Λίνα Μενδώνη θέατρα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εφιάλτη: Όσα είπε η Λίνα Μενδώνη στη Σεμίνα Διγενή

Πολιτισμός: Τα μέτρα – καταστροφή που σκέφτεται και διαρρέει η κυβέρνηση

Η Σεμίνα Διγενή συνάντησε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με σκοπό να μάθει το αν, το πώς και το πότε θα ανοίξουν τα θέατρα.

«Αν οδηγηθούμε σ’ έναν πολιτιστικά νεκρό χειμώνα, θα καταλήξουμε όλοι στον ψυχίατρο!» μου είπε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια μιας συνάντησης που ζήτησα εγώ, αλλά όχι για συνέντευξη. Το μόνο που ήθελα να μάθω, ήταν το αν, το πώς και το πότε θα ανοίξουν τα θέατρα

Όταν το είπε αυτό, της υπενθύμισα ότι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, έχουν βιώσει ήδη μια νεκρή άνοιξη, ένα εφιαλτικό καλοκαίρι και τώρα βιώνουν ένα νεκρό φθινόπωρο, που αν συνεχίσει έτσι, το χειμώνα δεν θα υπάρχουν ζωντανοί καλλιτέχνες, για να υπηρετήσουν την Τέχνη. «Αυτό που επιδιώκω με όλες μου τις δυνάμεις είναι να μη σιωπήσουν οι παραστατικές τέχνες» απάντησε η Λίνα Μενδώνη.

Επειδή όμως οι γενικότητες, δεν είναι αυτό που περιμένουν ν’ ακούσουν όλοι όσοι εδώ και μήνες βρίσκονται σε απόγνωση, χωρίς στήριξη και προγραμματισμό, το μόνο καινούργιο στοιχείο που αξίζει ν’ αναφερθεί σήμερα, είναι ότι είναι πολύ πιθανόν αύριο, να καλέσει σε τηλεδιάσκεψη τους θεσμικούς εκπροσώπους θεάματος και ακροάματος, για να τους ενημερώσει για όλα.

Στο μεταξύ, αναμένεται από στιγμή σε στιγμή, ο (αγνώστου χρώματος) καπνός, που θα βγει από τη μαραθώνια σύσκεψη των  λοιμοξιολόγων, που ξεκίνησε χθες το πρωί, και ανάμεσα σε άλλα, θ’ αποφανθεί για το πότε και το πώς θ’ ανοίξουν τα θέατρα. «Η άποψή μου είναι πως τα θέατρα πρέπει ν’ ανοίξουν, αλλά με απόλυτη προσαρμογή στα υγειονομικά δεδομένα» λέει η κυρία Μενδώνη, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Τσιόδρας εμμένει στην άποψή του ότι τα θέατρα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.

Ήδη πολλοί καλλιτέχνες και παραγωγοί προσανατολίζονται να μεταφέρουν τις παραστάσεις τους σε πόλεις της Ελλάδας, που δεν έχουν το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της Αθήνας, αλλά ακόμη και γι’ αυτό, απαιτείται προηγουμένως η ενημέρωσή τους από τους λοιμοξιολόγους.

Λίνα Μενδώνη θέατρα

Τι προηγήθηκε

Καλό θα είναι, όμως, να γνωρίζουν όλοι, τι ακριβώς προηγήθηκε της σημερινής συνάντησης. Και αυτοί που επαίνεσαν την Παρασκευή, τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της είδησης και οι άλλοι που με ειρωνεύτηκαν ως «άλλον ένα σωτήρα του θεάτρου», λες κι αν μπορούσαν να είχαν εκείνοι την είδηση, θα την απέκρυπταν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό. Εργαζόμενους κι επιχειρηματίες. Όλα ξεκίνησαν, λοιπόν, την περασμένη Πέμπτη, μετά από δυο αναρτήσεις μου στο Instagram και στο Facebook. Το πρώτο κείμενό μου ήταν το εξής:

«Ερωτήσεις για την υπουργό μη Πολιτισμού

Αναρωτιέμαι κυρία Μενδώνη, τι είδους επιφοίτηση περιμένετε, για να ενημερώσετε επιτέλους, τους ανθρώπους του θεάτρου και της μουσικής, που βρίσκονται στο κενό, σχετικά με τις βουλές σας. Έτσι όπως το πάτε, θα μείνετε στην ιστορία ως “Η υπουργός του μη Πολιτισμού”!

Μέχρι 4 Οκτωβρίου αποφασίσατε όλα κλειστά. Εντάξει. Από Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, τι; Πότε ακριβώς σκέφτεστε να τους κάνετε την τιμή να ασχοληθείτε μαζί τους; Δευτέρα μεσημέρι; Τι είδους σαδισμός και απαξίωση είναι αυτή, σε τόσους μετέωρους εργαζόμενους, που σας περιμένουν να ολοκληρώσετε με το μάσημα της δάφνης και να βγάλετε χρησμό; Πόσα ακόμη πλήγματα, προγραμματίζονται στον πολύπαθο κλάδο του Πολιτισμού; Πόση ακόμη ολιγωρία και  παλινωδίες; Υπενθυμίζω, σήμερα είναι 1 Οκτωβρίου. Ήδη πολύ αργά.

Υ.Γ. Τι λέτε; Εξυπηρετεί να απαντήσετε τώρα κοντά;»

Φαίνεται πως δεν άρεσε καθόλου αυτό, εκεί στο υπουργείο Πολιτισμού, γιατί την επομένη δέχτηκα τηλεφώνημα από την κυρία Παναγιωταρέα που μου έδωσε την κυρία Μενδώνη στο τηλέφωνο «που ήθελε να μου μιλήσει». Την άκουσα με πολλή προσοχή, τη ρώτησα για όσα καίνε τους ανθρώπους της Tέχνης, μου είπε κάποια πράγματα για τα οποία τήρησα το off the record που της υποσχέθηκα, μου είπε πως το απόγευμα θα έστελνε δελτίο τύπου, κάτι όμως, που τελικά δε συνέβη. Την είδηση, όμως, για την οποία αγωνιούσαν χιλιάδες, την είχα.

Το κείμενο της δεύτερης ανάρτησής μου ήταν το εξής: «Κλειστά θέατρα μέχρι 13 ή 14 Οκτωβρίου

Γνωρίζοντας το Γολγοθά των ανθρώπων της Τέχνης, (ειδικά των ανθρώπων του θεάτρου, ενός κλειστού κλάδου από το Μάρτιο χωρίς έσοδα, χωρίς πρόνοια και χωρίς ενημέρωση), έκανα σήμερα το απονενοημένο. Απάντησα στο τηλεφώνημα που μου έγινε από την κυρία Μενδώνη, έπειτα από τη χθεσινή ανάρτησή μου. Μου είπε πως τα θέατρα ΔΕΝ ανοίγουν τη Δευτέρα. Ίσως ανοίξουν 13 ή 14 Οκτωβρίου. (Της πρότεινα να στείλει άμεσα δελτίο τύπου να ενημερώσει τον κόσμο. Μου υποσχέθηκε πως θα το κάνει σήμερα)

Θα μου πείτε τώρα, γιατί θα έπρεπε να το μάθουν τελευταία στιγμή, τόσοι άνθρωποι που χτυπιούνται καθημερινά στις πρόβες, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει, βιώνοντας την απαξίωση και το απάνθρωπο που τους έχει επιβληθεί να ζήσουν; Ας απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα και οι λοιμωξιολόγοι. Τι λέτε κ. Τσιόδρα, αξίζει μια απάντησή σας σ’ όλον αυτόν τον κόσμο;»

Λίνα Μενδώνη θέατρα

Τελικά, ούτε οι λοιμωξιολόγοι, ούτε ο κ. Τσιόδρας, θεώρησαν ότι αξίζει μια απάντηση σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή συνάντησή μου μαζί της, παρουσία και της συμβούλου της κυρίας Παναγιωταρέα. Αναμένουμε την αυριανή τηλεδιάσκεψη και τον λευκό καπνό των επιστημόνων.

Πηγή: Έθνος

About Youfly.com Team

Youfly.com Team
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

Δείτε Επίσης

Ο Πολιτισμός είναι μαζί Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Onassis Stegi: Ο Πολιτισμός είναι μαζί

Με τίτλο Ο Πολιτισμός είναι μαζί, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο πολιτισμός στη ζωή μας και μας καλεί να ξαναμοιραστούμε όλοι μαζί αυτά που μας ενώνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *