13 C
Athens
Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι θα συμβεί αν πεθάνει; Το πρωτόκολλο, η διαδοχή και η οικονομία

Είναι γεγονός πως ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ θα ταράξει τις ισορροπίες, παγκοσμίως. Όπως έχει ήδη διαρρεύσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κατάσταση της Βασίλισσας έχει επιδεινωθεί, θέτοντας το Λονδίνο σε συναγερμό.

Το Πρωτόκολλο και ο Κωδικός: Η Γέφυρα του Λονδίνου Έπεσε

Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος θα ονομαστεί ως «D-Day». Η αμέσως επόμενη θα ονομαστεί ως D+1, D+2 κ.ο.κ.

Ο άνθρωπος που θα ενημερωθεί πρώτος από όλους, θα είναι η Λιζ Τρας, πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας. Θα την ενημερώσει ο γραμματέας της Βασίλισσας. Έπειτα, το νέο θα φτάσει στους υπουργούς, στους αξιωματούχους, καθώς φυσικά και στις ένοπλες δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως θα σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα σε υπουργούς και δημοσίους λειτουργούς. Εννοείται πως όλα θα κινηθούν με απόλυτη διακριτικότητα!

Το πρώτο διάγγελμα στο λαό θα απευθύνει ο πρίγκιπας Κάρολος. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (όπως η τηλεόραση, ο τύπος και το διαδίκτυο) θα παράγουν την είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ, μόνο όταν υπάρξει επίσημη ειδοποίηση.

Ακόμη και οι πιλότοι θα κληθούν να ενημερώσουν τους επιβάτες του αεροπλάνου για τον θάνατο, σε περίπτωση που αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης τους.

η βασίλισσα ελισάβετ

Πώς θα ενημερωθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Όπως γίνεται πάντοτε, το BBC αναλαμβάνει να ανακοινώσει τους βασιλικούς θανάτους, πριν τα άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως ορισμένοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς κάνουν πρόβες, στις οποίες εξασκούνται στο πώς θα ανακοινώσουν τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Θα έχουν, επίσης, προετοιμαστεί εκ των προτέρων μοιρολόγια, όπως και μια σειρά από προηχογραφημένες ταινίες και ντοκιμαντέρ.

Ο επίσημος ιστότοπος της Βασιλικής Οικογένειας θα μαυρίσει με μία σύντομη ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ όλες οι ιστοσελίδες του gov.uk θα έχουν ένα μαύρο banner. Κάθε ανάρτηση στο Twitter από κυβερνητικούς λογαριασμούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου.

Επιπροσθέτως, καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται, μέχρι το λόγο να πάρει η πρωθυπουργός.

Η D-Day

Θα τηρηθεί ενός λεπτού εθνική σιγή την ημέρα αυτή. Χαιρετισμοί με όπλα θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους σταθμούς χαιρετισμού, όπως διοργανώνονται από το Υπουργείο Άμυνας.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η δημοσίευση προσθέτει ότι θα πραγματοποιηθεί μια «αυθόρμητη» επιμνημόσυνη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο με την παρουσία του πρωθυπουργού και μερικών ανώτερων υπουργών.

Η διαδοχή της Βασίλισσας

Μία ημέρα μετά την D-Day, το Συμβούλιο Προσχώρησης θα συγκληθεί στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς και θα ανακηρύξει τον νέο μονάρχη, με επικρατέστερο τον Κάρολο.

Αξιωματούχος θα βιντεοσκοπήσει τη δήλωση ότι η Βρετανία έχει νέο μονάρχη – το ίδιο μήνυμα θα διαβαστεί ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, δίπλα στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Θα παρευρεθούν εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και των ανώτερων υπουργών της κυβέρνησης, από τους οποίους θα ζητηθεί να φορέσουν επίσημα σκούρα ρούχα.

Ο Κάρολος

Την 3η και την 4η ημέρα ο νέος βασιλιάς ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο και το κοινοβούλιο της Σκωτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

Ακολούθως, θα μεταβεί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα τοπικά κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

Οι επόμενες ημέρες

Την 3η και την 4η ημέρα ο νέος βασιλιάς ξεκινά περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχής γενομένης με επίσκεψη στο Γουεστμίνστερ στη Βουλή, όπου θα δεχθεί συλλυπητήρια από τους βουλευτές.

Η επόμενη στάση είναι το Εδιμβούργο και το κοινοβούλιο της Σκωτίας, ενώ θα υπάρξει εκκλησιαστική τελετή στον καθεδρικό του St. Giles.

Έπειτα, θα μεταφερθεί στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα δεχθεί και πάλι συλλυπητήρια από τα τοπικά κοινοβούλια, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Μπέλφαστ, στον Καθεδρικό της St. Anne.

Στο Λονδίνο, θα γίνει η πρόβα της μεταφοράς του φέρετρου της Ελισάβετ από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Γουεστμίνστερ.

Την 6η με 9η ημέρα ξεκινά τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το σχέδιο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα τοποθετηθεί το φέρετρο. Το κοινό θα μπορεί να εισέλθει στον χώρο που θα είναι κλειστός μόνο για μία ώρα το 24ωρο.

Ο πρίγκιπας Κάρολος, σε περίπτωση που θα είναι αυτός ο βασιλιάς, θα αναχωρήσει για την Ουαλία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του. Θα επισκεφθεί το τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ θα παρακολουθήσει επιμνημόσυνη τελετή στο Κάρντιφ στον Καθεδρικό του Llandaff.

Η κηδεία

Η βασιλική οικογένεια θα ανακοινώσει τα σχέδια για την κηδεία, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατο της βασίλισσας.

Η κηδεία θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ και θα τηρηθεί εθνική σιγή δύο λεπτών το μεσημέρι.

Θα υπάρξουν λιτανείες τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Ουίνδσορ, ενώ θα πραγματοποιηθεί τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η βασίλισσα θα ταφεί στο Μνημείο του King George VI στο Windsor, μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο.

Η οικονομία

Την ημέρα της κηδείας, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα κλείσει, όπως και οι περισσότερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ημέρα αυτή και η επόμενη θα χαρακτηριστούν ως εθνικές εορτές.

Κάποιοι φοβούνται ότι τέτοια μέτρα θα κοστίσουν στη βρετανική οικονομία δισεκατομμύρια λίρες – ωστόσο, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις εκ των προτέρων.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιωάννα Παναγιώτη
Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
56,551ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,229ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,636ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ