18.7 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Πώς θα μοιάζει το Halloween εν μέσω Covid-19

Σε ένα περιβάλλον όπου ο Covid-19 εξαπλώνεται συνεχώς και το να μένουμε σπίτι είναι το πιο ασφαλές, τι συμβαίνει με μία γιορτή, όπως το Halloween, που συμπεριλαμβάνει ψώνια, γλυκά, εορτασμούς στο δρόμο και πάρτι;

Η εμφάνιση του Covid-19 και η εξάπλωσή του λεγόμενου κορονοϊού έχει προκαλέσει μία αναστάτωση σε όλη την οικουμενικότητα. Πλέον, όμως, έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας κι έτσι ίσως μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να προσαρμοστούμε καλύτερα σε ένα Halloween με Covid-19.

halloween κολοκύθα με μάσκα

Τι είναι πραγματικά το Halloween;

Το Halloween γιορτάζεται το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, όπου μικρά και μεγάλα παιδιά μεταμφιέζονται, κυρίως σε κάτι «τρομακτικό», και επισκέπτονται σπίτια προκειμένου να μαζέψουν γλυκά, το λεγόμενο «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Η γιορτή παρομοιάζεται συχνά με τις Απόκριες, αλλά διαφέρουν αρκετά, καθώς το Halloween έχει μία πιο μυστικιστική χροιά. Συγκεκριμένα έχει τις ρίζες του από τα βάθη των αιώνων που σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία.

Halloween covid-19 ιρλανδία

Το Halloween είναι κυρίως πιο δημοφιλές στη Βόρεια Αμερική και την Βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αρχίζει να εξαπλώνεται ανά τον κόσμο και να γιορτάζεται ακόμη και στην Ελλάδα. Τη νύχτα του Halloween συμβαίνουν παράξενα και τρομαχτικά πράγματα, ενώ τα ανατριχιαστικά vibes κυριαρχούν. Φωτισμένες τρομαχτικές κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, φαντάσματα, μάγισσες πάνω σε σκούπες.

Το Halloween συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γέλιο και τον τρόμο, το χιούμορ και τον φόβο. Από πού προέρχεται, όμως, πραγματικά;

Τι γιορτάζουμε το Halloween;

Το Halloween για τους Κέλτες αντιπροσώπευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ παράλληλα η αλλαγή της εποχής συμβόλιζε τη γέφυρα από τον πάνω κόσμο στον κόσμο των νεκρών. Εξ ου, λοιπόν, και το ανατριχιαστικό, μυστικιστικό στοιχείο. Σας φαίνεται τρομαχτικό; Γίνεται και καλύτερο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας, πιστεύεται ότι οι ψυχές των ανθρώπων που πέθαναν το τρέχον έτος προσπαθούν να βρουν ένα σώμα προκειμένου να κερδίσουν την αθανασία. Έτσι, οι ζωντανοί ντυμένοι με παράξενα κοστούμια κάνουν θόρυβο και προσπαθούν να φοβίσουν και να διώξουν τα πνεύματα. Αυτή την ιδιαίτερη γιορτή έφεραν στην Αμερική κατά τον 19ο αιώνα οι Ιρλανδοί μετανάστες.

halloween στολισμός

Στην πραγματικότητα, ο όρος Halloween προέρχεται από τις λέξεις All-Hallow-even και υποδηλώνει την «παραμονή πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων», που γιορτάζεται την 1η Νοέμβρη στις καθολικές χώρες. Με την πάροδο των χρόνων, η γιορτή πήρε μία χριστιανική και λίγο πιο ήπια μορφή, με μεταμφιέσεις και εύθυμες παρελάσεις, κεράσματα και γλυκίσματα σε μεγάλα και μικρά παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι οι χριστιανικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα και δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη γιορτή, καθώς ισχυρίζονται ότι το έθιμο έχει ειδωλολατρικές ρίζες και σατανιστική χροιά. Το Βατικανό, ωστόσο, το συγχωρεί καθώς το αντιμετωπίζει σαν ένα παιδικό παιχνίδι.

Το έθιμο της κολοκύθας στο Halloween

Όπως τονίσαμε προηγουμένως, το Halloween και το “μεταφυσικό στοιχείο” είναι αλληλένδετα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν ότι εκείνη την ημέρα μπορεί να επιτευχθεί μία επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, αφού η μαγεία και κάθε υπερφυσική δραστηριότητα είναι στο απόγειό της.

Πέρα από το υπερφυσικό στοιχείο, το Halloween συνδέεται άρρηκτα με τις κολοκύθες. Ποια είναι η σχέση της κολοκύθας, λοιπόν, με το Halloween και το υπερφυσικό στοιχείο;

Το έθιμο με τις κολοκύθες βασίζεται σε έναν πολύ παλιό ιρλανδικό μύθο που επικεντρώνεται στον τσιγκούνη και φαρσέρ Τζακ και τις φάρσες που έκανε στον διάβολο. Ο Τζακ, ως μεγάλο πειραχτήρι, είχε καλέσει τον διάβολο να πιούνε ένα ποτό μαζί, αλλά επειδή δεν ήθελε να πληρώσει έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα για να πληρώσουν τα ποτά τους. Όταν ο διάβολος συμφώνησε, ο Τζακ αντί να πληρώσει με το νόμισμα, το έβαλε στην τσέπη του δίπλα σε έναν σταυρό, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί ο διάβολος και να μη μπορεί να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει αφού του υποσχεθεί ο διάβολος ότι δεν θα τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και δεν θα διεκδικήσει την ψυχή του όταν πεθάνει.

Όταν πέρασε ένας χρόνος, ο διάβολος εμφανίστηκε ξανά όταν ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ο Τζακ για δεύτερη φορά κοροϊδεύει τον διάβολο λέγοντάς του να ανέβει στο δέντρο να του κόψει το φρούτο, αλλά χαράζει στο δέντρο έναν σταυρό και τον παγιδεύει για ακόμη μία φορά. Όπως και την προηγούμενη φορά, ο Τζακ τον ελευθέρωσε μόνο όταν ο διάβολος του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Έτσι, πέρασαν τα χρόνια και ο Τζακ πέθανε.

Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, επειδή ο Τζακ ήταν ένας άνθρωπος κακός και μίζερος. Συνεπώς, τον έστειλε στην κόλαση. Όταν πήγε, όμως, ανταμώθηκε με το παλιό “θύμα” των φάρσεών του, τον διάβολο, ο οποίος τού υπενθύμισε την υπόσχεση που είχε δώσει παλιότερα: ότι δε θα διεκδικούσε την ψυχή του. Αφού έδιωξε τον Τζακ, απογοητευμένος αναρωτήθηκε «Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά». Ο διάβολος, λοιπόν, πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε ούτως ώστε να πορευθεί μέσα στη νύχτα. Ο Τζακ, τότε, έβγαλε ένα ραπάνι – που πάντα κουβαλούσε μαζί του γιατί ήταν το αγαπημένο του φαγητό – κι αφού το χάραξε έβαλε μέσα το κάρβουνο.

Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του. Γι’ αυτό οι Ιρλανδοί, κάθε Halloween, σκάλιζαν ραπάνια, κολοκύθες και πατάτες βάζοντας μέσα ένα κερί και τοποθετώντας τα κοντά σε παράθυρα για να κρατάνε το πνεύμα του φαρσέρ Τζακ και των άλλων κακών πνευμάτων μακριά.

Τι προσφέρει το Halloween στην κοινωνία μας

Όπως προαναφέρθηκε, το Halloween έχει αρχίσει να γίνεται σημαντικός πολιτισμικός σταθμός και για την Ελλάδα. Πράγματι, ίσως πολλοί το βλέπουν ως κάτι ξενόφερτο, ως κάτι παράξενο, ως κάτι τρομαχτικό. Ωστόσο, χρόνο με το χρόνο κερδίζει ένα μεγαλύτερο κοινό.

Αρχικά, είναι μία ακόμη γιορτή. Ποιος λέει όχι σε γιορτές; Το Halloween συνδυάζει άψογα τον τρόμο με το γέλιο. Έχει βασικό επίκεντρο τη ζωή και την επιβίωση των «ζωντανών». Μέσω του Halloween κοινωνικοποιούμαστε, ερχόμαστε πιο κοντά, μοιραζόμαστε γλυκίσματα. Είναι μία γιορτή που ουσιαστικά οικειοποιεί τον φόβο και απομυθοποιεί τα τρομαχτικά πλάσματα που φοβίζουν μικρούς και μεγάλους.

Χάλογουιν

Οι μεταμφιέσεις και ο ανατριχιαστικός στολισμός εμπνέουν μία ζωντάνια, έναν ενθουσιασμό που προκαλεί αδρεναλίνη και μας υπενθυμίζει γιατί αξίζει να μένουμε ζωντανοί. Είναι μία γιορτή που “ρομαντικοποιεί” και αγκαλιάζει τον θάνατο αποδεικνύοντας ότι είναι κι αυτό μέρος της ζωής. Έτσι, φέρνει αναμνήσεις από τους χαμένους ανθρώπους μας με αποτέλεσμα να νιώθουμε και πάλι κοντά τους.

Όλος ο κόσμος, όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, γίνεται ένα: στολίζει, γιορτάζει και χαίρεται. Τα μαγαζιά και τα εστιατόρια μπαίνουν σε ένα ανατριχιαστικό, creepy mood με στολισμούς που θυμίζουν ταινίες τρόμου και θρίλερ. Παρόλα αυτά, η δημιουργικότητα ξεπερνάει κάθε άλλο με τις σκαλισμένες, κούφιες κολοκύθες, τα φανταχτερά κοστούμια και τις μάγισσες καβάλα πάνω σε σκουπόξυλα. Πώς αλλάζει το φετινό Halloween όμως ο Covid-19;

Πώς επηρεάζει ο Covid-19 το Halloween;

Ο Covid-19 έχει ενισχύσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κρίση, επόμενως οι οικογένειες θα περιορίσουν τα έξοδα όσον αφορά την αγορά στολισμού ή μεταμφιέσεων. Τα εποχικά μαγαζιά πολύ πιθανόν να επενδύσουν λιγότερο στις γιορτές καθώς οι πιθανότητες να πουλήσουν είναι ελάχιστες συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική μάσκα σε όλες τις «πορτοκαλί» περιοχές και κατ’ επέκταση τον περιορισμό κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. Κάτι τέτοιο επηρεάζει σημαντικά τα εστιατόρια, τις καφετέριες και τα μαγαζιά, καθώς πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία τον συνωστισμό.

Halloween covid-19 μαγαζί

Τα μαγαζιά είναι εκείνα που θα επηρεαστούν περισσότερο λόγω των νέων μέτρων και ο κόσμος δε θα μπορέσει να γιορτάσει όπως θέλει το Halloween. Οι αρχές κάνουν λόγω για εστίες μόλυνσης από συνωστισμό μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, αλλά και λόγω των πάρτι που διεξάγονταν κατά καιρούς εν μέσω πανδημίας.

Το φετινό Halloween δε θα είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα. Θα είναι πολύ διαφορετικό, κάτι που μπορεί να απογοητεύσει τους λάτρεις της συγκεκριμένης spooky γιορτής.

Μολονότι o covid-19 έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας, το Halloween είναι Halloween. Οι επιχειρήσεις, τόσο οι μεγάλες όσο και οι πιο μικρές, θα πρέπει να προσαρμοστούν και να βρουν έναν άλλο δημιουργικό τρόπο να προσεγγίσουν το κοινό.

Ιδέες για να γιορτάσεις το Halloween εν μέσω Covid-19

Η αλήθεια είναι ότι ο κορονοϊός δεν επηρεάζει τον στολισμό των σπιτιών, των μαγαζιών ή την διασκέδαση. Σίγουρα οι επιλογές περιορίζονται, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Για τις οικογένειες αλλά και τους οπαδούς του Halloween που θέλουν να γιορτάσουν την αξιοπερίεργη γιορτή έχουμε σημειώσει ορισμένες εναλλακτικές δημιουργικές λύσεις.

Μία από αυτές είναι ο στολισμός του σπιτιού με ανατριχιαστικά ή και πιο ήπια vibes, για να μπείτε στο mood και να ξεχαστείτε λίγο από την ρουτίνα, αλλά και απ’ όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες με τον Covid-19. Νομίζω χρειάζεται λίγη ξεκούραση και αποστασιοποίηση από τα τρέχοντα δρώμενα.

στολισμός σπιτιού

Μία ακόμα δημιουργική απασχόληση είναι να παίξετε με τις κολοκύθες και τα διάφορα σχήματα που μπορείτε να φτιάξετε. Και γιατί όχι να μη χρησιμοποιήσετε το εσωτερικό της κολοκύθας για να φτιάξετε μία ωραία κολοκυθόπιτα. Έτσι, θα ικανοποιήσετε και την δημιουργικότητά σας, αλλά και το στομάχι σας. Θα έρθετε πιο κοντά με τους ανθρώπους σας αλλά και την καλλιτεχνική σας πλευρά.

Χάλοουιν κολοκύθες

Μία αναμενόμενη, αλλά διαχρονική αξία είναι το Netflix, οι ταινίες, οι σειρές και η χαλάρωση στον καναπέ. Το Netflix προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία ταινιών Halloween που θα σας βάλουν στο πνεύμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μία κωμωδία τρόμου, μία περιπέτεια, ένα ανάλαφρο θρίλερ, αλλά και μία εξαιρετικά τρομαχτική ταινία τρόμου.

Χάλοουιν ταινίες

Τέλος, τα βιντεοπαιχνίδια είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της πραγματικότητας, οπότε γιατί όχι να μην αξιοποιήσετε τη νύχτα του Halloween παίζοντας κάποιο video game με τους αγαπημένους σας. Για τους πιο τολμηρούς μία επιλογή θα ήταν ένα virtual παιχνίδι τρόμου για μία πιο έντονη εμπειρία τρόμου και λίγο πιο Halloween.

Ο Επίλογος

Ο Covid-19 σίγουρα θα δυσκολέψει τον εορτασμό του Halloween, αλλά αφήνοντας μία πιο αισιόδοξη χροιά, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μένουμε ασφαλείς.

Halloween scary

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι το 2020 ταιριάζει απόλυτα στη θεματολογία του Halloween δεδομένου του πόσο τρομαχτικό έχει καταλήξει να είναι. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι μέσω του Halloween να “ξορκίσουμε” την πανδημία, όπως οι μεταμφιεσμένοι προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ