16 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

Η Αιμιλία Μπουρίτη αφήνει…αγροτικά αποτυπώματα στον Ασπρόπυργο

Αιμιλία Μπουρίτη | Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+εργασία

Διεθνές πρόγραμμα ΑΜΟΛΗ ΙΙ

Ιούλιος – Δεκέμβριος 2020

«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ»


Συμμετοχικό έργο | Performance | Κινηματογραφική προβολή

17 ΙΟΥΛΙΟΥ : Η Αρβανίτικη  Κουλτούρα

περιοχή Αγίας Μαρίνας – Αγρόκτημα Θανάση Σερέπα

2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : Η Ποντιακή Κουλτούρα

περιοχή ΕΜΑΚ 1 Γκορυτσάς – Αγρόκτημα Ελένης Μπρέμπου

Ώρα έναρξης 20.30

Σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου                    

Με την Υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης  ΝΕΟΝ

Η Αιμιλία Μπουρίτη, εικαστικός, performance artist και εμπνευστής της ιδέας του διεθνούς  προγράμματος «Αμολή», Ένα Συλλογικό Έργο στην Αγροτική, Μεταβιομηχανική, Πολυπολιτισμική Κοινότητα του Ασπροπύργου παρουσιάζει, το ΑΜΟΛΗ ΙΙ, που θα πραγματοποιηθεί από Ιούλιο έως Δεκέμβριο 2020. Αποτελεί συνέχεια του ΑΜΟΛΗ Ι,που πραγματοποιήθηκε πέρσι με μεγάλη συμμετοχή. Η  λέξη «Αμολή»  χρησιμοποιείται  από τους  αγρότες  του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια.


Η πρώτη δράση του προγράμματος «Αμολή ΙΙ» είναι τα «Αγροτικά Αποτυπώματα ΙΙ» που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Μέσα από μία σειρά από site specific performances, συμμετοχικές δράσεις όπου συμμετέχει ο τοπικός πληθυσμός  και υπαίθριες προβολές  το έργο φέρνει στην επιφάνεια το αγροτικό και πολυπολιτισμικό στοιχείο σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο όπου καλλιτέχνες, αγρότες, μετανάστες και το ευρύτερο κοινό δημιουργούν ένα βιωματικό, συλλογικό, καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται στους αγρούς του Ασπροπύργου. 


Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πανδημία που προξένησε ο κορονοϊός – covid 19 το πρόγραμμα Αμολή θα παρουσιάσει τις δράσεις του τηρώντας απόλυτα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν οριστεί από το νόμο, ενώ μέρος των δράσεων θα παρουσιαστούν διαδικτυακά.

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις 17 Ιουλίου με το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η αρβανίτικη κουλτούρα»,  που αποτελείται από συμμετοχικό έργο, performance και κινηματογραφική προβολή. 


«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η αρβανίτικη κουλτούρα»

Το έργο καταπιάνεται με τη σχέση των αρβανιτών αγροτών με τη γη,  την καλλιέργεια,  την προσωπική τους ιστορία και τις μνήμες του τόπου ενώ η συμμετοχική δράση των κατοίκων αφορά τις μαρτυρίες και τα τραγούδια των αγροτών και την ξεχωριστή σχέση που έχουν αναπτύξει με την αγροτική γη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

H ημερομηνία 17 Ιουλίου, επελέγη ως η ημέρα παρουσίασης του έργου, καθώς ο Ασπρόπυργος συνδέεται ιδιαίτερα με τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, που γίνεται στο ταπεινό εξωκλήσι του φέρει το όνομα της Αγίας. 

Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη επηρεαζόμενη από την πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει τη θεματική του έργου  και την παρουσίαση του παίρνοντας ως σημείο αναφοράς την ιστορία του τόπου της Αγίας Μαρίνας, καθώς η περιοχή αυτή ήταν γνωστή στην μαύρη περίοδο της πανδημίας της λέπρας ως ένας τόπος εναπόθεσης – εγκατάλειψης των λεπρών. 

Η καλλιτέχνης επιτελεί μία τελετουργική, εξαγνιστική performance,  όπου οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από τα μέτρα «ασφαλείας» κατά του κορονοϊού να κάνουν τη δική τους τελετουργία εξαγνισμού.


Το έργο δημιουργεί μία γέφυρα μεταξύ των δυναμικών του σήμερα μέσα από την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πανδημία του κορονοϊού, σε σχέση με τις μαρτυρίες των κατοίκων για τις επιδημίες που υπήρξαν στον αγροτικό Ασπρόπυργο στο παρελθόν. Οι μαρτυρίες  των κατοίκων πηγάζουν  από τις οικογενειακές και τις  ιστορικές μνήμες της περιοχής. 

Καταλυτικό στοιχείο του έργου είναι η θετικότητα  και η δύναμη της ζωής που απορρέει! 

H κινηματογραφική προβολή_ trailer

2 Αυγούστου 

Στις 2 Αυγούστου το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ – Η Ποντιακή κουλτούρα» παρουσιάζεται στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου. Το έργο αποτελείται επίσης από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή παρουσιάζει τις συμμετοχικές δράσεις της κοινότητας στο έργο «Αμολή», υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.

Η συμμετοχική δράση της κοινότητας περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των Ποντίων και τραγούδια που σχετίζονται με μνήμες, που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.

Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.

Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ»με αφορμή τον κορονοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν».

Η κινηματογραφική προβολή_ trailer  

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μετακίνηση Προς και Από τους Χώρους Διεξαγωγής:

ΜΕΤΡΟ: Αποβίβαση στο Σταθμό Αγίας Μαρίνας και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 866, Στ.Αγία Μαρίνα – Ασπρόπυργος (στάση Δημαρχείο).

Λεωφορείο του Δήμου στις 20:00 από το Δημαρχείο Ασπροπύργου προς τους χώρους διεξαγωγής και επιστροφή.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://synergasia.wixsite.com/synergasia 

www.emiliabouriti.com

[email protected]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ