20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

Με σκηνικό ένα αγροτικό φορτηγάκι και… φόντο το Athens Pride Week, μπορούμε να μιλήσουμε για διαφορετικότητα και να κάνουμε Ζουμ στο ψέμα και τη βία.

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

Για ομοφοβία και αποδοχή. Με την παράσταση «Tom in Greece».

Η Athens Pride Week 2020, που φέτος «λειτουργεί» κυρίως διαδικτυακά, αλλά και με σειρά εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη, μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε νέες οπτικές. Και θεατρικά… 

«Ο ομοφυλόφιλος, πριν γνωρίσει τον έρωτα, γνωρίζει το ψέμα». Τι μας λέει, τώρα, ο Καναδός θεατρικός συγγραφέας Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ… Και δη σε μια χώρα που ξέρει καλά αυτό το ψέμα, αλλά και τη βία (άλλωστε, δεν είναι τυχαία – πρόσφατα – θύματα, όπως ο Ζακ Κωστόπουλος και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης). 

Για, να εστιάσουμε λίγο σε αυτό: το ψέμα και τη βία. Συν την απώθηση.

Μια διαδικτυακή παράσταση, σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, που διατρέχει έως την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020 την Athens Pride Week 2020, όπως έχει μετεξελιχθεί και στα μέρη μας το Gay Pride, αλλά και ο σκηνοθέτης (που δουλεύει και στο γερμανόφωνο θέατρο) έχει κάτι να μας πει γι’ αυτό.

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

«Tom in Greece» ο τίτλος της, με την άδεια του Καναδού συγγραφέα Μισέλ Μαρκ Μπουσάρ, που με χαρά δέχτηκε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα το έργο του «Tom à la ferme» (2001), κάτι σαν «Ο Τομ στη φάρμα». Αυτό, το πολύ ειδικό, καναδικό αγροτόσπιτο. 

Έχει μια προκλητική αμφισημία αυτό το «Tom in Greece», αν το δεις από την πλευρά του ελληνικού τουριστικού στερεότυπου, που κυκλοφορεί διεθνώς.

Και αυτό το επέλεξε ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος για την παράστασή του, που θα βλέπουμε διαδικτυακά (σε συνεχή προβολή, έως τις 13 Σεπτεμβρίου, μέσω του Stegi Digital στο) όλη αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του Athens Pride Week.

Καθώς διαπιστώνει, στην κουβέντα με το youfly, ότι αντίθετα με την καναδική φάρμα της περιφέρειας, για τα ελληνικά δεδομένα τα τεκταινόμενα κατ’ οίκον δεν αφορούν, ως προς το θέμα μας, μόνον την περιφέρεια, αλλά θα μπορούσαν να διαδραματίζονται ακόμη και σε ένα αθηναϊκό ή θεσσαλονικιώτικο διαμέρισμα. 

Ποιο είναι το θέμα μας; Αυτό ακριβώς που λέει ο συγγραφέας. Το ψέμα, καταρχάς. Αλλά και η ομοφοβία.

Στο μικρό «σύστημα» της οικογένειας, που πολλές φορές είναι – ή νομίζουμε ότι είναι – λιγότερο μπροστά σε αυτά τα πράγματα, από το σύνολο της κοινωνίας, όπως παρατηρεί ο σκηνοθέτης του «Tom in Greece». 

Ας εξηγηθούμε: «Ο άνθρωπος, που ανακαλύπτει ότι είναι διαφορετικός, πρέπει να δεχτεί στους κόλπους της οικογένειας ένα ψέμα και επιλέγει να ζήσει μέσα σ’ αυτό. Κι αυτό το ψέμα το υποστηρίζουν και οι δικοί του. Μπαίνουν όλο και πιο βαθιά σε αυτό και δεν βρίσκουν διέξοδο», μου λέει ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος.

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

Ο Τομ της ιστορίας μας (Αντώνης Πριμηκύρης), που βιώνει και ένα πένθος παράλληλα, καθώς έχει μόλις χάσει τον σύντροφό του, επιλέγει τελικά να το αντιμετωπίσει αυτό το ψέμα. Δίπλα του είναι η μάνα (η εξαιρετική Ρένια Λουιζίδου). Που αποκλείεται να μην ξέρει τις «διαφορετικές» επιλογές του παιδιού της. «Η μάνα ξέρει πρώτη. Κι εκείνη είναι, συχνά, ο λόγος που συνεχίζεται το ψέμα». 

Εκείνο που θα ήθελε, μέσα από το έργο, ο σκηνοθέτης είναι να δώσει στη μονάδα, μέσα στο κοινό, να καταλάβει ότι μην λέγοντας την αλήθεια «αποκλείει τους δικούς του από την ζωή του, από τη στιγμή που δεν μοιράζεται». Την αλήθεια του. «Το θέμα είναι ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα. Το θέμα είναι να δώσεις την ευκαιρία στο γονιό να μάθει και να παίξει, εν τέλει, ρόλο στην ζωή σου. Αυτή η αποφυγή είναι κάτι που κουβαλάμε ακόμη σαν ψευτοηθική. Όμως, είναι κοινή η ευθύνη που έχουμε. Όπως ο Τομ. Να μην δει μόνον πως είναι θύμα, αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγει».

Η αλήθεια. 

Η μάνα (Ρένια Λουιζίδου) το αποφεύγει αρχικά, ρωτώντας συνεχώς τον Τομ, μόνον, τι θέλει να φάει. «Όμως είναι κι εκείνη που ανοίγει ένα παραθυράκι: Πες το εσύ και θα δούμε τι θα γίνει».

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο δίδυμος αδελφός (Λευτέρης Πολυχρόνης). Και στο πλάνο της ομοφοβίας μπαίνει και βία. Δίπλα στο ψέμα. «Βία συγκεκριμένη, καταρχάς. Σφαλιάρες. Βασανισμός. Αλλά και βία στο λόγο. Οι χαρακτήρες στο έργο είναι όλοι χειριστικοί», λέει ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος. «Μια βία που βρίσκει το δρόμο, σαν φίδι ανάμεσα στα βράχια, και φέρνει το κακό». 

Στο φινάλε, ο Τομ βγαίνει νικητής σε αυτόν τον αγώνα. «Διότι ήρθε στα ίσα με τον αντίπαλο και τον νίκησε έτσι. Στην δική μου εκδοχή μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πεθαίνουν στο φινάλε και τα δύο αδέλφια. Όμως ο Τομ αντιμετωπίζει στα ίσα το ψέμα. Και αυτή είναι μια αισιόδοξη κοινωνική προοπτική. Ότι, τελικά, δεν γίνεται θύμα του ψέματος και της βίας. Αυτό με ενδιέφερε ιδιαίτερα: να υπάρχει θετικό πρόσημο. Να δώσουμε μια αισιόδοξη έμπνευση στον θεατή». 

Η τέχνη αγγίζει ή περιγράφει την – σκληρή – πραγματικότητα;

«Την αγγίζει, αλλά δεν την περιγράφει ρεαλιστικά. Το θέατρο για μένα έρχεται για να μιλήσει μέσα από μια οπτική για τα πράγματα της ζωής». Μιας ζωής «διαφορετικής», του προσθέτω, που στην Ελλάδα είχε ακόμη και θύματα, όπως προαναφέραμε. «Το ζήτημα είναι να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος. Ακόμη και έναν να κερδίσουμε, από εκείνους που είναι σε στάση αδιαφορίας, είναι σημαντικό. Να κατανοήσει, να ενδιαφερθεί». 

Το θέατρο, μου λέει, δεν αλλάζει τον κόσμο, αλλά προκαλεί την έμπνευση για μια κουβέντα. «Κι από εκεί μπορεί να ξεκινήσει να αλλάζει μια ζωή». Εκείνος, θα ήταν ευχαριστημένος αν μέσα από το «Tom in Greece» μπορούσε να ενθαρρύνει άτομα να κάνουν κουβέντα με την οικογένειά τους. «Να τολμήσουν να κάνουν ένα μικρό βήμα». Όσο για τη βία, που εκφράζεται από το δίδυμο αδελφό; «Αυτό θα ήθελα να αγγίξει το περιβάλλον. Να δει ποια και τι είναι αυτά τα άτομα και πως γίνονται τόσο βίαια».

Σε προηγούμενη κουβέντα μας, με αφορμή την παράστασή του, με το έργο της Αλεξάνδρας Κ. «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας», στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ο Σαράντος Γεώργιος Ζερβουλάκος μού είχε μιλήσει για την ευθύνη. Τολμάμε να μιλήσουμε για την μικροευθύνη των Ελλήνων και των ξένων δανειστών τους; – ήταν τότε το ερώτημα. 

Σήμερα, μου μιλάει και πάλι για την ευθύνη:

«Θα ήθελα πολύ να δω στο μέλλον πως μπορούμε, επιτέλους, να πάρουμε την ευθύνη και να την εκτιμήσουμε. Ας μην φοβόμαστε, επιτέλους, την ευθύνη. Είναι καλό πράγμα». Και κουμπώνει μια χαρά και στο ψέμα και στη βία και στο «Tom in Greece» του. 

Όμως, η Στέγη δεν είναι το μόνο ίδρυμα που συμμετέχει στην Athens Pride Week 2020, με άξονα κυρίως την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στρέφει τα φώτα στη μουσική, την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020. Μαζί με το HER Project, ετοιμάζει ένα DJ set από τις Salin, Fo & VRGN, στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ, το οποίο θα μεταδοθεί μέσω live streaming.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και καθημερινό digital/ψηφιακό υλικό στην επίσημη ιστοσελίδα του Athens Pride. Παράλληλα, υπάρχουν εκδηλώσεις μέσα στη πόλη (τηρώντας αυστηρά τα μέτρα υγειονομικής προστασίας), με κεντρικό σύνθημα «Ως εδώ» και θα παρουσιαστούν ιστορίες LGBTQI+ πραγματικότητας.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=no-kIB7fOoo&feature=emb_logo

«Αν και φέτος δεν θα ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο», σημειώνεται στο μήνυμα της φετινής διοργάνωσης, «οι ιστορίες που μας στείλατε είναι αυτές οι οποίες διαμόρφωσαν το κεντρικό μας μήνυμα.

Οι ιστορίες αυτές αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα τα LGBTQI+ άτομα στην Ελλάδα.

Είναι ιστορίες με στιγμές που μας έκαναν να κλάψουμε, να φοβηθούμε, που μας πόνεσαν και μας έβγαλαν στους δρόμους. Αλλά κυρίως είναι ιστορίες που μας έδωσαν τη δύναμη να πούμε “ως εδώ”. Ως εδώ με τον σχολικό εκφοβισμό. Ως εδώ με τις δολοφονίες, τις διακρίσεις και την απομόνωση. Ως εδώ με την αστυνομική βία. Ως εδώ με την κακοποίηση και τη βία στο οικογενειακό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Ως εδώ με το συνεχές αίσθημα φόβου και ανασφάλειας». 

Ακόμη, θα υπάρχουν σεμινάρια (και κατά της βίας και του σεξισμού), συζητήσεις, ταινίες εκθέσεις performances. Η καμπάνια της Athens Pride Week 2020 έχει τίτλο «Γνωρίζουμε και υποστηρίζουμε τις LGBTQI+ οργανώσεις». Και η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά και θα περιλαμβάνει μια ημερίδα σε συν-διοργάνωση με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «LGBTQI+ Δικαιώματα: Φιλοδοξίες και προκλήσεις στην ΕΕ και την Ελλάδα» και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Athens Pride Week: Ζουμ στο ψέμα και τη βία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ