27.6 C
Athens
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

GNO TV: Το καινούριο κανάλι της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τα πάντα για το νέο κανάλι GNO TV, από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη.

GNO TV νέο κανάλι - logotypo

Ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για το GNO TV:

«Το παραστασιακό μέρος για εμάς είναι πολύτιμο, τότε μόνο μετουσιώνεται η τέχνη μας σε αυτό που πραγματικά θέλουμε να έχουμε φτιάξει για να δείξουμε στον κόσμο. Και μέσα από τον κόσμο βλέπουμε τα έργα μας και τα απολαμβάνουμε και τα κρίνουμε και ζούμε μαζί τους.

Το νέο κανάλι GNO TV και οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ευτυχώς, στην περίοδο του κορονοϊού βρήκαμε και άλλους τρόπους για την επαφή μας με το κοινό. Η τηλεόραση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η GNO TVtv.nationalopera.gr, μας επιτρέπει να δείξουμε τα έργα μας σε όλο τον κόσμο μέσω αυτής της πλατφόρμας βιντεοσκοπημένα.

Ξεκινήσαμε να δείχνουμε παραστάσεις που είχαμε στο αρχείο της Λυρικής από πιο παλιά. Είχαμε ένα τεράστιο αρχείο. Κατάλαβα όμως πολύ σύντομα πως ήταν λίγα σα να αντικαθιστούμε την τηλεόραση. Και δεν έπρεπε. Θεώρησα εγώ και οι συνεργάτες μου ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε το ίδιο το μέσο και ξεκινήσαμε κάποια φεστιβάλ. Έχουμε κάνει τρία μέχρι τώρα και έρχονται άλλα τρία μέχρι το Μάρτιο…

GNO TV νέο κανάλι madama butterfly

Όλη η γκάμα της Λυρικής Σκηνής σε ψηφιακό περιβάλλον

Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα τρόπο τα έργα τα οποία έχουν ως κέντρο τη μουσική να τα ντύσουμε με διάφορες εικόνες σε ένα ψηφιακό περιβάλλον για να αποδοθούν σωστά σε ένα μέσο όπως είναι το διαδίκτυο. Όλη η γκάμα της Λυρικής Σκηνής, ρεσιτάλ, χορωδίες, παιδικές χορωδίες, διάφορα σχήματα, τραγούδια και όπερα, παιδικά θέατρα, χορό. Παίξαμε έργα είτε Ελλήνων συνθετών, είτε ξένων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, οπερέτα, τραγούδια κ.λπ. Τα ηχογραφήσαμε, τα μαγνητοσκοπήσαμε και πάνω σε αυτά υπάρχουν επεμβάσεις που όσο περνάει ο χρόνος γίνονται ακόμα πιο ριζικές. Γιατί πια μπαίνουμε τελείως σε ένα ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που σου παρέχονται από animation, ψηφιακά μέσα επεξεργασίας εικόνας κ.λπ.

Το πολυπρόσωπο έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μέσα αυτή τη λογική από τη στιγμή που δε μας επιτρέπεται να κάνουμε παραστάσεις αλλά μας δίνεται η δυνατότητα προβών, διότι ο οργανισμός λειτουργεί κανονικά, σκεφτήκαμε να μαγνητοσκοπήσουμε όλες αυτές τις παραγωγές. Και να τις διοχετεύσουμε στο διαδίκτυο όπου θα καλύψει όλο αυτό το φάσμα ενεργειών που έχουμε κάνει και των έργων που έχουμε φτιάξει. Πιστεύω ότι σε ένα χρόνο από τώρα θα έχουμε πολλές παραγωγές. Και 20 και 30 ίσως και περισσότερες.

Οπότε κάποιος που βρίσκεται στα πέρατα του κόσμου και δε μπορεί να αντιληφθεί το πολυπρόσωπο έργο που κάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μπορεί ένα πολύ μικρό αντίτιμο, το πολύ 10 ευρώ, και με διάφορα «πακέτα» να παρακολουθεί αυτό που θέλει σε έως 3 συσκευές για ένα μήνα… Εκτός από τη «Μαντάμα Μπάτερφλαϋ» που έγινε τεράστια επιτυχία στο νέο κανάλι GNO TV και χαίρομαι πολύ γιαυτό, όπου να ναι έρχεται ένας πολύ ξεχωριστός «Ντόν Τζιοβάννι» του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του Τζον Φουλ Τζέιμς και με τον εξαιρετικό Τάση Χριστογιαννόπουλο στο ρόλο του Τζιοβάννι, ένα καλλιτέχνη που εκτιμώ πάρα πολύ…

GNO TV νέο κανάλι - σκηνη από την παρασταση madama butterfly

Το άρτιο αποτέλεσμα της βιντεοσκόπησης

Ο ήχος και η εικόνα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο. Είναι σα να έχεις μια κινηματογραφική ταινία. Οπότε απολαμβάνεις πράγματα και λεπτομέρειάς που δεν τα βλέπεις στο κανονικό θέαμα στο θέατρο, στην όπερα. Όπως δηλαδή γίνεται στο Broadway στη Νέα Υόρκη όταν κινηματογραφούν τις παραστάσεις τους. Είναι αυτού του επιπέδου, όπου αποτυπώνεται και το έργο, οι εκφράσεις των τραγουδιστών, όλες οι σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών και το πως είναι ενταγμένοι μέσα στο σκηνικό περιβάλλον. Το φως, το σκηνικό, το κοστούμι αναγνωρίζονται. Και βλέπεις λεπτομέρειες όλων αυτών που δεν τις βλέπεις στην πραγματικότητα όταν είσαι μέσα στην αίθουσα με αυτή την απόσταση. Απολαμβάνεις τους τραγουδιστές σα να είσαι δίπλα τους, πράγμα πάρα πολύ ελκυστικό.

Έχουμε ήδη έτοιμα πράγματα από παλαιότερες παραστάσεις που έλαβαν την κατάλληλη τεχνική επεξεργασία και θα τα ρίξουμε στην πλατφόρμα. Σιγά σιγά αυτό θα εμπλουτίζεται. Έτσι θα διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα που θα μείνει για πάντα.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και μετά την πανδημία. Και θα δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να βλέπει τις παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Θα είναι ένα μέσο για να δούμε όλη μας την ιστορία.»

europa

Το κανάλι GNO TV για τους λάτρεις της όπερας

Λόγια του πολύ πετυχημένου καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Γιώργου Κουμεντάκη σχετικά με τη διαδικτυακή τηλεόραση. Την οποία μπορείτε να βρείτε αναζητώντας στις μηχανές αναζήτησης τον όρο «GNO TV» ή στη διεύθυνση tv.nationalopera.gr. Νομίζω ότι είναι κάτι πάρα πολύ χρήσιμο. Όχι μόνο για αυτούς που αγαπούν την όπερα. Αλλά και για αυτούς που θα ήθελαν να την ανακαλύψουν και να τη μάθουν με ησυχία στην ασφάλεια του σπιτιού τους. Αλλά και σε όσους αρέσουν οι συλλεκτικές παλιές παραστάσεις. Μια και σιγά σιγά το απίστευτο αρχείο της Εθνικής μας Λυρικής Σκηνής θα ανέβει εκεί… Τι άλλο να πεις κανείς;… Μπράβο…

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook . Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς τη χρήση ενεργής πηγής (link), Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιμελείται το πρόγραμμα του 24ωρου καναλιού 3 της Cosmote TV με τις ελληνικές ταινίες. Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 16:00 με 17:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
39,543ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,572ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,077ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ