Breaking News
ποθα ταξιθέτες ηρώδειο

ΠΟΘΑ: Στηρίζουμε τον αγώνα των ταξιθετών του Ηρωδείου

Ο ΠΟΘΑ στέλνει επιστολή για να στηρίξουν τον αγώνα των ταξιθετών του Ηρωδείου προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την Υπουργό Πολιτισμού και τον Τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του της Εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

λογότυπο του ΠΟΘΑ

ΠΡΟΣ:

κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση

κ. Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του της Εταιρείας Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

Το Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ είναι Ανώνυμη Εταιρία, που ανήκει στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε αυτό απασχολήθηκαν, πέρα των άλλων εργαζομένων, από την 09/07/2020 ταξιθέτες, ως ωρομίσθιοι με ατομικές συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώθηκαν στις 10/08/2020 και έληξαν στις 12/10/2020. Στις 18/09/2020 η Κυβέρνηση εξήγγειλε την αναστολή των συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και στις 22/09/2020 την αναστολή όλων των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων στην Περιφέρεια Αττικής, ως μέτρα για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες παραστάσεις στις οποίες είχε συμφωνηθεί να εργαστούν οι ταξιθέτες, να ματαιωθούν. Ταυτόχρονα ωστόσο οι συμβάσεις συνέχισαν να βρίσκονται σε ισχύ έως τις 12/10/2020.

Έτσι, οι εργαζόμενοι δεν αποζημιώθηκαν για τις χαμένες μέρες εργασίας, δεν μπορούσαν να αιτηθούν την ένταξή τους σε πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ, ενώ αποκλείστηκε και η δυνατότητα ένταξής τους στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς ο οργανισμός και ο αντίστοιχος ΚΑΔ που τον χαρακτηρίζει, δεν ανέστειλε τη λειτουργία του. Επισημαίνεται ακόμη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουν το επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη των συμβάσεων, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είναι η συμπλήρωση 125 ενσήμων. Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού παραστάσεων που έλαβαν χώρα από το Μάρτιο έως σήμερα, λόγω των υπουργικών αποφάσεων που λήφθηκαν με αφορμή τα μέτρα καταπολέμησης του κορωνοϊού και η μη αναπροσαρμογή των προϋποθέσεων για την ένταξη των εργαζομένων σε επιδοτούμενα μέτρα στήριξης, τους αφήνει έκθετους, απροστάτευτους και οικονομικά ζημιωμένους.

Αντίστοιχο κώλυμα αντιμετώπισαν οι ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής οι οποίοι τελικά με βάση την ΚΥΑ 14005/2020 (ΦΕΚ 1545/Β/22.04.2020), αμείφθηκαν για τα ημερομίσθια που θα πραγματοποιούσαν αν οι παραστάσεις δεν είχαν ματαιωθεί, λόγω των μέτρων, όπως είχε ήδη συμβεί και με τους ταξιθέτες του Εθνικού Θεάτρου.

Στα πλαίσια της προστασίας των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών της ισότητας, της εργασίας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, της οικονομικής και οικογενειακής ζωής, είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων. Η ύπαρξη δε της αντίστοιχης απόφασης για τους ταξιθέτες του Μεγάρου Μουσικής και η δίκαιη στάση του Εθνικού Θεάτρου, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης του δικαιώματος αποζημίωσης των εργαζομένων του Ελληνικού Φεστιβάλ ΑΕ.

Στις 29/09/2020 εκθέσαμε στο Γενικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, προφορικά, το αίτημά μας για αποζημίωση και στις 30/10/2020 εστάλη η γραπτή δήλωσή του. Στις 11/10/2020 ο Γενικός Διευθυντής μας ενημέρωσε ότι το Φεστιβάλ στηρίζοντας το αίτημά μας, το προώθησε στο Υπουργείο Πολιτισμού και μας διαβεβαίωσε ότι εντός ευλόγου χρόνου θα παρθεί μία απόφαση. Στις 17/10/2020 κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με συνεργάτη του Γενικού Διευθυντή, μας ενημέρωσαν ότι ασκούν πιέσεις στο Υπουργείο για την ικανοποίηση του αιτήματός μας, ενώ στις 04/11/2020 κατόπιν πάλι τηλεφωνικής επικοινωνίας, μας πληροφόρησαν ότι την επομένη, δηλαδή στις 05/11/2020, θα λάβει χώρα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Φεστιβάλ και Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, στην οποία θα παρθεί και η πολυπόθητη απόφαση.

Έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη ή ενημέρωση από κανένα δημόσιο φορέα. Θεωρούμε πλέον κατάφορα άδικη την αδιαφορία των αρχών απέναντι στους ταξιθέτες του Ηρωδείου που έκαναν τα αδύνατα δυνατά, δουλεύοντας υπό τόσο δύσκολες συνθήκες, τηρώντας όλα τα μέτρα του Υπουργείου. Αιτούμαστε άμεσα την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών προκειμένου να αποζημιωθούν οι ταξιθέτες. Τέλος, θεωρούμε ότι για να μπορούμε να καμαρώνουμε για τα επιτεύγματα του Πολιτισμού μας, οφείλουμε πρώτα απ’ όλα να σεβόμαστε και να στηρίζουμε τους ανθρώπους που εργάζονται γι αυτά.

Με εκτίμηση και τη βαθιά πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα.

Την παραπάνω επιστολή των ταξιθετών του Ηρωδείου προσυπογράφουν:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Ο.Τ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Α.Ε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Κ.Θ.Β.Ε. ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ, ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ & ΛΟΙΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧ/ΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚ/ΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

SUPORT ART WORKERS

Δείτε επίσης:

About Youfly.com Team

Youfly.com Team
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

Δείτε Επίσης

ιστορικά θέατρα west end

Τα ιστορικά θέατρα του West End που χάθηκαν

Χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με δεκαετία, το θέατρο απέκτησε κύρος και αναβαθμίστηκε. Όμως, στους αιώνες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα, η περιπέτεια των «χαμένων θεάτρων» συνεχίστηκε. Mια ιστορική αναδρομή στα πιο σημαντικά «χαμένα θέατρα» του Λονδίνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *