14.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

Ίδρυμα Θεοχαράκη: Οι διαλέξεις του Νοεμβρίου που έρχονται

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ξεκινάει πάλι τις διαλέξεις κι εμείς σας παρουσιάζουμε εκείνες του Νοεμβρίου.

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Οι διαλέξεις του Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Έλλη Παξινού
Ο υβριδικός κόσμος της σύγχρονης τέχνης

Οι συναντήσεις θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε ένα θεωρητικό υπόβαθρο για να κατανοήσουμε τις πολυμορφικές καλλιτεχνικές εκφράσεις της σύγχρονης τέχνης, μιας «υβριδικής αισθητικής» που δεν οριοθετείται, καθώς τα πάντα μπορούν να οριστούν ως «τέχνη». Θα αναλογιστούμε το πώς θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την παρούσα εικαστική συνθήκη: ως αδιέξοδο, ως ελευθερία, ή απλώς ως επανάληψη;

23, 30 Νοεμβρίου 2020
7, 14 Δεκεμβρίου 2020

Δευτέρα, 18:00-20:00

Κύκλος 4 διαλέξεων: 30€, 15€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη Παξινού

Ίρις Κρητικού
Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαλέξεων με θέμα «Μικρές Γεωγραφίες του Εργαστηρίου», που διαδεχόμενος τις «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, η ίδια θεματική συνεχίζεται με διεισδυτικές «επισκέψεις» στα εργαστήρια προσφιλών δημιουργών, εστιάζοντας σε ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο τοπίο, αυτό του εργαστηρίου.

Πού ξεκινά και πού ολοκληρώνεται η δημιουργική ημέρα του καλλιτέχνη; Ποια είναι τα αγαπημένα του σύνεργα και ποιος ο κύκλος της δημιουργικής του σκέψης, ποια τα αγαπημένα αντικείμενα καθημερινής θέασης και ποιες οι προσωπικές του αναφορές; Ποιες είναι οι πολυσχιδείς και μακρόχρονες σχέσεις που αναπτύσσονται με ένα αγαπημένο μοντέλο και πώς ξεκινά ένα έργο στο εργαστήριο χωρίς απτό υποκείμενο ή αντικείμενο αναφοράς; Πόσες πολλές διαφορετικές δοκιμές, πόσοι πολλοί γεωγραφικοί και νοητοί τόποι και πόσες πολλές διαφορετικές δυνατότητες κατοικούν στα τετραγωνικά του εργαστηρίου;

Διεισδύοντας στα εργαστήρια και στα μικρά σύμπαντα αγαπημένων δημιουργών, παρουσιάζοντας οπτικό υλικό από το εργαστήριό τους και συνομιλώντας μαζί τους μπροστά στο κοινό για τις πολυεπίπεδες οδούς έμπνευσης, για την περιπέτεια και τη διαδικασία της δημιουργίας του έργου, ξεκινάμε μαζί ένα νέο συναρπαστικό ταξίδι.

27 Νοεμβρίου 2020
4,11,18 Δεκεμβρίου 2020

8 Ιανουαρίου 2021
Παρασκευή, 18:00-20:00

Κύκλος 5 διαλέξεων: 40€, 20€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Κρητικού

Συνεχίζονται οι διαλέξεις του Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Τέτλαθι κραδίη: Από τον Καβάφη στον Όμηρο

Από τον Καβάφη έως τον Όμηρο, στην απέναντι ακτή του χρόνου, η περίφημη αποστροφή του Οδυσσέα, «βάστα καρδιά μου», δίνει το στίγμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας λυγμός, που δηλώνει την αξία της ζωής. Ο σύγχρονος κόσμος, με την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας του, παλεύει να σβήσει τη μνήμη της, να τη μεταμορφώσει στη μονοδιάστατη απάθεια του homo economicus. Όμως, ο Όμηρος είναι χαραγμένος στην κέρινη επιφάνεια της ψυχής. Όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: «Κάθε ψυχή ζητάει να αναπαυθεί στο ομηρικό ακρογιάλι που φωλιάζει μέσα της».

Μια διόλου φιλολογική περιδιάβαση σε κείμενα που μας κρατάνε ακόμη ζωντανούς. Χαράζουν τα όρια ενός κόσμου που πιστεύει πως με τις βιταμίνες και το μπότοξ θα κατακτήσει την αθανασία.

6,13,20,27 Οκτωβρίου 2020
3,10 Νοεμβρίου 2020

Τρίτη, 19:00-21:00

Κύκλος 6 διαλέξεων: 60€, 30€
Μεμονωμένη διάλεξη: 12€, 8€

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 6 διαλέξεων: 50€
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€

Θεοδωρόπουλος

Στέλιος Ράμφος
Από τον Όμηρο στον Αλέξανδρο

Ανάβαση στις κορυφές του Αρχαιοελληνικού πολιτισμού (Β’ μέρος)

Αισχύλος, Σοφοκλής, Μύρων, Φειδίας, Δημόκριτος, Πίνδαρος, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Αριστοφάνης, Σωκράτης, Ευριπίδης, Θουκυδίδης, Δημοσθένης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Αλέξανδρος.

7, 14, 21 Οκτωβρίου 2020
4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2020
2, 9, 16 Δεκεμβρίου 2020

Τετάρτη, 18:00-20:00

Κύκλος 10 διαλέξεων: 150€, 75€
Μεμονωμένη διάλεξη: 18€, 8€

Τηλεδιάλεξη σε live streaming

Κύκλος 10 διαλέξεων: 130€
Μεμονωμένη διάλεξη: 15€

Ίδρυμα Β. & Μ. Ράμφος

Τέλος, στις διαλέξεις του Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα είναι και ο Βασίλης Γεροντάκος.

Βασίλης Γεροντάκος
Αντρέι Ταρκόφσκι: Η κιβωτός των εικόνων

«Έργο μου είναι να κάνω τον θεατή́ που βλέπει τις ταινίες μου, να συνειδητοποιήσει την ανάγκη του να αγαπάει και να τον αγαπούν, να καταλάβει ότι τον καλεί η ομορφιά κοντά της.»

Σε αυτή τη φράση του Andrei Tarkovsky, περικλείεται η προσπάθεια ενός δημιουργού́ να αφυπνίσει τον άνθρωπο, έτσι ώστε να γίνει συμμέτοχος σε ένα σύμπαν, όπου η κινητήρια δύναμη είναι η αγάπη. Ο Αντρέι Ταρκόφσκι είναι ένας μυστικός ποιητής-σκηνοθέτης, δημιουργός ενός πολύπλοκου κοσμοειδώλου, του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ρωσία, με οδηγούς την ιδιοφυΐα του Ντοστογιέφσκι, τον λυρισμό του Ντοβζένκο, τη δύναμη σπουδαίων δημιουργών εκεινής της εποχής, και από́ την άλλη στην πνευματικότητα της ορθοδοξίας και άλλων μεταφυσικών ανατολικών δογμάτων. Στη βάση αυτών των επιρροών συνέθεσε ένα συμπάν μαγικών σχέσεων, όπου σκηνοθέτησε με μια νέα κινηματογραφική γλώσσα, τη συνάντηση του ανθρώπου με τον κόσμο. Η εικόνα αποτελεί́ το κλειδί́ της εισόδου σε αυτό́ το συμπάν, το οποίο θα διερευνηθεί́ μέσα από́ το έργο του.

Το αφιέρωμα αυτό αποτελείται από τρεις συναντήσεις. Στην πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισήγηση προβάλλοντας ορισμένα αποσπάσματα από́ την ταινία Νοσταλγία, καθώς και απαραίτητο υλικό, διερευνώντας τον τρόπο που ο Ταρκόφσκι ανιχνεύει τον νόστο και την αναζήτηση του «τόπου» ως στοιχείο ταυτότητας. Στη δεύτερη συνάντηση, με την ίδια μέθοδο, αναλύοντας την ταινία Αντρέι Ρουμπλιόφ θα διερευνηθεί η σχέση του με την πνευματικότητα, την παράδοση, την ορθοδοξία, την εξουσία, τον Θεό́, την αγωνιώδη προσπάθεια να συναντηθεί με «το άλλον» και στην τρίτη συνάντηση μέσα από́ την ταινία Θυσία, που είναι και το κύκνειο άσμα του, θα αναζητηθεί η ματιά του πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό, η αναζήτηση θεμελιωδών αξίων που διέπουν την ανθρώπινη ύπαρξη, η έννοια της θυσίας, το μέλλον της ανθρωπότητας.

23,30 Οκτωβρίου 2020
6 Νοεμβρίου 2020

Παρασκευή, 18:00-20:00

Διάλεξη και Τηλεδιάλεξη σε live streaming
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€

Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη γεροντάκος

Δείτε επίσης για το Άκου ένας πίνακας τραγουδάει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ