29.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Πολιτισμός και μέτρα στην Ευρώπη

Με την ταχύτατη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης «Όμικρον» και τον φόβο για επιδείνωση της κατάστασης, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη αντιδρούν με νέα μέτρα και για τον Πολιτισμό. Ποια είναι, όμως, η εικόνα για τις συναυλίες και τα θέατρα;

Ας δούμε, λοιπόν, την υφιστάμενη κατάσταση ανά χώρα και τα νέα μέτρα για τον Πολιτισμό λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον».

Αυστρία

Τα περιοριστικά μέτρα για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αρθούν για τις γιορτές, επιτρέποντας συναθροίσεις έως 10 ατόμων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στις 12 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση έδωσε τέλος στο απαγορευτικό (lockdown) διάρκειας 3 εβδομάδων για τους εμβολιασμένους που ίσχυε σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η χαλάρωση των μέτρων, που βέβαια ποικίλει ανά τις διάφορες περιοχές της xώρας, θα επιτρέψει το άνοιγμα των θεάτρων, των μουσείων και πολλών άλλων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών χώρων και δραστηριοτήτων. Οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές σε δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό βάσει νόμου, του οποίου η ισχύς θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

Βέλγιο

Από τις 6 Δεκεμβρίου, τα event σε κλειστούς χώρους απαιτούν αυστηρά καθήμενους θεατές με μάσκες και με όριο χωρητικότητας τα 200 άτομα, ενώ προηγουμένως επιτρεπόταν έως 4.000.

Για τις εκδηλώσεις με 50 άτομα και πάνω, απαιτείται η επίδειξη του λεγόμενου «Covid Safe Ticket» για την εξακρίβωση είτε του εμβολιασμού είτε του αρνητικού τεστ εντός των τελευταίων 48 ωρών.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα περιοριστικά μέτρα για τους ανοιχτούς χώρους, με την αρμόδια επιτροπή απλά να δηλώνει πως οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο του κοινού.

μετάλλαξη Όμικρον νέα μέτρα και για τον Πολιτισμό

Δανία

Τα μουσικά venue, μαζί με άλλους πολιτιστικούς χώρους, είναι υποχρεωμένα να σταματήσουν τη λειτουργία τους για το διάστημα από 19 Δεκεμβρίου έως και 17 Ιανουαρίου 2022.

Το Κοινοβούλιο της Δανίας, βέβαια, ενήργησε άμεσα και ενεργοποίησε το λεγόμενο «compensation scheme», δηλαδή το σχέδιο αποζημίωσης των διοργανωτών εκδηλώσεων, των πολιτιστικών χώρων αλλά και των καλλιτεχνών.

Ο Esben Marcher, επικεφαλής του συνδέσμου για τη live μουσική «Dansk Live», καλωσόρισε τα μέτρα: «Υπό τις συνθήκες που έχουμε, είναι μια καλή συμφωνία. Η κυβέρνηση ήταν πολύ πρόθυμη για διάλογο πάνω στη συμφωνία και αισθανόμαστε ότι μας άκουσαν πραγματικά. Και το εκτιμούμε βαθύτατα».

Αγγλία

Από τις 15 Δεκεμβρίου, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και η χρήση μάσκας είναι απαραίτητα για στις συναυλίες. Η χρήση μάσκας ισχύει για όλους τους χώρους όπου συναθροίζεται κοινό και το πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτείται  για χώρους με μεγάλη προσέλευση (συμπεριλαμβάνονται τα νυχτερινά κέντρα), χώρους ορθίων με περισσότερα από 500 άτομα και εξωτερικούς χώρους ορθίων με περισσότερα από 4.000 άτομα.

Γαλλία

Τα νυχτερινά κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά για 4 εβδομάδες ξεκινώντας από τις 10 Δεκεμβρίου, μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων του κλάδου.

Για τις συναυλίες, η προηγούμενη επιτρεπτή χωρητικότητα που ήταν στο 75% έχει αρθεί από τις 16 Νοεμβρίου αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας θα περάσει από τη νέα χρονιά ένα νομοσχέδιο για τη μετατροπή του «πιστοποιητικού υγείας» σε «πιστοποιητικό εμβολιασμού». Αυτό σημαίνει ότι από το 2022 οι θεατές θα πρέπει απαραίτητα να είναι εμβολιασμένοι για να εισέρχονται σε κλειστά μουσικά venues αλλά και σε πολλές άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τα ισχύοντα μέτρα επιτρέπουν τη χρήση αρνητικού τεστ για είσοδο σε εκδηλώσεις, ακόμα και χωρίς εμβολιασμό.

Γερμανία

Στη Γερμανία ισχύει ο κανόνας 2G (Genesen: ανάρωσε τους τελευταίους 6 μήνες, Geimpft: εμβολιάστηκε). Ο κανόνας αυτός ισχύει πια σε όλη τη χώρα και επιτρέπει την είσοδο σε συναυλίες και άλλα πολιτιστικά events μόνο σε αυτές τις δύο κατηγορίες πολιτών.

Οι εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους έχουν όριο χωρητικότητας 50% και έως 15.000 θεατές ενώ σε εσωτερικούς χώρους παραμένει το 50% χωρητικότητα αλλά με όριο τα 5.000 άτομα. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις εκδηλώσεις.

Ιρλανδία

Από τις 20 Δεκεμβρίου, όλοι οι χώροι φιλοξενίας και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως μουσικά venue, παμπ, εστιατόρια, σινεμά και θέατρα θα πρέπει να κλείνουν στις 20:00.

Όλες οι εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους λειτουργούν με 50% χωρητικότητα και έως 1.000 άτομα, αυστηρά και μόνο καθήμενοι. Το 50% ισχύει και για τις αθλητικές διοργανώσεις, με όριο ατόμων τις 5.000. Αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου του 2022.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές, εκτός κι αν γίνεται κατανάλωση τροφίμων ή ποτών. Τα κλαμπ, που άνοιξαν τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από 19 μήνες, έχουν κλείσει και πάλι από τις 7 Δεκεμβρίου.

Ιταλία

Από τις 6 Δεκεμβρίου, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες δεν μπορούν να πάνε σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η πρόσβαση σε συναυλιακούς χώρους, θέατρα, σινεμά, αθλητικές διοργανώσεις, εστιατόρια και μπαρ θα επιτρέπεται μόνο σε όσους πολίτες έχουν το λεγόμενο «Covid Super Green Pass», δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Όλοι αυτοί οι χώροι θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.

μετάλλαξη Όμικρον νέα μέτρα Πολιτισμό - θέατρο και συναυλίες

Ολλανδία

Για δεύτερη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας, η κυβέρνηση της Ολλανδίας επέβαλλε ακόμα αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Στις 18 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η επιβολή γενικού απαγορευτικού (lockdown) σε όλη τη χώρα, με ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου του 2021 τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου του 2022.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλοι οι πολιτιστικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστοί, με τις εκδηλώσεις να απαγορεύονται. Όλοι οι πολίτες πρέπει «να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν πιο πολύ» και να εφαρμόζουν κοινωνικές αποστάσεις του 1,5 μέτρου όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει ένα πλάνο παρόμοιο με το Γερμανικό 2G (πιστοποιητικό νόσησης-πιστοποιητικό εμβολιασμού), παρόλο που «δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Ισπανία

Από τις 3 Δεκεμβρίου, είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε συναυλιακούς χώρους, μπαρ, εστιατόρια, γυμναστήρια, νυχτερινά κλαμπ και κάθε είδους εκδηλώσεις ή συναθροίσεις. Για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, η μέγιστη επιτρεπτή χωρητικότητα έχει οριστεί στο 80%.

Ελβετία

Από τις 6 Δεκεμβρίου, η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι αντίστοιχοι χώροι έχουν το δικαίωμα να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν έως και τις 24 Ιανουαρίου.

*τα εν λόγω μέτρα αλλάζουν διαρκώς και μπορεί να υπάρχουν αλλαγές οι οποίες έγιναν μεταγενέστερα του άρθρου.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Γιάννης Μουστάκας
Οι ιστορίες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και μου αρέσει να τις γράφω, είτε δικές μου είτε δανεικές. Γιατί οι ιστορίες είναι ο τρόπος να αφηγούμαστε τη ζωή, να αναπολούμε τις ωραίες και όμορφες στιγμές της, μη λησμονώντας και τις ζόρικες που μας δίδαξαν τα σημαντικά. Ίσως για μένα να είναι και μια μορφή αυτοψυχανάλυσης. Στο Youfly.com αρθρογραφώ για πολιτιστικά θέματα και την καλλιτεχνική επικαιρότητα, ελπίζοντας πως το πληκτρολόγιό μου θα συμβάλλει στο να ανακαλύψουμε μαζί ανεξερεύνητες γωνιές στον κόσμο των τεχνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
50,627ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,921ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,183ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ