14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Λίνα Μενδώνη: «Θέλουμε αξιοπρεπείς καλλιτέχνες δημιουργούς και να πατάνε στα πόδια τους»

Ξεκίνησε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η επεξεργασία του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ με τίτλο «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις» με την Λίνα Μενδώνη να αναφέρεται στην ενίσχυση των καλλιτεχνών και των δημιουργών.

Αφορά την «σύσταση ενός νέου αναπτυξιακού πολιτιστικού φορέα, με βασικό στόχο να καταστήσουμε ανθεκτικότερο και ανταγωνιστικότερο τον δημιουργικό τομέα και να πετύχουμε συστηματικές διεθνείς συνεργασίες που θα προβάλλουν την σύγχρονη δημιουργία της Ελλάδας» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με στόχο «την ενίσχυση και ενδυνάμωση των καλλιτεχνών και των δημιουργών, γιατί σεβόμαστε το έργο και την προσωπικότητά τους και θέλουμε να έχουμε καλλιτέχνες οι οποίοι να πένονται, ενώ υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν».

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως «ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να αναλώνει ούτε το χρόνο του, ούτε το νου του, για να προσεγγίζει προγράμματα, να καταθέτει φακέλους, να συντάσσει τεχνικά δελτία» και αυτό το έργο θα το αναλαμβάνει ο νέος φορέας «ΑΚΡΟΠΟΛ» που «θα επιτρέπει και θα βοηθήσει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό κόσμο της χώρας να παίρνουν πόρους από την ΕΕ που σήμερα δεν έχουν εδώ αυτή την δυνατότητα»

Η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως, «οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί πρέπει να είναι αξιοπρεπείς, να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να μην προσβλέπουν στην όποια επιδοματική πολιτική την οποία πολλοί θέλουν να καθιερώσουν. Που να πατάνε στα πόδια τους, που να έχουν την υποστήριξη που τους αξίζει. Που να μπορούν να αντλούν πόρους για να μπορούν να θεραπεύουν την τέχνη τους και να ικανοποιούν τις επιλογές τους». 

Αυτό θα κάνει ο νέος οργανισμός «ΑΚΡΟΠΟΛ» που έχει ως άξονα τα ίδια τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, με κέντρο ενδιαφέροντος τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

Δράση ΑΚΡΟΠΟΛ

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το ΑΚΡΟΠΟΛ φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τις δομές με την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων, όπως η συστηματική επιμόρφωση με σεμινάρια, μέσω συμπράξεων, μεταξύ των πολιτιστικών φορέων, με την καλλιέργεια των διοικητικών δεξιοτήτων των ίδιων των καλλιτεχνών, με την ανάδειξη νέων στελεχών στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, με προγράμματα διά βίου μάθησης. 

Το «ΑΚΡΟΠΟΛ» είπε η υπουργός φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα σαφές πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας. 

Όλοι γνωρίζουμε, είπε, πως ο κορονοϊός έπληξε την πολιτιστική παραγωγή και δημιουργία στη χώρα μας. Παραστάσεις, εκδηλώσεις και προβολές αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν επιφέροντας τρομακτική οικονομική ζημία στους συντελεστές τους. Σήμερα στην Ελλάδα, ο κλάδος του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα απασχολεί πάνω από το 3% των εργαζομένων. 

Στο χώρο αυτό δραστηριοποιούνται 100.000 και πλέον εργαζόμενοι και περισσότερες από 40.000 επιχειρήσεις. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι κάθε επένδυση στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα δύναται να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία γενικότερα στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. 

Ως εκ τούτου, προκύπτει η ανάγκη να καταστεί ο κλάδος ανθεκτικότερος, ανταγωνιστικότερος και να προσελκύσει δημιουργούς διεθνούς διαμετρήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποστήριξή του είναι η ύπαρξη ενός φορέα που θα αναλάβει αυτό το ρόλο. 

Επιμέλεια: Youfly.com Team 

Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Αλέξανδρος Κατσαρίδης
Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών. Δημοσιογράφος και Διευθυντής του Youfly.com. Αρθρογράφος στο Youfly.com στην στήλη «Kats me, If you can». Τηλεοπτικό Ρεπορτάζ στην εκπομπή Fay's Time, με την Φαίη Σκορδά, στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μιλάω αγγλικά και γαλλικά. Λατρεύω τα ταξίδια, τα βιβλία, τον αθλητισμό και το θέατρο!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ