Breaking News
55α Δημήτρια: Παρούσα ψηφιακά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας

“55α Δημήτρια”: Παρούσα ψηφιακά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συμμετέχει φέτος ενεργά στα ψηφιακά «55α Δημήτρια» της Θεσσαλονίκης.

Απόψε στις 8.20 το βράδυ μέσω του site https://e-dimitria.gr/  η πρώτη πολίτης της χώρας θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ «Μη με ξεχάσετε…”.  Σημειωτέον η επιλογή έγινε από την ίδια την πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία με χαρά ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των διοργανωτών των φετινών Δημητρίων.

"55α Δημήτρια": Παρούσα ψηφιακά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πιο συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχε στη μαγνητοσκοπημένη ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου με τίτλο «Θεσσαλονίκη: Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων-Μέρος 1ο» για τα 55α Δημήτρια. Σήμερα στις 8.20 το βράδυ μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, οι χρήστες και φίλοι των Δημητρίων θα παρακολουθήσουν στο πλαίσιο ειδικής προβολής την ανάγνωση των επιστολών.

«Μη με ξεχάσετε…»

Το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών. Αυτές τις έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες πριν την αναχώρησή τους για το Άουσβιτς. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαβάσει το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943, η Νεάμα Καζές στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Στις αναγνώσεις των επιστολών παρεμβάλλονται ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Γιώργου Ιωάννου, καθώς και αποσπάσματα από το θέατρο της Λούλας Αναγνωστάκη.

Στην αφήγηση συμμετέχουν ακόμη με αφηγήσεις σε διαφορετικές ημερομηνίες οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη (19/10-20:20) και Έφη Σταμούλη (25.10-20.20).

Στις δραματοποιημένες αναγνώσεις διαβάζουν ακόμη οι ηθοποιοί: Θέμις Μπαζάκα, Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Άκης Σακελλαρίου, ενώ τη σκηνοθεσία ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος.

Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη Θεσσαλονίκη – πόλη «των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ.

Συνιστούν αποκατάσταση ενός ηθικού χρέους του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ των Δημητρίων απέναντι στους 46.000 Εβραίους, που στοιβαγμένοι στα βαγόνια του θανάτου εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπιρκενάου, και τους ελάχιστους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ψηφιακά για πρώτη φορά τα “55α Δημήτρια”

Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα φιλοξενήσει τα φετινά “Δημήτρια” είναι διαδραστική, τετράγλωσση. Επίσης, είναι εύκολα προσβάσιμη από κάθε τύπο φορητής συσκευής και εμπλουτισμένη με πρωτότυπη μουσική. Η εγγραφή των χρηστών για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων είναι δωρεάν.

About Φωφώ Μπόνιου

Φωφώ Μπόνιου

Δείτε Επίσης

halloween covid 19

Πώς θα μοιάζει το Halloween εν μέσω Covid-19

Σε ένα περιβάλλον όπου ο Covid-19 εξαπλώνεται συνεχώς και το να μένουμε σπίτι είναι το πιο ασφαλές, τι συμβαίνει με μία γιορτή, όπως το Halloween, που συμπεριλαμβάνει ψώνια, γλυκά, εορτασμούς στο δρόμο και πάρτι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *