21.6 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μέσω zoom

Για πρώτη φορά προσφέρεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη μέσω zoom σε live streaming, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Οι Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη ξεκινούν τον Οκτώβριο

Στέφανος Ροζάνης

Φιλοσοφία και τεχνοεπιστήμη στη σύγχρονη εποχή

Ροζάνης

Στην ιστορία της νεoτερικότητας, κάθε φορά που εμφανίζεται μια σοβαρή κρίση στην επιστημονική σκέψη, εμφανίζεται, παράλληλα, και μια σοβαρή κρίση στον φιλοσοφικό στοχασμό. Αυτό σημαίνει ότι ανάμεσα στη φιλοσοφία και την επιστήμη υπάρχει ένας αδιάρρηκτος δεσμός. Με ποιόν τρόπο μπορούμε να αναλύσουμε αυτόν τον δεσμό και πού μας οδηγεί η σύγχρονη τεχνοεπιστήμη και ο σύγχρονος φιλοσοφικός αναστοχασμός;

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

5, 12, 19, 26 Οκτωβρίου 2020

2, 9, 16 Νοεμβρίου 2020

Δευτέρα, 18:00-20:00

Κύκλος 7 διαλέξεων: 96€, 60€

Μεμονωμένη διάλεξη: 16€, 10€

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 7 διαλέξεων: 60€

Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τέτλαθι κραδίη: Από τον Καβάφη στον Όμηρο

Θεοδωρόπουλος: Οι Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Από τον Καβάφη έως τον Όμηρο, στην απέναντι ακτή του χρόνου, η περίφημη αποστροφή του Οδυσσέα, «βάστα καρδιά μου», δίνει το στίγμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας λυγμός, που δηλώνει την αξία της ζωής. Ο σύγχρονος κόσμος, με την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του, παλεύει να σβήσει τη μνήμη της, να τη μεταμορφώσει στη μονοδιάστατη απάθεια του homo economicus. Όμως, ο Όμηρος είναι χαραγμένος στην κέρινη επιφάνεια της ψυχής. Όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: «Κάθε ψυχή ζητάει να αναπαυθεί στο ομηρικό ακρογιάλι που φωλιάζει μέσα της».

Μια διόλου φιλολογική περιδιάβαση σε κείμενα που μας κρατάνε ακόμη ζωντανούς. Χαράζουν τα όρια ενός κόσμου που πιστεύει πως με τις βιταμίνες και το μπότοξ θα κατακτήσει την αθανασία.

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

6,13,20,27 Οκτωβρίου 2020

3,10 Νοεμβρίου 2020

Τρίτη, 19:00-21:00

Κύκλος 6 διαλέξεων: 60€, 30€

Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€ 

Στέλιος Ράμφος

Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο

Ανάβαση στις κορυφές του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Β’ μέρος)

Ράμφος: Οι Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη μέσω zoom

Αισχύλος, Σοφοκλής, Μύρων, Φειδίας, Δημόκριτος, Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Αριστοφάνης, Σωκράτης, Ευριπίδης, Θουκυδίδης, Δημοσθένης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Αλέξανδρος.

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

7, 14, 21 Οκτωβρίου 2020

4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2020

2, 9, 16 Δεκεμβρίου 2020

Τετάρτη, 18:00-20:00

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 10 διαλέξεων: 100€

Μεμονωμένη διάλεξη: 12€

 

 

Βασίλης Γεροντάκος

Αντρέι Ταρκόφσκι: Η κιβωτός των εικόνων

Γεροντάκος: Οι Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη μέσω zoom

«Έργο μου είναι να κάνω τον θεατή́ που βλέπει τις ταινίες μου, να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του να αγαπάει και να τον αγαπούν, να καταλάβει ότι τον καλεί η ομορφιά κοντά της.»

Σε αυτή τη φράση του Andrei Tarkovsky, περικλείεται η προσπάθεια ενός δημιουργού́ να αφυπνίσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να γίνει συμμέτοχος σε ένα σύμπαν, όπου η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι είναι ένας μυστικός ποιητής-σκηνοθέτης, δημιουργός ενός πολύπλοκου κοσμοειδώλου, του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρωσία, με οδηγούς την ιδιοφυΐα του Ντοστογιέφσκι, τον λυρισμό του Ντοβζένκο, τη δύναμη σπουδαίων δημιουργών εκεινής της εποχής, και από́ την άλλη στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας και άλλων μεταφυσικών ανατολικών δογμάτων. Στη βάση αυτών των επιρροών συνέθεσε ένα συμπάν μαγικών σχέσεων, όπου σκηνοθέτησε με μια νέα κινηματογραφική γλώσσα, τη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο. Η εικόνα αποτελεί́ το κλειδί́ της εισόδου σε αυτό́ το συμπάν, το οποίο θα διερευνηθεί́ μέσα από́ το έργο του.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από τρεις συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισήγηση προβάλλοντας ορισμένα αποσπάσματα από́ την ταινία Νοσταλγία, καθώς και απαραίτητο υλικό, διερευνώντας τον τρόπο που ο Ταρκόφσκι ανιχνεύει τον νόστο και την αναζήτηση του «τόπου» ως στοιχείο ταυτότητας. Στη δεύτερη συνάντηση, με την ίδια μέθοδο, αναλύοντας την ταινία Αντρέι Ρουμπλιόφ θα διερευνηθεί η σχέση του με την πνευματικότητα, την παράδοση, την ορθοδοξία, την εξουσία, τον Θεό́, την αγωνιώδη προσπάθεια να συναντηθεί με «το άλλον» και στην τρίτη συνάντηση μέσα από́ την ταινία Θυσία, που είναι και το κύκνειο άσμα του, θα αναζητηθεί η ματιά του πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό, η αναζήτηση θεμελιωδών αξίων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη, η έννοια της θυσίας, το μέλλον της ανθρωπότητας.

Διαλέξεις στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

23,30 Οκτωβρίου 2020

6 Νοεμβρίου 2020

Παρασκευή, 18:00-20:00

Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ