14 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δημόσια μουσεία

Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τον μακροχρόνιο δανεισμό από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενός τμήματος ανδρικής κεφαλής που αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, με την ευκαιρία της επετείου των 11 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. 

Πρόκειται για τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, ύψους 15 εκατοστών. Σήμερα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τμήμα που παρουσιάζονται οι καταστροφές που έγιναν στα μνημεία, λίγο πριν από την κήρυξη  της  επανάστασης του 1821.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Ακροπόλεως, δήλωσε ότι

“σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αυτό το απότμημα, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου, θα αποδοθεί με ένας μακράς διάρκειας δάνειο, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η χειρονομία είναι συμβολική. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους και την επανένωσή τους με τα Γλυπτά, που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σήμερα, με τη ευκαιρία των ενδέκατων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης ουσιαστικά εγκαινιάζουμε  μία νέα σχέση, πιο ουσιαστική, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία της χώρας. Αυτό το απότμημα είναι ένα πολύ σημαντικό έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Όμως αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία, όταν συνενωθεί και βρει την αρχική θέση του στη ζωφόρο. Υπάρχουν, όμως και ευρήματα σε άλλα δημόσια μουσεία, τα οποία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μουσείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με τα συμφραζόμενά τους. 

Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει να εγκαινιάσουμε, τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία, μία άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας, μια νοοτροπία μη κτητικότητας, μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο μουσείο, από αυτό που φυλάσσεται σήμερα, να έχουν μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης”.  

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη “σήμερα σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών με την υποστήριξη των ανά τον κόσμο ειδικών επιστημονικών επιτροπών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν παραμένει στη αντίληψη ενός αποικιοκρατικού μουσειακού οργανισμού του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις διεθνείς απαιτήσεις, και στους κώδικες της ηθικής, που αφορούν σήμερα την επιστροφή των κλεμμένων ή των λαθραίως εξαχθέντων άρα παρανόμως πολιτιστικών αγαθών”. 

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ευχαρίστησε την Υπουργό για τη σημαντική της  χειρονομία.

“Η αίθουσα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι υποδοχές έτοιμες για την επιστροφή. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτό που προτείνετε. Ένας νέος τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους”, δήλωσε.   

Βασικός στόχος του Μουσείου για τα επόμενα χρόνια είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων ναών της Ακρόπολης. “Το μουσείο της Ακρόπολης στεγάζει δυο Ακροπόλεις, την αρχαϊκή και τη κλασική. Η Αρχαϊκή έχει ένα και μόνο ναό, αυτόν που ονομάζουμε Εκατόμπεδο ή προ-Παρθενώνα. Χωρίς την Αρχαϊκή Ακρόπολη δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς την κλασική Ακρόπολη και τα κλασικά μνημεία της. Αυτός είναι οι ναός που έκαψαν οι Πέρσες.

Γι΄ αυτό και η έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης συνδέεται με την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Τα αρχαιολογικά μας μουσεία έχουν το προνόμιο να φιλοξενούν επώνυμα εκθέματα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί το ρόλο που έπαιζε ένα έκθεμα στον ιστορικό του χώρο”, επεσήμανε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Στο πλαίσιο του επετειακού έτους Θερμοπύλες –Σαλαμίνα 2500 εντάσσεται και η περιοδική έκθεση για την καταστροφή της Αρχαϊκής Ακρόπολης την οποία προετοιμάζει το Μουσείο. 

Προκήρυξη της θέσης Γενικού Διευθυντή

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ανάδειξης Γενικού Διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε: “Ελπίζομε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του. Ήδη σε συνεννόηση με τον κ. Παντερμαλή είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία λίγο πριν την πανδημία.

Έχει επιλεγεί και έχει βγει η απόφαση για τη συγκρότηση της διεθνούς επταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και εν τέλει με την ανάδειξη του Γενικού Διευθυντή. Από το τέλος Μαρτίου έχει βγει και η απόφαση με την οποία έχουμε αποδεχθεί την πρόταση του ΔΣ για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο Γενικός Διευθυντής.

Είχα παρακαλέσει τον πρόεδρο, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας και θα υπήρχε πρόβλημα στους υποψηφίους να συγκροτήσουν τους φακέλους τους, να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία μόλις έχει κατά κάποιο τρόπο αποκατασταθεί η κανονικότητα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς φιλοδοξούμε να υπάρχουν υποψηφιότητες και από το εξωτερικό.

Ο χρόνος έχει έρθει για να ξεκινήσει η διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος τεσσάρων μηνών προκειμένου οι υποψήφιοι, Έλληνες και ξένοι καταθέσουν τους φακέλους τους και να αναλάβει από κει και πέρα η Επιτροπή”. 

Τους μήνες που το μουσείο παρέμεινε κλειστό έγιναν εργασίες συνολικού και συστηματικού καθαρισμού, ενώ τοποθετήθηκαν νέοι σύγχρονοι λαμπτήρες (LED) ο φωτισμός των οποίων πλησιάζει το φυσικό φως. 

Youfly.com Team

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ