ όμως είναι να «φύγουμε» από τα πρόσωπα και να διατυπώνουμε γνωμούλα για τα συγκεκριμένα περιστατικά. Έτσι, δε θα μπερδευόμαστε απ’το άτομο, παρά θ’αναζητούμε το δίκιο του – μετατόπιση του βάρους λέγεται.

Το να κάνεις τη δουλειά σου με τις λάθος προθέσεις και να απαιτείς απ’τον απέναντι ν’αναγνωρίσει αυτές τις προθέσεις είναι τόσο άβολο, όσο τον κο Μητσοτάκη που επέμενε να απαντά στον Λιάγκα στον ενικό, όσο ο δημοσιογράφος διατηρούσε τον πληθυντικό. Ένα συμφωνημένο στον «αέρα» «ας μιλάμε στον ενικό», ή το αντίθετο έστω που δεν ήρθε ποτέ έκανε μια ολόκληρη «σχέση» στην οθόνη – έστω και συνεντευξιακή να μη «συναντιέται» πουθενά. Κάτι σαν αυτό που συζητούσαμε νωρίτερα, δηλαδή…

Τρελότιτλοι

Τίτλοι μικροί, τίτλοι μεγάλοι, τίτλοι και παραφουσκωμένοι.
Τέτοιοι, που να μην ξέρεις πια, τι σε περιμένει.
Τίτλοι-δηλώσεις, τίτλοι να «γλείψεις», μα και να καλοπιάνεις.
Έξαλλος μόνο γίνε, αν πουν ότι «τα πιάνεις».
Μια εβδομάδα πέρασε, τά ‘δαμε πάλι όλα
Για τίτλους παμ’αδέλφια
Περνάει και η ώρα:

Χριστίνα Μπόμπα: «Το υγιεινό σνακ που απόλαυσε χωρίς τύψεις!» – Μωρ’μήπως δεν τό ‘φαγε, αλλά το πόσταρε;

Ελένη Φουρέιρα: «Γιατί αναβλήθηκε η αποψινή της συναυλία στη Μύκονο» – Θα γκρεμίσαν’ και το στέητζ στη φούρια που τους έχει πιάσει ‘κει κάτου.

Ξέσπασε ο Γιώργος Λιάγκας κατά του Αλέξη Τσίπρα: «Με αυτά τα καραγκιοζιλίκια που ακολουθήσατε, είδατε την πλάτη του Μητσοτάκη» – Κρατάει τις ισορροπίες ο Γιώργης, όχι μαλακίες.

Τζώρτζια Γεωργίου για Ελίνα Παπίλα: «Αυτά που είπα δεν τα παίρνω πίσω» – Αυτό το εβδομαδιαίο εφημεριδάκι: «Δηλώσεις Τζώρτζιας Απ’Τ’Αμάξι ‘Τς» με έχει εθίσει λίγο – το περιμένω πώς και πώς.

Γιώργος Λιάγκας για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Έκανα προετοιμασία 2 ώρες” – Ντουζ για να φύγουνε τ’αλάτια μετά το μπάνιο πιο πολύ ώρα κάνει.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου κέρασε κολοκυθοκεφτέδες τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Αν έκατσε να του πει και τα ζώδια η κα Λίτσα και ο κος Αρνιακός τον καιρό τά ‘βγαλε τα λεφτά του το «Το Πρωινό»…

Ελένη Χατζίδου για την ανανέωση του συμβολαίου τους με τον Ετεοκλή Παύλου για την επόμενη σεζόν: «Είναι τρομερή ικανοποίηση, γιατί ακούσαμε πολλά» – Είπατε όμως και πολλά (έτσι πάει αυτό, όσο «τα λες», θα «τ’ακούς»).

Ελένη Χατζίδου ε φιου μόμεντς λέητερ σε μια απ’τις πιο αυτο-αναφορικές τηλεοπτικές στιγμές της φετινής σεζόν: «Είμαστε δυο νέα πρόσωπα, προφανώς κάτι κάναμε καλά για να συνεχίσουμε» – Το κανάλι ανανεώνει επειδή πιστεύει ότι οι τηλεθεατές στο τέλος (του χρόνου) θα επιβραβεύσουν. Και φιέστα υπογραφής να οργανώσουν στο Breakfast@Star αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων και δεν ανατρέπεται.

Στέφανος Τσιτσιπάς: «Η υπομονή ήταν αυτό που έμαθα σήμερα» – Αφού τη δίδαξες πρώτα σ’εμάς…

Ανδρέας Μικρούτσικος σε Κατερίνα Καινούργιου: «Μπορεί κάποιος να θέλει να φύγει απ’ την εκπομπή γιατί δεν περνάει καλά» – Ποιόν να εννοεί ρε γαμώτο; Το κεφάλι μου, σπάω.

Κουιζάρα

Φύγαμε για την κουιζάρα μας, αδέλφια:

Ποιός παρουσιαστής/στρια συστήνεται στον κόσμο ως ο καλύτερος/η στην Ελλάδα και σοβαρολογεί;

Αύριο γιορτάζουμε το Άγιο Πνεύμα, αδέλφια. Ας μας «φωτίσει» να μη μαλώνουμε και ν’αντέξουμε όσο μας απομένει μέχρι τις διακοπές του καθενός. Γιατί ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους μας – το γνωρίζω. Χαμογελάμε όμως, κάνοντας τους άλλους ν’ανησυχούν και «κλείνουμε» με κομματάρα. «Ό,τι πιο Όμορφο Έχω Δει»απ’τον Stan και ραντεβού την Τετάρτη με τα #Reminders μας, αδέλφια μου:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Δημήτρης Ουγγαρέζος
Δημήτρης Ουγγαρέζος
Γεννήθηκα στις 9 Φεβρουαρίου 1980 κατά τη 1 και 25’ το ξημέρωμα στην Αθήνα και κατάγομαι από την Κάλυμνο και το Καστελόριζο με προπάππου σφουγγαρά (όχι Σφουγγαρέζο - απ’το άλλο σόι) και παππού, ψάλτη. Το Mappes Show, αφού πέρασε απ’τον Ρυθμό 94.9, όπου κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, ανέλαβε την πρωινή ζώνη του νεοσύστατου My Radio 104.6! Παράλληλα - από το 2008 - δοκιμάζω μάταια (μπορεί και όχι) να τα καταφέρω στην τηλεόραση, ως παρουσιαστής στο Mad, Mega, ΑΝΤ1 και φέτος, ξανά στο Mega που με ανέδειξε. Μου λείψατε και χαίρομαι πολύ που οι διαδικτυακές συζητήσεις και οι αποψούλες μας θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, χωρίς λογοκρισία, στη γεμάτη όρεξη οικογένεια του YouFly.com (μπλέξανε οι άνθρωποι). Καλά μας, ταξίδια στα FlyΝews!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ