20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για το Πολιτισμό

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης σχολιάζει τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης του YouFly.com για το Πολιτισμό και τα θεάματα το 2020-2021.

Είναι γνωστό πως τα καλλιτεχνικά βραβεία, βραβεία για το σινεμά, το θέατρο, τη μουσική κ.λπ. όταν απονέμονται μετά από ψηφοφορία του κοινού δεν έχουν ποτέ κανένα κύρος. Δείχνουν βέβαια τι μπορεί να προτιμάει το κοινό στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά καλλιτεχνικό κύρος δεν έχουν.

Γι’ αυτό και τα βραβεία Όσκαρ π.χ. ήταν τα Emmy (για την τηλεόραση) ή τα Grammy (για τη μουσική) ή τα Tony (για το θέατρο) που απονέμονται από επαγγελματίες του κάθε χώρου είναι τα πιο έγκυρα αντίθετα από τα βραβεία π.χ. του Mtv που δεν έχουν επίσης κανένα κύρος.

Με την ίδια λογική όταν μια κοινωνία – τι κοινωνία δηλαδή, όταν ένας πλανήτης θέλω να πω – περνάει τη σκληρή δοκιμασία μιας πανδημίας κορονοϊού φροντίζεις να δεις τι θα πουν οι ειδικοί για το τι πρέπει να γίνει και ελπίζεις οι ειδικοί να έχουν δίκιο, όσο σκληρά και αν είναι τα μέτρα.

Η δημοσκόπηση και τα μέτρα

Όμως μια δημοσκόπηση, ένα γκάλοπ σαν αυτό που διενήργησε το youfly.com σχετικά με το θέατρο, το σινεμά και τις μουσικές σκηνές και στο οποίο απάντησαν πολλοί, πάρα πολλοί, δε σημαίνει επ’ ουδενί ότι αμφισβητούνται τα έτσι και αλλιώς σκληρά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Όμως αν κοιτάξεις τα αποτελέσματα σε λίγο μεγαλύτερο βάθος βγαίνουν εξαιρετικά συμπεράσματα σχετικά όχι μόνο με το πώς βλέπει ο κόσμος τα συγκεκριμένα μέτρα, αλλά και για τη σχέση του με τους χώρους των θεαμάτων και με τα ίδια τα θεάματα, το θέατρο, το σινεμά και τις μουσικές σκηνές.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τον Πολιτισμό

Στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Youfly για τον Πολιτισμό βλέπεις την πραγματικά ξεχωριστή θέση του Έλληνα για το θέατρο. Είναι πάντα αγαπημένη του ψυχαγωγία ανεξαρτήτως ποιότητος ή είδους, το σέβεται το αγαπάει το προτιμά…

Αυτό βέβαια φαίνεται και από τα εισιτήρια που παρά τα πάρα πάρα πολλά θέατρα που υπάρχουν στην Αθήνα, στην ουσία δεν έχουν πέσει. Από την άλλη βέβαια, υψηλά ποσοστά έχει και το σινεμά, μόνο που το σινεμά δυστυχώς τα τελευταία χάνει ραγδαία τους θεατές του – και αυτό είναι βέβαια εν πολλοίς ευθύνη αυτών που το διοικούν και το διακινούν στην Ελλάδα. Ενώ οι μουσικές σκηνές δεν είναι πια και τόσες πολλές, πιο ενδιαφέρον θα ήταν να βλέπαμε τι θα έλεγε ο κόσμος για τα μπουζούκια.

Ανάλυση των αποτελεσμάτων

Στην πρώτη ερώτηση λοιπόν, σχετικά με το αν τα θέατρα, τα σινεμά και οι μουσικές σκηνές θα έπρεπε να λειτουργήσουν κανονικά φροντίζοντας βέβαια να συμμορφωθούν και τα ίδια τα θέατρα και οι θεατές με τους καινούριους κανόνες κατά του κορονοϊού, τα θέατρα πήραν 77.5%, τα σινεμά 78% και οι μουσικές σκηνές γύρω στο 64,6%. Οι μουσικές σκηνές βέβαια είναι πιο κάτω γιατί μη ξεχνάμε ότι μπορεί να είναι μουσικές σκηνές και όχι μπουζούκια αλλά ένα ποτό παραπάνω, κάποιες κινήσεις παραπάνω, κάποιο γλέντι παραπάνω, μπορεί να κάνουν το κακό.

Δημοσκόπηση Youfly Πολιτισμός

Στη 2η ερώτηση για το αν ο κόσμος θα πήγαινε να ψυχαγωγηθεί στα εν λόγω μέσα ψυχαγωγίας εφόσον βέβαια τηρούνταν όλοι οι κανόνες που έχει υποβάλει η πολιτεία για την προστασία του κόσμου, στο θέατρο θα πήγαινε το 81,7%, στο σινεμά το 79,3% ενώ οι μουσικές με 62,9% είναι πάλι πιο κάτω.

Youfly δημοσκόπηση αποτελέσματα

Στην ερώτηση πάντως, αν υπάρξει οδηγία για πληρότητα έως 50% με 60% αν θα προτιμούσε ο κόσμος σε θέατρα με μεγάλους χώρους  η απάντηση είναι ναι το 69,8%, ενώ σε μικρούς χώρους θα πήγαινε το 55,5%. Εδώ βέβαια μετράει και κάτι ακόμα. Το ότι ένας άνθρωπος που είναι τόσους μήνες κλεισμένος σπίτι του, θέλει πιο λογικά να βγει σε μεγάλους χώρους έστω και αν είναι μισογεμάτοι, γιατί σίγουρα και ψυχολογικά προτιμά να βρεθεί μετά το κλειστό, σχετικά μικρό περιβάλλον του σπιτιού, σε ένα μεγάλο χώρο με κόσμο. Γιατί δεν είναι μόνο το θέατρο που το λείπει, αλλά και ο συναγελασμός με κόσμο. Πρέπει να είσαι αυστηρά θεατρόφιλος για να πας σε ένα μικρό χώρο με λίγους ανθρώπους.

Θέατρα Πληρότητα πολιτισμός

Προαγορά εισιτηρίων και… διαδίκτυο

Δημοσκόπηση αποτελέσματα Youfly σχόλιο

Όσο για το αν κάποιοι θα προαγόραζαν εισιτήρια για μια θεατρική παράσταση με όλα αυτά που συμβαίνουν, το 58,5% λέει ναι, το 41,5% λέει όχι. Δηλαδή, αγαπάμε το θέατρο αλλά και ο φόβος φυλάει τα έρημα, δεν ξέρει τι θα σου ξημερώσει από τη μία μέρα στην άλλη.

Η τελευταία ερώτηση και οι απαντήσεις τις θέλουν συζήτηση ανεξάρτητα από κορονοϊούς κ.λπ. Το αν θα παρακολουθούσε δηλαδή κάποιος στο διαδίκτυο μια θεατρική παράσταση που παίζεται και στο θέατρο σχεδόν live πληρώνοντας βέβαια ένα πιο μικρό αντίτιμο για κάτι τέτοιο. Εδώ οι απαντήσεις 50% ναι και 50% όχι…

Δε θα ήταν κακή ιδέα όλο αυτό αρκεί βέβαια να γινόταν σωστά. Στην καραντίνα που περάσαμε την περασμένη Άνοιξη, πολλοί θεατρικοί οργανισμοί και όχι μόνο, έβγαλαν από τα ντουλάπια κάποιες παλαιότερες ή και νεότερες παραστάσεις που έτυχε να έχουν κινηματογραφηθεί.

Το θέατρο και η επόμενη μέρα

Το θέατρο όμως είναι κάτι ζωντανό και σίγουρα το να βάλεις μια δυο τρεις κάμερες και να μεταδίδεται την ίδια η παράσταση δεν είναι και το πιο ενδεδειγμένο.

Χρειάζεται κάτι τέτοιο η συγκεκριμένη προσπάθεια να έχει κινηματογραφηθεί σωστά η παράσταση ως παράσταση και να έχουν γίνει ειδικά γυρίσματα, όπως γκρο πλαν ηθοποιών κ.λπ. έτσι που στο μοντάζ ένας μάγκας τηλεσκηνοθέτης μπορεί να δώσει ζωντάνια και ρυθμό. Ούτε το ίντερνετ, ούτε το ραδιόφωνο, δε μπορούν να συγκριθούν με τη ζωντάνια και του κοινού αλλά και των ανθρώπων του θεάματος.

Οι βασικοί κανόνες

Όμως αν χρησιμοποιηθούν σωστά οι βασικοί κώδικες του τηλεοπτικού θεάτρου μπορεί να κάνει τεράστια επιτυχία από κει που δεν το περιμένεις. Και είναι καλό σιγά σιγά οι επιχειρηματίες να προσανατολίζονται προς μια τέτοια λύση ανεξαρτήτως της μείωσης του κόσμου λόγω πανδημίας. Σίγουρα δεν υπάρχει θέμα να προτιμήσει κάποιος το διαδίκτυο από το θέατρο για μια συγκεκριμένη παράσταση. Δύσκολα βλέπεις μια θεατρική παράσταση στο διαδίκτυο. Είναι φυσικό ο κόσμος να θέλει να βγει. Μπορεί ενδεχομένως μετά να θέλει να ξαναδεί το έργο στο διαδίκτυο, αλλά στην ουσία χρειάζεται εξ’ άπαντος να το έχει δει πρώτα στο θέατρο.

Όπως και να χει, Κυριακή κοντή γιορτή, θα ξέρουμε τι θα γίνει και τι δε θα γίνει όσον αφορά τα μέτρα και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από τη δημοσκόπηση του Youfly.com για τα θεάματα 2020-2021.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ