9.2 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Νέα Μέτρα Στήριξης για τον Πολιτισμό – Ολα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση για το επόμενο 3μηνο

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε χτες Τετάρτη 20 Μαίου, τη φοροαπαλλαγή πολιτών και επιχειρήσεων στον κλάδο του πολιτισμού.

Οι άνθρωποι της τέχνης, περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα στήριξης και θα ενισχυθούν περισσότερο με ειδικές πρόνοιες μέσα στις εβδομάδες που έρχονται, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε επίσημα η μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% σε όλα τα θερινά σινεμά (προς το παρόν) και θα αφορά το διάστημα των επόμενων πέντε μηνών, δηλαδή έως και το τέλος Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι πρόκειται για «μέτρα-γέφυρα προκειμένου να περάσουμε από την πλευρά της ύφεσης στην όχθη της ανάπτυξης όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα».

Ακόμα, έκανε λόγο για ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι έως το τέλος Μαΐου αναμένεται η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, κυρίως σε επιχειρήσεις που ίσως δεν πληρούσαν τα κριτήρια του πρώτου σταδίου.

Φυσικά μεταξύ άλλων, η ρευστότητα σε επιχειρήσεις αφορά και τον κινηματογράφο, όπου πολύ σύντομα θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Παρατείνεται επίσης η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% μέχρι και τον Ιούλιο. Αλλά και η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση- εργοδότης επαναλειτουργήσει.

Η υποχρέωση συνέχισης της σύμβασης εργασίας για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση – εργοδότης επαναλειτουργήσει, δεν υφίσταται όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περίπτωση επιχειρήσεων- εργοδοτών που από τη φύση λειτουργίας τους είναι εποχικές (π.χ. θέατρα χειμερινής περιόδου). 

Επίσης, σε περίπτωση κατά την οποία η απασχόληση του εργαζόμενου δεν είναι δυνατή διότι η σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου είχε συναφθεί για την εξυπηρέτηση αναγκών που δεν υφίστανται πλέον μετά τη λήξη της αναστολής ή της παράτασης της αναστολής της σύμβασης εργασίας (π.χ. η διάθεση ταξιθετριών/ταξιθετών από εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενώ έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση παραστάσεων).

Βάσει των τελευταίων επίσημων ανακοινώσεων στον κλάδο του Πολιτισμού:

1. Eπεκτείνεται για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους. Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων.

2. Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, για τον μήνα Ιούνιο. Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

3. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο.

4. Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

5. Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

6. Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

7. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

Κωνσταντίνα Μπιτζήλου

Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
44,729ΥποστηρικτέςΚάντε Like
8,739ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,179ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ