23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το Facebook έγινε Meta: Τι πραγματικά σημαίνει αυτό για εμάς

Ο Mark Zuckerberg μετονομάζει το Facebook σε Meta βάζοντας ένα μεγάλο στοίχημα με το μελλοντικό του όραμα: μία τεχνολογική ουτοπία, όπου οι άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι και ζουν σε ένα εικονικό σύμπαν, δηλαδή σε μία εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality).

Ενώ το όραμά του για το «metaverse» φαίνεται αρκετά μακρινό, κι εάν μάλιστα είναι εφικτό, ο Zuckerberg είναι πεπεισμένος ότι το 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων κοινωνικό δίκτυό του, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως, πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να κατακτήσει αυτό που νομίζει ότι είναι η επόμενη εξέλιξη του διαδικτύου.

«Μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, ή ακόμα μέχρι τα μέσα αυτής της δεκαετίας, θα μάντευα ότι θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οι VR (Virtual Reality) συσκευές μας θα αρχίσουν να είναι καλύτερες για κάθε χρήση από τα λάπτοπ και τους υπολογιστές μας», είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη στο Strachery.

Ο Zuckerberg στο Meta

Το όραμα του Zuckerberg για την εταιρεία Meta

Την Πέμπτη, ο Zuckerberg ανακοίνωσε την επιθυμία του να μετονομάσει και να ανασυγκροτήσει το Facebook. Τα κύρια μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσουν το ένα μέρος της Meta, ενώ τα Reality Labs, τα τμήματα που επικεντρώνονται στο metaverse, θα αποτελέσουν το δεύτερο μέρος, με μία επένδυση ύψους 10 δις δολαρίων μέσα στο 2022 και μία αύξηση του εργατικού δυναμικού στους 20.000 μηχανικούς.

Η ανακοίνωση έδωσε στη Facebook, πλέον Meta, ένα προβάδισμα στον αγώνα να χτίσει ένα πλούσιο διαδικτυακό κόσμο, αλλά δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το μελλοντικό μοντέλο επιχείρησης, όπως και προβληματισμούς, δεδομένου του ιστορικού του, εάν οι χρήστες μπορούν να είναι βέβαιοι για την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους.

Η Facebook δεν είναι ο μοναδικός τεχνολογικός κολοσσός που στρέφεται στο metaverse. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται ότι κι η Apple εργάζεται πάνω σε συσκευές εικονικής πραγματικότητας. Ωστόσο για τον Zuckerberg, μία αποτυχημένη προσπάθεια να κυριαρχήσει στον κόσμο των smartphones τον παρακίνησε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, αυτού που θεωρεί ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή.

Το Meta και το Facebook

Οι προβληματισμοί που έχει δημιουργήσει το νέο πρότζεκτ

Οι ειδικοί παραπονιούνται ότι αυτή η κίνηση είναι μία προσπάθεια του Zuckerberg να απομακρύνει τη Facebook, τώρα Meta, από τα πρόσφατα σκάνδαλά του, αφότου η πληροφοριοδότρια Frances Haugen διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα στους δημοσιογράφους και τις αρχές.

Παρόλα αυτά, στις συνεντεύξεις, ο Zuckerberg τόνισε πως η αλλαγή προγραμματίστηκε πολύ προσεκτικά, τουλάχιστον έξι μήνες πριν, και δεν ήταν μία προσπάθεια να απομακρυνθεί από αυτό που ισχυρίζονται οι ειδικοί: από ένα τοξικό brand.

«Αυτή τη στιγμή, το brand μας είναι συνδεδεμένο σε μόνο ένα προϊόν (Facebook) που δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει όλα όσα κάνουμε σήμερα, πόσο μάλλον στο μέλλον», είπε ο Zuckerberg. «Το metaverse είναι το επόμενο σύνορο».

Οι επενδύσεις και το metaverse

Σε μία συνάντηση με ορισμένους αναλυτές τη Δευτέρα, η εταιρεία ανέφερε ότι θα ξοδέψει 10 δις δολάρια στο metaverse εντός του 2022 και ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Facebook έχει ήδη 10.000 ανθρώπους που εργάζονται στο πρότζεκτ και αναζητά να προσλάβει άλλους 10.000 στην Ευρώπη.

Ο Andrew “Boz” Bosworth, ένας από τους πρώτους εργαζόμενους της Facebook, έχει αναλάβει τα πλάνα και πρόσφατα έγινε γενικός διευθυντής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ομάδα. Ο Vishal Shah, πρώην επικεφαλής των προϊόντων Instagram, εργάζεται επίσης στο metaverse, αλλά είναι ακόμη άγνωστο πόσοι διευθυντές θα μεταφερθούν στο νέο πρότζεκτ.

Εικόνα από τη Meta

Ο Neil Campling, τεχνολογικός αναλυτής της Miraubad Securities, ανέφερε ότι το νέο τμήμα θα μπορούσε να χάσει ένα εκτιμώμενο ποσό που ανέρχεται στα 7 δις δολάρια αυτόν τον χρόνο, και αυτές οι απώλειες είναι «πολύ πιθανό να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο». Αλλά με το να διαχωρίζει τη μονάδα και τα κέρδη της, η Facebook έδειξε επίσης πως «η σκέτη κλίμακα αυτών των επενδύσεων είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην περιοχή», πρόσθεσε.

H προσέγγιση της Facebook σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες

Τόνισε ότι ενώ άλλες εταιρείες επικεντρώθηκαν εξολοκλήρου στο υλικό τμήμα του metaverse, και άλλες όπως η Epic Game κι η Roblox στο λογισμικό, η προσέγγιση της Meta, πρώην Facebook, τα περιλαμβάνει όλα και είναι σχεδιασμένη να δημιουργήσει ένα μέρος όπου οι χρήστες «θα μπορούσαν να ζήσουν ψηφιακές ζωές».

Μάλιστα οι επενδυτές δέχτηκαν να διαχωριστούν και τα Reality Labs από τις υπόλοιπες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η WhatsApp και το Instagram.

Εάν τα μεγάλα πλάνα του Zuckerberg επιτύχουν, αυτό δε σημαίνει απλά δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα, αλλά μία αναπτυσσόμενη διαδικτυακή αγορά. Έχει πει στο παρελθόν ότι σκοπεύει να υποστηρίξει μία εναλλακτική ψηφιακή οικονομία, όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν ψηφιακά αντικείμενα, όπως ρούχα, τα οποία θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους καθώς τηλεμεταφέρονται από μέρος σε μέρος. Αναπόφευκτα, τα κρυπτονομίσματα και τα NFTs μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο σε αυτόν τον κόσμο, επιβεβαίωσε ο Zuckerberg την Πέμπτη.

Αλλά μέχρι να φτάσει εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις.

Πώς θα είναι το metaverse

Facebook VS Meta

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι οι κίνδυνοι που ενδεχομένως θα ελλοχεύουν στο metaverse, ειδικά για τους νεαρότερους χρήστες. Για το λόγο αυτό, το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει δεχτεί πολλές κριτικές από ακαδημαϊκούς και ειδικούς που αφορούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η Facebook ακόμη παλεύει να ελέγξει την ήδη υπάρχουσα πλατφόρμα.

Εν κατακλείδι, o Mark Zuckerberg μετονόμασε την εταιρεία Facebook σε Meta, αφού πλέον η εταιρεία διαθέτει πολλές παραπάνω επιχειρήσεις – εκτός από το Facebook – συνεπώς δεν αντιπροσωπεύει τον υπάρχοντα «όμιλο». Αντ’ αυτού, κάτω από την ονομασία Meta θα λειτουργεί πλέον η εταιρεία, η οποία θα περιλαμβάνει τις Facebook, Instagram, WhatsApp, αλλά και τα Reality Labs, τα νέα τμήματα που επικεντρώνονται στο metaverse: μία νέα μορφή τεχνολογίας, όπου οι χρήστες μέσω συσκευών εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), θα μπορούν να ζουν και να αλληλεπιδρούν σε έναν ψηφιακό κόσμο.

Πηγή: Financial Times

Διαβάστε περισσότερα νέα για τον Πολιτισμό.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ