32.6 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Τα Τρία Πατώματα: Η ταινία του βραβευμένου Nanni Moretti στα σινεμά

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα καταξιωμένος auteur Nanni Moretti (Αγαπημένο μου ημερολόγιο, To Δωμάτιο του Γιου μου) συγκεντρώνει ένα δυνατό καστ και επιστρέφει με μία συγκινητική δραματική ταινία για τρεις οικογένειες που ζουν στο ίδιο κτίριο σε μία πολυτελή γειτονιά της Ρώμης με τον τίτλο «Τα Τρία Πατώματα».

Οι ιστορίες τους συνυφαίνονται, καθώς οι επιλογές των ηρώων πυ- ροδοτούν συνταρακτικές εξελίξεις που αλλάζουν τις ζωές τους για πολλά χρόνια. Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ισραηλινού Eshkol Nevo (Three Floors Up), η ταινία αφηγείται μία πολυεπίπεδη ιστορία που εγείρει ερωτήματα για την ευθύνη, την απερισκεψία, την υπο- κρισία, την τρυφερότητα και τη γενναιοδωρία.

Καθένας από τους χαρακτήρες του Moretti είναι μία ευκαιρία για τον δημιουργό να εξερευνήσει την ανθρώπινη εμπειρία μέχρι τα όριά της. Στο τέλος, αυτό που επιβιώνει είναι μόνο η αγάπη. 

Η αφίσα της νέας ταινίας του Μορέτι

Η υπόθεση, οι συντελεστές και το τρέιλερ

Τρεις οικογένειες ζουν στους τρεις ορόφους του ίδιου κτιρίου σε μία πολυτελή συνοικία της Ρώμης. Μέσα σε μία δεκαετία, η ζωή φέρνει τους πρωταγωνιστές αντιμέτωπους με συγκρούσεις που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ αδελφών, γονιών, παιδιών και συζύγων. Οι επιλογές τους αντανακλούν πανανθρώπινα ηθικά ζητήματα και έχουν συνέπειες στις ζωές τους.

Σκηνοθεσία: Nanni Moretti

Πρωταγωνιστούν: Anna Bonaiuto, Margherita Buy, Alba Rohrwacher, Riccardo Scamarcio, Adriano Giannini, Nanni Moretti, Elena Lietti, Denise Tantucci, Tommaso Ragno, Alessandro Sperduti, Paolo Graziosi, Stefano Dionisi, Silvia Iorio

Με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ταινία του Nanni Moretti, «Τα Τρία Πατώματα» έρχεται στις 30 Ιουνίου από τη Feelgood.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Nanni Moretti

«Η ταινία Three Floors (Τα Τρία Πατώματα) βασίζεται σε μυθιστόρημα του Eshkol Nevo. Βιβλίο και ταινία διηγούνται ιστορίες για τρεις οικογένειες που ζουν στο ίδιο κτίριο, ιστορίες που πραγματεύονται πανανθρώπινα θέματα όπως η ενοχή, οι συνέπειες των επιλογών μας, η δικαιο- σύνη και η ευθύνη του γονιού.

Οι χαρακτήρες είναι εύθραυστοι και τρομαγμένοι, έρμαια των φόβων και των εμμονών τους, ενώ συχνά καταλήγουν σε ακραίες αντιδράσεις. Μολαταύτα, τα συναι- σθηματικά τους κίνητρα είναι ξεκάθαρα. Στην ταινία ακολουθούμε τα αφηγηματικά νήματα μέχρι την επίλυση, εξερευνώντας τις συνέπειες των πράξεων στις ζωές των ίδιων των χαρακτήρων και των αγαπημένων τους. 

Κάθε ξεχωριστή ιστορία αναπτύσσεται σαν αυτόνομη ταινία, προτού συνυφανθεί με τις άλλες. Στο συνεχές πέρασμα από τον έναν χαρακτήρα στον άλλον, κάθε σκηνή είναι θεμελιώδης. Το βάθος των ζητημάτων που θέτει το βιβλίο με οδήγησαν να σκεφτώ ότι η ταινία πρέπει να συμπυκνωθεί στα απολύτως ουσιώδη, χωρίς αντιπερισπασμούς ή παρεκκλίσεις. 

Σε μία εποχή που όλοι μιλάμε για το επιβαρυμένο περιβάλλον του πλανήτη που αφήνουμε πίσω για τα παιδιά μας, λίγα λέγονται πια για την ηθική κληρονομιά μας. Κάθε χειρονομία μας, ακόμα και η πιο ιδιωτική εντός της οικογενειακής εστίας, έχει συνέπειες στις μελλοντικές γενιές. Καθένας από εμάς πρέπει να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός και να αναλάβει την ευθύνη του: είναι οι πράξεις μας εκείνες που κληροδοτούμε στα παιδιά μας.

Ηθοποιός από την ταινία του Μορέτι

Αυτή η ιστορία περιγράφει πώς τείνουμε να ζούμε απομονωμένοι από την έννοια της κοινότητας, που είτε αγνοούμε είτε θεωρούμε ότι είναι ανα- λώσιμη. Αυτές οι ιστορίες, όμως, δείχνουν πόσο εμπλεκόμαστε σε μία συλλογική προσπάθεια να νιώσουμε μέρος μιας κοινότητας. Η ταινία είναι μία πρόσκληση να ανοιχτούμε στον έξω κόσμο που γεμίζει τους δρόμους πέρα από τους τοίχους του σπιτιού μας. Είναι στο χέρι μας να μην κλεινόμαστε μέσα σε αυτούς τους τρεις ορόφους». 

Κανείς δεν θα μείνει ασυγκίνητος

Σημείωμα του συγγραφέα Eshkol Nevo 

«Tο μυθιστόρημα Three Floors Up (Τα Τρία Πατώματα) δεν γράφτηκε κάτω από τη σκιά της πανδημίας. Και η εκπληκτική μεταφορά του Nanni Moretti ολοκληρώθηκε πριν οι λέξεις απομόνωση και lockdown γίνουν καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά, όταν είδα την ταινία σκέφτηκα αμέσως ότι η προβολή της στο Φεστιβάλ Καννών πραγματοποιήθηκε την πιο κατάλληλη εποχή. 

Για ενάμιση χρόνο υποχρεωθήκαμε να κρατάμε αποστάσεις, να χωριστούμε από τους γονείς και τους φίλους μας επ’ αόριστον. Η ταινία μάς θυμίζει πόσο ευλογημένες και πόσο δύσκολες είναι οι στενές σχέσεις, είτε οι συντροφικές, είτε οι σχέσεις παιδιού και γονιού, είτε οι γειτονικές. Η τρομερή εναρκτήρια σκηνή -όπου ένας οδηγός χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και συγκρούεται με ένα σπίτι- είναι το πρελούδιο της πλοκής που θέλει τους χαρακτήρες να συγκρούονται μεταξύ τους επανειλημμένα. Καμιά φορά πρόκειται για ατύχημα κι άλλες φορές οδηγεί στην εξιλέωση, αλλά κανείς δεν βγαίνει αλώβητος. 

Σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν, ένα e-mail από έναν από τους αγαπη- μένους μου σκηνοθέτες, τον Nanni Moretti, έφτασε στα εισερχόμενά μου. Το μήνυμα έλεγε ότι είχε διαβάσει το βιβλίο και αναρω- τιόταν αν θα του επέτρεπα να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Νόμιζα ότι ήταν μία φάρσα, ένας ψεύτικος Nanni Moretti. Οπότε ζήτησα, επιφυλακτικά, να μοιραστεί μαζί μου το καλλιτεχνικό του όραμα. 

Πρωταγωνιστής της ταινίας Τρία Πατώματα

Ως απάντηση, έλαβα ένα λεπτομερές κείμενο που εξηγούσε ότι η ταινία θα γυριζόταν στη Ρώμη και ότι κάποια κομμάτια του βιβλίου θα συμπυκνώνονταν. Η πλοκή θα μεταφερόταν από το Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά ο σκηνοθέτης μού υποσχέθηκε ότι η μεταφορά δεν θα πρόδιδε την ουσία του μυθιστορήματος. 

Η ουσία του μυθιστορήματός μου είναι σκοτεινή, σκέφτηκα. Μία εμπορική ταινία θα αποπροσανατόλιζε τον θεατή από τα επιτακτικά θέματα που εγείρει -για τη δυναμική σε ένα ζευγάρι ή για τις σχέσεις με τα παιδιά. Αλλά αν κάποιος μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αυτός είναι σίγουρα ο σκηνοθέτης των ταινιών «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» και «To Δωμάτιο του Γιου μου». 

Έγραψα στον αληθινό Nanni Moretti και του έδωσα την ευχή μου με τον όρο να μην εμπλακώ στη διαδικασία. Δεν ήθελα να διαβάσω το σενάριο ή να εγκρίνω το καστ. Δεν ήθελα να ασχοληθώ με το μοντάζ. Η εμπειρία μου με προηγούμενες κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων μου μού έχει δείξει ότι όσο λιγότερο εμπλέκομαι τόσο καλύτερα. 

Στο τέλος, το μόνο που του ζήτησα ήταν να δω την τελική ται- νία. Την είδα δύο φορές. Την πρώτη φορά, έψαχνα -μάλλον έντονα- ίχνη του βιβλίου μου στην ταινία. Φυσικά, πρόσεξα ως επί το πλείστον τις αλλαγές που είχαν γίνει και λυπόμουν για όσα χάθηκαν στη μεταφορά. 

Οι πρωταγωνιστές της ταινίας Τα Τρία Πατώματα

Όταν είδα την ταινία τη δεύτερη φορά, ήμουν πιο ανοιχτός στο συναίσθημα. Επέτρεψα στην ταινία να εισχωρήσει και να με συγκινήσει. Έκλαψα και γέλασα. Θυμήθηκα την αγωνία που με κυρίευσε όταν έγραφα το βιβλίο. Θυμήθηκα τους κρυ- φούς λόγους που με οδήγησαν να το γράψω. Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, σκέφτηκα: ο σκηνοθέτης, οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί δεν φοβήθηκαν.

Κοίταξαν στις πιο σκοτεινές γωνίες της ψυχής τους και έριξαν το μαγικό φως του σινεμά. Είναι άραγε κάποιες φορές καλύτερο για ένα παιδί να λήξει τη σχέση με τους γονείς του; Πώς θα αντιδρούσε μία γυναίκα αν ένας άντρας την υποχρέωνε να διαλέξει ανάμεσα σε εκεί- νον και το παιδί τους; Πού βρίσκεται η λεπτή γραμμή ανάμε- σα στην υγιή ανησυχία ενός γονιού και τη νοσηρή εμμονή; Τι κρύβουν οι γείτονές μας πίσω από τις κλειστές πόρτες; Τι θα κάναμε αν ένα κοράκι εμφανιζόταν στο σπίτι μας και δεν ήθελε να φύγει; 

Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Στην πραγματικότητα, ένα γνήσιο έργο τέχνης δεν δίνει απαντήσεις, μόνο εγείρει ερωτήματα. 

Πριν από δέκα χρόνια, σε ένα μικρό στούντιο στο Ισραήλ, έγρα- ψα ένα βιβλίο με τίτλο Three Floors Up, που περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές εξομολογήσεις από τρεις απομονωμένους αμαρτωλούς που έζησαν στο ίδιο κτίριο, αλλά δεν ήξεραν ότι όλοι τους υπέφεραν.

Η ταινία «Τα Τρία Πατώματα» ακυρώνει αυτή τη μοναξιά, συνυφαίνοντας τις ζωές των χαρακτήρων. Τους επιτρέπει να πληγώνουν και να θεραπεύουν ο ένας τον άλλον, να κρατάνε κακία και να συγχω- ρούν. Και μας θυμίζει ότι η ευημερία μας είναι πάντα, μα πάντα, συνδεδεμένη με την ευημερία των άλλων. Και τη δύσκολη εποχή που ζούμε, έχει σημασία να το θυμόμαστε αυτό». 

Μην χάσετε την ταινία «Τα Τρία Πατώματα» που έρχεται στους κινηματογράφους από τη Feelgood στις 30 Ιουνίου.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
52,595ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,130ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,813ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ